Milžinas pandos lokys

Milžiniško pandos lokio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Ursidae
Gentis
Ailuropoda
Mokslinis vardas
Ailuropoda melanoleuca

Milžiniškos pandos lokio išsaugojimo būsena:

Pažeidžiamas

Milžiniškas pandos lokys Vieta:

Azija

Milžiniškas pandos lokys įdomus faktas:

Bambukas sudaro 99 procentus jų dietos!

Milžiniško pandos lokio faktai

Grobis
Bambukas, vaisiai, graužikai
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Bambukas sudaro 99 procentus jų dietos!
Numatomas gyventojų skaičius
2 000
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Riešo kaulo prailginimas veikia kaip nykštis
Kiti vardai)
Milžiniškas lokio katinas, bambuko lokys
Nėštumo laikotarpis
5 mėnesiai
Buveinė
Didelio aukščio, drėgnas bambukinis miškas
Plėšrūnai
Žmonės, leopardai, plėšrieji paukščiai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Dieninis / naktinis
Dažnas vardas
Milžiniška panda, milžiniška pandos meška
Rūšių skaičius
1
Vieta
Centrinės Kinijos kalnai
Šūkis
Bambukas sudaro 99 procentus jų dietos!
Grupė
Žinduolis

Milžiniško pandos lokio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
20 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
20 - 35 metai
Svoris
110 kg - 250 kg (242 svarai - 551 svarai)
Aukštis
1,5–1,8 m (4,9–6 pėdos)
Lytinės brandos amžius
4 - 8 metai
Atjunkymo amžius
12 - 15 mėnesių

Milžiniško pandos lokio klasifikacija ir evoliucija

Milžiniška panda yra lokių rūšis, randama centrinės ir vakarinės Kinijos kalnuose. Milžiniškoji panda yra viena iš labiausiai žinomų ir lengvai atpažįstamų gyvūnų pasaulyje, taip pat viena iš rečiausių ir jai natūralioje aplinkoje gresia didžiulė grėsmė, visų pirma dėl buveinių praradimo. Milžiniška panda yra unikali tarp meškų, nes jie nemiega žiemos miegu, turi labai mažus kūdikius gimdami ir išgyvena laikydamiesi dietos, kuri yra beveik visiškai vegetariška. Nuo tada, kai milžinišką pandą 1869 m. Pirmą kartą atrado prancūzų gamtininkas, ji tapo pasauliniu gamtos išsaugojimo simboliu, kurį Pasaulio laukinės gamtos fondas naudoja kaip savo logotipą. Kinijos žmonės taip pat vertina milžinišką pandą kaip taikos simbolį, ir buvo dedama daug pastangų bandant apsaugoti likusias jų gimtosiose buveinėse esančias populiacijas.



Milžiniško pandos lokio anatomija ir išvaizda

„Giant Panda“ yra vidutinio ir didelio dydžio lokys, kuris, kaip ir kitos rūšys, turi didelę galvą, trumpą uodegą ir ilgą snukį su didele nosimi, o tai suteikia jiems puikų uoslę. Storas milžiniškos pandos kailis yra kreminės baltos spalvos, ant galūnių, pečių, ausų ir nosies yra dideli juodi lopai, o aplink mažas akis - išskirtiniai juodi lopai. „Milžiniška panda“ valgo beveik tik bambuką ir taip pat turi daugybę fizinių pritaikymų, kurie padėtų vartoti, įskaitant riešo kaulo prailginimą, kuris šiek tiek veikia kaip nykštis, leidžiantis „Milžiniškajai pandai“ įsikibti į bambuko stiebus. Jie taip pat turi didelius žandikaulius su stipriais žandikaulio raumenimis, kurie kartu su plokščiais krūminiais dantimis leidžia „Giant Panda“ sutraiškyti bambuko stiebus ir lapus, kad išgautų maistines medžiagas.



Milžiniško pandos lokio paplitimas ir buveinė

Istoriškai milžiniška panda būtų buvusi visoje Jangdzės upės baseino žemumoje, tačiau padidėjusi žmogaus veikla šiose vietovėse nustūmė milžiniškas pandas aukštyn į kalnus. Tolimos populiacijos vis dar yra šešiose skirtingose ​​centrinės ir vakarinės Kinijos kalnų grandinėse, kur jie gyvena plačialapiuose ir spygliuočių miškuose, kurių storis bambuko aukštas yra 5000–13 000 pėdų. Šie aukšto aukščio miškai yra vėsūs, debesuoti ir drėgni, paprastai būna daug kritulių. Manoma, kad unikali Milžiniškos pandos spalva gali padėti įsilieti į šiuos ūkanotus miškus, kai jie ieško maisto. Tačiau būtent šių buveinių praradimas miškų kirtimui kelia didžiausią grėsmę Milžininei pandai, nes jos išgyvenimui pasikliauja beveik vien tik bambukais.

Milžiniško pandos lokio elgesys ir gyvenimo būdas

Milžiniška panda yra vienišas gyvūnas, užimantis teritoriją, pažymėtą kvapų liaukų išskyromis ir ant medžių įbrėžimo žymėmis. Milžiniškų pandų patinai vaikšto namuose daugiau nei dvigubai didesni už patelės dydį, o jo teritorija sutampa su kelių milžiniškų pandų patelių, su kuriomis jis turi veisimo teises, teritorijomis. Kadangi bambukas nėra ypač maistingas, „Giant Panda“ turi valgyti daug bambuko kiekvieną dieną ir gali sunaudoti iki 30 kg bambuko lapų, ūglių ir stiebų, o tai sudaro maždaug 40% jo kūno svorio. Milžiniškos pandos skiria nuo 12 iki 15 valandų per dieną bambuko graužimui, kurį daro atsisėdusios, leisdamos priekinėms letenoms įsikibti į augalus. Nors atrodo, kad Didžioji Panda visą dieną praleidžia valgydama ar miegodama, jie, be abejo, gerai moka lipti medžiais ir prireikus netgi gali gerai plaukti.



Milžiniško pandos lokio reprodukcija ir gyvenimo ciklas

Milžiniškos pandos veisiasi nuo kovo iki gegužės, kai patelė pradeda reikšti norą poruotis padarydama dejonių ir paleidimų seriją, kad pritrauktų patiną. Po maždaug penkis mėnesius trukusio nėštumo laikotarpio milžinės pandos patelė tuščiavidurio medžio ar urvo apačioje pagimdo vieną ar du jauniklius. Pandos lokio jaunikliai yra labai neišsivystę gimdami, nes jų svoris siekia vos 15 cm, o svoris - tik 100 g, juos dar labiau pažeidžia tai, kad jie taip pat yra akli ir beplaukiai ir nepradeda ropoti, kol jiems nėra beveik trijų mėnesių. Net jei patelė pagimdo dvynukus, ji gali rūpintis tik tuo, kuris joja ant nugaros, kol jai sukanka 6 mėnesiai, ir tada gali nesaugiai trauktis šalia savęs. Panda Lokio jaunikliai atjunkomi, kai jiems yra maždaug metai, tačiau jie nepalieka savo motinos iki 18 mėnesių. Kai kurie jaunikliai gali likti kelerius metus su mama, kol ji vėl pastos ir išvyksta įkurti savo teritorijos.

Milžiniškos pandos lokio dieta ir grobis

Nepaisant to, kad Didžioji Panda priskiriama mėsėdžių gyvūnų kategorijai (jau nekalbant apie meškų rūšį), jį supančiame miške valgo beveik vien bambuką. „Giant Pandas“, žinomas vartojantis daugiau nei 30 skirtingų rūšių bambukinių augalų, įvairiais metų laikais minta skirtingomis augalo dalimis, kad iš jo gautų kuo daugiau naudos. „Giant Panda“, galėdama suvalgyti iki 30 kg bambuko per dieną, stipriais žandikauliais susmulkina įvairias augalų dalis į lengviau virškinamą pastą. Milžiniškos pandos daugiau nei pusę dienos praleido valgydamos, taip pat papildo savo mitybą kitais augalais, įskaitant žoles ir vaisius, taip pat graužikus ir paukščius. Nors per vieną dieną jie gali suvalgyti beveik pusę savo kūno svorio bambuko dalimis, milžiniškajai pandai vis tiek reikia gerti vandenį ir tai daryti iš kalnų upelių, kuriuos tiekia tirpstantis ledas ir sniegas aukščiau šlaitų.

Milžiniški pandos lokių plėšrūnai ir grasinimai

Dėl didelio milžiniškos pandos dydžio ir unikalios buveinės, suaugusieji neturi natūralių plėšrūnų savo vėsioje, bambukais alsuojančiame pasaulyje. Tačiau jaunikliai yra visiškai bejėgiai, kol jiems sukanka bent metai, ir juos užgrobia didesni plėšrūnai, tokie kaip leopardai ir plėšrieji paukščiai. Žmonės kelia didžiausią grėsmę milžiniškoms pandoms Kinijos kalnuose, nes jie sumedžiojo šiuos nuostabius gyvūnus dėl savo unikalaus kailio, beveik išnykdami kai kuriose vietovėse. Nors griežtos bausmės už brakonieriavimą sulėtino medžioklę, milžiniškoms pandoms gresia didžiulė grėsmė dėl buveinių praradimo - miškų kirtimo dėl medienos ir žemės išvalymo žemės ūkiui pavidalu. Todėl jie buvo priversti į mažas ir izoliuotas savo kadaise buvusio didžiulio gamtinio ploto kišenes ir jų gyventojų skaičius smarkiai sumažėjo.



Milžiniškas pandos lokys Įdomūs faktai ir ypatybės

Milžiniška panda visada žavėjo žmones, todėl pavadinta daugybe skirtingų pavadinimų, kurių mokslinis pavadinimas reiškia „juoda ir balta katės pėda“, o kinų kalba išvertus pažodžiui reiškia „Milžiniškas lokio katinas“, nes milžiniška panda turi plyšius mokiniams jų akimis panašiai kaip katė. Vietiniai gyventojai juos taip pat vadina bambuko mešku dėl milžiniško jų suvartojamo kiekio. Milžiniškos pandos jaunikliai gimimo metu yra tokie maži, kad jų svoris yra maždaug toks pat kaip vidutinės pelės, o 100 g - maždaug 0,001% jų motinos svorio. Kinijos Šaansi provincijoje, Qinlingo kalnuose, tarp standartinių juodai baltų gali būti nedaug rudų ir baltų milžiniškų pandų populiacijos. „Milžiniškos pandos“ tarpusavyje bendrauja naudodamosi skambučių serija, nustatant 11 skirtingų „Milžiniškos pandos“ garsų.

Milžiniško pandos lokio santykiai su žmonėmis

Milžinišką pandą žmonės žavėjo šimtus metų, bet labiau dėl savo gražių juodų ir baltų kailių praeityje. Nuo to laiko, kai juos atrado vakarų pasaulis ir suvokė jų supratimą laukinėje gamtoje, milžiniškos pandos tapo vienu iš labiausiai žinomų iš didžiųjų pasaulio gyvūnų, vis didėjant projektams ir pastangoms stengiantis išgelbėti juos nuo išnykimo. Tačiau juos smarkiai paveikė didėjanti žmogaus veikla jų gimtosiose buveinėse, o tai galiausiai lėmė didžiulį gyventojų skaičiaus mažėjimą ir likusių populiacijų izoliaciją. Nepaisant iš pažiūros švelnaus išvaizdos, „Milžiniška panda“ yra lokių rūšis, ir nors išpuoliai prieš žmones yra reti, nėra negirdėta, kad žmonėms (ypač tiems, kurie bando patekti į nelaisvę) uždaryta žala.

Milžiniško pandos lokio išsaugojimo būklė ir gyvenimas šiandien

Dešimtmečius IUCN įtraukė milžinišką pandą kaip gyvūnų rūšį, kuriai gamta buvo išnykusi. Buvo tvirtai tikima, kad Didžioji Panda artimiausiu metu laukinėje gamtoje išnyks, jei nebus padaryta daugiau jos apsaugai. Kinijos vyriausybė sukūrė 33 milžiniškos pandos rezervatus ir daugiau nei 50% natūralios buveinės dabar saugoma įstatymais. Platus tyrimas taip pat buvo skirtas užkirsti kelią milžiniškos pandos išnykimui, tačiau ji tiesiog negali išgyventi be savo unikalių bambukinių miškų. Tačiau po 10 metų, kai gyventojų skaičius išaugo iki maždaug 2 000 suaugusių individų, milžiniška panda dabar yra išbraukta iš nykstančių rūšių sąrašo, o IUCN ją klasifikuoja kaip pažeidžiamą, daugiausia dėl Kinijos vyriausybės pastangų ne tik apsaugoti savo natūralius gyvūnus. buveinių, bet ir sėkmingos dauginimosi programos.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Kaip pasakyti milžinišką pandos lokį ...
BulgarųDidžioji panda
AnglųPanda
KatalonųMilžiniška panda
ČekųDidžioji panda
DanųPanda
Vokiečių kalbaDidžioji panda
AnglųMilžiniška panda
Esperanto kGranda pando
IspanųAiluropoda melanoleuca
EstųMilžiniška panda
SuomiųIzopanda
Prancūzų kalbaMilžiniška panda
Hebrajų kalbaMilžiniška panda
KroatųDidžioji panda
VengrųMilžiniška panda
IndoneziečiųPanda
ItalųAiluropoda melanoleuca
JaponųMilžiniška panda
Lotynų kalbaDidžioji Panda
MalajiečiųMilžiniška panda
OlandųMilžiniška panda
AnglųPanda
lenkasMilžiniška panda
PortugalųMilžiniška panda
AnglųAiluropoda melanoleuca
SlovėnųMilžiniška panda
AnglųPanda
ŠvedųMilžiniška panda
TurkųDev panda
VietnamiečiųDidžioji panda
KinųPanda
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Milžiniškos pandos faktai, galima rasti čia: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Informacija apie milžinišką pandą, kurią galite rasti čia: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Įdomios Straipsniai