Imperatorius Tamarinas

Imperatoriaus Tamarino mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Callitrichidae
Gentis
Saguinus
Mokslinis vardas
trogloditų

Imperatoriaus Tamarino apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Imperatorius Tamarinas Vieta:

Pietų Amerika

Imperatoriaus Tamarino faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, vabzdžiai, graužikai
Skiriamasis bruožas
Mažas kūno dydis ir ilga, plona uodega
Buveinė
Žemumų atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Vanagai, gyvatės, laukinės katės
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
2
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Turi elegantiškus baltus ūsus!

Imperatoriaus Tamarino fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
24 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
8 - 15 metų
Svoris
220 g - 900 g (7,7oz - 32oz)
Ilgis
18 cm - 30 cm (7 colių - 12 colių)

„Imperatorius tamarinas yra tamarino rūšis, tariamai pavadinta dėl panašumo į Vokietijos imperatorių Vilhelmą II“.



Su grakščiais baltais ūsais, panašiais į Vokietijos imperatorių Vilhelmą II, imperatorius tamarinas priklauso rūšių mažų beždžionės ir dažniausiai randama miškai apie Pietų Amerika . Jo vardas pirmą kartą buvo paminėtas juokais, kol jis nebuvo įtrauktas į žinduolis . Jis yra labai atpažįstamas dėl mažo kūno dydžio ir ilgos, plonos uodegos, o pilka spalva pabrėžiama raudonos ir oranžinės spalvos ant nugaros ir krūtinės. Savo gentį ji dalijasi bent su dar 11 rūšių.

4 neįtikėtini imperatoriaus Tamarino faktai

  • Imperatorius tamarinas yradienos, tai reiškia, kad tai yra labiausiaiaktyvus dieną ir miega visą naktį.
  • Žinoma, kad šis padaras yravisavalgis, su ja dietos daugiausia sudarė vaisiai, medžių sultys, vabzdžiai, maži ropliai, kiaušiniai ir nektaras.
  • Žinoma, kad jis egzistuojagrupės nuo 4 iki 20. Kiekvienos grupės vadovė yra pagyvenusi moteris ir kiekviena turi savo pažymėtą teritoriją.
  • Šie gyvūnai naudojašnypščiantys garsaitaip pat čiulbėti skambučius bendrauti.

Imperatoriaus Tamarino mokslinis vardas

Imperatorius tamarinas eina moksliniu pavadinimutrogloditųir priklausoCallitrichidaešeima. „Saguinus“ kilęs iš portugalų kalbos žodžio „sagui“ (kuris Tupianas reiškia „marmoset“) ir lotyniškos priesagos -inus („of“), o „Imperator“ yra lotyniškas žodis imperatorius. Toliau jis priklauso klaseiŽinduoliaiir gentisSaguinus- iš kur jis taip pat gauna savo mokslinį pavadinimą.

Yra du imperatoriaus tamarino porūšiai, tačiau jie gyvena skirtingose ​​vietovėse. Vienas yra barzdotas imperatorius tamarinas, kuris gyvena atogrąžų miškai į Brazilija ir Peru . Kitas - juodai sukąstas imperatorius tamarinas - gyvena Bolivija .



Imperatoriaus Tamarino išvaizda

Tik 9–10 colių ūgio imperatorius tamarinas yra gana mažas gyvūnas, sveriantis apie 1 svarą. Jis yra padengtas pilku kailiu, šiek tiek raudonos ir geltonos spalvos nugaroje ir krūtinėje. Jis turi juodas rankas ir kojas bei ilgą, rudą uodegą. Rausva nosimi ir burna šis padaras išskirtinai skiriasi nuo kitų - elegantiški balti ūsai ir dažnai priderinta barzda.

Imperatoriaus Tamarino elgesys

Šie primatai yra dienos, o tai reiškia, kad jie aktyviausi dieną, o visą naktį atsipalaiduoja ir miega. Dėl mažo dydžio ir lengvos struktūros jie gali šokinėti nuo vienos medžio šakos prie kitos, todėl jiems lengviau pasiekti maistą, kurio paprastai negali pasiekti kiti gyvūnai. Be to, aštrūs nagai padeda sustiprinti sukibimą apie medžių šakas, todėl jiems lengviau likti vietoje ir geresnėse padėtyse nei daugumoje kitų gyvūnų.

Yra žinoma, kad imperatoriai tamarinai yra labai bendraujantys padarai ir gyvena su likusiais savo kariais pažymėtoje teritorijoje. Būrys ar grupė gali būti nuo 4 iki 20 tamarinų. Tokioms grupėms paprastai vadovauja vyriausios moterys ir jose taip pat vyrauja vyrai. Taip pat pastebėta, kad šios mažytės rūšys yra labai mylinčios ir meilios žmonėms, su kuriais jie liečiasi. Jie palaiko glaudžius santykius su visais savo grupės nariais ir nuoširdžiai bendradarbiauja. Taip pat žinoma, kad jie kartu miega, maitinasi, renka ir saugo savo pažymėtą teritoriją.



Kai kurie šaltiniai teigia, kad imperatoriaus tamarinai gali gyventi mišrių rūšių grupėse su kitais tamarinais, daugiausia balniniu tamarinu. Teigiama, kad toks sugyvenimas dažnai tampa abipusiai naudingu santykiu, padedančiu tiek rūšims apsisaugoti, tiek viena kitai nuo galimų plėšrūnų.

Žinoma, kad šie tamarinai turi dichromatinę viziją, o tai reiškia, kad jų regėjimas leidžia matyti tik dviem skirtingomis spalvomis. Tai yra jų prisitaikymo schemos dalis, kad būtų galima nustatyti bet kokias galimas grėsmes ir plėšrūnus, net kai jie yra užmaskuoti aplinkoje.

Imperatorius Tamarino buveinė

Barzdotas imperatoriaus tamarinas paprastai randamas atogrąžų miškuose Brazilijoje ir Peru, o juodaodis imperatorius tamarinas yra išsibarstęs po atogrąžų miškus Brazilijoje, Peru ir Bolivijoje. Žemumų tropiniai atogrąžų miškai, kuriems šios rūšys, kaip žinoma, teikia pirmenybę, dažnai yra ideali buveinė. Paprastai jie randami gyvenantys upių baseinų medžių stogeliuose. Tačiau žemumos toli gražu nėra vienintelės buveinės, kuriose yra. Kiti yra miškai, užlieti lietingais sezonais, atogrąžų miškai, augantys lygumose, amžinai žaliuojantys miškai žemiau 984 pėdų aukščio, palei likusių miškų pakraštį ir plačialapiuose miškuose. .
Tuo tarpu taip pat pastebėta, kad imperatoriaus tamarinai paprastai negyvena aukštuose medžiuose ir dažniausiai jų nėra virš 80–90 pėdų nuo žemės.

Imperatoriaus Tamarino gyventojai

Šaltiniai rodo, kad zoologijos soduose visame pasaulyje yra daugiau nei 500 imperatorių tamarinų. Tačiau taip pat buvo sakoma, kad jų gyventojų skaičius nuolat mažėja, visų pirma dėl to, kad žmonės nori išvalyti žemę gyvenamosioms ir (arba) pramoninėms reikmėms.

Imperatoriaus Tamarino dieta

Imperatoriai tamarinai yra visaėdžiai, vadinasi, jie išgyvenimui ėda ir augalus, ir gyvūnus. Vaisiai, kiaušiniai, nektaras ir vabzdžiai yra keletas dalykų, kurie pirmiausia sudaro jų mitybą ir pirmiausia kyla iš medžių, kuriuose jie gyvena.

Šių rūšių dydis padeda jiems lengvai ieškoti maisto. Kadangi jie yra tokie maži ir lengvi, jie gali lengvai peršokti medžių šakas ir pasiekti dažniausiai nepasiekiamą maistą. Keista, kad rūšys gali nuvažiuoti 30 hektarų (0,12 kvadratinių mylių), nes ieško maisto šaltinių maistui.

Imperatorius Tamarinas plėšrūnai ir grasinimai

Dėl mažo dydžio imperatorius tamarinas sutinkamas su daugybe plėšrūnų. Laukinės katės, paukščiai, šunys, gyvatės ir žmonės, be kitų, kartu sudaro gyvūno plėšrūnų sąrašą.

Grėsmę imperatoriaus tamarino gerovei kelia daugybė gyvūnų, įskaitant laukines kates, šunys , gyvatės ir net žmonės, kurie, kaip žinoma, per daugelį metų sunaikino natūralią rūšies buveinę. Tačiau jos plėšrūnams sunku užgrobti imperatorių tamariną dėl jo sugebėjimo labai greitai pereiti per storiausias džiungles.

Norėdami apsisaugoti nuo galimų grėsmių ir plėšrūnų, šie tamarinai turi unikalią dichromatinę viziją, leidžiančią pamatyti aplinką dviem rajono spalvomis. Tai padeda jiems atpažinti grėsmes ir plėšrūnus net ir maskuotės metu.

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis, imperatoriaus tamarino apsaugos būklė yra mažiausiai susirūpinimo . Tačiau ataskaitos rodo, kad jų gyventojų skaičius nuolat mažėjo daugiausia dėl miškų kirtimo ir kėsinimosi žmonėms, norintiems išvalyti žemę kitais tikslais.

Imperatoriaus Tamarino reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Yra žinoma, kad imperatorius Tamarinas yra sezoniniai veisėjai ir lietaus mėnesiais dažniausiai gimdo palikuonis. Tai gali būti dėl maisto gausos tuo sezonu. Šeimos grupėse dalyvauja viena veislinė patelė ir du veisliniai vyrai. Tamarinai yra daugialypiai poravimosi įpročiai, leidžiantys patelei poruotis su keliais savo grupės veisliniais patinais.

Po pastojimo žinoma, kad nėštumo laikotarpis trunka apie 140–145 dienas. Pasibaigus šiam laikotarpiui, patelė dažnai susilaukia dviejų palikuonių. Tačiau taip pat būdinga viena ar net trys atžalos. Kiti tamarino grupės suaugusieji imasi veikti vos gimus kūdikiui. Žinoma, kad motina maitina savo vaiką kas dvi ar tris valandas, o sesija trunka maždaug 30 minučių. Panašiai tėvai taip pat prisiima atsakomybę už vaiką, nešioja juos ant nugaros ir prižiūri, kai jis jau pavalgytas. Teigiama, kad kūdikiai ant tėvo nugaros keliauja maždaug 6–7 savaites. Imperatoriaus kūdikis tamarinas subręsta gana greitai, pasiekdamas lytinę brandą nuo 16 iki 20 mėnesių amžiaus. Imperatoriai tamarinai gyvena 10–20 metų.

Imperatorius Tamarinas zoologijos soduose

Imperatoriaus tamarino galima rasti keliuose zoologijos soduose visame pasaulyje, įskaitant:

Peržiūrėti visus 22 gyvūnai, prasidedantys E

Įdomios Straipsniai