Pilkosios pelės lemūras

Pilkojo pelės lemūro mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Cheirogaleidae
Gentis
Mikroautobusas
Mokslinis vardas
„Microcebus Murinus“

Pilkojo pelės lemūro apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Pilkojo pelės lemūras Vieta:

Afrika

Pilkosios pelės lemūro faktai

Pagrindinis grobis
Vabzdžiai, vaisiai, gėlės
Skiriamasis bruožas
Mažas kūno dydis ir didelės akys
Buveinė
Atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Pelėdos, gyvatės, Fossa
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
2
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vabzdžiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Didžiausia pelių lemūro rūšis!

Pilkosios pelės lemūro fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
20 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
3 - 8 metai
Svoris
58 g - 67 g (2 - 2,4 oz)
Ilgis
25 cm - 28 cm (9,8 colio - 11 colio)

Pilkosios pelės lemūras yra vienas iš mažiausių primatų pasaulyje ir vienas iš mažiausių lemūrų Madagaskaro saloje. Pilkosios pelės lemūras buvo pavadintas pagal dydį ir išvaizdą, panašų į pelės (panašiai kaip ir kitų pelių lemūrų rūšių). Nors ir grėsmė, pilkoji pelės lemūra laikoma vienu gausiausių primatų saloje.



Kaip ir visos kitos lemūro rūšys, pilkosios pelės lemūras yra kilęs iš Madagaskaro salos, esančios tik rytinėje Afrikos pakrantėje, ir randamas tik joje. Pilkųjų pelių lemūrai gyvena vietinėse atogrąžų miškuose ir miškuose, kur didžiąją savo gyvenimo dalį jie praleidžia lizdus medžiuose. Pilkųjų pelių lemūrai dažniausiai būna tupintys ant plonų šakų ir užima iki 5 arų dydžio plotus.



Pilkosios pelės lemūras yra didžiausia pelių lemūro rūšis, randama Madagaskaro miškuose, užauganti beveik 30 cm ilgio. Tačiau pilkojo pelės lemūras vis dar yra mažesnis už pigmėjų marmozetą, kuris yra mažiausia pasaulyje beždžionių rūšis ir randamas gyvenantis tropinėse Pietų Amerikos džiunglėse.

Panašiai kaip ir kitos salos lemūro rūšys, pilkosios pelės lemūras yra paprastai naktinis gyvūnas, dienas leidžiantis poilsiui saugiai medžiuose. Pilkųjų pelių lemūrai atsiranda sutemus, kai jie gali pašaruoti aplinkiniame miške maistui, o alkaniems plėšrūnams juos aptikti nėra taip lengva. Didelės pilkos pelės lemūro akys reiškia, kad ji gali lengviau matyti po nakties danga.



Pilkosios pelės lemūras yra visaėdis gyvūnas, valgantis beveik viską, ką tik gali rasti. Pilkųjų pelių lemūrai pirmiausia medžioja ir minta vabzdžiais tiek medžiuose, tiek ant žemės. Vaisiai, riešutai, uogos, ūgliai ir retkarčiais praeinantys graužikai sudaro likusį pilkosios pelės lemūro racioną. Pilkųjų pelių lemūrai dažniausiai medžioja vieni, bet dienas leidžia ilsėdamiesi medžiuose su daugybe kitų pilkųjų pelių lemūrų.

Dėl savo mažo dydžio pilkųjų pelių lemūrus tankiame miške dažnai būna sunku pastebėti, tačiau juos vis dar sėkmingai medžioja daugybė Madagaskano plėšrūnų, įskaitant plėšriuosius paukščius, tokius kaip ereliai ir pelėdos, įvairios gyvatės ir, žinoma, duobė, kuris yra gyvūnas, išsivystęs medžioti ir valgyti lemurus miške.

Naktį gyvenantis šio mažyčio primato pobūdis reiškia, kad yra nedaug informacijos apie sudėtingesnį pilkosios pelės lemūro elgesį, įskaitant jo reprodukciją. Pilkųjų pelių lemūrai veisiasi rugsėjo ir spalio mėnesiais, kai po maždaug 2 mėnesių nėštumo laikotarpio gimsta 2 ar 3 jaunikliai. Pilkųjų pelių lemūrų kūdikius mama prižiūri tol, kol jie būna pakankamai dideli, kad taptų nepriklausomi.



Šiandien, nors vienas iš labiausiai paplitusių Madagaskaro primatų, pilkojo pelės lemūras laikomas nykstančia rūšimi daugiausia dėl buveinių praradimo, kurį sukėlė drastiškas miškų naikinimas visoje saloje. Tačiau IUCN neseniai išvardijo keletą vietinių Madagaskaro vietinių medžių, tikėdamasis, kad tai reiškia natūralių miškų miškų naikinimą.

Peržiūrėti visus 46 gyvūnai, prasidedantys G

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai