Svirnas pelėda

Tvirto pelėdos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Strigiformes
Šeima
Tytonidae
Gentis
Šie
Mokslinis vardas
Šie albumai

Tvirto pelėdos apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Svirno pelėdos vieta:

Afrika
Azija
Centrinė Amerika
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Okeanija
Pietų Amerika

Svirno pelėdos faktai

Pagrindinis grobis
Maži žinduoliai, žuvys, paukščiai
Skiriamasis bruožas
Baltas širdies formos veidas ir didelės, tamsios akys
Sparnų ilgis
75 cm - 110 cm (30 colių - 43 colių)
Buveinė
Atviros lygumos ir žemai miškai
Plėšrūnai
Lapė, usūrinis, laukiniai šunys
Dieta
Mėsėdis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Maži žinduoliai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
4
Šūkis
Rasta visur visame pasaulyje!

Barnio pelėdos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
  • Oranžinė
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
5 - 10 metų
Svoris
300 g - 550 g (10oz - 19,4oz)
Aukštis
25–45 cm (9,8–18 colių)

Pelėdinės pelėdos yra vienas iš labiausiai paplitusių paukščių, randamų visame pasaulyje, išskyrus poliarinius ir dykumų regionus. Nors taip yra, paprastųjų pelėdų populiacija labiau vyrauja Pietų pusrutulyje dėl geresnių klimato sąlygų.



Paprastųjų pelėdų ilgis siekia nuo 25 iki 40 cm, o suaugusių pelėdų sparnų ilgis gali siekti iki 110 cm. Paprastosios pelėdos sparnų tarpatramis priklauso nuo pelėdų rūšies, todėl kai kurios pelėdos gali būti mažesnės, o kitų rūšių pelėdos gali būti daug didesnės.



Keista, kad šios paprastosios pelėdinės pelėdos neskleidžia gaudymo garso, kurį dažnai galima išgirsti naktį. Vietoj to pelėdos kelia aukštą riksmą ir taip pat gali šnypšti panašiai kaip katė ar gyvatė, jei pelėda jaučiasi grėsminga.

Pelėdines pelėdas dažniausiai galima pamatyti atvirame kaime ir palei upės krantus, laukus ir net kelio pakraštyje esančias ribas. Pelėdinės pelėdos yra naktiniai gyvūnai, o tai reiškia, kad paprastosios pelėdos paprastai ilsisi šviesiu paros metu ir pasirodo sutemus, kad pradėtų medžioti naktį.



Paprastosios pelėdos dažniausiai medžioja mažus žinduolius, tokius kaip pelės, pelėnai ir žiurkės, tačiau pelėdos taip pat medžioja žuvis arti vandens paviršiaus ir mažesnius paukščius medžių viršūnėse ir net ore. Paprastosios pelėdos prarija visą savo grobį ir paskui vėl paryškina (sušvelnina) nesuvirškinamas dalis, tokias kaip kaulai, mažos granulės pavidalu.

Pelėdinės pelėdos puikiai tinka jų naktiniam gyvenimo būdui. Didelės žvirblinės pelėdos akys suteikia pelėdai fantastišką regėjimą net nakties tamsoje, tačiau pelėdinės pelėdos taip pat turi nepaprastai tikslią klausą. Pelėdinės pelėdos ausys yra nustatytos viena aukščiau nei kitos, todėl pelėda labiau girdi, tačiau tai taip pat reiškia, kad kai pelėda medžioja grobį, ji gali naudoti vieną ausį, kad aptiktų triukšmą ant žemiau esančios žemės ir kita ausis naudojama triukšmui iš viršaus esančio oro ir medžių aptikti.

Pelėdinės patelės šiltaisiais pavasario mėnesiais deda iki 7 kiaušinių sankabą. Paprastosios pelėdos patelės peri tuščiaviduriame medyje ar uoloje, o pelėdinių kiaušinių kiaušiniai paprastai išsirita maždaug po mėnesio. Žinoma, kad pelėdų patinas padeda šerti pelėdinius pelėdinius jauniklius, o pelėdų jaunikliai gali skristi sulaukę 12 savaičių.



Nors paprastoji pelėda nelaikoma nykstančia gyvūnų rūšimi, tačiau per metus dėl pelenų pelėdų populiacijos skaičius labai sumažėjo dėl taršos ir buveinių praradimo, nes paprastosioms pelėdoms kai kuriose vietovėse vis sunkiau rasti maisto. Nepaisant to, manoma, kad paprastosios pelėdos populiacija JK vėl didėja.

Visoje Europoje, Afrikoje, Azijoje ir Australijos bei Amerikos dalyse yra daugiau nei 30 skirtingų pelėdų rūšių. Visos pelėdinių pelėdų rūšys yra panašios išvaizdos, tačiau gali labai skirtis tiek dydžiu, tiek spalva.

Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Kaip pasakyti pelėda pelėda ...
BulgarųUždengta pelėda
ČekųSvirnas pelėda
DanųPaprastoji pelėda
Vokiečių kalbaPaprastoji pelėda (rūšis)
AnglųSvirnas pelėda
IspanųPaprastoji pelėda
Esperanto kPelėda pelėda
Prancūzų kalbaPaprastoji pelėda
Hebrajų kalbapelėda
OlandųKerkuilas
JaponųVyrai pelėda
lenkasPaprastoji pelėda
AnglųŠauk
SlovėnųPegasta sova
SuomiųBokštinė pelėda
ŠvedųTornuggla
TurkųPaprastoji žvirblinė pelėda
KinųPaprastoji pelėda
Portugalų„Coruja das Torres“, Suindara (Brazilija)
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai