Goferis

Goferio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Rodentija
Šeima
Geomyidae
Gentis
Geomys
Mokslinis vardas
Geomys bursarius

Goferio apsaugos statusas:

Netoli grasinta

Gopher Vieta:

Centrinė Amerika
Šiaurės Amerika

Goferio faktai

Pagrindinis grobis
Šaknys, vaisiai, lapai
Buveinė
Miško ir žolių prerijos
Plėšrūnai
Pelėdos, gyvatės, kojotai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
6
Gyvenimo būdas
  • Socialinis
Mėgstamiausias maistas
Šaknys
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Jie kasa didelius tunelių tinklus!

Goferio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
16 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
3-5 metai
Svoris
220–1 000 g (7,8–35,2 oz)

„Goferio galva atrodo dvigubai didesnė, kai jo skruostų maišeliai yra prikimšti maisto“



Goferiai yra graužikai, gyvenantys Šiaurės Amerikoje ir Centrinėje Amerikoje. Jie yra žolėdžiai, valgantys įvairius augalus. Nors šie graužikai yra aktyvūs dieną, jie dažniausiai būna po žeme tuneliuose. Jie yra vieniši gyvūnai. Goferio gyvenimo trukmė svyruoja nuo 1 iki 3 metų.



Neįtikėtini gofro faktai!

• Kišeninis goferis gali pasukti kailiu išklotus maišelius iš vidaus, kad pašalintų turinį, panašiai kaip kišenė
• Goferis sugeba užmerkti lūpas, tuo pačiu išlaikydamas krumplinius dantis; jei to nepadarytų, kasinėdami į burną patektų daug purvo
• Goferiams nereikia palikti tunelių net norint rasti vandens. Vandens tiekimą jie gauna iš suvalgytų augalų drėgmės
• Jie turi plokščius dantis, kurie padeda susmulkinti svogūnėlius, šaknis ir kitas augalo dalis
• Jie kartais dalijasi tuneliais su kitais gyvūnais

Goferio mokslinis vardas

Mokslinis šio goferio vardas yra Geomys bursarius. Jis priklauso Geomyidae šeimai ir priklauso klasės Žinduoliai . Šis graužikas taip pat žinomas kaip kišeninis goferis, nes jo skruostuose maišelius iškloja kailis. Jis sugeba apversti šias maišelius į vidų ir pašalinti turinį. Kaip kišenė!



Manoma, kad žodžio gopher kilmė kilo iš prancūziško žodžio gaufre. Gaufre reiškia vaflį, kuris gali reikšti sudėtingą tunelių modelį, kurį gamina kišeniniai goferiai.

Yra daug šio goferio porūšių. Kai kurie iš jų yra Geomys bursarius ozarkensis, Geomys bursarius illinoensis ir Geomys bursarius missouriensis. Goferio arba kišeninio goferio porūšiai gyvena visoje JAV ir žemyn į Meksiką.

Goferio išvaizda ir elgesys

Goferiai turi rusvą, juodą kailį, taip pat mažas tamsias akis ir mažas ausis. Goferis turi liekną kūną, kurį gali išlyginti, kad tilptų į siaurus tunelius. Šis graužikas svyruoja nuo 5 iki 14 colių ilgio. 5 colių ilgio goferis yra coliu arba tiek trumpesnis nei vidutinis pieštukas.



Paprastai šie graužikai sveria maždaug vieną svarą. Vieną svarą sveriantis goferis yra lygus dviem žiurkėnams, kuriuos matytumėte naminių gyvūnėlių parduotuvėje. Didžiausia goferio rūšis gali užaugti iki 2,2 svaro ir gyventi Centrinėje Amerikoje.

Šio graužiko skruostuose yra maišeliai. Jis sukrauna maišelius su maistu ir išneša į skirtingas vietas, nieko neprarasdamas. Gebėjimas prisikimšti skruostus leidžia šiam graužikui paimti maistą po žeme ir saugiai suvalgyti.

Goferis turi burną ir dantis, kurie padeda išgyventi savo aplinkoje. Pavyzdžiui, gophers turi plokščius krūminius dantis, dėl kurių lengva sukramtyti sausą, šiurkščią augmeniją. Be to, jie sugeba užmerkti lūpas, išlaikydami atvirus smilkinio dantis. Kai kurie mokslininkai lygina goferio danties išvaizdą su kaltu. Jie naudoja smilkinius, kad iškastų sausą, akmenuotą žemę, kad padarytų tunelius. Jie progresuodami stumia akmenis ir akmenis. Jei goferis nesugebėtų užmerkti lūpų, kasinėdamas į burną patektų daug purvo!

Šis gyvūnas turi nagus ant priekinių letenų, kurie padeda greitai įlįsti, todėl turi kur pasislėpti nuo plėšrūnų. Paslėpimas po žeme yra pagrindinė šio gyvūno gynyba dėl jo mažo dydžio.

Goferiai yra drovūs, vieniši gyvūnai, išskyrus veisimosi sezoną. Tačiau jie buvo žinomi pasidalinti savo urvais ir tuneliai su gyvūnais, išskyrus gophers. Triušiai , driežai ir rupūžės yra visi gyvūnai, kurie gali naudotis tunelio sistema su gopheriu. Jie gali būti ne geriausi draugai, bet sugeba pasidalinti ta pačia gyvenamąja erdve!

Goferis rėkia pievoje

Gopherio buveinė

Goferiai gyvena Šiaurės Amerikoje Didžiojoje lygumoje nuo Teksaso iki pat Kanados sienos. Taip pat yra goferių, gyvenančių Centrinėje Amerikoje, specialiai į Meksiką.

Kai kurios šių graužikų rūšys gyvena dykumose, kuriose vyrauja labai karšta temperatūra, o kitos gyvena šalia kalnų su šaltesne temperatūra. Pagrindinis gyvenimo reikalavimas goferiui yra smėlingas dirvožemis, į kurį jie gali įsikasti, kad padarytų duobę. Jie gali nueiti į požemį, kad išvengtų karščio ar šalčio.

Kišeniniai grioveliai gamina dviejų tipų tunelius. Vienas tunelio tipas yra ilgas, su daugybe posūkių. Jis yra netoli žemės paviršiaus, o goferiai juda per šį tunelį, kad rastų augalų šaknis. Antrojo tipo tunelis yra giliau žemėje. Goferiai naudoja šiuos tunelius savo lizdams laikyti maistą ir slapstytis nuo plėšrūnų.

Jie gali gyventi miškingi plotai , pievose, dykumose ar pievose. Šie graužikai nemigruoja ir nemiega į žiemos miegą. Jie užsiėmę kasimu, norėdami pratęsti tunelius, ieško maisto ar veisiasi įvairiais metų laikais.

Goferio dieta

Ką valgo goferis? Gophers yra žolėdžiai gyvūnai. Jie mėgsta valgyti šaknys, svogūnėliai ir gumbai augalo kartu su jo lapais. Paprastai goferis randa savo tuneliuose augančių augalų šaknis ir nusitraukia augalą, kad jį suvalgytų. Siekdamas apsisaugoti nuo plėšrūnų, šis graužikas vengia palikti tunelius augalams auginti.

Goferiams nereikia palikti tunelių net norint rasti vandens. Vandens tiekimą jie gauna iš suvalgytų augalų drėgmės.

Gopherio plėšrūnai ir grasinimai

Kai kurie iš gofro plėšrūnų yra kojotai , gyvatės , žirneliai , vanagai ir pelėdos . Kai goferis pastebi plėšrūną, jis siekia apsaugoti savo urvą. Šie graužikai netgi gali judėti atgal, kad greitai išnyktų jų urve. Jie turi jautrias uodegas, kurios padeda juos nukreipti į savo namų saugumą.

Jei goferis yra ant žemės, ieškodamas augalų, jis gali lengvai tapti grobio auka pelėda arba vanagas. Be to, daugelis gyvačių sugeba sekti gophers į savo tunelius, kad juos užfiksuotų. Kojotai , bobcats ir kiti stambesni gyvūnai gali įveikti šiuos graužikus.

Oficiali goferio apsaugos būklė yra Mažiausiai susirūpinimo . Kai kuriuose miestuose goferiai laikomi kenkėjais, kur jie kasa tunelius po sodais ir aplink namus. Tačiau jų populiacija išlieka stabili.

Goferio reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Pavasario sezonu goferiai vyrai eina ieškoti urvų, kuriuose gyvena gophers moterys. Daugelis goferių veisiasi tik kartą per metus, nors kai kurie buvo žinomi veisdami rudens sezoną ir pavasarį.

Goferiai turi ne vieną porą. Moteriškos goferio nėštumas svyruoja nuo 18 iki 30 dienų. Paprastai goferio patelė turi nuo 5 iki 6 gyvų kūdikių, dar vadinamų jaunikliais. Šuniukų grupė vadinama vadu. Jie turi savo kraiką lizde savo tunelio sistemoje.

Goferio jaunikliai gimsta akli, taip pat užsimerkę. Jie negali matyti ar girdėti iki 5 savaičių amžiaus. Mažyliai keletą savaičių slaugo motiną ir atjunkomi maždaug 40 dienų. Motina gofera pati prižiūri savo jauniklius. Goferio jaunikliai gali likti su mama iki dviejų mėnesių, tada jie išeina kasti savo urvų.

Goferio gyvenimo trukmė svyruoja nuo 1 iki 3 metų. Nors jie yra greitai judantys graužikai, jie turi daug plėšrūnų, kurie gyvena netoliese ir dalijasi savo aplinka.

Goferio populiacija

Kišeninio goferio apsaugos būklė yra Mažiausiai susirūpinimo ir tai gyventojų laikosi stabiliai. Mokslininkai apskaičiavo, kad vidutiniškai nuo 4 iki 5 goferių vienam hektarui žemės. Tačiau dėl buveinių praradimo mažėja kelių rūšių gopherių. Du pavyzdžiai: atogrąžų kišeniniai ir „Michoacan“ kišeniniai.

Atogrąžų kišeninis goferis gyvena Meksikoje. Oficiali jos apsaugos būklė yra prarasta dėl buveinių praradimo. Žemės ir statybų išvalymas atima šio goferio buveinę. Jie yra labai pavojingų gyvūnų sąraše Meksikoje.

„Michoacan“ kišeninis goferis taip pat gyvena Meksikoje ir taip pat yra įtrauktas į nykstančiųjų sąrašą. Buveinių praradimas dėl miško kirtimo ir konkurencijos dėl maisto iš kitų gyvūnų, esančių aplinkoje, yra dvi specifinės Michoacan kišenių populiacijos sumažėjimo priežastys. Dabar Meksikos vyriausybė ją saugo kaip gyvūną, kuriam gresia išnykimas.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

„Gopher“ DUK (dažniausiai užduodami klausimai)

Kas yra goferis?

Goferis, dar vadinamas kišeniniu goferiu, yra mažas graužikas, sveriantis nuo 1 iki 2,2 svaro. Tai žolėdis, didžiąją gyvenimo dalį praleidžiantis po žeme tunelių sistemoje. Šis graužikas yra toje pačioje šeimoje bebras . Jo skruostuose yra maišeliai, kuriuose jis saugo ir neša maistą į skirtingas vietas.

Kaip atsikratyti goferių?

Goferiai, kaip žinoma, kasa duobes ir tunelius namų priekyje ir kiemuose. Štai kodėl kai kuriose vietovėse jie laikomi kenkėjais.

Kai kurie žmonės atsikrato gophers nustatydami gyvus spąstus, todėl, kai gopheris yra įkliuvęs į spąstus, jis gali būti perkeltas į miškingą vietovę gyventi.

Be to, kartais pakanka turėti šunį nuosavybėje, kad išvytum goferius arba atgrasytumėm net prie namų.

Ar goferiai yra pavojingi?

Ne, gophers nėra pavojingi. Tai drovūs gyvūnai, norintys likti už akių, nebent jiems reikia pasirodyti virš žemės, kad rastų maisto.

Kaip nustatyti goferio spąstus?

Gyvus goferio spąstus lengva nustatyti. Pirmiausia atremkite spąstų duris, naudodamiesi spąstų šone esančia gaiduko svirtimi. Įkiškite masalą į toliausią spąstų galą. Salotų lapai yra geras pasirinkimas masalui. Įsitikinkite, kad durelės uždėtos, kad, kai goferis nuspaus ant platformos, kad gautų salotas, durys bus uždarytos, sulaikydamos viduje esantį graužiką. Stebėkite spąstus, kad užfiksuotą goferį galėtumėte nuvesti į kitą vietą ir paleisti.

Narvį visada tvarkykite su sunkiomis pirštinėmis, nes įstrigęs goferis gali išsigąsti ir bandyti įkąsti per spąstų vielos sienas.

Koks skirtumas tarp goferio ir šerno?

Nors a goferis ir šernas atrodyti panašiai, yra daug skirtumų. Pirma, šernai yra didesni nei goferiai. Tiesą sakant, malūnas kartais gali būti net 2 pėdų! Be to, goferio smilkiniai visada matomi, net jei jo burna yra uždaryta. Arba, dirgliuko dantis galima pamatyti tik tada, kai jo burna yra atvira. Dirvožemio uodega turi storą kailį, o goferio uodega neturi plaukų.

Sužinok šiuos pagrindinius skirtumus ir niekada nepadarysi klaidos gofu dėl šerno ar atvirkščiai!

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Arizonos-Sonoros dykumos muziejus, kurį galite rasti čia: https://www.desertmuseum.org/books/nhsd_gophers.php#:~:text=These%20little%20animals%20are%20active,use%20gopher%20holes%20and%20tunnels.
  9. Nacionalinė laukinės gamtos federacija, galima rasti čia: https://www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Mammals/Pocket-Gophers#:~:text=Pocket%20gopher%20teeth%20are%20well,are%20perfect % 20 už% 20 šlifavimo% 20 augalija.
  10. IUCN raudonasis pavojų keliančių rūšių sąrašas, kurį galite rasti čia: https://www.iucnredlist.org/species/42588/115192675#population
  11. „Gyvūnų faktų enciklopedija“, galima rasti čia: https://www.animalfactsencyclopedia.com/difference-between-groundhog-and-gopher.html

Įdomios Straipsniai