Paprastoji rupūžė

Paprastosios rupūžės mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Amfibija
Įsakymas
Anura
Šeima
Bufonidae
Gentis
Bufo
Mokslinis vardas
Bufo Bufo

Paprastosios rupūžės apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Paprastosios rupūžės vieta:

Europa

Dažni rupūžės faktai

Pagrindinis grobis
Vabzdžiai, kirminai, vorai
Skiriamasis bruožas
Šiurkšti oda ir ilgi, judrūs pirštai
Buveinė
Miškai, miškeliai ir pelkės
Plėšrūnai
Lapės, žolinės gyvatės, ežiukai
Dieta
Mėsėdis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vabzdžiai
Tipas
Varliagyvis
Vidutinis sankabos dydis
100
Šūkis
Aktyviausia drėgnu oru!

Bendrosios rupūžės fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
  • Juoda
  • Žalias
Odos tipas
Pralaidūs
Didžiausias greitis
5 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
2 - 4 metai
Svoris
20g - 80g (0,7oz - 2,8oz)
Ilgis
10–18 cm (4–7 colių)

Piko valandos eismas kelia didžiausią grėsmę paprastosioms rupūžėms



Viena iš gausiausiai gyvenančių varliagyvių rūšių Europoje, paprastosios rupūžės yra maži, keturkojai gyvūnai, gyvenantys vandenyje ir sausumoje.

Nors milijonai paprastų rupūžių klajoja po Europą, rūšių nyksta, o piko valandos eismas yra viena didžiausių grėsmių. Šiuo metu jie patiria didžiausią mirtingumą tarp varliagyvių Europoje, o pavasario migracijos metu kasmet nužudoma 20 tonų gyvūno. Per pastaruosius du dešimtmečius visame žemyne ​​telkėsi žolių apsaugos komandos. Šios grupės daro didelę pažangą išsaugodamos begales gyvūnų. Vis dėlto, norint sutrukdyti mažėjančiam skaičiui, reikia daugiau visuomenės švietimo.



Populiariausi rupūžių faktai

Parazitų priepuoliai: Paprastosios rupūžės yra pažeidžiamos dėl kelių gyvūnų parazitinių išpuolių, įskaitant mirtinas musių ir kirminų atakas.

Raganų draugas: Viduramžiais žmonės rupūžes siejo su raganomis ir Velniu, kurio herbe buvo trys rupūžės. Buvo manoma, kad rūšis turi magiškų galių. Jei rupūžė buvo rasta namuose, žmonės manė, kad namo gyventojai yra susiję su raganomis.

Literatūros etalonas: Bėgant amžiams puikūs anglų rašytojai, tokie kaip Williamas Shakespeare'as, A.A. Milne ir George'as Orwellas savo darbe garsiai nurodė rupūžes. Milne netgi parašė visą spektaklį apie rupūžių advokatą, vardu ponas Toadas, kuris gyveno dvare, pavadintame Toad Hall.

Karpų nerimauti: Paprastų rupūžių odoje yra gumbų. Žmonės dažnai juos vadina „karpomis“. Nors jų guzeliai primena karpas, jie nėra perduodami, ir jūs karpų neauginsite, jei elgsitės su gyvūnu.

Negyvos odos maistas: Paprastosios rupūžės retkarčiais nuleidžia odą. Užuot palikę išmestą epidermį ant žemės, rupūžės sutvarko jį valgydami!

Moliuskų vežėjas: Nagų moliuskai naudoja rupūžes kaip vežėjus. Maži moliuskai prilimpa prie rupūžių pirštų ir varliagyvį išneša į skirtingas vietas.

Mokslinis vardas

Paprastosios rupūžės taip pat žinomos kaip „Europos rupūžės“. Jų mokslinis vardas yraBufo bufo.„Bufo“ yra lotyniškas žodis, reiškiantis „rupūžę“, tačiau kai kurie kalbininkai mano, kad šis žodis turi senesnes kalbos šaknis. Osko-umbrų kalbos buvo ankstesnės už lotynų kalbą ir buvo vartojamos Vidurio ir Pietų Italijoje. Tyrėjai dabar mano, kad bufo yra pasiskolintas šaknis, reiškiantis „lieknumą“ ir kilęs iš šių senovinių kalbų. Tačiau apibūdinimas yra šiek tiek klaidingas, nes rupūžių oda yra sausa.



Išvaizda ir elgesys

Kaip atrodo rupūžės? Kiek sveria paprastoji rupūžė?

Vidutiniškai paprastosios rupūžės yra apie 10–18 centimetrų (4–7 colių) ilgio. Kiek sveria paprastoji rupūžė? Rūšis paprastai sveria nuo 20 iki 80 gramų (0,7 ir 2,8 uncijos). Kitaip tariant, didžiausios Europos rupūžės sveria tik perpus mažiau nei beisbolas! Pietinės rupūžės paprastai yra didesnės už šiaurines kolegas, o moterys paprastai yra didesnės už vyrus.

Atskirų gyvūnų spalva skiriasi nuo pilkai rudos iki alyvuogių rudos spalvos; patinai paprastai būna rudesni nei patelės. Abi šios rūšies lytys turi purvinus baltus apatinius pilkas ir juodus taškus. Visose rupūžėse yra panašūs į karpas gumbai, o jų oda yra sausa.

Rupūžės turi šiek tiek išsikišusius snukius burnomis ir dviem šnervėmis. Jie neturi dantų ar kaklo, tačiau turi išsipūtusias, svogūnines akis su geltonais ar variniais rainelėmis ir horizontaliai sulipusius vyzdžius. Už kiekvienos akies yra liauka, užpildyta medžiaga, vadinama „bufotoksinu“ arba „bufoginu“, kuris yra kenksmingas skystis, kurį rupūžės išskiria pajutusios plėšrūną ar pajutusios grėsmę. Užpultos paprastosios rupūžės taip pat gali išpūsti savo kūną, pakelti aukštai ant kojų ir nuleisti galvą, kad susidarytų gynybinė pozicija.

Paprastosios rupūžės dažnai painiojamos su paprastosiomis rupūžėmis ir žaliaisiais rupūžėmis. Tačiau žvarbūs žandikauliai turi geltoną juostelę, kuri eina išilgai nugaros, o žalieji rupūžiai turi aiškų modelį, kuris juos skiria nuo paprastų rupūžių.

Rupūžės elgesys

Rupūžės nori būti vienos, tačiau poravimosi sezonui jos susirenka. Kaip naktiniai gyvūnai, paprastosios rupūžės pabunda sutemus ir vakarus leidžia medžiodami maistą. Saulėtekyje jie grįžta į savo lizdą ir miega dieną.

Rupūžės metai susideda iš trijų etapų: miego, poravimosi ir valgymo.

Žiemą jie iškasa ir mėgaujasi žiemos miegu. Kitaip nei žiemos miegas, žiemos miegas nesukelia gyvūno kūno funkcijų sulėtėjimo iki taško, kuriame jie nepabunda mėnesius. Kartais švelnesnėmis žiemos dienomis galite rasti bendrą rupūžę, ieškančią maisto, nors tai retai.

Žiemos miego laikotarpiu rupūžės rūsiuose, po purvo kompostais ir aplink negyvą medieną randa ilgalaikių miego vietų. Kai kurie kasa grunto duobes šalia kitų varliagyvių.

Jie pabunda pavasarį ir pradeda migruoti į savo protėvių veisimosi vietas, kurios gali būti už mylių. Norint keliauti, oras turi būti aukštesnis nei 5 laipsniai šilumos (41 laipsniai pagal Celsijų). Rudenį rupūžės leidžia laiką prisipildydamos maisto.

Paprastieji rupūžiai turi keturias kojas, kurias jie naudoja apeiti. Didžiąją laiko dalį rupūžės iš vienos vietos į kitą patenka vaikščiodamos. Tai nerangus pasivaikščiojimas, tačiau jie gali pasiekti iki 8 kilometrų (5 mylių) per valandą greitį. Retkarčiais jie įsiterps į savo vaikščiojimą trumpais, nepatogiais apyniais.

Rupūžės naudoja balsus dėl įvairių priežasčių. Varliagyvių simfonijoje jie yra atsakingi už skambius „qwark-qwark-qwark“ skambučius. Rupūžės ginčus sprendžia daugiausia kreivėdami, o jo kreivumas yra jo dydžio rodiklis. Kuo didesnė rupūžė, tuo giliau „qwark“.

Buveinės: kur gyvena paprastosios rupūžės?

Kaip rodo jų pavadinimas, Europos rupūžės gyvena visoje Europoje, išskyrus Airiją, Islandiją ir kai kurias Skandinavijos dalis. Jų rytinė arealo riba yra Irkutskas, Sibiras; jų pietinė riba yra kalnų virtinė, einanti per Maroką, Alžyrą ir Tunisą. Jie taip pat yra tam tikrose Viduržemio jūros salose, įskaitant Maltą, Kretą, Korsiką, Sardiniją ir Balearų salas. Mokslininkai taip pat atrado mažas populiacijas šiaurinėse Azijos dalyse.

Kur gyvena paprastosios rupūžės? Pirmiausia jie mėgsta gyventi vietovėse, kuriose auga daug lapų, pavyzdžiui, miškuose, miškuose, atviroje vietovėje, laukuose, parkuose ir soduose. Dienos miego metu jie įsirausia į lizdus po lapais, šaknimis ir akmenimis. Paprastus rupūžes gali būti sunku pastebėti, nes jie paprastai randa vietų, kur įsilieja į natūralią aplinką. Pavyzdžiui, pilka rupūžė gali mieliau miegoti šalia akmenų, nes jų oda veikia kaip natūrali maskuotė.



Paprastosios rupūžės dieta

Paprastos rupūžės sveria nedaug, tačiau jos yra rupios valgytojos. Jie daugiausia vakarieniauja su bestuburiais gyvūnais, neturinčiais stuburo, įskaitant gervuoges, šliužus, vikšrus, muses, sliekus ir vabalus. Kartais jie valgo mažas peles. Kadangi rupūžės neturi dantų, jos maitinasi sveikai. Be to, norint padėti medžioti, paprastieji rupūžiai ant liežuvio turi lipnią medžiagą, kad sulaikytų grobį.

Vis dėlto rupūžės turi būti atsargios dėl vabalų pasirinkimo. „Bombardier“ vabalai - dar žinomi kaip „bezdalių klaida“ - prariję išskiria nuodingą skystį. Remiantis tyrimais, dėl šios medžiagos rupūžės serga, ir dauguma vabalus išvemia per 12–107 minutes po virškinimo. Nuostabu, kad dauguma regurgituojančių bombardininkų vis dar gyvi, kai išeina iš rupūžės kūno!

Europos rupūžių plėšrūnai ir grėsmės

Paprastose rupūžėse yra natūralių toksinų - „bufotxin“ ir „bufogin“ -, kuriuos jie išskiria iškilus grėsmei ar išprovokavus. Tai labai padeda išvengti gyvūnų, kurie juos laiko valgiu. Tačiau tai nėra apgaulinga biologinė sistema. Pavyzdžiui, žolinės gyvatės nėra paveiktos medžiagų, todėl rupūžes ryja visos be išleidimo.

Ežiukai, žiurkės, audinės, gyvatės, garniai, varnos, rapsai ir naminės katės yra natūralūs paprastųjų rupūžių plėšrūnai. Kad išvengtų rupūžių gynybinių toksinų, paukščiai snapu kiša duobutes į varliagyvį ir išskiria kepenėles. Smūginės musės taip pat kelia didelę grėsmę Europos rupūžėms. Parazitiškas plėšrūnas, smūginės musės deda kiaušinius ant rupūžių odos. Kai kiaušiniai išsirita, lervos ropojasi į rupūžių šnerves ir viduje valgo jų kūną, todėl žūsta.

Jaunus rupūžes kartais užpuola kirminai, kurie sulėtina jų augimą ir sukelia anoreksiją. Buožgalviais maitinasi ir laumžirgių lervos, nardantys vabalai, vandens valtininkai.

Klimato kaita taip pat kelia didelę grėsmę paprastosioms rupūžėms. Kadangi dėl keblių oro sąlygų kiti gyvūnai, pavyzdžiui, ūdros ir varlės, siekia aukštesnio paviršiaus, rupūžės dabar labiau konkuruoja dėl maisto ir jie nelaimi kovoje dėl išteklių.

Kitos su žmonėmis susijusios grėsmės paprastosioms rupūžėms yra:

  1. Perinčių pelkių drenažas;
  1. Žemės ūkio veikla, pažeidžianti buveines;
  1. Tarša; ir
  1. Kelių mirtingumas.

Europos rupūžių dauginimasis, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Poravimas ir veisimas

Naudodamiesi kvapo ir orientacijos ženklais, paprastosios rupūžės grįžta į tvenkinius, kuriuose gimė, kergti ir veistis. Ankstyvą pavasarį patinai ant pirštų užaugina „vestuvinius įklotus“. Kai berniuko rupūžė randa rupūžę, su kuria poruotis, jis pritvirtina ją ant nugaros, apgaubia priekines kojas aplink pažastis ir pagalvėlėmis tvirtai suima. Patinai apvaisinę patinai gali būti tokioje padėtyje kelias dienas.

Apvaisintos patelės deda kiaušinių virveles, kurios atrodo kaip juodi perlai. Šiose stygose gali būti nuo 3000 iki 6000 kiaušinių ir jos ilgis gali būti nuo 3 iki 4,5 metrų. Vanduo prasiskverbia į kiaušinius, o per dvi ar tris savaites, priklausomai nuo oro sąlygų, išsirita buožgalviai. Tėvai paprastai nesilaiko, kad puoselėtų nerštą, tačiau išsiritę paukščiai kartais suformuoja seklumą, kuris yra didelė plaukiojančių žuvų grupė.

Paprastai tariant, rupūžės mieliau veisiasi gilesniame vandenyje, pavyzdžiui, žuvų tvenkiniuose, kaimo tvenkiniuose ir rezervuaruose. Pastaraisiais metais vyrai į veisimosi vietas atvyksta anksčiau, nes orai greičiau šyla. Tarp poravimosi sezono moterys dažnai praleidžia metus.

Kūdikiai

Kūdikių paprastosios rupūžės vadinamos „buožgalviais“. Išsiritę jie laikosi kiaušinių stygų drebučių ir maitinasi ja. Po kelių dienų jie persikelia į vandens lapų apačią ir ilgainiui pradeda plaukioti. Per pirmąsias kelias gyvenimo savaites jie užauga kojas, o kūnas vėl sugeria uodegą. Maždaug po 12 savaičių buožgalviai, kurie dažniausiai būna juodos pilkos pilvo spalvos, pereina į rupūžes. Šiuo metu jie išmatuoja apie 1,5 centimetro (0,6 colio) ir palieka tvenkinį, kad galėtų pradėti ieškoti vabzdžių.

Paprastosios rupūžės subręsta nuo 3 iki 7 metų, atsižvelgiant į jų vietą ir kitas išorines jėgas.

Gyvenimo trukmė

Gamtoje paprastosios rupūžės gyvena nuo 10 iki 12 metų. Nelaisvėje jie gali gyventi iki 50 metų! Šios rūšies moterų mirtingumas yra didesnis nei jų vyrų.

Senstant Europos rupūžės yra pažeidžiamos kelių įprastų bakterinių ir virusinių ligų, įskaitant raudonųjų kojų sindromą, flavobakteriozę, mikobakteriozę, chlamidiozę ir ranavirusą.

Paprastųjų rupūžių populiacija

Nors paprastosios rupūžės yra ketvirta pagal paplitimą varliagyvių Europoje ir priklauso ICUN „Mažiausiai susirūpinusių“ kategorijai, jų skaičius sparčiai mažėja. Nuo devintojo dešimtmečio gyventojų skaičius sumažėjo daugiau nei dviem trečdaliais. Ispanijoje dėl padidėjusio sausringumo gamtosaugininkai mano, kad paprastosios rupūžės yra „beveik grėsmingos“. Jungtinės Karalystės biologinės įvairovės veiksmų plane jos nurodomos kaip prioritetinės rūšys.

Kodėl rupūžių skaičius krinta? Keletas veiksnių prisideda prie sumažėjimo. Pagrindinė problema yra buveinių fragmentacija dėl miesto išsiplėtimo ir padidėjusio eismo. Kadangi rupūžės keliauja atgal į tvenkinius, kuriuose gimė, jos turi pereiti judrius greitkelius, o tai lemia didelį mirtingumą keliuose.

Geros naujienos yra tai, kad per pastaruosius kelerius metus vystėsi aktyvus žmonių judėjimas, kad rupūžės galėtų saugiai kirsti kelius. Tūkstančiai savanorių, paprastai vadinamų „rupūžių patruliais“, Jungtinėje Karalystėje ir visoje Europoje pavasario migracijos metu užsiima įvairia rupūžių apsauga. Rupūžių patruliai sugalvoja būdus, kaip gyvūnus saugiai patekti į judrią gatvę. Vieni juos renka į kibirus, o kiti neša po vieną. Judriausiose sankryžose vietos tarybos ir savanoriai skelbia rupūžių kirtimo ženklus. Remiantis kai kuriais vertinimais, rupūžių patruliai kasmet sutaupo iki 800 000 gyvūnų.

Nors daugelis žmonių rupūžių grupę gali atsainiai vadinti „sankaba“, tinkamas terminas yra „mazgas“.

Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys raide C

Įdomios Straipsniai