Žąsis

Žąsų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Anseriformes
Šeima
Anatidae
Gentis
Anserini
Mokslinis vardas
Branta

Žąsų apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Žąsų vieta:

Azija
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Vandenynas

Žąsų faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, sėklos, uogos
Skiriamasis bruožas
Ilgas kaklas ir triukšmingi bendravimo skambučiai
Sparnų ilgis
83 cm - 170 cm (32,7 coliai - 68 coliai)
Buveinė
Dideli tvenkiniai, upės ir ežerų pakrantės
Plėšrūnai
Lapė, Pelėda, Meškėnas, Laukiniai šunys
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Pulkas
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
5
Šūkis
Yra 29 skirtingos rūšys!

Žąsų fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
55 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
12 - 26 metai
Svoris
1,5 kg - 8 kg (3,3 svarai - 17 svarai)
Ilgis
60–120 cm (23,6–50 colių)

Žąsis yra vidutinio ir didelio dydžio paukštis, randamas Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Pasaulyje yra apie 29 žinomas žąsų rūšis, įskaitant Kanados ir Sniego žąsis.



Žąsys poruojasi ir kuria savo lizdus, ​​kad šiltuoju vasaros mėnesiu šiaurėje augintų žąsų kūdikius (žinomus kaip žąsis), o tada žąsys žiemą migruoja į pietus į šiltesnį klimatą, kai žąsų kūdikiai yra pakankamai stiprūs, kad galėtų skraidyti.



Žąsys paprastai turi tuos pačius poravimosi partnerius visą savo gyvenimą, o jei ne visa tai, tai didžioji dalis. Ryšys tarp žąsų patinų ir patelių yra labai stiprus, ir jie dažniausiai praleidžia didžiąją laiko dalį kartu su žąsų patinais ir žąsų patelėmis kurdami lizdą ir augindami savo jauniklius.

Žąsys yra visaėdžiai paukščiai, tačiau daugiausia minta vabzdžiais, gūžėmis, mažomis žuvimis ir vandenyje esančiu planktonu. Žąsys daug laiko praleidžia ant vandens ir turi specialių pritaikymų, tokių kaip kojos pynėmis, kurios palengvina jų vandens gyvenimą.

Žąsys turi daugybę natūralių plėšrūnų, nors dėl žąsies dydžio ir stiprumo plėšriems gyvūnams ne visada būna lengva, jei jie nori žąsį vakarieniauti. Pagrindiniai žąsų plėšrūnai yra lapės, laukiniai šunys, meškėnai ir paukščiai, kurie daugiausia grobia žąsų kiaušinius ir naujagimius žąsų kūdikius. Žmonės yra vieni iš labiausiai paplitusių žąsų plėšrūnų, nes žąsys visame pasaulyje medžiojamos dėl mėsos ir plunksnų.



Žąsys yra stiprūs ir ištvermingi paukščiai, be to, žinoma, kad jie patenka į senatvę net gamtoje. Vidutinė žąsų gyvenimo trukmė yra nuo 20 iki 30 metų, tačiau žinoma, kad daugybė žąsų gyvena daug ilgiau.

Žinoma, kad žąsys turi ypač stiprius sparnus, nes jos kasmet migruoja didelius atstumus į šiltesnį klimatą. Dėl to, kad žąsų sparnų ilgis yra toks didelis (paprastai pusantro karto didesnis už žąsų kūno dydį), o žąsų sparnai yra tokie stiprūs, žinoma, kad žąsis gali padaryti didelę žalą žmonėms ar tai turėtų grasinti ar erzinti!

Žąsys ne tik plečia sparnus, kad įbaugintų nepageidaujamą draugiją, bet ir žinoma, kad jos kelia garsų šnypštimą. Jei šie gynybos metodai nepavyksta, neretai žąsis tiesiog įkrauna įsibrovėlį šnypšdamas ir sparnais plekšnodamas vienu metu.



Žąsų terminas paprastai vartojamas nurodyti šiems paukščiams apskritai, bet ypač moteriai. Terminas gander paprastai vartojamas patinui nurodyti. Žąsų kūdikiai vadinami žąsiukais, o žąsų grupė ant žemės vadinama gagliu, kurio formoje skrendančios žąsys vadinamos pleištu ar sruoga.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai