Rudas lokys

Rudojo lokio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Ursidae
Gentis
Ursus
Mokslinis vardas
Ursus arctos

Rudojo lokio apsaugos būklė:

Nykstantis

Rudojo lokio vieta:

Azija
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika

Rudojo lokio faktai

Pagrindinis grobis
Žuvys, vaisiai, vabzdžiai
Skiriamasis bruožas
Galingi dilbiai ir žiemoja žiemą
Buveinė
Miško ir kalnuoti regionai
Plėšrūnai
Žmogus, Vilkas, Puma
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Žuvis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Vyraujantis plėšrūnas savo aplinkoje!

Rudojo lokio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
35 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
20 - 30 metų
Svoris
136 kg - 390 kg (300 svarų - 860 svarų)
Aukštis
1,5–2,8 m (5–9,2 pėdos)

„Rudieji lokiai dažnai vadinami„ grizliukais “.



Rudieji lokiai yra daugelyje Šiaurės Amerikos ir Eurazijos vietų, kur lokiai gyvena miškingose ​​ir kalnuotose vietovėse. Rudasis lokys taip pat yra nacionalinis gyvūnas daugybei Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos valstybių.



4 nuostabūs rudojo lokio faktai

  • Rudasis lokys yra plačiausiai paplitęs lokys pasaulyje
  • Rudųjų lokių grupė vadinama tinginiu arba šleifu
  • Prieš žiemos miegą rudasis lokys gali suvalgyti iki 90 svarų maisto per dieną
  • Atrodo, kad rudieji lokiai turi individualias asmenybes ir yra labai protingi

Rudojo lokio mokslinis pavadinimas

Rudasis lokys turi vardąUrsus arctosir yra žinduolių rūšis. Vardas Ursus yra kilęs iš lotynų kalbos, kuri reiškia „lokys“. Tiek „ursus“, tiek „arctos“ reiškia lokį, o „arctos“ yra graikiškas šio gyvūno terminas.

Vadinamas terminas „Grizzly Bear“Ursus.Tai yra rudojo lokio porūšis ir buvo pavadintas todėl, kad lokys kažkaip buvo aiškinamas kaip „kraupus ar siaubingas“, o ne terminas, kai kailis yra pašlijuotas pilkomis juostomis.

Rudojo lokio išvaizda ir elgesys

Rudieji lokiai yra itin dideli gyvūnai. Rudieji lokiai gali išaugti nuo penkių iki aštuonių pėdų ir sverti maždaug 700 svarų. Tai reiškia, kad rudojo lokio svoris yra apie 75 procentus toks sunkus kaip arabiško arklio, kuris sveria 930 svarų. Nors kai kurie gali būti dar didesni. Aliaskos rudasis lokys gali sverti net 1500 svarų.

Pavasarį po žiemos miego rudasis lokys gali sverti daug mažiau. Norėdami tai kompensuoti, lokys gali suvalgyti net 90 svarų maisto per dieną, kad priaugtų svorio ateinančiai žiemai ir žiemos miegui.

Jie linkę būti vieniši gyvūnai; moterys ir jų rudųjų lokių jaunikliai susirenka kartu ir kartais yra žinoma, kad jie buriasi, ypač Aliaskos žvejybos vietose. Meškų grupė vadinama tinginiu arba šleifu, tačiau rudieji lokiai dažniausiai gyvena vieni.

Žiemą rudieji lokiai žiemos miegui kasa duobes, kurios dažnai būna kalvų šlaituose.

Rudieji lokiai yra labai greiti ir, kaip žinoma, pasiekia 30–40 mylių per valandą greitį; net 30% greitesnis už greičiausio žmogaus Usaino Bolto maksimalų greitį. Jei jie nustemba arba jei žmogus patenka tarp motinos ir jauniklių, jie gali būti pavojingi. Taip pat žinoma, kad rudasis lokys yra išskirtinis plaukikas.



Rudojo lokio buveinė

Rudieji lokiai gyvena Šiaurės Amerikos, Azijos ir Europos šiaurinių dalių miškuose ir kalnuose. Europoje jų yra daugiausia kalnų miškuose. Sibiro rudieji lokiai mieliau renkasi miškus, o Šiaurės Amerikoje Alpių pievas ir pakrantes jie vadina namais.

Kur jie bebūtų, rudasis lokys teikia pirmenybę buveinei, kurios danga yra tanki, o dieną jie gali jaustis saugūs.

Dieta

Rudieji lokiai yra visavalgiai; jie taip pat yra aukščiausio lygio maisto grandinės plėšrūnai. Jie valgo kitus gyvūnus, pavyzdžiui, graužikus ar briedžius. Tačiau didelę jų raciono dalį sudaro riešutai, uogos, vaisiai, lapai ir šaknys.

Jie taip pat mėgsta žvejoti lašišas ir trokšta riebalų, galinčių pernešti ilgą žiemos miegą. Prieš žiemos miegą rudasis lokys buvo suvalgęs net 90 svarų maisto per dieną.

Rudųjų lokių plėšrūnai ir grėsmės

Kadangi šiandien rudasis lokys yra vienas didžiausių visavalgių, jam nereikia jaudintis, kad jis bus suvalgytas. Jie turi jaudintis dėl kitų rudųjų lokių. Tačiau yra ir kitų grėsmių.

Anksčiau rudiesiems lokiams grasino dideli medžiotojai, nes buvo naudojami trofėjai, jų kailiai ir mėsa.

Brakonieriavimas gali būti problema. Azijoje kai kurie mano, kad lokio tulžies pūslė turi medicininę naudą, nors nėra įrodymų, kad tai tiesa.

