„Jaguar“

„Jaguar“ mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
„Panthera“
Mokslinis vardas
„Panthera onca“

„Jaguar“ apsaugos statusas:

Netoli grasinta

„Jaguar“ vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

„Jaguar“ įdomus faktas:

Didžiausia katė Amerikos žemyne!

„Jaguar“ faktai

Grobis
Elnias, Kapibara, Tapyras
Jaunojo vardas
Cub
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
Didžiausia katė Amerikos žemyne!
Numatomas gyventojų skaičius
15 000
Didžiausia grėsmė
Medžioklė ir buveinių nykimas
Ryškiausias bruožas
Gražus rožinio kailio raštas
Nėštumo laikotarpis
90 - 105 dienos
Buveinė
Atogrąžų miškai, pelkės ir potvyniai
Plėšrūnai
Žmogus
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Sutemos
Dažnas vardas
„Jaguar“
Rūšių skaičius
1
Vieta
Centrinė ir Pietų Amerika
Šūkis
Didžiausia katė Amerikos žemyne!
Grupė
Žinduolis

„Jaguar“ fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Geltona
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12 - 15 metų
Svoris
36 kg - 160 kg (79 svarai - 350 svarų)
Ilgis
1,1–1,9 m (43–75 colių)
Lytinės brandos amžius
3 - 4 metai
Atjunkymo amžius
3 mėnesiai

„Jaguar“ klasifikacija ir evoliucija

„Jaguar“ yra didžiausias kačiukas Amerikos žemyne ​​ir yra vienintelis iš „didžiųjų“ pasaulio kačių, randamas Naujajame pasaulyje. „Jaguars“ yra glaudžiai susiję su leopardais ir turi daugybę panašių savybių, įskaitant išskirtinį dėmėtą jų kailio modelį. „Jaguar“ yra trečia pagal dydį katė pasaulyje už tigro ir liūto ir yra gerai žinoma dėl savo didžiulės galios ir judrumo. Tiesą sakant, „Jaguar“ pavadinimas esą kilęs iš vietinių Amerikos žodžiųjaguaraso tai reiškia „tas, kuris žudo vienu šuoliu“. Nepaisant neįtikėtinos galios, „Jaguars“ per amžius buvo medžiojamas dėl stulbinančiai gražaus kailio. Nors dabar draudžiama medžioti „Jaguar“ kailius, populiacijos skaičius sumažėjo beveik visoje jų natūraliame plote, o „Jaguar“ išnyko iš daugelio vietovių.



„Jaguar“ anatomija ir išvaizda

„Jaguar“ yra didelis ir raumeningas gyvūnas, kurio kūnas sunkesnis ir tvirtesnis nei leopardo. Jie turi didelę, plačią galvą, kurios žandikauliai yra tokie stiprūs, kad, sakoma, jie turi galingiausią kąsnį iš visų pasaulio kačių. „Jaguar“ danga dažniausiai būna įdegio arba tamsiai geltono kailio, kuris išmargintas tamsesniais rožiniais raštais, panašiais į leopardo modelius (be to, kad viduriuose yra tamsių dėmių). Žinomas kaip rožinis, „Jaguar“ kailio raštas yra unikalus kiekvienam gyvūnui, panašiai kaip pirštų atspaudai - tik atskiriems žmonėms, ir, nepaisant jo grožio, jis iš tikrųjų veikia kaip puiki maskuotė aplinkinėse džiunglėse. Pasirodo, ši maskuotė yra tokia gyvybiškai svarbi jų išgyvenimo galimybėms, kad atogrąžų miškuose rasti „Jaguar“ yra tamsesnės spalvos ir dažnai mažesni nei atviresnėse vietose.



„Jaguar“ platinimas ir buveinė

„Jaguar“ yra gimtoji Vakarų pusrutulyje, kur jis daugiausia gyvena atogrąžų atogrąžų miškuose Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Nors istorinis „Jaguar“ diapazonas driekėsi visame žemyne ​​ir net į pietines JAV valstijas, šiandien jie apsiriboja atokiomis atogrąžų miškų kišenėmis, ypač drėgname Amazonės baseine. „Jaguars“ mėgsta rinktis storas, tankias, drėgnas džiungles, kuriose gausu dangos, kad galėtų sėkmingai medžioti grobį. Jie beveik visada būna netoli vandens ir mėgsta nuolatinius pelkynus arba sezoniškai užlietus miškus. „Jaguar“ smarkiai paveikė buveinių praradimas daugelyje natūralių arealų, kartu su brakonieriais, kurie juos nušovė, kai jie buvo per arti augančių galvijų rančų.

„Jaguar“ elgesys ir gyvenimo būdas

Nors šis nepagaunamas gyvūnas didžiąją laiko dalį praleidžia saugodamasis medžiuose arba medžiodamas tankiame pomiškyje, „Jaguars“ mėgsta būti šalia vandens, pavyzdžiui, užliejamose teritorijose ir lėtai tekančiose upėse (kas pasitaiko retai tarp kačių), ir jie retai leidžiasi į sausringas, labiau į dykumą panašias vietoves. „Jaguar“ yra puikus plaukikas ir gali judėti per vandenį stebėtinu greičiu, ypač siekdamas grobio. Kaip ir daugelio kitų kačių rūšių atveju, „Jaguar“ yra vienišas gyvūnas, išskyrus pirmuosius porą metų, kuriuos „Jaguar“ jaunikliai praleido su mama. Patinai yra ypač teritoriniai ir, nors jų namų arealas sutaps su daugeliu moterų, jie nuožmiai gins savo pleistrą nuo kitų patinų. Jaguarai žymi savo teritorijas šlapimu, nubraukdami žymes ant medžių ir tvirtindami save urzgiančiais balso skambučiais.



„Jaguar“ reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Nepaisant to, kad dauguma „Jaguar“ jauniklių paprastai gimsta nuo gruodžio iki kovo mėnesių, neretai jie gimsta kitu metų laiku. Poravimosi sezono metu moteris „Jaguar“ naudos garsius balso skambučius, kad pritrauktų patiną į savo teritoriją. Moteriškos „Jaguar“ moterys atsiveda du ar tris jauniklius. Tačiau gimus jaunikliams, Jaguar patelė netoleruos patino savo teritorijoje, nes šiame etape ji labai saugo savo jauniklius. „Jaguar“ jaunikliai gimsta akli ir mato savo akį maždaug po dviejų savaičių. Motina juos atjunko, kai jiems yra maždaug 3 mėnesiai, nors jaunikliai pasikliaudami motina medžiokle ir aprūpins juos maždaug iki 6 mėnesių. Praėjus 6 mėnesiams, „Jaguar“ jaunikliai pradės lydėti jaguaro pateles medžioklėje, tačiau patys nesiveržs, kol jiems nebus vienerių ar dvejų metų ir jie nebus susikūrę sau teritoriją.

„Jaguar Diet“ ir grobis

Didžioji dalis „Jaguar“ medžiojama ant žemės, tačiau žinoma, kad jie medžioja grobį tiek vandenyje, tiek medžiuose, iš kurių „Jaguar“ gali lengvai paslėpti savo grobį, dažnai jį nužudydamas vienu galingu kąsniu. Vidutinio dydžio žinduoliai sudaro didžiąją dalį „Jaguar“ raciono, įskaitant elnius, kapibaras, pekarus ir tapirus, kuriuos jie tyloje praleidžia per tankias džiungles. Būdami vandenyje, „Jaguars“ medžioja vėžlius, žuvis ir net mažąjį Caimaną, kai pasitaiko tokia galimybė. Žinoma, kad „Jaguar“ yra baisus ir agresyvus medžiotojas, todėl, norint papildyti savo mitybą, manoma, kad jis valgo daugiau nei 80 skirtingų gyvūnų rūšių. Didėjant žmonių gyvenvietėms, rančų savininkai taip pat apkaltino „Jaguar“ dėl savo gyvulių vagystės, ypač tose vietose, kurios kėsinasi į „Jaguar“ teritoriją.

„Jaguar“ plėšrūnai ir grasinimai

Dėl didelio „Jaguar“ dydžio ir dominuojančio pobūdžio nėra jokių kitų laukinių gyvūnų, kurie, kaip žinia, iš tikrųjų laiko jį grobiu. Kadaise jie buvo aptikti visame Pietų Amerikos žemyne, žmonės juos medžiojo daugiausia dėl savo kailio, todėl visur drastiškai sumažėjo Jaguaro gyventojų. Nepaisant to, kad dabar „Jaguar“ turi teisinę apsaugą ir sumažina jų kailių medžioklę, vis labiau rizikuoja prarasti buveines daugiausia dėl miškų naikinimo, kad būtų sudarytos sąlygos žemės ūkiui ar augančioms žmonių gyvenvietėms, o tai reiškia, kad šie dideli ir didingi gyvūnai yra stumiami į tolimesnius savo gimtojo regiono regionus.



„Jaguar“ įdomūs faktai ir ypatybės

Jaguarai turi stipriausią įkandimo jėgą iš visų kačių ir, kaip ir kiti 'dideli' katinai, jie gali riaumoti (kiti katės negali). „Jaguar“, be abejo, yra nuostabiai gražus gyvūnas ir natūraliai atkreipė tiek mokslininkų, tiek medžiotojų dėmesį, deja, daugelis žmonių, deja, buvo užklupti dėl savo išskirtinio rašto kailio. Nors „Jaguars“ kailis paprastai būna gelsvos spalvos, taip pat žinomos kitos spalvos, įskaitant juodą ir baltą. Kaip ir juodųjų leopardų atveju, jie nėra visiškai juodi, nes vis tiek matote dėmeles (nors ir silpnas) esant stipriai saulės šviesai. Teigiama, kad „Jaguars“ gali veisti tiek leopardus, tiek liūtus. Kino pramonė gamino „Lepjag“, kad pagamintų „Jaguar“ išvaizdą turintį katiną, tačiau jį buvo lengviau valdyti leopardo temperamentu. Dabar jis išeina į pensiją Didžiojo katino šventovėje ir, kaip ir kiti „didelių“ kačių hibridai, yra sterilus.

„Jaguar“ santykiai su žmonėmis

Istoriškai „Jaguars“ pasirodė visoje indėnų kultūroje, nes šie žmonės gerai žinojo šio dominuojančio plėšrūno galią, kai kurie manė, kad „Jaguar“ yra požemio valdovas. Jų bijo žmonės, gyvenantys netoli džiunglių esančiose vietovėse, o rančų savininkai taip pat dažnai kaltina jų dingusius gyvulius. Nors „Jaguars“ garsėja kaip labai agresyvus, išprovokuoti išpuoliai prieš žmones yra reti. Didžiojoje Centrinės ir Pietų Amerikos dalyje miškų kirtimai labai paveikė „Jaguar“, visų pirma žemės ūkiui, kurio skaičius didžiausias dabar yra Amazonės baseine.

„Jaguar“ apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

„Jaguar“ kadaise buvo rastas nuo Pietų Amerikos viršūnės iki Meksikos ir JAV sienos ir už jos ribų, tačiau medžiojant jų kailius ir buveines, radikaliai sumažėjo gyventojų skaičius. Šiandien jie labai, labai retai pastebimi JAV ir yra laikomi nykstančiais visame natūraliame areale, nors „Jaguar“ yra IUCN raudonojo sąrašo sąraše kaip gyvūnas, kuriam gresia pavojus jo aplinkoje. Nors tikslus gyventojų skaičius nežinomas, šiandien apytiksliai 15 000 „Jaguar“ asmenų liko klajoti atogrąžų miškuose.

Peržiūrėti visus 9 gyvūnai, prasidedantys J

Kaip pasakyti „Jaguar“ ...
Bulgarų„Jaguar“
Katalonų„Jaguar“
Čekų„Jaguar“
Danų„Jaguar“ (brangus)
Vokiečių kalba„Jaguar“ (katė)
Anglų„Jaguar“
Esperanto k„Jaguar“
Ispanų„Jaguar“
Suomių„Jaguar“
Prancūzų kalba„Jaguar“
Hebrajų kalbajaguaras
Kroatų„Jaguar“ (gyvūnas)
Vengrų„Jaguar“
Italų„Jaguar“
Japonų„Jaguar“
Olandų„Jaguar“
Anglų„Jaguar“ (brangus)
lenkas„Jaguar“
Portugalų„Jaguar“
Turkų„Jaguar“
Švedų„Jaguar“ (gyvūnas)
VietnamiečiųGepardai
Kinų„Jaguar“
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. „Jaguar History“, galima rasti čia: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. „Jaguar“ informacija, galima rasti čia: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. „Jaguar Facts“, galima rasti čia: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Įdomios Straipsniai