Dingo

Dingo mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Canidae
Gentis
Kanis
Mokslinis vardas
Canis Lupus Dingo

Dingo apsaugos statusas:

Netoli grasino

„Dingo“ vieta:

Okeanija

„Dingo“ faktai

Pagrindinis grobis
Triušis, driežai, graužikai
Skiriamasis bruožas
Išdurtos ausys ir ilga krūminė uodega
Buveinė
Dykumos, šlapi ir sausi miškai
Plėšrūnai
Žmogus, dideli ropliai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
6
Gyvenimo būdas
  • Paketas
Mėgstamiausias maistas
Triušis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gimta Australijos žemyne!

Dingo fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Geltona
  • Grynasis
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
30 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
7 - 15 metų
Svoris
13 kg - 20 kg (28 svarai - 44 svarai)
Ilgis
100 cm - 125 cm (39 colių - 49 colių)

Dingo yra vienintelė šunų rūšis, kilusi iš Australijos.



Dingai tėvai, bet aršūs plėšrūnai, puikiai pritaikyti atšiauriam ir įvairiam Australijos ir Ramiojo vandenyno regiono klimatui. Šie gyviai laikomi laukinio tipo šunimis ir pasižymi panašiomis bandų elgesio ir medžioklės strategijomis, kaip ir glaudžiai susijęs vilkas. Juos nuo panašių iltinių galima išskirti beveik ugningai raudona kailio spalva.



5 neįtikėtini „Dingo“ faktai!

  • Atrodo, kad dingo vaidina nežymų vaidmenį kai kurių vietinių Australijos gyventojų mitologiniuose ir religiniuose įsitikinimuose.
  • Dingojai sugeba sukryžiuoti su naminiais šunimis, o tai sukėlė problemų dėl laukinės dingo linijos išsaugojimo.
  • Panašu, kad „Dingo“ paketuose yra griežta socialinė hierarchija. Juos palaiko alfa patelių ir alfa patelių vadovavimas ir gudrumas, kuriuos turi gerbti ir atiduoti likęs būrys. Alfai taip pat turi išimtines veisimo teises.
  • Dingojai dažniausiai gyvena daugelyje parkų ir rezervatų labiausiai negyvenamose salos dalyse.
  • Dėl žmonių gyvenviečių įsiskverbimo kai kurios populiacijos gali gyventi netoli žmonių keliose vietovėse.

Dingo mokslinis pavadinimas

Mokslinis dingo pavadinimas yraCanis lupus dingo. Vilkas, kaip jau žino daugelis žmonių, yra lotyniškas vilko žodis, o dingo vardas buvo paimtas iš vietinių australų, esančių aplink Sidnėjaus apylinkes, darharugų kalbos. Tačiau dėl taksonominės dingo klasifikacijos kyla aršios diskusijos. Šiuo metu gyvūnas yra klasifikuojamas kaip Pilkas vilkas , tačiau kai kurie taksonomai mano, kad yra pakankamai fizinių ir genetinių skirtumų, kad jį būtų galima visiškai priskirti visai atskirai rūšiai. Bet kuriuo atveju, dingo yra Canis genties dalis, todėl jis taip pat yra glaudžiai susijęs su kojotas , Afrikos auksinis vilkas ir Etiopijos vilkas. Tai labiau susijusi su lapės .

Seniausia kada nors rasta dingo fosilija yra apie 3500 metų, tačiau tyrimai rodo, kad porūšis greičiausiai atvyko į Australiją gerokai anksčiau. Vyrauja nuomonė, kad dingojus žmonės atvedė prijaukinę šunis, o tai neabejotinai padarys juos pirmuosius iš daugelio placentos žinduolių, sąmoningai įvežamų į Australiją. Tačiau ne visi ekspertai sutinka su tokia nuomone. Alternatyvi nuomonė yra ta, kad dingojai galėjo patys migruoti tūkstančius metų anksčiau, kai jūros lygis tarp salos ir žemyno buvo daug žemesnis.

Dingo išvaizda ir elgesys

Lengvos išvaizdos, smailių ausų, trumpo kailio, kuprinės uodegos ir ilgo snukio dingo gyvūnas primena vidutinio dydžio šuo daugeliu savo ryškių savybių. Gyvūnas matuoja maždaug keturias pėdas tarp galvos ir kūno, o uodega prideda dar vieną pėdą. Svoris yra nuo 22 iki 33 svarų. Kailio spalva gali būti nuo įdegio, raudonos arba geltonos. Asmenys paprastai turi baltą spalvą išilgai pilvo ir vidinių kojų, tačiau laukinėje gamtoje taip pat buvo nustatyti juodi raštai.

Dingo yra gana panašus į vilkas savo labai įvairia ir sudėtinga socialine tvarka. Nors jauni vyrai paprastai būna vieniši padarai, dažniausiai socialinį susitarimą sudaro paketai, kuriuose vienu metu yra iki 10 asmenų. Pakuotėje paprastai yra pagrindinė poravimosi pora, palikuonys, kai kurios šeimos nariai ir galbūt ankstesnių metų palikuonys. Vyrai paprastai yra dominuojantys prieš moteris moteris, o aukštesnio rango nariai bandys įtvirtinti dominavimą prieš žemesnio rango būrio narius ir nuožmiai saugoti jų rangą. Paketas suteikia apsaugą ir saugumą kiekvienam savo nariui, neatsižvelgiant į jo rangą. Kartu nariai bendradarbiaus, kad rinktų maistą, apsaugotų jauniklius ir išgyventų laukinėje gamtoje.

Dingo bendravimas susideda iš įvairių formų lojimo, kaukimo ir urzgimo. Jų lojimas labai skiriasi nuo šuns loto ir sudaro tik nedidelę jų žodinio repertuaro dalį. Jų urzgimu siekiama išvengti galimų pavojų ir grėsmių, be to, jis naudojamas kaip priemonė įtvirtinti dominavimą kitų pakuotės narių atžvilgiu. Be to, jie turi keletą skirtingų kaukimo formų, kurių garsas ir intensyvumas gali skirtis atsižvelgiant į sezoną ir paros laiką, nors nėra visiškai aišku, kodėl jie kaukia. Kaip ir kiti iltiniai, dingojai taip pat turi puikų uoslę. Buvo žinoma, kad jie žymi savo kvapus ant įvairių daiktų ar vietų, kad perduotų informaciją kitiems asmenims.

Dingojai paprastai nekeliauja toli nuo pradinės gimimo vietos. Jie gyvens, medžios ir augins savo šeimą siauroje teritorijoje, tik keliomis myliomis vienu metu. Dingojai taip pat yra naktiniai padarai; jie praleidžia didžiąją savo budrumo valandą naktį, kai aktyviausia būna maždaug sutemus ir auštant. Dingojai turi trumpą veiklos periodą, o po to - ilgesnį poilsį.



dingo (Canis lupus dingo) rausvai spalvoti dingonai

Goofy buveinė

Dingo gyvūnas yra plačiai paplitęs Australijos sausumoje, išskyrus tam tikras pietryčių dalis ir Tasmanijos salą. Kai kurios populiacijos taip pat yra pietryčių Azijoje ir Ramiajame vandenyne, įskaitant Tailando, Laoso, Malaizijos, Indonezijos, Borneo, Filipinų ir Naujosios Gvinėjos šalis. Tarp pamėgtų buveinių yra miškai, lygumos, kalnai ir tam tikros dykumos, kuriose yra vandens skylių. Jie linkę kurti namus iš urvų, rąstų ar skylių.

Dingo dieta

Dingus geriausiai apibūdinti kaip oportunistinius naktinius mėsėdžius. Jie maitinsis bet kokiu mažų gyvūnų skaičiumi, atsižvelgiant į vietos laukinių gyvūnų prieinamumą tuo metu. Tai gali apimti triušiai , graužikai, paukščiai , ropliai, žuvis , krabai , varliagyviai, vabzdžiai , ir net kai kurių rūšių sėklos ir vaisiai. Likusią dietos dalį sudaro didesni gyvūnai, įskaitant Wallabies , kengūros , avių , galvijai ir possums . Jei bus suteikta galimybė, jie taip pat yra žinomi kaip atliekų likučiai ir šiukšlės.

Nors greitis ir ištvermė yra pagrindinis dingojų, kaip medžiotojo, turtas, jie taip pat turės koordinuotis pakuotėse, kad paimtų didžiausią grobį, o tai gali būti pavojingas reikalas asmenims. Jų taktika paprastai apima grobio persekiojimą kitų pakuotės narių atžvilgiu arba grobio išnaudojimą per tvirtą ištvermę. Jie taip pat kartais priekabiaus prie sergančių ar sužeistų gyvūnų, nuklydusių toli nuo jų bandų ar grupių. Dingo paprastai užmuša grobį, įkąsdamas į kaklą ir nutraukdamas gerklę bei kraujagysles. Žinoma, kad jie čiurnia kulkšnis ir kulnus, taip pat sulėtindami grobį.

Dingo plėšrūnai ir grasinimai

Būdamas viršūnės plėšrūnas Australijos ekosistemoje, suaugęs dingo turi nedaug kitų natūralių plėšrūnų, ypač kai juos saugo visas būrys. Tačiau tokie dideli plėšrūnai kaip krokodilai , šakalai , o plėšrieji paukščiai vis tiek gali nužudyti jauniausius ir neapsaugotus dingojus, kai jie yra pažeidžiami plėšrūnų. Taip pat žinoma, kad dingojai miršta nuo gyvačių įkandimų ir buivolų ar galvijų išpuolių.

Žmonės kelia didesnę grėsmę nuolatiniam dingo egzistavimui. Panašiai kaip vilkai Šiaurės Amerikoje ir Europoje kai kurie ūkininkai dingojus laiko kenkėjais, nes jie užpuls ir nužudys naminius gyvūnus. Siekiant užkirsti kelią tolesniam gyvulių naikinimui, buvo įgyvendintos kelios dingo kontrolės priemonės, įskaitant didelę tvorą, pastatytą aplink pagrindines avių laikymo teritorijas pietryčių Australijoje. Jei dingo nuklysta į tą sritį, jis gali būti nužudytas už atlygį. Apsinuodijimas yra dar vienas galimas būdas atbaidyti dingo išpuolius. Laimei, kadangi dingojai užima beveik visą Australijos regioną (net ir vietas, kurios dažniausiai yra nesvetingos žmonių gyvenvietėms), daugumai populiacijų žmogaus veikla gresia retai.

Kitas galimas pavojaus šaltinis taip pat kyla iš netikėto kampo. Yra žinoma, kad dingo veisiasi ir hibridizuojasi su naminiais šunimis. Tai lėtai panaikina genetinę dingo populiacijos įvairovę. Manoma, kad dideles dingojų populiacijas dabar sudaro hibridai (ypač netoli didelių žmonių gyvenviečių), net laukinės populiacijos turi nedidelius genetinės hibridizacijos elementus. Ekspertai diskutuoja apie šio nuostolio padarinius ir kaip jį pakeisti. Kai kurie biologai sako, kad tai neišvengiamų genetinių pokyčių rezultatas ir jo visiškai pakeisti negalima.



„Dingo“ reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Dingojai turi griežtą ir pulkinę poravimosi sistemą. Jie linkę daugintis tik kartą per metus maždaug tuo pačiu metu. Praėjus maždaug dviejų mėnesių nėštumo laikotarpiui, patelė vidutiniškai susilauks maždaug penkių jauniklių, tačiau vienu metu galbūt iki 10 jauniklių. Mažyliai visiškai nujunkomi maždaug du mėnesius. Po šio laiko jie mokomi svarbių įgūdžių, tokių kaip medžioklė ir bendravimas, kurie yra neatsiejami jų išgyvenimo aspektai. Po kelių mėnesių jaunikliai pasieks visišką nepriklausomybę. Tačiau užuot išvykę patys, šuniukai gali laikytis ir padėti savo tėvams auginti vėlesnį jauniklių kraiką.

Dingojai seksualinę brandą pasiekia maždaug dvejus metus savo gyvenime. Tai yra tada, kai jie paprastai klaidžioja patys ir gyvena vienišą egzistavimą. Susivieniję vyrą ir moterį, jie paprastai susiporuos vienas su kitu visą gyvenimą ir suformuos naują pakuotę. Dingojai laukinėje gamtoje gali gyventi iki 10 metų, o nelaisvėje - iki 13 ar 14 metų.

Dingo populiacija

Dingo populiacijos skaičių sunku įvertinti, tačiau manoma, kad grynųjų dingo populiacijų mažėja, galbūt dėl ​​perėjimo su vietiniais šunimis. Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonajame sąraše, kuriame stebima nykstanti įvairių rūšių būklė, anksčiau buvo išvardytos kaip potencialios pažeidžiamas , tačiau vėliau dingojus išbraukė iš sąrašo dėl sunkumų juos apibrėžiant. Tai laikė juos laukiniais šunimis.

Šiuo metu dingo yra saugomas daugybėje nacionalinių parkų ir draustinių. Už šių teritorijų ribų jie turi mažai teisinės apsaugos, tačiau kelios organizacijos yra skirtos grynųjų dingo linijų apsaugai.

Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys D

Įdomios Straipsniai