Kaukė beždžionė

Mykolo beždžionių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Atelidae
Gentis
Alouatta
Mokslinis vardas
Alouatta

Kaukės beždžionių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

„Howler Monkey“ vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

Kaukės beždžionės faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, riešutai, sėklos
Buveinė
Atogrąžų miškai ir tankios džiunglės
Plėšrūnai
„Jaguar“, „Gyvatės“, „Paukščiai“
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
80% laiko praleidžia poilsiui!

Kaukės beždžionės fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
18 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
15–20 metų
Svoris
3-9kg (6,6-20lbs)

Didžiausia Naujojo pasaulio beždžionė



Staugianti beždžionė yra Amerikos beždžionė, žinoma dėl savo riaumojimo. Šis kaukimas girdimas iki trijų mylių. Gyvenant Centrinėje ir Pietų Amerikoje, šių beždžionių ilgis siekia nuo 16 iki 28 colių. Jų uodegos dar 20 ar 30 colių. Visai rūšiai šiuo metu nėra pavojaus. Tačiau jie gyvena nuolat grasindami prarastomis buveinėmis ir žmonių brakonieriavimu.



3 neįtikėtini staugiančios beždžionės faktai

  • Staugiančios beždžionės mato tris spalvas, kaip ir žmonės!
  • Staugiančios beždžionės uodegos yra net penkis kartus ilgesnės už jų kūną!
  • Kaukiojančios beždžionės žievė skamba bauginančiai, tačiau jos retai kovoja.

Mykolo beždžionės mokslinis vardas

Mokslinis staugiančios beždžionės vardas yra Alouatta palliata. Tai naujas lotyniškas ir prancūziškas vyriškas daiktavardis. Tai reiškia: „Tropinė Amerikos kaukianti beždžionė su uodega, naudojama siūbuoti per medžius ir valgyti vaisius“.

Yra 15 rūšių kaukiančių beždžionių. Jų rūšis yra Atelidae šeimos dalis. Kiti Atelidae pusbroliai yra beždžionės beždžionės, vilnos beždžionės ir vilnonės vorinės beždžionės. Visos šios šeimos beždžionės gyvena Pietų ir Centrinėje Amerikoje.

Kaukių beždžionių porūšiai yra Kolumbijos raudonasis kaukimas, Amazonės juodasis kaukimas, Maranhao raudonojo kaukimo beždžionė iš Brazilijos ir Jukatano juodojo kaukimo beždžionė Gvatemaloje, Belize ir Pietų Meksikoje.

Kaukės beždžionės išvaizda ir elgesys

Staugiančios beždžionės yra didesnės už visas kitas Naujojo pasaulio beždžiones. Kauksmininkams yra plačios šoninės angos, atsiveriančios iš šonų. Jie neturi pamušalų ant savo kelmų, kaip daro kitos Naujojo pasaulio beždžionės.

Viena svarbiausių jų savybių yra uodega. Jie naudoja šią uodegą kaip penktą ranką. Jų uodega suima šakas, padeda siūbuoti per medžius ir laiko maistą. Staugiančios beždžionės taip pat turi ilgus, storus plaukus su barzdomis. Šie plaukai ant galvos ir veido yra rudi, juodi arba raudoni. Raudona spalva yra labiausiai paplitusi raudonojo kaukimo rūšies spalva.



Kaukė beždžionė

Kaukės beždžionės didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia medžiuose. Ten jie sūpuojasi iš šakos į šaką ir valgo pageidaujamą lapų dietą.

Staugiančių beždžionių grupėse paprastai yra iki 15 suaugusių vyrų ir moterų. Mokslininkai savo grupę vadina „trupe“. Vienas alfa patinas perima trupės kontrolę. Kai jauni vyrai ir moterys pasiekia brandą, grupė juos priverčia savarankiškai. Tada vieniša beždžionė klaidžioja po džiungles ar net tarp žmonių ir vorų beždžionių, kol suranda kitą trupę, norinčią juos priimti.

Staugiančių beždžionių kaukimas yra labai baisus, ypač žmonėms ar gyvūnams, kurie juos girdi pirmą kartą. Tačiau šios beždžionės iš tikrųjų yra nekenksmingos. Jie yra taikūs lapų valgytojai, staugiantys tik norėdami pasikalbėti. Norėdami išvengti plėšrūnų, pavyzdžiui, žmonių, kurie per daug artėja prie savo trupės, jie šlapinasi nuo viršugalvio. Jei nenorite sušlapti, niekada neturėtumėte stovėti po kaukiančiomis beždžionėmis medžiuose!

Kaip sakyta anksčiau, kaukiančių beždžionių trupėse vyrauja vyriškis. Tačiau jie taip pat turi dominuojančią moterį. Vyras yra visos grupės viršininkas. Patelė padeda jam išlaikyti visus tvarkoje. Retai trupės nariai kovoja tarpusavyje, nors dauguma yra rūstaus nusiteikimo. Jie laikosi glaudžiai ir saugo vienas kito. Kartais trumpas spjaudymasis gali sužeisti, pavyzdžiui, kai vyras ir moteris kovoja tarpusavyje. Grupėse paprastai yra po vieną vyrą iš keturių moterų.

Kadangi kaukiančios beždžionės 80 procentų savo gyvenimo praleidžia ilsėdamosi, sakoma, kad jos yra tingiausios pasaulyje beždžionės. Šie žinduoliai nesielgia agresyviai aplink žmones, tačiau nelaisvėje gyvena negerai. Dauguma nelaisvėje staugiančių beždžionių nustoja valgyti, nes pasiilgsta savo grupės. Dėl to sunku išlaikyti juos gyvus. Tai yra, išskyrus juodąją kaukiančią beždžionę. Juodieji staugėjai yra švelnus porūšis, iš kurio auga geri augintiniai.

Kaukė beždžionė kaukimas

Staugiančios beždžionės išleidžia gilų, žemą garsą, garsesnį nei beveik visi kiti sausumos gyvūnai. Garsas skrieja tris mylių, o patinas yra garsesnis nei patelės. Jie daro savo kaukimą garsą, pritraukdami orą į gerklę per ertmę per dideliame hipoidiniame kaule.

Staugimas yra kritinė jų socialinio elgesio dalis. Trupės patinai skambina kiekvieną rytą ir naktį. Jie taip pat skambina dienos metu, kad „pasikalbėtų“ su kitais trupės nariais. Skambučiai gali pasakyti kitiems trupės nariams daugiau vietos medžiuose. Kiti skambučiai liepia grupei suartėti. Dar kiti praneša apie netoliese esantį įsibrovėlį arba įspėja kitą grupės narį laikytis atokiau nuo savo draugo.

Kaukės beždžionės buveinė

Staugėjai dažniausiai gyvena atogrąžų Meksikoje, likusioje Centrinės Amerikos dalyje ir Pietų Amerikoje. Jie gyvena debesuotuose miškuose, atogrąžų miškuose ir sausuose atogrąžų miškuose.

Kaukės beždžionės vaidina didelį ir svarbų vaidmenį atogrąžų miškų ekosistemoje. Kai miške gyvena daugiau kaukčių, gyvena ir daugiau paukščių. Taip atsitinka todėl, kad medžiai duoda daugiau lapų ir vaisių, kai jais maitinasi kaukiančios beždžionės. Kiekvienam medžiui turint daugiau lapų ir vaisių, atsiranda daugiau vabzdžių. Vabzdžių gausa gali išmaitinti daugiau paukščių.



Kaukės beždžionių dieta

Kaukės beždžionės yra vieninteliai Naujojo pasaulio gyvūnai, žinomi kaip lapai. Tai reiškia, kad jie valgo daugiausia lapus. Tačiau jie nevalgo nė vieno lapo. Iš kiekvieno medžio jie skina tik geriausius lapus. Geriausi lapai yra tie, kuriuose yra daugiausia baltymų ir kitų maistinių medžiagų.

Kaukės beždžionės mėgsta vaisius. Bet vorinės beždžionės tai suvalgo daug greičiau. Voros beždžionės apvagia didžiąją dalį vaisių, kol prie jų gali patekti kaukiančios beždžionės. Be retkarčiais užaugančių vaisių, Howler beždžionės taip pat mėgsta vogti kiaušinius iš vištidžių, kai gyvena netoli žmonių.

Kartais staugėjai valgo augalus, kuriuose yra toksinų. Dėl to gali sirgti visa jų trupė. Dažnai tai nužudo visą grupę.

Plėšrūnai ir grėsmės

Pagrindinė grėsmė kaukiančioms beždžionėms yra žmonės. Žmonės sunaikina miškus, kuriuose gyvena beždžionės. Jie nuverčia medžius, norėdami sukurti fermas arba parduoti medieną iš kaukiančių beždžionių buveinių. Daugelis žmonių Centrinėje ir Pietų Amerikoje taip pat mėgsta valgyti staugiančiųjų mėsą. Kaukiančios beždžionės nekelia didelės kovos su žmonėmis, todėl lengvai grobia. Žmonės taip pat pavagia daugybę kaukiančių žmonių nuo zoologijos sodų ar kitų, norinčių, kad jie būtų naminiai augintiniai. Daug nelaisvėje stūksančių staugėjų miršta.

Viena baisiausių grėsmių kaukiančioms beždžionėms yra elektros laidai. Didžiojoje Kosta Rikos dalyje staugiantys žūva dėl gyvų laidų palei kelius. Beždžionės bando laidais pasiekti kitus medžius. Jie taip pat miršta nuo transformatorių, neturinčių dangčių.

Aukso beždžionių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Aukso beždžionių reprodukcija

Moterys staugdamos turi pirmus kūdikius iki ketverių metų. Nėštumas trunka šešis mėnesius. Dažniausiai gimsta vienas vaikas. Kaip ir žmonės, staugėjai turi kūdikių bet kuriuo metų laiku.

Kūdikiai

Kadangi motinos vienu metu turi tik vieną kūdikį, jos labai rūpinasi savo mažyliais. Šie kūdikiai auga labai greitai. Motinos jais rūpinasi pirmuosius metus, suteikdamos jiems visą maistą, meilę ir mokymąsi, reikalingos išgyventi savarankiškai.

Maždaug vienerių metų jauni staugėjai turi palikti savo trupę. Jie išmesti iš grupės, kad surastų naują. Šiuo laikotarpiu jaunieji staugėjai tyrinėja mišką. Jie ieško kitos trupės, kuri juos priimtų, visą laiką atrodė labai liūdna ir vieniša. Daugelis bando prisijungti prie žmonių kaip savo naujos trupės. Kiti bando užmegzti ryšį su vorinėmis beždžionėmis. Tačiau netrukus visos jaunos kaukiančios beždžionės turi rasti savo rūšį, kad jas priimtų.

Gyvenimo trukmė

Mažose grupėse ir gyvenant aukštai medžiuose, dauguma kaukiančių beždžionių gyvena laimingą gyvenimą nuo 10 iki 25 metų.

Aukso beždžionių populiacija

Mokslininkai mano, kad kaukiančios beždžionės nėra grėsmė, kaip rūšis. Tačiau žmonės nuolat naikina savo buveinę, todėl tai gali greitai pasikeisti. Apskritai gamtoje lieka apie 100 000 visų porūšių kaukiančių.

Kolumbijos raudonojo staugiklio populiacija yra didžiausia tarp visų 15 kaukčių rūšių. Brazilijos Maranhao raudonojo kaukimo beždžionėms, kaip ir nuo 1996 m., Yra labai grėsmė. Jie buvo medžiojami ir kenčia nuo prarastos buveinės, dėl kurios jų gyventojai patiria daug žalos. 2008 m. Ekologai suskaičiavo tik apie 2500 „Maranhao“ raudonųjų kaukių. Nuo 2003 m. Ekologai taip pat įvardijo Jukatano juoduosius kaukėjus Gvatemaloje, Meksikoje ir Belize.

Peržiūrėti visus 28 gyvūnai, prasidedantys H

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai