kojotas

Kojotų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Canidae
Gentis
Kanis
Mokslinis vardas
Canis latrans

Kojotų apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Kojotų vieta:

Centrinė Amerika
Šiaurės Amerika

Kojotų faktai

Pagrindinis grobis
Triušis, pelės, elniai
Skiriamasis bruožas
Smailios ausys ir nosis bei ilga, krūminė uodega
Buveinė
Miškai, lygumos ir dykumos
Plėšrūnai
Žmogus, lokiai, vilkai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
6
Gyvenimo būdas
  • Paketas
Mėgstamiausias maistas
Triušis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Taip pat žinomas kaip Prairie Wolf!

Kojotų fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
40 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
10 - 15 metų
Svoris
7 kg - 21 kg (15 svarų - 46 svarų)
Ilgis
75–90 cm (30–35 colių)

'Kojotas yra viena iš labiausiai paplitusių žinduolių rūšių Šiaurės Amerikoje'



Kojotai tradiciškai atliko daug skirtingų vaidmenų žmogaus kultūroje tuo pačiu metu kaip kenkėjai ir mistiniai padarai, turintys įvairių magiškų savybių. Jų melancholiškas staugimas naktimis daugelį tūkstančių metų patraukė žmogaus vaizduotę. Nors vis dar medžiojama gausiai, ši naktinė rūšis prisitaikė prie šiuolaikinės žmonių visuomenės ir klestėjo kaip niekada anksčiau.



Neįtikėtini faktai apie kojotą!

  • Alternatyvūs šios rūšies pavadinimai yra prerijų vilkas ir šepečio vilkas.
  • Kojotas buvo svarbi figūra Šiaurės Amerikos tautosakoje. Dažnai tai buvo laikoma meistriškumo ir apgaulės simboliu, kartais pasitelkiant įvairius drabužius, kad apgautų žmones. Mesoamerikoje tai buvo kosmologinis karinės stiprybės simbolis.
  • Kojotai yra neįtikėtinai judrūs gyvūnai, kurie kiekvieną dieną kelios mylių keliaus po savo natūralią teritoriją. Jei jie susiduria su stipria konkurencija dėl maisto ir išteklių, tai gali nuvažiuoti daugiau nei šimtą mylių ieškodama naujų namų.
  • Kojotai yra judrūs tiek žemėje, tiek vandenyje, tačiau jie yra gana prasti alpinistai.

Kojotų mokslinis pavadinimas

Mokslinis kojoto pavadinimas yra Canis latrans. Apytikslis lotyniškas šio termino vertimas yra barker arba barking dog. Tikrąjį pavadinimą kojotas ispanams pritaikė iš Nahuatl žodžio (actekų kalba) gyvūnui Mesoamerikoje.

Yra 19 atpažintų tipų, kurie visi skiriasi pagal geografinį diapazoną ir fizinę išvaizdą. Šios rūšys apima lygumą, Meksikos, Hondūro, šiaurės, Kalifornijos slėnio kojotą ir daugelį kitų. Kojotas priklauso tai pačiai genčių grupei, kaip ir vilkai, šunys, dingos ir šakalai. Toliau jis priklauso tai pačiai Canidae šeimai, kaip ir lapės ir usūriniai šunys .



Kojotų išvaizda ir elgesys

Kojotas yra liesos, panašios į vilką, geltonos akys, diskelio uodega ir labai didelės ausys, atsižvelgiant į kūno dydį. Prabangus paltas susideda iš minkšto kailio ir ilgesnių, kietesnių išorinių plaukų. Šis kailis turi neįprastą spalvų mišinį: pilka, ruda ir beveik geltona viršutinėse kūno dalyse, balta aplink skrandį ir gerklę bei raudonai ruda aplink snukį ir kojas. Tiksli kailio spalva gali skirtis, atsižvelgiant į geografinį aptariamo porūšio diapazoną. Šie gyvūnai vasarą liejasi maždaug kartą per metus, pakeisdami jo kailį visiškai nauju kailiu.

Tipiškos kojotos ilgis nuo galvos iki galo yra iki 37 colių, plius dar 16 colių išilgai uodegos. Visas kūnas sveria iki 50 svarų, nors moterys vidutiniškai yra šiek tiek mažesnės nei vyrų. Kojotas yra maždaug tokio pat dydžio kaip vidutinis šuo, kaip barzdotas kolis.

Vienas įdomus faktas apie jų elgesį yra labai sklandus socialinis susitarimas. Nors didelės pakuotės paprastai nėra norma, ši rūšis ieško komforto ir bendradarbiavimo poromis ar šeimos vienetais, turinčiais nusistovėjusias dominavimo hierarchijas. Šis labai plastiškas ir permainingas socialinis elgesys reiškia, kad kojotą malonu medžioti atskirai arba kartu su paku. Jei jis medžioja kartu su gyvuliais, jie gali nusitaikyti į didesnius gyvūnus, kuriems reikia komandinio darbo.



Kad būtų galima bendrauti, kojotas turi tikrai didžiulį garsų, kūno kalbos ir kvapo signalų repertuarą. Manoma, kad tai vienas garsiausių žinduolių visoje Šiaurės Amerikoje. Šie balsai yra būdas signalizuoti apie pavojų, perduoti sveikinimą ar pranešti apie gyvūno buvimą kitiems pakuotės nariams. Šie gyvūnai skamba panašiai kaip šuo ar vilkas, turintys daugybę skirtingų lojimų, kaukimų ir urzgimų.

Kojotai demonstruoja agresiją išlenkta nugara ir grėsmingu urzgimu. Šis jėgos demonstravimas yra ypač svarbus kovojant su kitais nariais dėl dominavimo grupėje. Kita vertus, žema kūno laikysena ir verksmingi garsai taip pat gali signalizuoti apie paklusnumą labiau dominuojančiam nariui.

Kvapas yra dar vienas svarbus jų bendravimo aspektas. Rūšis turi specializuotą liauką, esančią ties uodega, kaip signalizavimo įtaisą kitiems nariams. Kojotas taip pat žymės savo teritorijas ant uolų, krūmų ar kitų objektų.

Kojotai yra labai protingas ir išradingas gyvūnas. Skirtingai nei šunys, jiems tikriausiai trūksta sugebėjimo vykdyti žmonių paliepimus. Tačiau jų protingumas daugelį šimtmečių buvo daug pastebimas, o šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad kojotai sugeba iš anksto planuoti medžioklės strategijas.

Dėl savo ilgų nagų jie yra labai geri duobkasiai, tačiau vis dėlto jie nori surasti apleistas duobes, kurias dažniausiai sukuria barsukai, giraitės ar kiti gyvūnai, ir tada jas padidinti. Šios duobės suteikia namus ir natūralų pagrindą jų medžioklės poligonui daugelį metų. Kojotai yra naktiniai medžiotojai, kurie miega dieną, o išeina naktį. Aktyviausia jų valanda - vėlus vakaras ir ankstyvas rytas.

Kojotas, stovintis ant uolos formuotės, kaukiančioje dykumoje, kalnuose ir mėlyname danguje fone
Kojotas, stovintis ant uolos formuotės, kaukiančioje dykumoje, kalnuose ir mėlyname danguje fone

Kojotas prieš Vilką

Pagrindinis šių rūšių skirtumas yra jų dydis. Kojotas yra daug mažesnis nei a vilkas , kuris gali lengvai išmatuoti 4–6 pėdas ir sverti gerokai daugiau nei 100 svarų, priklausomai nuo lyties. Kojotas taip pat rečiau formuoja didelius paketus. Tačiau jie paprastai rodo tą patį intelekto laipsnį. Kartais galite pasakyti skirtumą tik balsu. Kojotai skleis dažnai skambančią garsą, dėl kurio jie yra gerai žinomi.

„Kojotų evoliucija“

Remiantis iškastiniais įrodymais, kojotų evoliucija tikriausiai įvyko maždaug per pastaruosius milijoną metų. Palyginimui, šiuolaikinių žmonių evoliucija įvyko maždaug prieš 150 000–200 000 metų. Manoma, kad šiuolaikiniai kojotai atsirado kažkada po paskutinio didelių gyvūnų išnykimo ledynmečiu. Priversti konkuruoti su vilkais, jie galėjo prisitaikyti, nes tapo mažesni.

Dėl savo genetinio panašumo kojotai sugeba sukelti gyvybingas hibridizacijas su vilkais ir net prijaukintais šunimis. Šie hibridai, kartais vadinami kojotais ar koidogais, gamtoje yra gana reti, nes yra nedaug galimybių poruotis su kitomis rūšimis. Kai kurios šios retos hibridizacijos priežastys gali būti geografinio arealo skirtumai, skirtingi veisimosi sezonai ir laukinių rūšių priešiškumas.

Kojotų buveinė

Kojotas yra plačiai paplitęs Šiaurės Amerikoje, nuo pietų iki Panamos iki šiaurės iki Kanados ir Aliaskos, nors didžiausiu tankumu jis vyksta visose Didžiosiose lygumose. Šis labai prisitaikantis gyvūnas išsivystė gyventi kalnuose, pelkėse, miškuose, lygumose, dykumose ir net tropiniuose atogrąžų miškuose. Kojotai dar labiau paplito, jie išmoko gyventi kartu su žmonėmis miestuose ir priemiesčiuose. Apačia kartais sutampa su vilkais, tačiau, sumažėjus vilkų populiacijai, šie gyvūnai turėjo naudos perimdami šiuos diapazonus.

Kojotų dieta

Daugelis žmonių nežino, kad kojotas yra visaėdė rūšis. Didžiąją šio gyvūno raciono dalį sudaro maži žinduoliai, tokie kaip triušiai , voverės ir pelės , be to, kartais stambūs žinduoliai, tokie kaip elnias . Likusi dietos dalis yra paukščiai , gyvatės , vabzdžiai , o kartais ir vaisių bei daržovių. Šie gyvūnai atlieka svarbų ekologinį vaidmenį, nes kontroliuoja šias gausias gyvūnų populiacijas. Tačiau tai gali būti problemiška vietinei laukinės gamtos įvairovei, jei kojotai medžioja nykstančias rūšis.

Kojotai mieliau medžioja gyvus gyvūnus, kartais pasikliaudami bandos komandiniu darbu, o kartais paslėpdami vien grobį, tačiau, jei bus, jie tikrai nepraeis negyvų mėsos puotų. Kai kurie kojotai išmoko sumaniai valgyti žmonių maistą arba liko šiukšlių.

Kojotų plėšrūnai ir grėsmės

Dėl savo dydžio, greičio ir žiaurumo kojotas laukinėje gamtoje turi tik keletą natūralių plėšrūnų. Vilkai , meškos , pumos , aligatoriai Buvo žinoma, kad kiti grobuonys juos grobia, tačiau kojotą retai renkasi pirmas grobis. Plėšrūnams lengviau oportunistiškai išsirinkti jauną, senstančią ar sužeistą kojotą nei suaugusią.

Dažniausiai šie gyvūnai susiduria su stipria meškų, vilkų ir didelių kačių konkurencija dėl vietos ir maisto. Jie gali būti lengvai raumeningi iš pagrindinių medžioklės vietų, nes jų dydis yra mažesnis, palyginti su didžiausiais viršūnės plėšrūnais. Tam nepadeda ir tai, kad kojotų ir vilkų mityba dažnai sutampa.

Kaip ir visos rūšys, šiuos gyvūnus veikia žmogaus veikla. Medžioklė yra bene didžiausia grėsmė kojotų išlikimui. „National Geographic“ duomenimis, per metus žmonės nužudo maždaug 400 000 kojotų. Daugelis šių mirčių įvyksta dėl keršto po kojotų išpuolio prieš gyvulius, pavyzdžiui, avis ir galvijus. Šie gyvūnai taip pat dažniausiai medžiojami dėl sporto ar kailio.

Kojotų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kojotų veisimosi sezonas paprastai trunka trumpai nuo kiekvienų metų sausio iki kovo. Vyrai ir moterys gali poruotis kelerius metus vienu metu, nors ne visada visą gyvenimą. Patelė karščiuoja tik keletą dienų per metus, todėl joms palikuonių susilaukti reikia neilgai.

Maždaug du mėnesius nešiojusi jauniklius, patelė vidutiniškai duobės metu pagimdys apie šešis jauniklius. Didžiausias vados dydis yra stulbinantis 19 jauniklių. Kadangi jauni vaikai gimsta maži, akli ir beveik bejėgiai, abu tėvai vaidina svarbų vaidmenį maitinant ir nešant vaikus, nors už daugumą slaugos pareigų atsakinga mama. Visiškai atjunkyti jauniklius užtrunka šiek tiek daugiau nei mėnesį, po to tėvai juos maitina regurgituotu maistu.

Jaunieji kojotai pasieks visišką nepriklausomybę nuo savo tėvų maždaug nuo šešių iki devynių gyvenimo mėnesių. Patinai dažnai klaidžioja, norėdami rasti savo likimą, tačiau moterys daug ilgiau liks prie pakelio, kartais padėdamos užauginti ir išmaitinti tolesnius jauniklius. Šie gyvūnai pilną dydį ir lytinę brandą pasiekia per pirmuosius metus. Tipiška kojotas gali gyventi iki 10 metų laukinėje gamtoje ir 18 ar 20 metų nelaisvėje. Medžioklė, ligos ir automobilių avarijos yra įprasti kojotų žudikai.

Kojotų populiacija

Remiantis IUCN raudonuoju sąrašu, kuriame stebima daugelio žinomų gyvūnų apsaugos būklė, kojotas yra mažiausiai susirūpinimo . Nepaisant kasmet sumedžiotų ir nužudytų kojotų skaičiaus, gyventojų skaičius faktiškai didėja daugumoje natūralių arealų. Taip yra todėl, kad šie gyvūnai nepaprastai gerai prisitaikė prie žmonių civilizacijos. Vietos vilko, meškos ir pumos skaičiaus sumažėjimas taip pat galėjo padėti padidinti kojotų skaičių. Tačiau tikslus gyventojų skaičius nėra iki galo įvertintas.

Kojotai zoologijos sode

Kojotas yra labai dažnas vaizdas Amerikos zoologijos soduose. Minesotos zoologijos sode yra kojotų denis palei Minesotos taką. The Akrono zoologijos sodas demonstruoja kojotus Grizlio kalvagūbryje šalia raudonųjų vilkų ir grizlių. Ir Džeksonvilio zoologijos sodas laukinėje Floridos parodoje turi kojotų. Kojotai taip pat randami Cameron Park zoologijos sodas Waco (Teksasas) ir Buttonwood parko zoologijos sodas Naujajame Bedforde, Masačusetse.

Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys C

Įdomios Straipsniai