Mėlynas Džėjus

„Blue Jay“ mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Passeriformes
Šeima
Corvidae
Gentis
Cianocita
Mokslinis vardas
Cyanocitta cristata

„Blue Jay“ išsaugojimo būsena:

Mažiausiai susirūpinimo

„Blue Jay“ vieta:

Šiaurės Amerika

„Blue Jay Fun“ faktas:

Mėlynieji jayčiai trina skruzdes ant plunksnos, kad pašalintų kenksmingas rūgštis

„Blue Jay“ faktai

Grobis
Žiogai, vikšrai, vabalai
Jaunojo vardas
Nestlings
Linksmas faktas
Mėlynieji jayčiai trina skruzdes ant plunksnos, kad pašalintų kenksmingas rūgštis
Numatomas gyventojų skaičius
13 mln
Didžiausia grėsmė
Plėšrūnai ir susidūrimas su žmogaus sukurtomis konstrukcijomis
Ryškiausias bruožas
„Jay-jay“ skamba bendraujant ir ryškiai mėlynos spalvos plunksnos
Nėštumo laikotarpis
Nuo 16 iki 18 dienų
Kraiko dydis
Nuo dviejų iki septynių inkilų
Buveinė
Žemos miško zonos, ąžuolo ir buko medžiai, miesto parkai, gyvenamieji rajonai
Plėšrūnai
Katės, vanagai, pelėdos, gyvatės, meškėnai
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Dieninis
  • Socialus
Mėgstamiausias maistas
Riešutai, sėklos, gilės, amūrai, vikšrai, vabalai, kiaušiniai, inkilai
Dažnas vardas
Mėlynas Džėjus
Rūšių skaičius
3
Vieta
Šiaurės Amerika, Pietų Kanada
Grupė
Vakarėlis / grupė

„Blue Jay“ fizinės charakteristikos

Spalva
  • Mėlyna
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
Vidutiniškai 7 metus
Svoris
2,7–3,5 uncijos
Aukštis
9–12 colių
Ilgis
9–12 colių
Lytinės brandos amžius
Vieneri metai
Atjunkymo amžius
Nuo 17 iki 21 dienos

Unikali „Blue Jay“ asmenybė ir pomėgis naudoti savo vardą kaip paukščio raginimą yra dalis to, kas daro mėlynąjį jay tokį išraiškingą.



Gražaus ir elegantiško mėlynojo jay gerbėjas Markas Twainas kartą pasakė: „Žygyje yra daugiau nei bet kurios kitos būtybės. Galite jay pavadinti paukščiu. Na, todėl jis tam tikru mastu yra todėl, kad jam yra plunksnos ir galbūt jis nepriklauso jokiai bažnyčiai, bet šiaip jis yra toks pat žmogus kaip jūs ir aš “.

Paukščių paukštis, mėlynasis jay yra kilęs iš Šiaurės Amerikos, taip pat jį galima rasti per rytinę ir centrinę JAV dalis. Kai kurios šio paukščio populiacijos netgi yra migruojančios. Žinoma, kad šie paukščiai yra miško gyventojai, jie yra labai prisitaikantys ir protingi. Žinoma, kad jie sugeba mėgdžioti vanagų ​​skambučius ir yra ypač garsūs savo „jay jay“ skambučiu.

Penki neįtikėtini „Blue Jay“ faktai!

  • Šie paukščiai savo plunksnose turi rudą pigmentą. Tačiau jie yra mėlyni.
  • Šie paukščiai, kaip žinia, trina skruzdes ant plunksnų.
  • Mėlynieji lizdai taip pat renka dažų drožles.
  • Jie gali imituoti vanagų ​​skambučius.
  • Žinoma, kad pavasario ir vasaros mėnesiais jie pradeda triukšmingiau, kai ruduo prasideda ir nurimsta.

Mėlynasis Jay mokslinis vardas

Mėlynoji jay vadinama moksliniu vardu Cyanocitta cristata ir priklauso Corvidae šeimai. Jis kilęs iš Aveso klasės ir Animalia karalystės. Jie gauna savo pavadinimą mėlynas „jay“ iš garsų, kad, kaip žinoma, jie skamba taip pat.



Egzistuoja keli mėlynųjų jayčių porūšiai - Cyanocitta cristata cyanotephra, Cyanocitta cristata bromia, Cyanocitta cristata ir Cyanocitta cristata semplei. Cyanocitta cristata cyanotephra daugiausia randama JAV pietryčiuose Nebraskoje, Kanzase, Oklahomoje ir kai kuriose Vajomingo ir Teksaso dalyse. Cyanocitta cristata bromia yra dalyje JAV centrinės dalies, nors ji taip pat yra pietiniame Kanados regione. Nors Cyanocitta cristata cristata yra gimtoji rytinėje JAV pusėje, Cyanocitta cristata semplei yra tik Floridos pietuose.

„Blue Jay“ simbolika

Mėlynojo jay simbolika yra gyvybingumas, intelektas ir aiškumas. Žinoma, kad jie yra paukščiai giesmininkai, mėgstantys dainuoti laisvalaikiu, taip pat gerai žinomas jų kūrybiškumas. Šie paukščiai dažnai naudojami kaip totemas, tačiau jis ne visai pasižymi senojo pasaulio paukščių simbolika, nes jų gimtinė yra šiaurinis pusrutulis. Vis dėlto Sioux, Chinooks ir Coast Salish gentyse jis rado namus daugelyje mitų ir istorijų.

Europos folkloras taip pat turi ypatingą vietą mėlyniesiems jazams. Daugelis žmonių mano, kad paukštis yra keblus, mėgdžioja kitus padarus ir išsaugo slaptą savo lizdo vietą. Viena istorija, kurią pasakoja ir europiečiai, ir amerikiečiai, rodo, kad pirminis mėlynasis jay buvo daug didesnis už šiandien žinomą paukštį. Kaip byloja legenda, didysis Džėjus kadaise buvo laikomas nelaisvėje žmonių, kurie jį naudojo ardami savo žemes. Kad paukštis niekada nebebūtų įkalintas ir pavergtas, paukštis paragino Didžiąją Dvasią padaryti jį savo dydžio dalimi. Jo krūtinės detalės esą yra ženklų, kuriuos jis gavo ardamas žmonėms, liekanos.



Jie taip pat buvo susieti su Didžiaisiais ąžuolais dėl jų sėjos, todėl daugelis keltų žmonių juos vertino kaip reinkarnuotą druidų sielą. Kaip dvasinis gyvūnas, mėlynasis jay reiškia santykių ilgaamžiškumą, nesvarbu, ar jie yra romantiško, ar platoniško pobūdžio. Galbūt taip yra dėl jų monogamiškų įpročių.

„Blue Jay“ išvaizda ir elgesys

Kaip rodo pavadinimas, šis paukštis yra mėlynas. Tačiau spalva gaunama iš rudos spalvos pigmento, esančio jų plunksnose. Paukštis yra apie 9–12 colių aukščio ir sveria tik apie 2,5–3,5 uncijos.

Jo galvos viršūnė yra mėlyna, o kailio spalva paukščio gerklės link tampa pilka arba balta, o šis pilkas arba baltas kailis tęsiasi iki krūtinės ir toliau iki pilvo. Ant jo galvos yra pilkai mėlyna spalva, o paukščio uodega ir sparnai turi juodą ir baltą bardą, dėl kurio jis yra išskirtinis. Apatine gerkle eina juoda juosta, panaši į karolius.

Išmintinga, žinoma, kad mėlynasis jay yra agresyvus padaras ir yra teritorinis paukštis. Šie paukščiai nevengia pulti jokių galimų įsibrovėlių ar plėšrūnų, kuriems jie jaučia pavojų. Nors jie yra agresyvūs, jie yra socialūs ir paprastai egzistuoja grupėmis.

Šis paukštis taip pat žinomas kaip labai balsingas ir dėl bendravimo dažnai skleidžia skirtingus garsus. Jis ypač garsus savo „jay-jay“ triukšmu, kuris taip pat suteikia jo vardą. Kai kurie kiti šio paukščio skleidžiami garsai yra urzgimas, plepėjimas ir švilpimas.

Mėlynasis jajus skrydyje žiemą
Mėlynasis jajus skrydyje žiemą

„Blue Jay Habitat“

Šie paukščiai dažniausiai sutinkami rytinėje ir centrinėje Šiaurės Amerikos dalyse. Tačiau žinoma, kad jie taip pat plečia savo arealą į šiaurės vakarus. Jie taip pat teikia pirmenybę spygliuočių miškai ir taip pat galima rasti pietų Kanadoje, be JAV dalių.

Paprastai mėlynieji jays yra žemose miško vietose, o šis paukštis mėgsta gyventi buko ir ąžuolo medžiuose. Jie gali būti nuolat randami miesto parkuose ir gali būti lengvai atpažįstami, nes jie yra vieni spalvingiausių ir garsiausių paukščių ir dažniausiai vargu ar praleis. tai. Taip pat labai įprasta pastebėti paukštį gyvenamuosiuose rajonuose.

„Blue Jay“ dieta

Šių paukščių mityba, žinoma, daugiausia vegetariška, maitinasi riešutais, gilėmis ir sėklomis. Tačiau jų racione taip pat yra vabalų, žiogų ir vikšrų. Be to, yra žinoma, kad šie paukščiai valgo kiaušinius ir inkilus. Tai daro juos visavalgiais.

„Blue Jay“ plėšrūnai ir grėsmės

Kaip ir kiti gyvūnai ar paukščiai, šie paukščiai yra svarbi ekosistemos dalis. Keli paukščių šeimos plėšrūnai netgi kelia grėsmę mėlynojo jay egzistavimui. Kai kurie iš jų apima sakalai , vanagai ir pelėdos.
Varnos, katės , voverės , meškėnai , o kiti paukščiai maitinsis inkilais ar mėlynais jaymais, o tai yra mėlynųjų jaukių liūdnai pagarsėjusi praktika.
Kiti pavojai, kuriems gresia mėlynieji jays, yra žmogaus sukurtos konstrukcijos, su kuriomis šie paukščiai gali susidurti. Tuo tarpu kai kurios virusinės ir bakterinės ligos taip pat gali būti šių paukščių mirties priežastis. The IUCN tačiau šiuos paukščius priskyrė kategorijai „mažiausiai rūpi“.

„Blue Jay“ reprodukcija ir gyvenimo ciklas

Yra žinoma, kad mėlynieji jayčiai yra paukščiai, poroms, poruojančioms visą gyvenimą, kol žūsta, ir rodo pavyzdinius partnerystės įgūdžius auklėjant savo jauniklius. Moteriškos jays dažniausiai renkasi partnerius vyrus, su kuriais gali poruotis. Procesas prasideda maždaug žiemos pabaigoje.

Pagimdžius kūdikį, pora pradeda kurti kelis iš dalies užbaigtus lizdus būsimam palikuoniui. Pastatę kelis lizdus, ​​pora dažniausiai įsikuria vienoje vietoje. Pagaliau lizdus pasiruošia samanos, šakelės, lapai, lapai ir žievės. Šių paukščių nėštumo laikotarpis paprastai trunka nuo maždaug 16 iki 18 dienų.

Mėlynojo jay patelė padeda nuo trijų iki penkių kiaušinių, po kurių ji sėdi ant jų, kad inkubuotų šiek tiek daugiau nei dvi savaites. Per šį laiką ją maitina ir ja rūpinasi mėlynojo jay patinas.

Išsiritus kiaušiniui ir naujagimiui sutikus pasaulį, jis lizde išbūna du mėnesius, po to tėvai ir naujagimis kurį laiką būna kartu su likusia šeima. Per šį laiką vyriškos lyties vyrai ir moterys prisiima atsakomybę maitinti kūdikį ir juo rūpintis.

Paprastai mėlynieji jays gyvena vidutiniškai septynerius metus. Tačiau žinoma, kad jie nelaisvėje egzistuoja apie 17–26 metus.

Blue Jay populiacija

Žinoma, kad pasaulyje egzistuoja apie 13 milijonų mėlynųjų jays. Tačiau nuo 1960-ųjų iki 2015 m. Mėlynųjų jayčių populiacija sumažėjo apie 28%. Žinoma, kad apie 87% mėlynųjų jayčių gyventojų gyvena JAV, o 13% - Kanadoje.

Mėlynųjų jayčių migracijos įpročiai kelia juos aukštyn ir žemyn Atlanto vandenyno pakrante (kartu su Didžiaisiais ežerais), tačiau apie jų eigą dar nėra daug žinoma.

Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Įdomios Straipsniai