Kuprotasis banginis

Kuprinių banginių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Cetacea
Šeima
Balaenopteridae
Gentis
Megaptera
Mokslinis vardas
Megaptera Novaeangliae

Kuprinių banginių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Kuprinių banginių vieta:

Vandenynas

Kuprinių banginių faktai

Pagrindinis grobis
Krilis, krabas, žuvis
Buveinė
Atviras vandenynas ir pakrančių regionai
Plėšrūnai
Žmogus, banginis žudikas
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Krilas
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Manoma, kad gamtoje liko 80 000!

Kuprinių banginių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Lygus
Didžiausias greitis
11 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
50-60 metų
Svoris
36 000–99 800 kg (40–100 tonų)

Kuprinis banginis yra viena iš didesnių banginių rūšių, kurio vidutinis suaugęs kuprotas yra ilgesnis nei 15 m ilgio (tai vis dar yra maždaug pusė mėlynojo banginio dydžio).



Kupriniai banginiai yra visuose pagrindiniuose vandenynuose visame pasaulyje, tačiau kuprotieji banginiai paprastai būna trijose pagrindinėse bandose - Atlanto, Ramiojo vandenyno ir Indijos vandenyno bandose. Kažkada manyta, kad laukinėje gamtoje liko mažiau nei 15 000 kuprotųjų banginių individų, kuprinių banginių populiacija sumažėjo beveik 90%, kai banginių medžioklė tapo populiari žmonėms, o tai reiškia, kad kuprotasis banginis buvo išnykimo riba. Nuo to laiko, kai buvo priimti nauji banginių medžioklės įstatymai, kuprinių banginių populiacijai buvo leista vėl augti, o šiandien manoma, kad gamtoje yra apie 80 000 kuprotųjų banginių individų.



Kupriniai banginiai vasaros mėnesius praleidžia šaltesniuose, poliariniuose vandenyse, o tada kuprotieji banginiai žiemą migruoja į pietus į šiltuosius atogrąžų vandenis, kur kuprotieji banginiai gyvena iš savo riebalų atsargų, kol vasarą vėl migruoja į šiaurę. Kuprinis banginis vidutiniškai kasmet gali nuvažiuoti apie 25 000 km, kai kuprotasis migruoja tarp šiaurės ir pietų.

Kuprinių banginių motinos linkusios gimdyti savo jauniklius žiemos mėnesiais, kai kuprotieji banginiai yra šiltesniuose, pietiniuose vandenyse. Kuprojo banginio motina veršelį maitina gaminamu pienu, tačiau tai reiškia, kad kuprotaitė dažnai būna labai savaitinė, kai vasarą grįžta į šaltesnius šiaurinius vandenis, nes kuprotojo banginio motina dažnai nevalgys nuo migracijos į pietus mėnesių prieš.



Kuprinis banginis yra Baleno banginių rūšis ir manoma, kad jis yra glaudžiai susijęs su mėlynuoju ir minkiniu banginiu. Kadangi kuprotasis banginis yra tam tikros rūšies balinis banginis, tai reiškia, kad milžiniškoje kuprotojo burnoje kuprotasis banginis turi plokščių eilutes, kurias kuprotasis banginis išfiltruoja iš vandens mažas maisto daleles. Todėl kuprotasis banginis neturi dantų.

Kupriniai banginiai pirmiausia minta kriliais ir planktonu, kurių milijardai yra turtingesniuose vandenyse. Kuprinis banginis taip pat valgys mažas žuvis ir krabus, patekusius į didžiulę kuproto burną, kai kuprotasis filtruoja didelį kiekį vandens, kad iš jo gautų maistines medžiagas.

Kuprinis banginis turi ne vieną, o dvi duobes, kurios yra ant kuprotųjų banginių galvos viršaus. Kuprinio banginio smūginės skylės leidžia kuprotam kvėpuoti oru vandens paviršiuje. Kupriniai banginiai išteka (kvėpuoja) maždaug 1–2 kartus per minutę, kai kuprotasis banginis ilsisi, ir 4–8 kartus per minutę po to, kai kuprotasis banginis giliai neria į vandenyną. Kuprinio banginio smūgis yra dviguba purškimo srovė, kuri pakyla nuo 3 iki 4 metrų į orą virš vandens paviršiaus.



Kupriniai banginiai dažnai matomi kartu migruojantys didelėmis ankštimis, tačiau manoma, kad kuprotųjų banginių grupių santykiai yra laikini ir trunka tik keletą dienų. Kupriniai banginiai taip pat yra labai akrobatiniai gyvūnai ir dažnai mėgstami banginių stebėtojų, nes kupriniai banginiai gali pasileisti aukštai virš vandens paviršiaus.

Peržiūrėti visus 28 gyvūnai, prasidedantys H

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai