Aardvark

Aardvark mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Tubulidentata
Šeima
Orycteropodidae
Gentis
Orycteropus
Mokslinis vardas
Orycteropus afer

„Aardvark“ apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

„Aardvark“ vieta:

Afrika

„Aardvark“ įdomus faktas:

Gali per 2 sekundes grunto perkelti vos per 15 sekundžių!

„Aardvark“ faktai

Grobis
Termitai, skruzdėlės
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Gali per 2 sekundes grunto perkelti vos per 15 sekundžių!
Numatomas gyventojų skaičius
Nežinoma
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Ilgas, lipnus liežuvis ir į triušį panašios ausys
Kiti vardai)
Skruzdėlytė, žemės kiaulė
Nėštumo laikotarpis
7 mėn
Buveinė
Smėlėtas ir molingas dirvožemis
Plėšrūnai
Liūtai, leopardai, hienos
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Naktinis
Dažnas vardas
Aardvark
Rūšių skaičius
18
Vieta
Į pietus nuo Sacharos esanti Afrika
Šūkis
Gali perkelti 2 pėdų dirvožemį tik per 15 sekundžių!
Grupė
Žinduolis

Aardvark fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
23 metai
Svoris
60–80 kg (130–180 svarų)
Ilgis
1,05–2,20 m (3,4–7,3 pėdos)
Lytinės brandos amžius
2 metai
Atjunkymo amžius
3 mėnesiai

Aardvark klasifikacija ir evoliucija

Aardvarkai yra maži kiaules primenantys žinduoliai, kurie gyvena daugybėje įvairių buveinių visoje Afrikoje, į pietus nuo Sacharos. Jie dažniausiai būna vieniši ir dienas leidžia miegodami požeminėse duobėse, kad apsaugotų juos nuo Afrikos saulės kaitros. Vėsesniu vakaru jie pasirodo ieškodami maisto. Jų vardas kilęs iš afrikanų kalbos Pietų Afrikoje ir reiškia žemės kiaulę dėl ilgo snukio ir į kiaules panašaus kūno. Aardvarkai yra unikalūs tarp gyvūnų, nes jie yra vienintelės išlikusios gyvūnų šeimos rūšys. Dar neseniai buvo manoma, kad jie yra glaudžiausiai susiję su kitais vabzdžiaėdžiais, tokiais kaip šarvuočiai ir pangolinai, tačiau tai nėra jų artimiausių gyvų giminaičių, kurie, manoma, yra drambliai.



Aardvarko anatomija ir išvaizda

Aardvarkai pasižymi unikalia žinduolių (ir visų gyvūnų) išvaizda, nes jie pasižymi daugelio skirtingų gyvūnų rūšių fizinėmis savybėmis. Jie turi vidutinio dydžio, beveik beplaukius kūnus ir ilgus snukius, dėl kurių jie iš pradžių atrodo aiškiai panašūs į kiaules, stora oda apsaugo juos nuo kaitrios saulės ir taip pat nuo žalos vabzdžių įkandimams. Jie sugeba uždaryti šnerves, kad dulkės ir vabzdžiai nepatektų į nosį. Jie turi vamzdines, į triušį panašias ausis, kurios gali stovėti ant galo, bet taip pat gali būti sulankstytos plokščia, kad po žeme nepatektų purvo. Aardvarkai turi tvirtas nagus ant kiekvienos į kastuvą panašių pėdų, kurios kartu su tuo, kad jų užpakalinės kojos yra ilgesnės nei priekinės kojos, daro juos tvirtais ir pajėgiais duobkasiais, galinčiais nerimą keliančiu greičiu iškasti didžiulį kiekį žemės. Dėl to, kad jie didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia po žeme arba naktį medžioja tamsoje naktį, jie blogai mato, tačiau, naudodamiesi puikia uosle, gali lengvai naršyti aplinkoje, kad surastų grobį ir pajustų galimą pavojų.



Aardvark paplitimas ir buveinė

Aardvarkai randami įvairiose įvairiose buveinėse visoje į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje, nuo sausų dykumų iki drėgnų atogrąžų miškų regionų. Vienintelė sąlyga (išskyrus gerą maisto ir vandens prieinamumą) yra turėti gerą dirvą, kurioje jie galėtų iškasti platus duobes. Nepaisant to, kad uolūs regionai yra labai kvalifikuoti kasant smėlio ar molio dirvožemyje, jų iššūkis yra sunkesnis kuriant savo požeminius namus, todėl aardvarkas persikels į kitą vietovę, kur dirvožemio sąlygos yra geriau pritaikytos kasimui. Jų grioveliai gali būti iki 10 metrų (33 pėdų) ilgio namų diapazone, kuris gali būti nuo 2 iki 5 kilometrų. Jų duobės dažnai būna su keliais įėjimais ir visada paliekamos pirmos galvoje, kad galėtų lengvai atpažinti potencialius plėšrūnus, naudodamos savo uoslę.

Aardvark elgesys ir gyvenimo būdas

Aardvarkai daugiausia yra vieniši gyvūnai, kurie susiburia tik poruotis ir niekada nėra didelių grupių. Jie gyvena požeminėse duobėse, kad apsaugotų juos nuo karštos dienos saulės ir nuo plėšrūnų. Aardvarkai yra naktiniai žinduoliai, kurie tik palieka urvo saugumą po nakties priedanga, kai eina ieškoti maisto ir vandens, dažnai nuvažiuodami keletą mylių, kad surastų didžiausius termitų piliakalnius, vadovaudamiesi puikia klausa ir uosle. Nepaisant to, kad aardvarkai dažnai turi didelę duobę, kurią sudaro platus tunelių tinklas, taip pat žinoma, kad jie gali greitai iškasti mažus laikinus griovelius, kur jie gali greitai apsisaugoti, o ne grįžti į savo pradinį būstą.



Aardvark reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Aardvarkai turi specifinius poravimosi sezonus, kurie būna kiekvienais metais. Priklausomai nuo regiono, kuriame aardvarkas gyvena jaunas, gali gimti spalio - lapkričio mėnesiais arba nuo gegužės iki birželio kitose srityse. Žinoma, kad daugelį metų turi kūdikių, aardvarks moterys pagimdė vieną palikuonį po nėštumo laikotarpio, kuris paprastai trunka maždaug 7 mėnesius. Naujagimiai aardvarkai dažnai sveria vos 2 kg ir yra gimę beplaukės, rausvos spalvos odos saugumu. Kūdikių aardvarkai pirmąsias dvi savo gyvenimo savaites praleidžia saugiai požeminiame urve, prieš pradėdami su motina leistis į priekį nakties priedangoje. Nepaisant to, kad jie kartu su mama ieškojo maisto, jie nėra atjunkomi, kol jiems nėra apie tris mėnesius. Jauni aardvarkai gyvena su mama jos urve iki maždaug šešių mėnesių, kai išsikrausto kasinėti savo. Nors jų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje nėra visiškai aiški, nelaisvėje aardvarkai gyvena daugiau nei 20 metų.

„Aardvark“ dieta ir grobis

Aardvarks dietą daugiausia sudaro skruzdėlės ir termitai, o termitai yra jų pageidaujamas maisto šaltinis. Nepaisant to, žinoma, kad jie taip pat valgo kitus vabzdžius, tokius kaip vabalai ir vabzdžių lervos. Aardvarkai yra sukurti vabzdžiaėdžiai, turintys tvirtas galūnes ir nagus, kurie labai efektyviai sugeba įsilaužti į kietesnį išorinį termitų piliakalnių apvalkalą. Įsiveržę į piliakalnį, jie ilgą, lipnų liežuvį nuima viduje esančius vabzdžius ir suvalgo juos nesukramtę, nes jie yra sumalti raumeninguose skrandžiuose. Vienas iš ryškiausių aardvarks bruožų yra tai, kad jie turi koloninius skruostinius dantis, kurie visiškai neveikia jokio funkcinio tikslo. Su kai kuriomis didesnėmis skruzdžių rūšimis, kurias reikia kramtyti, jie naudoja smilkinius, esančius burnos gale. Aardvarkai taip pat gali naudoti tas pačias technikas įsilauždami į požeminius skruzdžių lizdus.

„Aardvark“ plėšrūnai ir grėsmės

Nepaisant to, kad aardvarkai yra naktiniai gyvūnai, gyvenantys saugiai požeminiuose urvuose, visoje jų natūralioje aplinkoje jiems gresia daugybė skirtingų plėšrūnų. Liūtai, leopardai, hienos ir didelės gyvatės (ypač pitonai) yra pagrindiniai aardvarkų plėšrūnai, tačiau tai skiriasi priklausomai nuo aardvarko vietos. Jų pagrindinė gynybos forma yra labai greitas pabėgimas po žeme, tačiau žinoma, kad jie yra gana agresyvūs, kai jiems gresia šie didesni gyvūnai. „Aardvarks“ stipriais, aštriais nagais bando sužeisti savo užpuoliką ir galingomis užpakalinėmis kojomis spardo grėsmingą gyvūną. Aardvarkams taip pat gresia žmonės, kurie juos medžioja ir naikina jų natūralias buveines.



Aardvark Įdomūs faktai ir ypatybės

Aardvarkai savo ilgu, lipniu liežuviu per naktį iš termitų piliakalnių ar požeminių skruzdžių lizdų apgaubia iki 50 000 vabzdžių. Jų kirminus primenantys liežuviai iš tikrųjų gali užaugti iki 30 cm, o tai reiškia, kad jie gali pasiekti daugiau termitų toliau į piliakalnį. Jų meilė vabzdžiams iš tikrųjų paskatino aardvarkus dar vadinti Antbears! Įdomu tai, kad manoma, kad aardvarkai iš savo grobio gauna beveik visą reikalingą drėgmę, o tai reiškia, kad jie iš tikrųjų turi gerti labai mažai vandens. Manoma, kad „Aardvarks“ yra vienas iš derlingiausių pasaulio kasėjų, turintis stiprių galūnių ir nagų bei kastuvą primenančių kojų, padedančių jiems per 2 sekundes pernešti dirvą vos per 15 sekundžių!

„Aardvark“ santykiai su žmonėmis

Dėl to, kad dienos valandas jie praleidžia pasislėpę požeminių urvų saugume, tik nakties priedangoje pasirodo medžiojantys maistą, aardvarkus daugelis žmonių mato labai retai. Kai kuriuose regionuose žmonės juos medžioja dėl maisto ir juos vis labiau paveikia besiplečianti žmonių populiacija, nes daugiau natūralių buveinių išnyksta, kad atsirastų vietos augančioms gyvenvietėms.

„Aardvark“ apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien IUCN išvardija aardvarkus kaip rūšį, kuri kelia mažiausiai rūpesčių. Nepaisant to, kad kai kuriose šalyse aardvarkų populiacija tikrai sumažėjo, kitose jų skaičius išlieka stabilus ir jie dažnai būna saugomose teritorijose ir tinkamų buveinių turinčiuose regionuose. Tačiau joms vis didesnę įtaką daro buveinių nykimas ir dėl miškų kirtimo, ir dėl besiplečiančių miestų ir kaimų. Dėl nepaprastai sunkiai suvokiamo pobūdžio tikslūs populiacijos dydžiai nėra iki galo suprantami.

Peržiūrėti visus 57 gyvūnai, prasidedantys A

Kaip pasakyti „Aardvark“ ...
AnglųAardvark
Bulgarųvamzdinis dantis
KatalonųSkruzdžių kiaulė
Čekųgrėblys
DanųŽemės kiaulės
Vokiečių kalbaSliekas
Esperanto kOrikteropo
IspanųOrycteropus afer
EstųTuhnikas
SuomiųBraškių
Prancūzų kalbaOrycterope kyšulys
GalisųSkruzdėlyno kiaulė
Hebrajų kalbaTuščiaviduris
KroatųAfrikos skruzdėlytė
VengrųŽemės kiaulė
IndoneziečiųAardvark
ItalųOrycteropus afer
JaponųTsuchibuta
Lotynų kalbaOrycteropus afer
MalajiečiųArdvark
MaltiečiųOrikteropu
Olandųaardvarken
lenkasAfrikos aardas
PortugalųAardvark
Slovėnųpožeminė kiaulė
Švedųšvilpikas
TurkųMūsų vieta
VietnamiečiųOrycteropus afer
KinųAardvark
Šaltiniai
  1. „National Geographic“, galima rasti čia: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. Afrikos laukinės gamtos fondas, galima rasti čia: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. IUCN raudonasis sąrašas, kurį galite rasti čia: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  5. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  6. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  7. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  8. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  10. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai