Lemūras

Mitrinė mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Lemuridae
Mokslinis vardas
Lemur Catta

Lemūro apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Lemur Vieta:

Afrika

Lemūro faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, lapai, vabzdžiai
Buveinė
Sausas miškas ir atogrąžų džiunglės
Plėšrūnai
Vanagas, Fossa, laukiniai šunys
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Grupė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gimta Madagaskaro saloje!

Lemūro fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
12 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
10–14 metų
Svoris
0,03–10 kg (0,06–22 svarai)

„Lemūrai randami tik Madagaskaras . '



Lemūrai yra mažytės primatų rūšys, randamos tik vienoje salų grupėje: Madagaskare ir Komorų salose. Tai daro juos viena iš labiausiai nykstančių gyvūnų grupių žemėje. Jie turi mažyčius kūnus ilgomis, plonomis uodegomis. Salose gyvena per 100 rūšių.



Lemūro faktai

  • Jų mokslinis pavadinimas reiškiavaiduoklis arba mirusiųjų dvasia, dėl savo baltų veidų ir didelių, apvalių akių.
  • Anksčiau šie padarai galėjo turėtiplaukė į Madagaskarą augalijos „plaustais“.
  • Yraper 100 rūšių lemūroMadagaskare ir aplinkinėse salose, įskaitant pilką pelę ir žiedinę uodegą.
  • Aye-aye yra unikali rūšis, kuri ją naudojailgas vidurinis pirštas, norėdamas įkalti grubus ir kirminusiš medžių vidaus.
  • Tai viena iš nedaugelio rūšių, gyvenančių amatriarchalinė visuomenė, vienai moteriai vadovaujant kariuomenei.

Mitrinis mokslinis pavadinimas

Jų mokslinis pavadinimaslemūrasyra lotyniškas žodis, reiškiantis „vaiduokliai, mirusiųjų spektorius“. Taip yra dėl šių būtybių ryškių baltų veidų, didelių akių ir naktinių įpročių.



Skirtingos rūšys turi skirtingus mokslinius pavadinimus. Pavyzdžiui, žiedinio uodegos lemūro mokslinis pavadinimas yraLemur catta, kurkattareiškia „katė“. Kita rūšis pilkos pelės (arba mažesnės pelės) lemūras , turi mokslinį pavadinimąMicrocebus murinus. Šis pavadinimas reiškia „pilka, maža, ilgauodegė beždžionė . '

Lemuro išvaizda

Maža primatų rūšis, lemūrai užauga maždaug nuo 3 iki 28 colių ilgio (išskyrus jų uodegas) ir sveria nuo mažiau nei iki 22 svarų. Jų uodega gali būti daug ilgesnė už kūną, o vidutiniškai jos sveria maždaug tiek, kiek katė.

Lemūrai yra lapė panašios būtybės siaurais veidais. Jie turi smailias ausis ir mažą, drėgną nosį. Jų pirštai pritaikyti medžių ir vaisių sugriebimui, o aštrūs nagai padeda lipti medžiais. Kai kurie turi ilgesnes užpakalines kojas, pastatytas šokinėti iš šakos į šaką. Skirtingai nei kitos beždžionių rūšys, lemūrai neturi prehensile uodegų.



Jie labai skiriasi išvaizda; jų kailis gali būti pilkas, rudas arba juodas. Jie gali būti vienspalviai arba turėti tokias savybes kaip žieduotos uodegos ar balti raštai. Iki šiol labiausiai atpažįstama rūšis yra žiedinis uodeginis lemūras. Pavadinti žieduota juoda ir balta uodega, šie lemūrai turi juodą odą, plačiai rudas akis ir pilkus paltus. Mažosios pelės lemūras arba pilkosios pelės lemūras turi rausvai pilką kailį ir, kaip rodo pavadinimas, šiek tiek panašus į pelę. Mažosios pelės lemūras yra viena iš mažiausių lemūrų rūšių.

Viena labai unikali lemūro rūšis, vadinama „aye-aye“, yra mažas rudas padaras, žinomas dėl savo panašių į orbą akių ir ilgo, neperžengiančio vidurinio piršto. Šiuo pirštu jis iškasa eglutes iš skylių medžiuose ir šakose.

Lemūras izoliuotas baltame fone

Lemuro elgesys

Šios būtybės praleidžia didžiąją dalį dienų skrisdamos per medžius, ieškodamos maisto. Jie gyvena grupėmis, vadinamomis „kariuomene“. Šios grupės gali būti mažos, net 6 gyvūnai, arba net 30. Grupė nuolat žiūri į savo narius ir jie naudojasi aliarmo skambučiais, kad įspėtų vienas kitą apie pavojų. Šie skambučiai gali skirtis priklausomai nuo rūšies - kai kurie skambučiai skamba panašiai į katę (žiediniai), kai kurie - kaip čiulbėjimas (pelė), o kiti - kaip murkimas (rudas).

Šios būtybės yra unikalios tuo, kad gyvena matriarchalinėje visuomenėje - viena dominuojanti moteris paprastai vadovauja grupei. Ji nusprendžia, kur grupė miega ir valgo. Šie gyvūnai yra geriau pritaikyti naktiniam gyvenimui, todėl jie turi tokias dideles akis. Jie miega lizduose iš lapų arba medžių šakėse.

Žiedinės uodegos rūšys yra unikalios tarp šių primatų, nes jie dažniausiai yra antžeminiai gyventojai. Jie yra vienintelės rūšys, turinčios žieduotas uodegas, kurias jie naudoja bendravimui. Aukštai pakelta uodega gali įspėti kitus apie pavojų net tankiuose miškuose. Jie taip pat pažymi savo teritoriją naudodami įbrėžimus ant medžių, taip pat kvapais pažymėdami teritoriją.

Lemūro buveinė

Madagaskaras ir aplinkui esančios salos yra labai izoliuota vieta, o tai reiškia, kad rūšys ten vystėsi be išorinės įtakos. Teigiama, kad lemūrai galėjo nuplaukti į Madagaskarą iš žemyno ir ten išsivystyti. Madagaskaras yra sala, kurioje gausu biologinės įvairovės, ir gali skirtingai gyventi šios būtybės. Kai kurios vietovės pelkėtos, kitos sausos. Vieni yra kalnuoti, o kiti - miškingi. Paprastai jie nori gyventi medžiuose. Bet kiekviena rūšis vystėsi specialiai, kad tilptų į savo buveinės nišą Madagaskare ir Komorų salose.

Lemūro dieta

Didesnės rūšys paprastai yra žolėdžiai . Jie labiau mėgsta lapus, vaisius, žiedus, žievę ir medžių sultis. Mažesnės rūšys tampa visavalgės, graužia vabzdžius, taip pat vaisius ir lapus. Kartais jie nusprendžia patys valgyti paukščių kiaušinius ar mažus paukščius.

Lemuro plėšrūnai ir grėsmės

Madagaskaro pagrindinis plėšrūnas yra duobė , mangustų giminaitis, kuris grobia daugybę įvairių saloje gyvenančių rūšių. Be to, lemūrai taip pat gali tapti skraidančių vanagių vanagų ​​ir boa sutraukėjų auka.

Buveinių praradimas kelia didžiulę grėsmę kiekvienai Madagaskaro rūšiai, o lemūras nėra išimtis. Neteisėtas miškų kirtimas ir kasyba kėlė grėsmę lemūro rūšims - 17 žmonių išnyko, nes žmonės atvyko į Madagaskarą daugiau nei prieš 2000 metų. Medžioklė taip pat kenkia šioms populiacijoms. Invazinės rūšys, tokios kaip šunys ir katės, kurias žmonės atsivežė į Madagaskarą, taip pat kelia grėsmę ir apskritai pažeidžia trapią salos ekosistemą.

Kaip rūšis, jie skiriasi nuo pažeidžiamas į kritiškai nykstanti .

Lemuro reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Poravimosi sezono metu vyrai kvepės ir ginčysis dėl patelių. Kai kurių rūšių patelės yra vaisingos tik vieną dieną iš visų metų. Dauguma per sezoną augina tik vieną kūdikį, tačiau kai kurios vados gali būti net 6 jaunos. Dauguma nėštumo laikotarpių trunka nuo 2 iki 5 mėnesių.

Jauni lemūrai yra žinomi kaip šuniukai ir paprastai laikosi motinos pirmąsias kelias gyvenimo savaites. Kai kurių rūšių gyvūnai, pavyzdžiui, mažesni pelių lemūrai, kūdikiai nėra pakankamai stiprūs, kad galėtų laikytis, todėl juos reikia nešiotis. Netrukus jaunikliai lipa nuo pilvo į nugarą. Po trijų ar keturių mėnesių jaunikliai gali patys vaikščioti ir lipti, jiems nebereikia laikytis motinos.

Kai kurios rūšys laikosi kitokio požiūrio: pirmą mėnesį motinos slepia savo jauniklius didelėse lapų krūvelėse, kol jie eina pašaro. Tai leidžia jauniems žmonėms pasislėpti. Praėjus pirmajam gyvenimo mėnesiui, jaunuoliai tampa per daug smalsūs ir aktyvūs, kad liktų vietoje.

Lemurai paprastai auginami sulaukus 1,5 metų amžiaus. Kai kurie gali gyventi net 30 metų, tačiau tai skiriasi priklausomai nuo rūšies.

Kūdikio lemūras

Lemūro populiacija

Gyventojų populiacijos skiriasi labai skirtingai, atsižvelgiant į jų apsaugos būklę. Manoma, kad vienoje rūšyje, vadinamoje šiauriniu sportiniu lemūru, liko tik 18 gyvų individų. Tik 8% lemūrų yra priskiriami prie „mažiausiai susirūpinančių“. Visų kitų rūšių populiacija sumažėjo dėl daugybės grėsmių Madagaskaro biologinei įvairovei.

Lemūrai zoologijos sode

Žiediniai sodai yra labiausiai paplitusi veislė. San Diego zoologijos sodas yra penkios rūšys, įskaitant žiedinius ir mėlynakius juoduosius lemūrus. Kiti zoologijos sodai, kuriuose laikomi lemūrai, taip pat palaiko gamtos išsaugojimą Akrono zoologijos sodas Ohajo valstijoje ir Džeksonvilio zoologijos sodas ir Neapolio zoologijos sodas Floridoje.

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai