Auksinis liūtas Tamarinas

Tamarino auksinio liūto mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Callitrichidae
Gentis
Leontopitekas
Mokslinis vardas
Leontopithecus Rosalia

Tamarino auksinio liūto išsaugojimo statusas:

Nykstantis

Auksinis liūtas Tamarinas Vieta:

Pietų Amerika

Auksinio liūto tamarino faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, vabzdžiai, maži žinduoliai, maži ropliai
Buveinė
Žemumų atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Vanagai, laukinės katės, gyvatės, žiurkės
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
2
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gimtoji rytiniuose Brazilijos atogrąžų miškuose!

Auksinio liūto Tamarino fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Auksas
  • Oranžinė
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
24 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
8-15 metų
Svoris
550–700 g (19–25 oz)

Auksinis liūtas tamarinas yra maža beždžionė, kilusi iš rytinių Brazilijos atogrąžų miškų. Auksinis liūtas tamarinas šiandien laikomas nykstančia rūšimi, nes manoma, kad gamtoje yra apie 1000 auksinių liūtų tamarino individų.



Auksiniai liūtų tamarinai geriausiai žinomi dėl savo ryškaus kailio, kuris (kaip rodo pavadinimas) yra aukso ir oranžinės spalvos. Auksinis liūtas tamarinas yra vienas iš mažiausių primatų pasaulyje, o vidutinis suaugęs auksinis liūtas tamarinas užauga vos 20 cm ūgio! Auksinis liūtas tamarinas taip pat turi neįtikėtinai ilgą uodegą, kuri dažnai būna ilgesnė už auksinio liūto tamarino kūną. Nepaisant ilgo auksinio liūto tamarino uodegos ilgio, tai nėra prehensilis, o tai reiškia, kad auksinis liūtas tamarinas negali naudoti savo uodegos, norėdamas patraukti ant medžių ir laikytis.



Auksinis liūtas tamarinas veda ir arborealinis egzistavimas reiškia, kad auksinis liūtas tamarinas didžiąją gyvenimo dalį praleidžia gyvendamas ir judėdamas medžiuose. Auksinis liūtas tamarinas turi aštrius nagus, kurie beveik atrodo kaip nagai, o tai padeda auksiniam liūtui tamarinui lengviau judėti ir lipti medžiais. Auksinio liūto tamarino letenos ir uodega dažnai būna šiek tiek juodos spalvos.

Auksinis liūtas tamarinas yra visaėdis gyvūnas, todėl auksinis liūtas tamarinas vaišinasi augalų ir gyvūnų mišiniu. Auksinis liūtas tamarinas valgo saldžius vaisius, uogas, lapus, vabzdžius ir smulkius žinduolius bei roplius, kurie egzistuoja kartu medžių viršūnėse.



Kaip ir daugelis kitų beždžionių rūšių, auksinis liūtas tamarinas yra dienos žinduolis, o tai reiškia, kad jis budi ir dieną medžioja maistą, o naktį miega. Didžiausi auksinio liūto tamarino plėšrūnai yra naktiniai gyvūnai, tokie kaip gyvatės, laukinės katės ir žiurkės, kurie gali pasiekti auksinius liūtus tamarinus jų poilsio vietoje medžiuose. Tačiau auksiniai liūtų tamarinai dažnai miega medžių lizduose ar mažose įdubose, todėl dideliems naktiniams plėšrūnams gali būti sunku prie jų patekti.

Auksinių liūtų tamarinai gyvena grupėmis (vadinamais kariais), kiekvienam auksinio liūto tamarino būriui patruliuojant jų teritorijoje, kuri gali siekti 100 arų (400 000 kvadratinių metrų). Auksinio liūto tamarino būriui vadovauja dauginantys patinai ir patelės, o tarp auksinių liūtų tamarino būrių dažnai vyksta muštynės dėl jų teritorijos.

Auksinių liūtų tamarinai paprastai veisiasi kartą per metus nuo rugsėjo iki kovo, nors žinoma, kad tamarino patelių patelė turi daugiau nei vieną vadą per metus. Po maždaug 4 mėnesių nėštumo laikotarpio auksinio liūto tamarino patelė pagimdys dvynukus. Auksinių liūtų kūdikius tamarinus prižiūri motinos auksiniai liūtai tamarinai, kol auksinių liūtų kūdikiams yra maždaug 3 mėnesiai, o tada jie yra pakankamai dideli ir stiprūs, kad galėtų pradėti rūpintis savimi. Manoma, kad tik 50% visų auksinių liūtų tamarino kūdikių išgyvena pirmuosius gyvenimo metus.



Šiandien auksinis liūtas tamarinas yra nykstanti rūšis, liūdnas šalutinis poveikis dėl drastiško miško kirtimo auksinio liūto tamarino aplinkoje. Manoma, kad tik 2% auksinio liūto tamarino miško buveinės vis dar stovi, o tai reiškia, kad auksinių liūtų tamarino būriai yra verčiami arčiau vienas kito. Šiandien dauguma laukinių auksinių liūtų tamarinų gyvena draustinyje, kurį sudaro pelkėtas miškas, netoli Brazilijos sostinės Rio de Žaneiro.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai