Kailinis ruonis

Kailinių ruonių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Otariidae
Gentis
Arktocefalija
Mokslinis vardas
Arctocephalinae

Kailinių ruonių apsaugos būklė:

Netoli grasinta

Kailinių ruonių vieta:

Vandenynas

Kailinių ruonių faktai

Pagrindinis grobis
Kalmarai, žuvys, paukščiai
Skiriamasis bruožas
Išoriniai ausų atvartai ir stambios konstrukcijos
Buveinė
Šaltas vanduo ir uolėta žemė
Plėšrūnai
Leopardo ruonis, rykliai, banginis žudikas
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Kalmarai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Randama tik Šiaurės pusrutulyje!

Kailinių ruonių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
27 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
12 - 18 metų
Svoris
105 kg - 300 kg (230 svarai - 661 svarai)
Ilgis
1,5–2 m (59–79 colių)

Ruoniai, kuriais galima vaikščioti sausuma



Devynios atskiros kailinių ruonių rūšys sudaro Arctocephalus ir Callorhinus gentis. Nors aštuoni iš jų priklauso Artocephalus ir gyvena pietinėse jūrose, devintoji rūšis priklauso Callorhinus ir gyvena Ramiojo vandenyno šiaurėje. Visos devynios rūšys yra visi erškėtrožiai arba žinduoliai su keturiais užverstais priedais. Kailiniai ruoniai išsivystė iš senovės meškų ir yra artimi šiuolaikinių jūrų liūtų giminaičiai.



3 nuostabūs faktai apie kailių ruonius

1. Nepaisant didelio dydžio, ruoniai gali plaukti įspūdinga 15 mylių ir valanda.

2. Kailinių ruonių plunksnose yra maži nagai, kurie padeda įsikibti į sausumą

3. Kai kurie kailiniai ruoniai gali panerti į vandenį iki 800 pėdų!

Mokslinis vardas

Pietiniai kailio ruoniai priklauso Arctocephalinae genčiai. Aštuoni rūšių pavadinimai yra šie:



  • A. gazelė: Antarkties kailio ruonis
  • A. tropicalis: Subantarktinis kailio ruonis
  • A. galapagoensis: Galapagų kailio ruonis
  • A. australis: Pietų Amerikos kailinis ruonis
  • A. philippii: Juano Fernandezo kailinis antspaudas
  • A. Townendi: Gvadalupės kailio ruonis
  • A. Fosteri: Naujosios Zelandijos kailinis ruonis
  • A. pusillus: rudas kailinis ruonis

Šiaurinė kailinių ruonių rūšis C. ursinus priklauso Callorhinus genčiai.

Išvaizda

Skiriamasis kailinių ruonių bruožas yra minkštas, kailinis apatinis trikotažas. Praėjusiais laikais ši savybė padarė šiuos gyvūnus labai patrauklius medžiotojams, kurie galėjo kailius parduoti už papildomą mokestį.

Visos devynios rūšys turi ausis arba smaigalius, skirtingai nuo kitų ruonių rūšių. Kailiniai ruoniai turi ūsus, kurie dar vadinami vibrisomis. Jų galvos panašios į ilgų, smailių snukių turinčių šunų galvas.

Jie turi tvirtas galūnes, kurių ilgis yra antspaudas, ir jie gali pasukti nugarą, kad būtų galima efektyviau keliauti sausuma. Priekiniai sparnai turi mažus nagus, kurie sukimba, kai jie yra sausumoje. Jų priekinės kojos plaukdami veikia kaip irklai.

Jie yra apvilkti kailiu, išskyrus jų buožes. Šie dideli kailiniai plotai padeda ruoniams išlikti vėsesniems esant karštam orui. Jie taip pat daro ruonius greitus, efektyvius plaukikus. Jie gali nuplaukti iki 15 mylių per valandą. Palyginimui, olimpinio čempiono Michaelo Phelpso didžiausias plaukimo greitis yra apie 6 km / h.

Kai kurių kailinių ruonių rūšių patinai gali būti net penkis kartus didesni už patelių dydį. Patinai gali sverti iki 700 svarų, beveik tiek pat, kiek arklys. Patelės sveria nuo 100 iki 200 svarų, maždaug tiek, kiek suaugęs žmogus. Kailinių ruonių patinai gali siekti iki 10 pėdų ilgio, o moterys vidutiniškai nuo keturių iki penkių pėdų.

Taip pat kai kurių rūšių patinai ir patelės turi skirtingas fizines savybes. Pavyzdžiui, jų kailis yra skirtingų spalvų. Šie lyčių skirtumai vadinami dimorfizmu.

Dauguma kailinių ruonių jauniklių, kai jie gimsta, yra tamsiai rudos spalvos. Pirmąjį kailį jie išlydo per kelis mėnesius, atsiranda šviesesnė ruda spalva. Tarp šiaurinių kailių ruonių rausvai rudose krūtinėse patenka pilko kailio lopinėlis, o nugaroje jie yra sidabriškai pilki. Šios rūšies patinai yra rudi arba juodi.

Elgesys

Ruoniai yra žinduoliai ir turi kvėpuoti oru. Nepaisant to, jie praleidžia kuo daugiau laiko vandenyje. Jie dažnai būna jūroje ištisus mėnesius. Daugelis kailinių ruonių tipų gali užtrukti 10 minučių ar daugiau be paviršiaus. Kai kurie gali nardyti iki 800 pėdų.

Tačiau vidutiniškai šie žinduoliai neria apie 100 pėdų. Jie dažnai būna panirę maždaug penkias minutes. Žmonės gali panardinti tik 20–40 pėdų be povandeninių įrankių.

Kailinių ruonių po oda yra storas purvo sluoksnis. Tai padeda jiems plaukti. Jis taip pat veikia kaip izoliacija. Plunksnelė kartu su kailiniais apsaugo juos nuo šalto vandenyno temperatūros.

Jie laimingi patys arba mažose grupėse. Tik veisimosi metu kailiniai ruoniai bendrauja. Tuomet vyrai agresyviausiai elgiasi ir su kitais vyrais. Kartais jie net įkąs žmonėms, kurie ateina per arti.



Kailinių ruonių buveinė

Pietų pusrutulio pakrantės regionuose gyvena aštuonios kailinių ruonių rūšys. Jų buveinė apima Pietų Australiją, Naująją Zelandiją, Afriką, Galapagų salas, Pietų Ameriką ir Antarktidą.

Likusi rūšis gyvena Ramiojo vandenyno regione. Šiauriausia šiaurinių kailinių ruonių buveinė yra Pietų Kalifornija. Jie tęsiasi į šiaurę iki Beringo jūros, taip pat yra jūrose į šiaurę nuo Japonijos.

Šie jūrų žinduoliai daugiausia gyvena vandenynuose. Per veisimosi sezoną jie didžiąją laiko dalį praleidžia uolėtose pakrantėse.

Jie reguliariai nemigruoja, tačiau ruoniai keliaus virš žemės, jei maisto trūksta. Jei reikia, jie įveiks šimtus mylių, kad rastų maisto šaltinį.

Dieta

Kailiniai ruoniai yra mėsėdžiai ir mėgaujasi įvairiausiu maistu, atsižvelgdami į tai, kas yra jų buveinėje. Jie valgo žuvį, kalmarus, paukščius, tokius kaip pingvinai ir kriliai. Vidutiniškai vyras gali suvalgyti visą toną šių mažų vėžiagyvių per metus.

Patinai paprastai nustoja valgyti veisimosi metu. Jie pernelyg užsiėmę poravimu ir gina savo teritoriją nuo kitų patinų. Todėl jie dažnai praranda kelis kilogramus per dieną.

Plėšrūnai ir kailio ruonio grėsmės

Keli jūrų gyvūnai grobia kailinius ruonius, įskaitant ryklius, banginius žudikus ar orkas ir kitokius ruonius. Leopardo ruoniai ir pilkieji ruoniai yra du iš jų. Lapės taip pat grobia šiaurinius kailinius ruonius.

