Karakalis

Karakalinė mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Karakalis
Mokslinis vardas
Caracal Caracal

Karakalo išsaugojimo būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Karakalo vieta:

Afrika
Azija

Karakaliniai faktai

Pagrindinis grobis
Kiškiai, pelės, antilopė
Skiriamasis bruožas
Ilgi, juodi ausų kuokštai ir trumpas kailis
Buveinė
Sausas miškas ir savana
Plėšrūnai
Žmogus, Hiena, Liūtai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Kiškiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Ausyse yra 20 skirtingų raumenų!

Karakalinės fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12 - 15 metų
Svoris
11 kg - 18 kg (24 svarai - 40 svarų)
Aukštis
65cm - 90cm (2ft - 3ft)

„Maža katė, galinti nubėgti iki 50 mylių per valandą“



Karakalų galima rasti daugelyje vietų, įskaitant Afriką, Vidurinius Rytus ir Indiją. Servalas ir Afrikos auksinė katė yra artimiausi jos šeimos nariai. Karakalo juodos kuokštinės ausys suteikia kitokį vaizdą nei dauguma laukinių kačių. Karakalo greitis ir sugebėjimas iššokti į orą daro jį puikiu medžiotoju.



Nuostabūs karakaliniai faktai!

• Katė su greičiu: karakalas gali važiuoti greičiu iki 50 km / h! Nenuostabu, kad jis taip pat žinomas kaip gazelės katinas.

• Gudrus medžiotojas: karakalas gali iššokti į orą, kad pakiltų paukštis.

• Itin jautri klausa: karakalo kiekvienoje ausyje yra 20 raumenų, padedančių susekti grobį.

Karakalo mokslinis pavadinimas

Caracal yra įprastas šios katės pavadinimas, o Felis caracal yra jos mokslinis vardas. Ši katė priklauso Felidae šeimai ir yra Žinduolių klasės narė. Pavadinimas caracal kilęs iš turkų kalbos žodžio,karakulak.Karakulakasreiškia juodą ausį.



Karakalinė išvaizda ir elgesys

Karakalas turi aptakų raudonų auksinių trumpų plaukų kailį ir balto kailio liniją aplink kiekvieną akį. Šios katės ausys stovi tiesiai į viršų, o jas nuleidžia ilgi juodi plaukų kuokštai. Niekas nėra tikras, kodėl karakalinėse ausyse yra plaukų kuokštai. Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad karakalai bendrauja tarpusavyje trūkčiojant ausims.

Karakalo uodega yra apie 8–13 colių ilgio. Kitaip tariant, vidutinė karakalo uodega yra maždaug tiek, kiek liniuotė, kurią naudojate mokykloje. Karakalo uodega padeda jai pasisukti ir likti savo ruožtu, vaikydama paukštį, triušį ar kitą grobį. Pagalvokite apie karakalo uodegą kaip vairą laive.

Suaugęs karakalas gali sverti nuo 20 iki 40 svarų. Norėdami geriau suprasti, 30 svarų karakalas sveria net du boulingo kamuolius! Karakalas yra nuo 24 iki 42 colių ilgio ir 18 colių aukščio nuo peties. Tai daro jį maždaug tokį patį aukštą kaip borderkolis.

Karakalai yra glaudžiai susiję su servalais. Jie yra maždaug vienodo dydžio, tačiau gyvena skirtingo tipo vietose. Servalai mėgsta medžioti drėgnose, drėgnose vietose, o karakalai būna sausoje, dykumos aplinkoje.

Karakalas turi ilgas, tvirtas kojas. Medžiojant, jo kojos veikia kaip suvyniotos spyruoklės, kai jos, šokinėdamos į orą, griebia paukštį.

Karakalai turi aštrius nagus, kurie padeda jiems patraukti ant medžių ir užlipti į šakas. Jie taip pat naudoja nagus medžiodami ir gaudydami grobį. Karakalai pažymi savo teritoriją, draskydami medžius ir skleisdami kvapą tarp pirštų.

Skirtingai nuo pasididžiavime gyvenančių liūtų, karakalai dažniausiai gyvena vieni. Jie yra agresyvios katės ir greitai gina savo teritoriją nuo kitų gyvūnų.

Karakalo medžioklė

Karakalo buveinė

Dauguma karakalų gyvena Afrikoje į pietus nuo Sacharos, taip pat kai kuriuose Viduriniųjų Rytų regionuose. Jie gyvena namuose sausoje aplinkoje, tokioje kaip savanos, miškeliai ir net vietovėse su kalnais.

Savanoje nėra daug vandens. Tačiau karakalams išgyventi nereikia daug vandens. Šios laukinės katės prisitaikė prie vandens trūkumo, gaudamos iš grobio reikiamą skystį. Taip pat karakalai prisitaikė prie karšto savo aplinkos klimato miegodami dieną, kad taupytų energiją ir medžiotų naktį, kai vėsiau. Jie miega urvuose, uolų plyšiuose, tankiame krūme ar net ant medžio šakos. Šios katės turi standžius plaukus ant kojų pagalvėlių kartu su kitų tipų plaukais, leidžiančiomis patogiai vaikščioti smėlėtoje savanos žemėje. Kartais šios katės gali įveikti net 12 mylių, nes ieško savo teritorijoje grobio.

Kadangi karakalai gyvena vieni ir juda labai mažai, jie dažniausiai būna paslėpti. Jie įsilieja į savo aplinką, kad būtų lengva paimti grobį ir pastebėti galimas grėsmes.

Karakalinė dieta

Ką valgo karakalas? Kaip ir kitos laukinės gamtos katės, karakalas yra mėsėdis. Jo greitis leidžia sugauti ir suvalgyti daugybę gyvūnų, įskaitant triušius, paukščius, gyvates, driežus ir kartais vabzdžius. Kartais karakalas eis į ūkininko žemę gaudyti avių, ožkų ar kitų gyvulių valgyti. Karakalai valgo viską, ką tik gali pagauti. Karakalas vieną naktį gali suvalgyti balandį, o kitą - jauną impalą. „Impala“ yra antilopės rūšis. Jaunas impala sveria apie 80 svarų, o tai lygus maždaug 13 plytų svoriui!

Karakalai vengia valgyti standžius, banguotus plaukus ant pagautų gyvūnų. Jie naudoja nagus, kad pašalintų plaukus prieš valgį. Jie be problemų gali valgyti plunksnas ir netgi gali valgyti supuvusią mėsą, jei yra tikrai alkani!



Karakaliniai plėšrūnai ir grėsmės

Liūtai ir hienos yra du pagrindiniai karakalų plėšrūnai. Visi šie trys gyvūnai medžioja savaną, todėl greičiausiai tam tikru momentu jie susikirs. Karakalo greitis yra vertingiausia gynyba nuo šių gyvūnų. Be to, jo kailis gali padėti įsilieti į bespalvę augmeniją ir smėlį savo aplinkoje. Kartais jis gulės ant žemės, kad išvengtų plėšrūnų.

Žmonės taip pat kelia grėsmę karakalams. Daugelis ūkininkų žudo karakulus, kai šios katės bando pavogti gyvulius. Be to, daugiau žmonių išvalo žemę ir persikelia į savo teritoriją verčiant karakalų grobį. Dėl to šioms katėms gresia badas. Trofėjų ieškantys asmenys dėl jų odos taip pat medžiojami.

Karakalo apsaugos būklė Pietų Afrikoje registruojama taip: „Mažiausiai rūpesčio“. Tai reiškia, kad populiacija šiuo metu nėra laikoma grėsme.

Karakalio reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Reprodukcija

Karakalai laikosi savęs, kol ateina laikas poruotis. Vienas unikaliausių karakalinių garsų yra poravimosi skambutis, kuris skamba tarsi kosulys. Keli karakalai vyrai gali kovoti ar varžytis dėl vienos karakalo patelės. Galų gale moteris iš grupės pasirenka vyrą. Susiporavęs patinas palieka karakalinę patelę, kad galėtų pati auginti kūdikius.

Kūdikiai

Karakalis neša savo kūdikius, vadinamus rinkiniais, maždaug nuo 69 iki 81 dienos. Ji randa seną duobę ar duobę, kur gali pagimdyti nuo plėšrūnų ir kitų grėsmių. „Caracals“ vadoje gali būti nuo 1 iki 6 rinkinių, tačiau daugumoje jų yra vos 2. Kiekvienas rinkinys gimęs sveria apie 7–9 uncijas. Karakalinis rinkinys yra maždaug naminio žiurkėno dydžio. Servalas ir auksinė katė (artimi karakalo giminaičiai) turi maždaug vienodo dydžio rinkinius.

Rinkiniai gimsta užsimerkę. Tai pasakytina ir apie naminius kačiukus. Užtrunka apie 6–10 dienų, kol rinkinio akys visiškai atsivers. Jie sugeba sukti aplinkui, bet nemato, kur eina. Rinkiniai nustoja slaugyti ir pradeda valgyti mėsą sulaukę 10 savaičių. Rinkiniai mokosi medžioklės įgūdžių iš savo mamos ir būna su ja maždaug iki 10 mėnesių. Karakalo patelė per metus susilaukia tik vienos vados, nes didesnė dalis metų užaugina vieną paketą rinkinių.

Gyvenimo trukmė

Vidutinė tiek karakalų, tiek vyrų patelių gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra 12 metų. Tačiau zoologijos sode laikomi karakalai gali gyventi iki 17 metų. Karakalai ilgiau gyvena zoologijos sodo aplinkoje, nes plėšrūnai jiems negresia, jie reguliariai gauna maisto ir gauna medicininę pagalbą, kai to reikia.

Karakalas senstant laukinėje gamtoje gali susirgti nuo negydytų odos infekcijų ir infekcijų dėl traumų. Be to, kaip naminės katės, karakalas gali užsikrėsti kitu gyvūnu ir pasišalinti. Jei karakalas nutiks klaidžioti šalia kelio, rizikuoja nukentėti nuo transporto priemonės, kaip ir prijaukintą katę, jei ji nuklysta toli nuo namų.

Įdomios Straipsniai