Amūras Leopardas

Amūro leopardo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
„Panthera“
Mokslinis vardas
Panthera pardus orientalis

Amūro leopardo apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

„Amur Leopard“ vieta:

Azija
Eurazija

Amūro leopardo faktai

Grobis
Elniai, galvijai, kiškiai, maži žinduoliai
Numatomas gyventojų skaičius
103 nuo 2018 m
Didžiausia grėsmė
Brakonieriavimas ir buveinių praradimas
Nėštumo laikotarpis
90–105 dienos
Buveinė
Miškai
Plėšrūnai
Žmogaus brakonieriavimas ir konkurencija su Sibiro tigrais
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
2-3 jaunikliai
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Dažnas vardas
Amūro leopardas
Vieta
Rusijos Tolimieji Rytai
Šūkis
Amūro leopardas gali būti rečiausia didelė katė Žemėje!
Grupė
Žinduolis

Amūro Leopardo fizinės charakteristikos

Odos tipas
Plaukai
Gyvenimo trukmė
10 - 15 metų laukinėje gamtoje; nelaisvėje iki 20
Svoris
25 kg - 48 kg (55 svarai - 106 svarai)
Ilgis
90 cm - 180 cm (3ft - 6ft) be uodegos

„Amūro leopardas gali būti rečiausia didelė katė Žemėje“



Amūro leopardas yra izoliuotas leopardų porūšis, išlikęs palei Rusijos ir Kinijos sieną. Nors amūro leopardas gali būti pati rečiausia didelė katė Žemėje, neįtikėtinų gamtosaugos pastangų dėka jo skaičius vėl išaugo.



Neįtikėtini amūro leopardo faktai!

  • Amūro leopardas gyvena ekstremalioje aplinkojeRusijos tolimuosiuose rytuose ir turi unikalių pritaikymų, tokių kaip kailis, kuris žiemos sezono metu gerokai išauga, kad apsaugotų jį nuo atšiaurių sąlygų, kurios gali siekti žemiau -30 laipsnių šilumos!
  • 2000 m. Atlikus tyrimą, nedideliame plote palei Rusijos ir Kinijos sieną rasta tik 30 amūro leopardų,todėl amūro leopardas yra rečiausias didelis katinas Žemėje.
  • Apsaugos pastangų dėka manoma, kad amūro leopardo populiacija šiandien išaugo ikidaugiau nei 100 laukinių gyvūnųir daugiau nei 300 zoologijos soduose visame pasaulyje.

Amūro Leopardo mokslinis vardas

Mokslinis Amūro leopardo pavadinimas yraPanthera pardus orientalis. Gentis„Panthera“apima dideles kates nuo tigrų, iki liūtų, iki jaguarų ir leopardų.Parduskilęs iš graikų kalbos ir reiškia „dėmėtas“, oorientalissusijęs su amūro leopardų geografija, kuris pirmą kartą aprašytas Korėjoje.



Amūro leopardo išvaizda

Kaip ir visi leopardo porūšiai, Amūro leopardas yra padengtas „rozetės“ ​​ženklais per visą jo kailį. Leopardų spalva skiriasi priklausomai nuo juos supančios aplinkos, ir kadangi amūro leopardas gyvena labiausiai į šiaurę nutolusioje visų leopardų porūšių aplinkoje, žiemą jo kailis tampa blankesnis nei kitų porūšių. Žiemos metu jo kailis taip pat užauga apie 7 cm (2,75 colio), kad amūro leopardą izoliuotų nuo temperatūros savo buveinėje, kuri gali siekti –30 laipsnių Celsijaus (-24 F).

Vyrai amūro leopardai paprastai sveria nuo 32 iki 48 kg, o moterys - nuo 25 iki 43 kg. Dėl to amūro leopardas yra mažesnis nei vidutiniškai afrikietiško leopardo porūšis, nors „Laukinių kačių apsaugos aljansas“ užfiksavo, kad amūro leopardai yra 75 kg svorio.

Amūro leopardo elgesys

Amūro leopardas yra vienišas, išskyrus motinas su savo atžalomis ir suaugusius poravimosi sezono metu. Kaip ir kiti leopardo porūšiai, amūro leopardas medžioja naktimis. Tačiau kamerų spąstai parodė, kad dienos metu šviesa gali būti aktyvesnė už kitus leopardo porūšius.



Namų asortimentas dydžiai skiriasi priklausomai nuo buveinė , maisto produktų ir sezono. Pastebėta, kad namų plotai viršija 160 kvadratinių km, tačiau pagrindiniai plotai, kuriuose medžioja amūro leopardai, paprastai yra daug mažesni.

Amūras Leopardas Buveinė

Šiandien amūro leopardai gyvena nedideliame diapazone palei Kinijos ir Rusijos sieną. Tradiciškai porūšiai buvo visoje Korėjoje ir Mandžūrijos aukštupyje. Tačiau šiandien beveik visa jos populiacija gyvena Rusijos miškuose, esančiuose maždaug už 48 km į vakarus nuo Rusijos uostamiesčio Vladivostoko.

Šio regiono temperatūra vasarą gali viršyti 30 laipsnių Celsijaus (90 F) ir nukristi žemiauneigiamas30 laipsnių Celsijaus (-24 F) žiemą, todėl tai yra ekstremalesnė aplinka nei ten, kur gyvena kiti leopardai. Amūro leopardai dažniausiai stebimi kamerų spąstais didesniame aukštyje palei vidutinio klimato miškus regiono kalvose ir kalnuose.

Amūro leopardų populiacija - kiek liko amūro leopardų?

2000 m. Atlikus amūro leopardų tyrimą nustatyta, kad gamtoje liko vos 30 individų, todėl rūšis buvo kritiškai arti išnykimo. Po šios apklausos bendros gamtos apsaugos grupių bei Rusijos ir Kinijos vyriausybių pastangos padėjo gyventojams atsigauti.

Rusija sukūrė „Leopardo parko žemę“, užimančią 647 000 arų leopardo buveinių. Šiandien didžioji dalis leopardų gyvena šios saugomos buveinės ribose.

Apskaičiuota, kad 2018 m. Rusijoje gyvena mažiausiai 103 leopardai, o mažesnis pastebėjimų skaičius įvyko per Kinijos ir Šiaurės Korėjos sienas.

Amūro leopardo dieta ir grobis

Amūro leopardas yra mėsėdis, gyvenantis laikantis dietos, kurią daugiausia sudaro sika elniai, stirnos ir kiti maži žinduoliai, tokie kaip voverės, graužikai ir kiškiai. Vienišas medžiotojas, Amūro leopardas grobį užklumpa energijos pliūpsniais, kurie apima didžiulį šuolį ir greitį iki 35 mylių per valandą (56 km / h).

Kaip ir kiti leopardo porūšiai, Amūro leopardas gali lipti į medžius poilsiui ir taip pat apsaugoti savo žudynes nuo kitų plėšrūnų ir valytojų. Dėl ekstremalios aplinkos, kurioje gyvena amūro leopardai, žiema būna sunkesnė, kai yra mažiau grobio, o dėl sniego leopardams sunku įsilieti į savo kilmę. Per šį laiką amūro leopardai išplės savo namų asortimentą, ieškodami daugiau prieinamų grobių.

Amūro leopardo plėšrūnai ir grėsmės

Amūro leopardas susiduria su keletu grobuoniškų grėsmių, išskyrus žmones, kurie sumedžiojo amūro leopardus dėl jų paltų. Nors amūro leopardas yra didžiausias plėšrūnas jų buveinėje, jų arealas sutampa su Sibiro tigru.

Daugelyje regionų, kuriuose tigrų ir leopardų teritorijos sutampa, leopardai kovojo su kito viršūnės plėšrūno konkurencija. Tačiau tyrėjai, stebėdami Sibiro tigrų populiacijos augimą, nenustatė neigiamo poveikio amūro leopardams.

Amūras Leopardas Reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Amūro leopardo patelės pasiekia lytinę brandą ir pirmą kartą gali perėti maždaug trejų metų amžiaus. Nėštumo laikotarpiai svyruoja apie 90–105 dienas. Vados gali svyruoti nuo 1 iki 6 jauniklių, nors dažniausiai būna 2–3 jaunikliai.

Dėl ekstremalių sąlygų, kuriose gyvena amūro leopardai, paauglio užauginimas užtrunka ilgiau nei leopardo porūšis Afrikoje. Prieš įsikurdami savo teritorijoje, jaunikliai gali gyventi su mama iki 24 mėnesių.

Amūro leopardas zoologijos soduose

Nors likusi amūrų leopardų populiacija gamtoje tebėra kritiškai maža, visame pasaulyje zoologijos soduose išgyvena apie 300 žmonių.

Pasirinkite zoologijos sodus, kuriuose galite asmeniškai pamatyti amūro leopardą:

  • Beardsley zoologijos sodas(Bridžportas, Konektikutas): 2019 m. Kovo mėn. Pasveikino du naujus amūro leopardo jauniklius.
  • Minesotos zoologijos sodas: Įsikūręs zoologijos sodo skyriuje „Rusijos Grizzly pakrantė“.
  • Santa Barbaros zoologijos sodas: Du amūro leopardai - Ajax ir Wyatt.
  • Hogle zoologijos sodas(Solt Leik Sitis, Juta): Zajos ir jos veršelio Jilino, gimusio 2018 m. Gegužės mėn., Namai.
  • Denverio zoologijos sodas:Pirmą kartą į zoologijos sodą atvyko 1989 m.!

Amūro leopardo faktai

Tunelis, kuris padės išsaugoti amūro leopardą?

  • 2016 m. Rusija užbaigė 575 metrų (1 886 pėdų) tunelį, kad nukreiptų eismą iš teritorijos, kurioje liko likusios amūro leopardo populiacijos. Rusija ir Kinija bendradarbiavo saugodamos likusias amūro leopardų populiacijas. Nors Kinijos sienos pusė yra tankiau apgyvendinta, Rusijos buveinė dažniausiai negyvenama. Tai padėjo rūšiai atsigauti.

Amūro leopardas turi mažus kabliukus ant liežuvio!

  • Amūro leopardo liežuvyje yra „dentikulai“ arba maži kabliukai. Šie kabliukai leidžia leopardui laižyti grobio kaulus ir surinkti dar daugiau mėsos.

Naujų buveinių atkūrimas gali būti Amūro leopardų ateityje

  • Nors laukinė amūro leopardų populiacija nuo 2018 m. Atgijo daugiau nei 100 individų, nelaisvėje populiacija išlieka daug didesnė. Ypatingoje aplinkoje, tokioje kaip Škotijos aukštumos laukinės gamtos parkas, buvo pastatytos specializuotos amūro leopardo buveinės, kad būtų sukurtos populiacijos, kurias būtų galima vėl atkurti laukinėje gamtoje. Vėl įvedus nelaisvėje esančius amūro leopardus, galima padidinti jų buveinės dydį ir toliau didinti genetinę įvairovę, palyginti su šių dienų lygiu.
Peržiūrėti visus 57 gyvūnai, prasidedantys A

Įdomios Straipsniai