Ilgą laiką žmonės kėlė didžiausią grėsmę kailinių ruonių populiacijoms. Kai nebuvo įstatymų, apsaugančių šiuos jūrų žinduolius, medžiotojai už storą kailį iki mirties suguldė daugybę jauniklių ir suaugusiųjų. Antrojo pasaulinio karo laikais žmonės mėgo dėvėti ruonių paltus ir kepures.

Nors šiandien yra keletas įstatymų, apsaugančių kailinius ruonius nuo medžiotojų, tai nereiškia, kad jie nėra rizikingi. Klimato kaita ir šiltėjantys vandenynai kelia grėsmę jų natūraliai buveinei, o komerciniai žvejybos tinklai vis dar netyčia kasmet kenkia daugeliui ruonių.

Reprodukcija ir kūdikiai

Kiekvieną vasarą pakrantėse susirenka didelės kailinių ruonių kolonijos. Alfa jaučiai mėgaujasi moterimis, kad galėtų juos papildyti. Vienas patinas gali sau reikalauti 40–100 karvių, dažnai po daugybės kovų su varžovais patinais. Kovojantys patinai riaumoja, fiziškai grasina ir kandžioja kitus patinus, kad įtvirtintų dominavimą.

Kiekvieną poravimosi sezoną patinai poruojasi ir dauginasi su keliomis patelėmis. Paprastai patelės pagimdo praėjusio sezono kūdikius netrukus, kai tik jos atvyksta į rookery, o tik po savaitės vėl gali pastoti.

Vaisius kitais metais augs motinoje. Tai daug ilgiau nei vidutinis devynių mėnesių žinduolių nėštumo laikotarpis. Jaunuoliai gimsta gyvai kito sezono poravimosi aikštelėje.

Naujagimių jaunikliai sveria nuo 11 iki 13 svarų, beveik dvigubai daugiau nei dauguma žmonių. Jaunikliai gali vaikščioti ir maudytis netrukus po gimimo. Jų motinos paprastai slaugo savo jauniklius, kol bus pasirengusios vėl gimdyti.

Dauguma patelių turi tik vieną jauniklį, o ne vadą. Kai kurių rūšių moterys, pavyzdžiui, šiaurinis kailio ruonis, pagal šuniuko balsą gali nustatyti savo šuniukus tarp šimtų kitų.

Kailinių ruonių gyvenimo trukmė

Ramiojo vandenyno krašto kailiniai ruoniai kartais gyvena iki 20-ųjų vidurio. Tačiau jų vidutinė gyvenimo trukmė yra mažesnė nei 20 metų dėl plėšrūnų, aplinkos veiksnių ir verslinės žvejybos.

Antarkties kailių gyvenimo trukmė yra panaši. Vidutiniškai moterys gyvena maždaug iki 25 metų. Patinai vidutiniškai tik apie 15 metų, maždaug tiek, kiek šuo.

Gyventojai

Antarkties kailinių ruonių rūšis šiuo metu yra didžiausia. Mažiausiai kailinių ruonių yra Gvadalupės rūšyje. Kadangi kailiniai ruoniai didžiąją gyvenimo dalį praleidžia jūroje, populiacijų įvertinimas yra netikslus mokslas. Tačiau mokslininkai pateikė šiuos skaičius:

  • Antarkties kailio ruonis: nuo dviejų iki keturių milijonų
  • Rudas kailinis antspaudas: 2 120 000
  • Šiaurinis kailio ruonis: 880 000 JAV vandenyse
  • Pietų Amerikos kailinis antspaudas: nuo 300 000 iki 450 000
  • Subantarktinis kailio ruonis: 300 000
  • Naujosios Zelandijos kailinis antspaudas: 50 000
  • Gvadalupės kailio ruonis: 34 000
  • Galapagų kailis: 10 000-15 000
  • Juano Fernandezo kailinis antspaudas: 12 000
Žiūrėti visus 26 gyvūnai, prasidedantys F

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai