Rytų gorila

Rytų Gorilos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
Gorilla
Mokslinis vardas
Gorilla berengei

Rytų Gorilos apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

Rytų Gorilos vieta:

Afrika

Rytų Gorilos faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, sėklos, vaistažolės
Buveinė
Atogrąžų miškas ir džiunglės kalnuotuose regionuose
Plėšrūnai
Žmogus, Leopardas
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Socialinis
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Didžiausias primatas pasaulyje!

Rytų Gorilos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
35 - 50 metų
Svoris
204kg - 227kg (450lbs - 500lbs)
Aukštis
1,5–1,8 m (5–6 pėdos)

„Rytų gorila yra žinoma kaip didžiausias gyvas primatas“



Rytinė gorila priklauso gorilos genčiai. Tai viena iš didžiųjų beždžionių ir labai glaudžiai susijusi su žmonėmis. Dažnai pastebima, kad rytinė gorila, kuri dažniausiai būna džiunglėse kalnų viršūnėse, turi keletą savybių, kurios palengvino jos išgyvenimą laukinėje gamtoje.



Rytinė gorila, kuri vadinasi moksliniu pavadinimu „Gorilla beringei“, yra daug arčiau žmonių nei pirmoji mintis ir gali atlikti keletą užduočių, pavyzdžiui, vaisių lupimą rankomis - panašiai kaip ir žmonėms. Rytinėje goriloje dabar yra du porūšiai - rytinė kalnų gorila ir rytinė žemumų gorila, kuri taip pat žinoma kaip Grauerio gorila.

Neįtikėtini Rytų Gorilos faktai!

  • Rytų gorilų patinai, vyresni nei 12 metų, keičia kailio spalvą, ypač ant nugaros, kuri keičiasi nuo juodos iki pilkos, suteikiant jiems pavadinimą „sidabrinės nugaros“.
  • Panašiai kaip ir žmonės, rytinės gorilos turi po penkis pirštus ant kiekvienos rankos ir po penkis pirštus ant kiekvienos kojos.
  • Jų nosies atspaudais galima nustatyti kiekvieną rytinę gorilą, panašiai kaip žmonių pirštų atspaudus. Jis yra unikalus, o du iš jų niekada negali būti vienodi.
  • Rytų gorilos turi 32 dantis ir palyginti mažas ausis.
  • Rytų gorilos yra labai protingos ir turi skirtingus bendravimo būdus. Jie naudojasi maždaug 25 skirtingais triukšmais, kad galėtų bendrauti tarpusavyje.

Rytų gorilos mokslinis pavadinimas

Šie gyviai, paprastai vadinami rytinėmis gorilomis, priklauso didžiųjų beždžionių ir žinduolių šeimai ir klasei, jie vadinami moksliniu pavadinimu Gorilla beringei ir priklauso gorilų genčiai.



Žodis „gorilla“ buvo kilęs iš Hanno, kuris buvo navigatorius ir tyrinėtojas, kelionės į Vakarų Afrikos pakrantę, istorijos. Ekskursijos nariai susidūrė su žmonėmis, kurie vėliau buvo vadinami „gorilomis“.
Nors neaišku, ar ekspedicijos nariai susidūrė su gorilomis, tiriant egzempliorių, buvo gautas aprašymas to, ką Hanno juos apibūdino, taip suteikdamas jiems vardą.

Rytinių gorilų šeimų vyrai - dažnai žinomi kaip „sidabriniai nugarai“, kai jie sensta, kai kailis ant nugaros bėgant metams keičiasi nuo juodos iki pilkos - tai suteikia jiems vardą.

Rytinėje goriloje yra du žinomi porūšiai - rytinė kalnų gorila ir rytinė žemumų gorila.



Rytų gorilos išvaizda ir elgesys

Žinoma, kad rytinėse gorilose yra tvirti, tvirti kūnai, padengti juodos spalvos kailiu. Jie turi plačias krūtines ir ilgas rankas. Tačiau krūtinės sritis, panašiai kaip šių gorilų veidas, rankos ir padai, yra daug mažiau plaukuota nei likusi kūno dalis.

Vyrams senstant kailis nugaroje pradeda keistis nuo juodos iki pilkos. Tačiau kalnų gorilų porūšiai turi melsvai suteptą kailį, kuris paprastai yra trumpesnis nei rytinės gorilos.

Rytų gorilų patinai yra vidutiniškai apie 1,7 metro aukščio (tai yra maždaug tiek pat, kiek vidutinis žmogus). Tačiau kai kuriais atvejais jie taip pat gali nuvažiuoti iki 1,9 metro. Tuo tarpu rytinių gorilų patelės paprastai būna vos 1,5 metro ūgio.

Svorio prasme rytinių gorilų patinai paprastai svyruoja tarp 300–440 svarų, o moterys - apie 195–220 svarų.

Rytų gorilos gyvena grupėmis, o jų socialinė sąveika remiasi grupe, kurios dalimi jie yra. Grupei paprastai vadovauja sidabrinis patinas kartu su patelėmis ir jų atžalomis. Grupės dažnai yra sujungtos, kurias sudaro 35–50 narių.

Žinoma, kad šios gorilos praleidžia apie 40% dienos atsipalaiduodamos, o likusios 30% - su maistu susijusios veiklos. Likusi diena paprastai praleidžiama klajojant aplink. Žinoma, kad jie ilsisi ir miega savo lizduose, pastatytuose ant medžių, o kartais ir ant žemės.

Dauguma rytinių gorilų yra taikios. Tačiau kai kurie vyrai agresyviai tvirtina savo dominavimą.

Sidabrinis rytinės gorilos patinas lietaus miške.

Rytų Gorilos buveinė

Rytinių gorilų galima rasti įvairiuose regionuose. Kur jie randami, dažnai priklauso nuo porūšio. Du porūšiai yra skirtingose ​​vietovėse - pradedant Uganda, Ruanda ir Kongo Demokratine Respublika.

Rytinė žemumų gorila arba Grauerio gorila dažnai sutinkama rytinėje Kongo Demokratinės Respublikos dalyje. Tuo tarpu rytinė kalnų gorila dar skirstoma į grupes, kurios pasiskirsto po regionus.

Kai kurie iš jų gyvena Virungos kalnuose, esančiuose maždaug 1500–400 metrų aukštyje virš jūros lygio, o kiti dažnai gali būti Bwindi nacionaliniame parke, Ugandoje, kur paprastai gyvena stačiuose kalnuose - tarp 1100–2400 metrų aukščio. Kai kurios kitos vietos, kuriose gyvena rytinės žemumų gorilos, apima teritorijas tarp Tanganyika ir Edwardo ežerų ir Lualaba upę.

Kadangi didžioji rytinių gorilų gyvenimo dalis yra bėgimas ar laipiojimas, įspūdingi jų raumenys suteikia jėgų viršutinėje kūno dalyje ir žemyn rankomis. Tokiais pirštais ir nykščiais kaip žmonės jie gali lengvai surinkti maistą iš aukštų ir žemų vietų.

Rytų Gorilos dieta

Šaltiniai rodo, kad rytinės gorilos pirmiausia yra žolėdžiai gyvūnai, kurie maistines medžiagas gauna iš natūralios buveinės augmenijos. Tačiau dieta gali skirtis nuo to, kur jie yra ir kiek aukštyje gyvena.

Dažniausiai Bwindi srityje randamos gorilos dažniausiai valgo vaisius. Priešingu atveju kitose vietose rytinės gorilos taip pat gali maitintis gėlėmis, medžių žieve ir kai kuriais atvejais net mažais bestuburiais. Jų racione taip pat yra laukinių uogų, grybų ir medienos.

Rytų Gorilos plėšrūnai ir grėsmės

Pagrindinės grėsmės, slypinčios rytinėse gorilose, yra buveinių degeneracija, brakonieriavimas ir smurtas tose vietovėse, kuriose jie gyvena. Pastebėta, kad daugelis šių gorilų mirė dėl šaudymo jų buveinėse. Leopardai ir nelyginis krokodilai manoma, kad jie yra pagrindiniai rytinių gorilų plėšrūnai. Tuo tarpu rytinių gorilų grėsmė sveikatai yra mikrofilarija, Simijos imunodeficito virusas ir maliarija.

The IUCN paskelbė, kad rytinė gorila yra nykstanti, ir sakoma, kad šių beždžionių populiacija nuolat mažėja. Rytinė kalnų gorila turi didesnę išnykimo riziką. Šaltiniai rodo, kad šiuo metu yra likę tik 300 brandžių rytinių kalnų gorilų. Tuo tarpu įtariama, kad bendras rytinių gorilų skaičius pasaulyje yra mažesnis nei 5000.

Rytų gorilos reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Rytinėse gorilose yra poligininė reprodukcijos sistema, o tai reiškia, kad dominuojantis kiekvienos grupės patinas poruojasi su visomis klano moterimis. Žinoma, kad šios gorilos poruojasi visus metus. Nėštumo laikotarpis rytinėse gorilose paprastai trunka apie 8,5 mėnesio, po kurio patelė pagimdo vieną kūdikį. Moterys gimdo tik kartą per trejus ketverius metus dėl ilgų nėštumo laikotarpių, taip pat dėl ​​tėvų proceso.

Iškart po gimimo kūdikis yra priklausomas nuo tėvų - ypač motinos, kuri jį nešiojasi, kol bus pasirengusi nuskaityti, kol bus maždaug devynių savaičių. Jų priklausomybė trunka pirmuosius ketverius metus, tuo metu motina slaugys juos kaip pagrindinį maisto šaltinį. Net kai kūdikiui nebereikia motinos pieno, jie mokysis ir žais kiekvieną dieną, kol galės pasirūpinti savimi.

Veisimas gali prasidėti jau po 15 metų, nors rytinės gorilos gyvenimo trukmė paprastai yra nuo 35 iki 40 metų. Nelaisvėje šie primatai gali gyventi iki 50 metų.

Rytų Gorilos populiacija

Šiuo metu rytinėms goriloms gresia pavojus, o rytinių gorilų populiacija pastaruosius kelerius metus nuolat mažėjo. 1990-aisiais buvo įvertinta, kad šių gorilų populiacija yra apie 17 000. Vis dėlto naujausia ataskaita parodė, kad dabar visame pasaulyje gyventojų skaičius sumažėjo mažiau nei 5000 ir beveik 4000.

Taip pat pastebėta, kad rytinės žemumų gorilos dabar gyvena tik 13 procentų vietovių, kur anksčiau jos buvo. Tačiau rytinė kalnų gorila turi didesnę išnykimo riziką.

Apsaugos pastangos

Buvo pradėti keli projektai, skirti išsaugoti šią nykstančią būtybę. Vienas iš tokių projektų yra Walikale Gorilla ir miškų apsaugos projektas prasidėjęs 2001 m., pradėjus mažėti rytinių gorilų populiacijai.
Jie stengėsi išsaugoti natūralią gorilų buveinę, kad buveinių degeneracija netaptų įprasta jų mažėjimo priežastimi.

Kiti projektai skatino inicijuoti geresnį kalnų gorilų turizmą, kad būtų galima surinkti lėšų jų apsaugai. Vis dėlto visuomenė turi būti atsargi, kad sirgdamas nebūtų šalia gyvūno, nes reikia ir reikia vengti bet kokio pavojaus jau nykstančiai rūšiai.

Rytų gorila zoologijos sode

Ataskaitos rodo, kad Antverpeno zoologijos sodas Belgijoje yra vienintelis zoologijos sodas, turintis rytinės gorilos patelę. Tačiau kol kas nėra žinoma, kad rytinės kalnų gorilos laikomos JAV zoologijos soduose.

Peržiūrėti visus 22 gyvūnai, prasidedantys E

Įdomios Straipsniai