Kirtimai, kasyba ir miškų naikinimas, taip pat buveinių naikinimas kelia grėsmę rudųjų meškų populiacijai. Žmonių ir meškų konfliktas buvo problema, nes lokiai gali trukdyti klajojantiems gyvuliams, vandens atsargoms, vaisių sodams ir šiukšliadėžėms.



Rudojo lokio reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Poruodamiesi vyrai gali kovoti dėl patelių ir saugo patelę nuo vienos iki trijų savaičių. Jie poruojasi nuo gegužės iki liepos.

Patelės eina į duobę nėščios; jie gimdo žiemos poilsio metu ir dažniausiai turi porą jauniklių. Rudieji lokių jaunikliai maitins savo motinos pieną iki pavasario ir tirpimo. Tada jie pas ją liks daugiau nei dvejus metus.

Lokių patelės dauginasi tik kartą per trejus metus, nes jos yra užsiėmusios savo jaunais jaunikliais, kol maži jaunikliai yra vieni. Jaunikliai gimsta akli ir nuogi, tačiau netrukus eina į augimą. Iki 6 mėnesių rudojo lokio svoris gali būti 55 svarai arba 25 kilogramai.

Gamtoje rudieji lokiai gali gyventi net nuo 20 iki 30 metų; tačiau daugelis rudųjų lokių miršta anksčiau.

Rudųjų lokių populiacija

Manoma, kad dabar pasaulyje yra likę maždaug 200 000 rudųjų lokių. Jie yra didžiausi gyvi mėsėdžiai, nors jie dažnai laikomi visavalgiais, ir turi didelį prioritetą gamtos apsaugos sąraše.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, ledynų ir Jeloustouno nacionaliniuose parkuose, galite pamatyti rudųjų lokių. Tai yra vienintelės vietos šalyje, kurioje jie gyvena; vis dėlto, naudojant rudųjų lokių atkūrimo programas, stengiamasi šį lokį sugrąžinti.

Rusijoje yra daugiausia rudųjų meškų, kuriose gyvena daugiau nei 100 000 gyventojų.

Karpatų kalnuose yra daug gyventojų; šalys yra Slovakija, Lenkija, Ukraina ir Rumunija. Kitos rudųjų lokių populiacijos yra Palestina, Sibiro rytai ir Himalajų regionas. Jie taip pat gali būti Atlaso kalnuose šiaurės vakarų Afrikoje ir Hokaido saloje šiaurės Japonijoje.

5 rudojo lokio letenos faktai

  • Rudasis lokys turi keturias dideles letenas, o kiekviena iš rudojo lokio letenų turi penkis pirštus, dėl kurių susidaro ilgi nagai.
  • Dvi priekinės rudojo lokio letenos turi pirštus, kurių nagai yra ilgesni nei ant galinių, nes rudasis lokys kasimui naudoja priekines letenas.
  • Dvi užpakalinės rudojo lokio letenos yra didesnės už dvi priekines letenas, nes rudasis lokys dažnai stovi ant užpakalinių kojų, norėdamas apžiūrėti aplinką arba gauti maisto iš aukštesnių vietų.
  • Rudasis lokys priekinėmis letenomis su didžiuliais nagais plėšia atvirus rąstus, kurių viduje yra klaidų, kad galėtų juos suvalgyti.
  • Rudasis lokys naudoja specialiai sukonstruotas letenas ir kojas, kad padėtų jam greitai bėgti, lipti medžiais ir gerai plaukti.

5 faktai apie rudojo lokio dantis

  • Rudieji lokiai paprastai negraužia savo grobio, o šlifuoja ir traškina milžiniškus dantis, kad į juos galėtų patekti.
  • Rudasis lokys turi maždaug 42 dantis, įskaitant didelius plėšrius dantis, kuriuos rudasis lokys naudoja mėsai ir odai smulkinti.
  • Rudasis lokys naudoja tiek dideles, tvirtas letenas, tiek aštrius dantis, kad pagautų ir užmuštų savo grobį, ir įkando gyvūno kaklą, arba nušluos jį didžiuliais dilbiais.
  • Rudosios meškos krūminiai dantys padidėja, kai jie eina toliau į rudojo lokio burną, o rudasis lokys daugiausia naudoja savo didžiausią krūminį dantį kietam maistui sumalti.
  • Rudojo lokio dantų dydis priklauso nuo paties lokio dydžio, todėl didesniems lokiams bus didesni dantys nei mažesniems.
Peržiūrėti visus 74 gyvūnai, prasidedantys raide B

Kaip pasakyti rudasis lokys ...
Bulgarųrudas lokys
Anglųrudas lokys
KatalonųRudasis lokys
Čekųrudas lokys
Danųrudas lokys
Vokiečių kalbarudas lokys
AnglųRudas lokys
Esperanto kBrunos lokys
IspanųUrsus arctos
EstųKaru
SuomiųTurėti
Prancūzų kalbarudas lokys
Hebrajų kalbarudas lokys
Kroatųrudas lokys
Vengrųrudas lokys
Indoneziečiųrudas lokys
ItalųUrsus arctos
Japonųrudas lokys
Lotynų kalbaUrsus arctos
Olandųrudas lokys
Anglųrudas lokys
lenkasrudas lokys
Portugalųrudas lokys
Anglųrudas lokys
Slovėnųrudas lokys
Švedųrudas lokys
Turkųgrizliukas
Vietnamiečiųrudas lokys
Kinųrudas lokys
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai