Coati

Coati mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Procyonidae
Gentis
Nasua
Mokslinis vardas
Nasua nasua

Coati apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Coati vieta:

Centrinė Amerika
Šiaurės Amerika
Pietų Amerika

Coati faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, riešutai, maži žinduoliai ir ropliai
Buveinė
Miškai, žolynai, dykuma
Plėšrūnai
Laukinės katės, plėšrieji paukščiai, krokodilai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Juosta
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Randama tankiuose miškuose ir drėgnose džiunglėse!

Coati fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
8-15 metų
Svoris
3–8 kg (6–18 svarų)

'Coatis yra susiję su meškėnais ir taip pat žinomi kaip coatimundis'



Coatis yra kailiniai gyvūnai, kurių gimtinė yra Pietų Amerika. Paprastai jie egzistuoja Meksikoje, Centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikoje ir JAV pietvakariuose. Žinoma, kad jų pavadinimas „coatimundi“ yra kilęs iš tupų Brazilijos kalbų.



Pavadinimas „Coati“ kilo iš ispaniško žodžio „coatí“, kuris siekia senąjį Tupi. Jų žodis - kua’ti - yra dviejų žodžių junginys: „cua“ (reiškia „diržas“) ir „tim“ (reiškia „nosis“). Vizualiai apibūdinantis vardas atsirado dėl koati įpročio miegant kišti nosį į pilvą. Padaro mokslinis pavadinimas „Nasua“ taip pat kilęs iš lotyniško žodžio, reiškiančio „nosis“.

Neįtikėtini „Coati“ faktai

  • Jų neįprastai ilgos nosys padeda jiems maitintis, nes ieškodamos maisto klimpsta po uolomis.
  • Koatai dažniausiai vaikšto uodega aukštai ore. Jis naudojamas balansavimo tikslais lipant.
  • Coatis turi dvigubai sujungtas kulkšnis, kurios daro juos lankstus ir padeda jiems nusileisti medžiais daug didesniu greičiu.
  • Šios būtybės, kai nustemba ir po to grupėmis lėtai iššoka į krūmus, skleidžia „woof“ garsą.
  • Jų grupės gali būti tokios didelės, kaip apie 30 narių.

Coati mokslinis pavadinimas

Coati priklauso gentis Nasua ir dar vadinamas coatimundi arba coatimundi. Žinoma, kad jie kilę iš Procyonidae šeimos. Yra keturi koati porūšiai - kalninis koati, žiedinis uodeginis koatis arba juostuotasis uodeginis koati, Cozumelio salos koati ir baltos nosies koati. Pavadinimas coatimundi buvo kilęs iš tupų Brazilijos kalbų.



Coati išvaizda ir elgesys

Coatis turi aptakią ir liekną galvą. Jų nosis yra ryškiausias veidas ir paprastai yra ilgas ir lankstus. Šie kailiniai padarai turi mažas ausis, ilgą uodegą ir tamsias kojas. Jie dažnai naudoja savo uodegą savo kūno balansavimui. Jų kailiniai paprastai būna juodos arba rudos spalvos, o apatinė dalis yra šviesesnė. Koatis yra apie 12 colių aukščio ir paprastai sveria nuo 4 iki 18 svarų.

Jų priekinės kojos yra su išlenktais nagais, kurie yra gana ilgi. Tačiau užpakalinės kojos turi trumpesnius nagus. Jų pirštai yra suverti į tinklą, ir yra žinoma, kad jie yra galingi plaukikai. Žinoma, kad koato patinas yra dvigubai didesnis už moteriškąjį ir turi aštrius iltinius dantis.

Skirtingi koati tipai turi šiek tiek skirtingas elgesio savybes. Kai kurie iš jų yra aktyvūs dienos metu. Kol vieni kiti aktyvūs naktį. Žinoma, kad jie yra labai protingi gyvūnai ir yra labai prisitaikantys.



Šios būtybės miega aukštesnėse, aukštesnėse vietose ir gyvena grupėse, kurios gali būti tokios didelės, kaip ir 30 narių. Šios grupės vadinamos juostomis. Nustebusios šios grupės kelia „woof“ triukšmą ir tada šokinėja į krūmus.
Ypač žinoma, kad suaugę koati patinai yra vieniši padarai ir prisijungia prie patelių tik poravimosi metu. Taip pat žinoma, kad „Coatis“ yra puikus alpinistas ir lipdamas dažniausiai imasi uodegos, kad subalansuotų kūną. Jie nusileidžia ant žemės medžioti maisto.

Baltas nosis Coati
Baltas nosis Coati

Coati buveinė

Koatis randamas tik Amerikos žemyne ​​ir dažniausiai gyvena drėgnose arba atogrąžų vietose lietaus miškai . Jie gyvena aukštesnėse vietose, dažniausiai virš 3000 metrų, tarp kurių gali būti pušys ir ąžuolai. Jų kailis padeda išgyventi šias sąlygas.

Jų yra Arizonoje, Meksikoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje bei JAV pietvakariuose. Paprastai mažai tikėtina, tačiau kai kuriuos koati galima rasti ir dykumose bei savanose. Žiedinės uodegos koati pirmiausia randama Pietų Amerikoje, nors ji taip pat žinoma kaip Pietų Amerikos koatija arba juostinė uodegos koati.

Coati dieta

Visavalgio pobūdžio koatis turi dietą, apimančią įvairius dalykus, tokius kaip driežai, kiaušiniai, paukščiai ir krokodilo kiaušiniai. Jie taip pat valgo vaisius ir bestuburius gyvūnus, kuriuos ilgais nagais iškasa iš požemio. Žinoma, kad jie daug keliauja ieškodami maisto.

Coati plėšrūnai ir grėsmės

Coatis, kaip ir visi kiti gyvūnai, taip pat yra aplinkos maisto grandinės dalis ir yra daug gyvūnų, kurie juos grobia. Tarp šių plėšrūnų yra manų vilkai, anakondos, tayros, šunys ir lapės . Kai kurie kiti gyvūnai, kurie, kaip žinoma, juos grobia, yra aštuonkojų , reperiai, ereliai , jaguarundis ir boa susitraukėjai. Mažyliams kyla ypatinga rizika tapti baltagalvės kapucino beždžionės vakariene.

Šioms būtybėms taip pat gresia pavojus dėl žmogaus veiklos, tokios kaip medžioklė ir miškų kirtimas, nes jų natūrali buveinė išsigimė. Taip pat žinoma, kad žmonės valgo koatis, todėl sakoma, kad koati gyventojų skaičius mažėja. Tačiau rūšiai nėra grėsmės, ir IUCN priskyrė ją „mažiausiai susirūpinimą keliančiai“ kategorijai.

Coati reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Lietaus sezono pradžia paprastai būna, kai draugas poruojasi. Procesas prasideda, kai vienas koati vyras prisijungia prie grupės ir poruojasi su visomis moterimis. Pagimdžius kūdikį, patelė palieka grupę ir aukštai medyje pasistato lizdą. Nėštumo laikotarpis trunka apie tris mėnesius, po kurio patelė pagimdo nuo 2 iki 7 kūdikių, vadinamų kačiukais.
Gimdami kačiukai užmerkia akis ir paprastai jas atveria tik sulaukę maždaug 10 dienų. Maždaug 19 dieną jie pradeda atsistoti ir gali vaikščioti iki 24 dienos. Maždaug nuo 6 iki 10 savaičių amžiaus kačiukai vėl prisijungia prie grupės su savo motinomis, o grupės viduje toliau padedama kitų grupės narių. Vidutinis koati gyvena apie 14 metų.

Coati populiacija

Koati populiacija nėra labai aiški, nes rūšys nebuvo gerai ištirtos. Tačiau daroma prielaida, kad jų skaičius palyginti sumažėjo, nes šios būtybės ne tik tampa natūralių plėšrūnų auka, bet ir dėl medžių kirtimo žmonėms kyla grėsmė dėl medžioklės ir natūralios buveinės degeneracijos. Žmonės taip pat minta koatais, kurie, kaip žinoma, yra ir priežastis, dėl kurios kai kuriose vietovėse mažėja koatijų populiacija.

Gyventojų skaičius įvairiose vietose skiriasi. Didžiausias grupės ar koati grupės narių skaičius yra daugiau nei 150 narių. Tačiau jiems negresia grėsmė ir jie priskiriami mažiausiai susirūpinusiai kategorijai IUCN .

Coati zoologijos sode

Coatis negali išgyventi labai savitoje aplinkoje, todėl paprastai nebūtų gera idėja juos laikyti nelaisvėje. Be to, jie yra energingi gyvūnai, ir jų laikymas mažuose narvuose nebūtų tinkamas dalykas. Paprastai jie reikalauja daug laiko lauke.

Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys raide C

Įdomios Straipsniai