Booby

Booby mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Pelecaniformes
Šeima
Sulidae
Gentis
Sula
Mokslinis vardas
Sula Nebouxii

Booby apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Booby vieta:

Centrinė Amerika
Vandenynas
Pietų Amerika

Booby faktai

Pagrindinis grobis
Skraidančios žuvys, sardinės, ančiuviai, kalmarai
Skiriamasis bruožas
Didelis kūno dydis ir ryškių spalvų kojos
Sparnų ilgis
130 cm - 155 cm (51 ir 61 colių)
Buveinė
Subtropinės ir tropinės salos
Plėšrūnai
Žmogus, pelėdos, plėšrieji paukščiai
Dieta
Mėsėdis
Gyvenimo būdas
  • Pulkas
Mėgstamiausias maistas
Skraidanti žuvis
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
2
Šūkis
Ramiojo vandenyno pietuose rasti jūros paukščiai!

Booby fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Balta
  • Pilka
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
60 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12 - 17 metų
Svoris
0,9 kg –1,8 kg (2 svarai - 3,9 svarai)
Aukštis
64 cm - 91 cm (25 colių - 36 colių)

Burbulas yra didelė jūros paukščių rūšis, glaudžiai susijusi su granata. Boobiai praleidžia savo gyvenimą prie jūros, medžiojantys žuvis. Jie yra rytinėje Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėje ir visose atogrąžų Ramiojo vandenyno pietų salose iki pat vakarų iki Galapagų salų. Bokštas yra dažniausiai randamas jūros paukštis Galapagų salose.



Ramioje vandenyno pietrytinėje dalyje esančiose tropinėse ir subtropinėse salose bei žemyninėse pakrantėse yra šešios skirtingos rūšys, nors iškastiniai duomenys rodo, kad buvo daugybė nykštukų rūšių, kurios, kaip manoma, apgyvendinti regionai toliausiai į rytus, Europa.



Skirtingos putlių rūšys yra labai panašios savo dydžiu ir išvaizda, tačiau kiekviena putlių rūšis turi savo išskirtinai išskirtinus bruožus. Skirtingos papūgos rūšys yra mėlynakojis, raudonkojis, rudas, Peru, kaukėtas ir Nazca.

Mėlynpėdis bobas yra labiausiai žinoma bobausio rūšis ir dažniausiai randama Galapagų salose ir Ekvadore. Mėlynkojis papūga yra antra pagal dydį iš papūgėlių rūšių ir identifikuojama pagal ryškiai mėlynas kojas. Moteriškoji mėlynkojė papūga paprastai yra šiek tiek didesnė už mėlynkojinę patinėlę, o mėlynakojo papūgio patelė taip pat turi ryškesnių spalvų kojų nei mėlynakojų papūčių patinas, nes patino kojos yra blyškesnės. Jaunas mėlynakojis pūkas taip pat turi blyškias pėdas, kurios (ypač moterims) ryškėja, kai pūkas senėja.



Raudonkojis papūgas yra šiek tiek mažesnis už mėlynakojį, tačiau raudonkojis papūgis yra platesnis nuo Galapagų salų iki Karibų. Kaip rodo pavadinimas, pakartotinai papėdė turi ryškias, raudonas pėdas, kurios yra rausvos spalvos, kai pakartotinai papėdė yra jauna. Nors žinoma, kad papėdė yra judri skrajutė, raudonakojis papūkėlis gali būti nerangus kylant ir leidžiantis. Raudonpėdis burbulas gali pasinerti per dangų į vandens paviršių, kad pagautų žuvų greičiu iki 60 mylių per valandą.

Rudasis papūgas yra maždaug perpus mažesnis už mėlynakojų papūgų ir yra Karibų jūroje ir Meksikos įlankoje. Rudas gaurelis turi juodą galvą ir nugarą bei baltą pilvą, trumpus sparnus ir ilgą uodegą. Rudasis papūgas veisiasi didelėje kolonijoje pakrantės salose ir yra žinoma, kad žiemoja jūroje, užimdamas didesnį plotą. Kaip ir kitoms putlių rūšims, taip ir rudoji putlė neįtikėtinai nardo.

Peru kukurūzų gimtinė yra Peru ir tam tikros aitriosios paprikos dalys, tačiau išvaizda nėra tokia sudėtinga, kaip ir kitų papūgų rūšys. Peru kukurūzas yra antras pagal paplitimą jūrų paukštis, aptinkamas Peru, taip pat yra antras pagal dydį jūrų paukštis, gaminantis guaną šalyje. Guano yra jūros paukščių, šikšnosparnių ir ruonių gaminamos ekskrementai, kuriuose yra daug fosforo ir azoto, todėl jis naudojamas trąšoms ir parakams gaminti.



Užmaskuotas putliukas išsiskiria juoda spalva aplink akis. Užmaskuotas gaurelis turi didžiulį diapazoną, kuris tęsiasi nuo Karibų salų iki pat Australijos. Užmaskuotas bukas yra didžiausia bobų rūšis pasaulyje ir gali išaugti iki beveik metro aukščio. Užmaskuotas burbuolis pirmiausia minta skraidančiomis žuvimis ir kalmarais.

„Nazca“ burbulas randamas Ramiojo vandenyno rytuose esančiose salose ir yra vienas iš palankiausių paukščių Galapagų salose, kad ekologiniai turistai galėtų juos pastebėti. „Nazca“ papūgos galva yra labiau suapvalinta nei kitų rūšių, ir manoma, kad ji yra glaudžiausiai susijusi su kaukiu. „Nazca booby“ yra baltas kūnas ir geltonos arba oranžinės spalvos snapas.

Bobas retai sutinkamas regionuose, kur jis negali perėti, išskyrus tas bugių rūšis, kurios tikslingai žiemoja jūroje (pavyzdžiui, rudasis bukas). Paprastai bukas turi tą patį poravimosi partnerį kelerius metus ir žinoma, kad bobutė kiaušinėlius deda ištisus metus, nors tai gana priklauso nuo ploto, kuriame gyvena bukas. Kakliukas deda nuo 1 iki 3 kiaušinių (paprastai 2), o putlūs jaunikliai išsirita po 4–5 savaičių inkubacinio laikotarpio.

Dėl didelio dydžio ir teritorijų, kuriose gyvena. papurtis turi mažai natūralių plėšrūnų. Pagrindiniai grobuoniški plėšrūnai yra pelėdos ir stambūs plėšrieji paukščiai, kurie vagia putlias viščiukus, tačiau suaugęs papūgas yra dar toli iki kito paukščio. Žmogus yra pagrindinis milžiniško suaugusio bobaus plėšrūnas ir kartais nelyginis ryklys.

Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Kaip pasakyti „Booby“ ...
Katalonų„Camablau“ kaukė
Vokiečių kalbaMėlynpėdės bobos
AnglųMėlynpėdis Booby
Esperanto kMėlynkojis kvailys
IspanųSula nebouxii
SuomiųMėlynpėdis burbulas
Prancūzų kalbaMėlynpėdis burbulas
Hebrajų kalbaMėlynos kojos padas
VengrųMėlynpėdis burbulas
ItalųSula nebouxii
JaponųAoashikatsuodori
OlandųMėlynpėdis burbulas
lenkasMėlynkojė granata
PortugalųPatola-de-pés-azuis
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai