Kirsti Gorilos upę

Kryžiaus upės Gorilos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
Gorilla
Mokslinis vardas
Gorilla gorilla diehli

Kryžiaus upės Gorilos apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

Kryžiaus upė Gorilla Vieta:

Afrika

Kryžiaus upės „Gorilla“ faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, vaisiai, gėlės
Buveinė
Atogrąžų miškai ir tankios džiunglės
Plėšrūnai
Žmogus, leopardas, krokodilas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Liko mažiau nei 300!

Kryžiaus upės Gorilos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
35 - 50 metų
Svoris
100 kg - 200 kg (220 svarai - 440 svarai)
Aukštis
1,4–1,7 m (4,7–5,5 pėdos)

Cross River Gorilla gyvena kalnuotame regione tarp Nigerijos ir Kamerūnų.



Kryžiaus upės gorila (mokslinis pavadinimas: Gorilla gorilla diehli) yra vakarinė gorila . 1904 m. Paulas Matschie pavadino kryžminę upės gorilą nauja rūšimi, nors ji tapo vis retesnė.



Šios gorilos turi rusvai pilką arba juodą kailį. Tačiau veidas, rankos ir kojos visiškai neturi kailio. Jie turi kūgio formos galvas, virš kurių yra rausvas keteras.

Šios gorilos yra labai socialios ir paprastai gyvena grupėse nuo 2 iki 20. Grupėms vadovauja dominuojantis patinas. Be dominuojančio lyderio, yra 6-7 moterys ir jų vaikai.



Kroso upės gorilos lytiškai subręsta 10 metų ir dažniausiai jų susilaukia kas 4 metus. Jų nėštumo laikotarpis paprastai trunka 9 mėnesius. Šios gorilos gyvena kalnuotame regione tarp Nigerijos ir Kamerūnų.
Kryžiaus upės gorilos yra žolėdžiai gyvūnai ir dažniausiai minta šakomis, riešutais, lapais ir uogomis, kurias medžioja iš skirtingų augalų.

Kryžiaus upės gorilos, kaip žinoma, yra labai efektyvios kūdikių priežiūroje ir yra žinomos kaip prižiūrinčios savo kūdikius iki trejų – ketverių metų amžiaus. Per šį laiką jie vėl nesidaugina ir visą dėmesį skiria naujai gimusiam kūdikiui.

Neįtikėtini „Cross River Gorilla“ faktai!

  • Kryžminė upės gorila yra Vakarų gorila .
  • Pasaulyje liko tik nuo 200 iki 300 kryžminių upių gorilų.
  • Kryžiaus upės gorilos yra labiausiai nykstanti didžioji beždžionė Afrikoje.
  • Paprastai jie yra pasienyje tarp Nigerijos ir Kamerūno.
  • Jie gyvena maždaug 300 kvadratinių mylių plote.

Kryžiaus upės „Gorilla“ mokslinis pavadinimas

Kryžiaus upės gorilos eina mokslinis vardas „Gorilla gorilla diehli“ ir priklauso Animalia karalystei ir Žinduolių klasei. Jie priklauso Chordata šeimai ir primatus. Jie taip pat priklauso Hominidae ir gorilla genčiai.



Žodis „gorilla“ yra įsišaknijęs iš senovės graikų kalbos žodžio „Γόριλλαι“. Šis žodis reiškia „plaukuotų moterų gentį“, taip „Hanno Navigator“ apibūdino žmones vakarinėje Afrikos pakrantėje (kuri dabar žinoma kaip Siera Leonė). Moterys buvo apibūdinamos kaip „laukinės“ ir „plaukuotos“.

„Cross River Gorilla“ išvaizda ir elgesys

Kryžiaus upės gorilos yra lieknos, tačiau trumpo kūno, sujungtos su šviesiais plaukais. Šios gorilos turi ilgas rankas ir ryškią keterą, kuri siūlo ryškų kontrastą plokščiam veidui ir plačioms šnervėms. Jų tamsias akis slepia kailis, kuris dažnai būna juodas arba rusvai pilkas.

Veidas paprastai neturi kailio, kaip ir plaštakos bei kojos. Jų galvos yra kūgio formos, o ant jų galvos yra raudonos spalvos herbas. Grupės lyderiai, dominuojantys vyrai, dažnai turi sidabrinį pleistrą ant nugaros, todėl jie taip pat vadinami sidabriniais.

Kryžiaus upės gorilos yra socialios ir gyvena 2–20 asmenų šeimos grupėse. Jų elgesys labai panašus į kitų gorilų. Grupei paprastai vadovauja sidabrinis vyriškis, kaip dominuojantis lyderis.

Vyras lyderis paprastai yra atsakingas už grupės moterų ir vaikų priežiūrą, taip pat dažnai priima pagrindinius grupės sprendimus, pvz., Šėrimo ir perėjimo vietas.

Grupę paprastai sudaro dominuojantis patinas, šešios septynios moterys ir jų vaikai. Lizdai vyksta miškuose po to, kai šios gorilos susikuria lizdus su šakomis ir lapais. Lizdavimosi vietos dažniausiai būna ant žemės.

Tačiau poilsio vietos keičiasi lietinguoju sezonu, kai jie perkelia lizdus į medžių viršūnę. Didžioji jų dienos dalis praleidžiama valgant. Tačiau šaltiniai rodo, kad jie taip pat užsiima pramogine veikla, pavyzdžiui, viliojimu.

Paprastai žinoma, kad šios gorilos yra taikios. Tačiau kartais jie gali tapti agresyvūs žmonėms, kai jiems gresia pavojus. Jie gali užpulti žmones šakomis, akmenimis ir žolelėmis, jei jie bus išprovokuoti.

Kryžiaus upės gorila, Limbe laukinės gamtos centras, Kamerūnas
Kryžiaus upės gorila, Limbe laukinės gamtos centras, Kamerūnas

Kirsti Gorilos buveinę

Kryžiaus upės gorilos, žinomos kaip keisčiausios pasaulyje gorilos, yra nedaug gyventojų ir retai kada matomos. Paprastai jie randami kalnuotose Nigerijos ir Kamerūno sienose. Ši jų buveinė vadinama Kroso upės baseinu.

Yra žinoma, kad šie gyvūnai labiausiai slopina Šiaurės ir Vakarų regionus. Jie taip pat egzistuoja Afi kalnuose Nigerijoje ir Kamerūnų Mbe kalnuose. Be to, jie taip pat yra Kamamūno Takamandos nacionaliniame parke ir Nigerijos Cross River nacionaliniame parke.

Dauguma šių gorilų yra 1500–3500 metrų aukštyje kalnuotuose lietaus miškuose ir bambukiniuose miškuose.

Kryžiaus upės „Gorilla“ dieta

Maisto produktus, esančius Cross River gorilų dietose, daugiausia sudaro lapai, riešutai, uogos ir liana, kuri yra sumedėjęs vynmedis. Šios žolėdės gorilos ieškos tiek, kiek reikia, kad gautų maistinių medžiagų, net už tipinės pašarų srities ribų, kad gautų tai, ko reikia.

Jei šios gorilos rūšys nukris žemyn, jos greičiausiai pateks į nepatenkinamą padėtį su bananus ir gysločius nuimančiais vietiniais ūkininkais. Nors vietovei tai gali atrodyti didžiulė, kai kurie vietiniai ūkininkai pastebėjo, kad jie savo žemę žaloja kur kas mažiau nei kiti mažesnio ūgio gyvūnai, įskaitant laukines kiaules.

Vienintelis būdas, kuriuo Cross River gorilos ieško maisto kitose vietovėse, yra mitybos trūkumas šalia jų namų. Vis dėlto vienintelis laikas pastarojoje istorijoje, kai šie gražūs žinduoliai padarė didelę žalą, buvo 2006 m. Manoma, kad šį įvykį nulėmė tai, kaip fermos buvo netoli gorilų miško namų.

Kirsti upės „Gorilla“ plėšrūnus ir grėsmes

Kaip ir visos kitos planetos gyvosios būtybės, Kryžiaus upės gorilos taip pat yra svarbi ekosistemos dalis. Tačiau jie taip pat susiduria su daugybe grėsmių - tiek nuo kitų gyvūnų, tiek nuo žmonių. Kryžiaus upės gorilų plėšrūnai yra krokodilai ir didelės džiunglių katės.

Kryžiaus upės gorilai kelia grėsmę žmonės, nes jie anksčiau buvo plačiai medžiojami, todėl jų skaičius taip pat yra gana mažas. Tokia žmogaus veikla, kaip miškų kirtimas, taip pat kelia grėsmę šioms goriloms. Kryžiaus upės gorilos yra labiausiai nykstančios didžiosios beždžionės Afrikoje.

Kryžiaus upės goriloms yra kritinė grėsmė. Mažėjant gyventojų skaičiui, kai kurios organizacijos stengiasi apsaugoti miškus, kuriuose gyvena, neleisdamos jiems išbristi į vietines vietoves ir prarasti maisto šaltinius. Pasaulio laukinės gamtos organizacija turi keletą partnerių Nigerijos ir Kamerūno vyriausybėse tam tikrų teritorijų apsaugai.

„Cross River Gorilla“ reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kryžiaus upės gorilos subręsta maždaug dešimties metų amžiaus. Paprastai jie gimdo tik kartą per ketverius metus, nes šiose Cross River gorilose kūdikių priežiūros lygis yra labai aukštas. Šios gorilos paprastai prižiūri savo kūdikius iki trejų ar ketverių metų amžiaus. Nėštumo laikotarpis paprastai trunka apie devynis mėnesius - tai taip pat labai panašu į žmones.

Kryžiaus upės gorilos yra poligamiški gyvūnai. Dominuojantis grupės vyras paprastai poruojasi su visomis lytiškai subrendusiomis savo grupės moterimis. Moteriškos gorilos po gimdymo žindo kūdikius ir prižiūri juos maždaug iki trejų – ketverių metų. Paprastai šios gorilos gimdo vienišus kūdikius, o poros yra retas atvejis. Šių gorilų gyvenimo trukmė paprastai yra nuo 35 iki 50 metų.

Kryžiaus upės Gorilos populiacija

Kadangi šioms goriloms yra kritinė grėsmė dėl medžioklės ir kitos žmogaus veiklos, pavyzdžiui, miškų kirtimo, pasaulyje yra likę tik apie 200–300 Cross River gorilų. Dauguma šių gorilų yra Nigerijoje ir Kamerūne, išsidėsčiusios ne mažiau kaip 11 šeimų.

Todėl stengiamasi priversti juos gyventi tam skirtose vietose, kad jie galėtų klestėti saugomoje aplinkoje, nes Kroso upės gorila vis dar mažėja. Be susiskaldžiusių šeimų, kita prekyba tapo labai pelninga ir kelia didelę grėsmę rūšims - šios rūšies pardavimas kaip naminiai gyvūnai.

Kai kurie žmonės Cross River gorilla laikė naminiais gyvūnais, o tai yra pavojinga prekyba, daranti įtaką gebėjimui išsaugoti rūšis. Kai kurie medžiotojai nužudys gorilos kūdikio tėvą, kad nusivestų juos parduoti, nes juos lengva valdyti mažu dydžiu. Šiuo metu pakanka grėsmės užsikrėsti Ebolos virusu ir būti sumedžiotam, kad pasveikimas būtų trumpalaikis neįmanomas. Vis dėlto yra vilties, kad ši rūšis atsigaus po šių grėsmių per ateinančius 75 metus, jei tik bus dedamos pastangos išsaugoti jų buveinę.

Kirsti Gorilos upę zoologijos sode

Dėl kritiškai nykstanti būklė ir mažėjantis Cross River gorilų skaičius visame pasaulyje, laikant juos nelaisvėje, šios gorilos gali vėl klestėti. Norint juos apžiūrėti zoologijos sode, yra daug rezervatų ir draustinių, kuriuose juos galima laikyti, pavyzdžiui, Afi kalnų laukinės gamtos draustinyje.

Limbe laukinės gamtos centras Kamerūne yra vienintelis zoologijos sodas, kuriame viena iš šių gorilų buvo eksponuojama nuo 2007 m. Gorila, pavadinta Nyango, mirė 2016 m. Spalio 10 d. zoologijos sodų, kuriuose šiuo metu laikomi šie žinduoliai.

Nepaisant to, kad jie nepriima šių gyvūnų, daugelis zoologijos sodų ir draustinių siūlo svarbių faktų apie Kroso upės gorilą, kad paskatintų mecenatus remti gamtos apsaugą.

Peržiūrėti visus 59 gyvūnai, prasidedantys C

Įdomios Straipsniai