Leopardo katė

Leopardo katės mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Prionailurus
Mokslinis vardas
Prionailurus bengalensis

Leopardo katės apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Leopardo katės vieta:

Azija

Leopardo katės faktai

Pagrindinis grobis
Graužikai, driežai, vabzdžiai
Skiriamasis bruožas
Plaukuoti pirštai ir dėmėtas kailis
Buveinė
Atogrąžų miškai
Plėšrūnai
Leopardas, tigras, laukinis šuo
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
3
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Graužikai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Yra 11 skirtingų rūšių!

Leopardo katės fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Geltona
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
45 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
10 - 13 metų
Svoris
2,2–7,5 kg (4,9–17 svarai)
Ilgis
46 cm - 65 cm (18 colių - 26 colių)

'Mažas, bet dominuojantis plėšrūnas.'



Leopardo katė yra maža kačių rūšis, kilusi iš daugelio skirtingų Azijos ir Indijos regionų. Šios katės yra suskirstytos beveik dešimčiai skirtingų porūšių, nors daugumai jų būdingi spalviniai ženklai ir pirštai su juostomis, palengvinantys jų nuotykius vandens telkiniuose. Šie maži medžiotojai yra tik maždaug normalaus naminio katino dydžio ir paprastai išgyvena medžiodami graužikus ar kitus mažus padarus. Nepaisant mažo ūgio, jie laikomi dominuojančiu plėšrūnu daugelyje jų gyvenamų aplinkų.



Neįtikėtini leopardo katės faktai!

  • Ženklai apima baltą snukį ir veido juostas.
  • Jų tinklinės letenos padaro juos galingais ir įgudusiais plaukikais.
  • Kai kurių leopardinių kačių stuburu eina viena juosta.
  • Daugelis salų populiacijų išsivystė į atskirą porūšį.
  • Jie gali gyventi miškuose ar džiunglėse bei šlapiame ar sausame klimate.

Leopardo katės mokslinis vardas

Leopardo kačių rūšis taip pat žinoma moksliniu pavadinimu Prionailurus bengalensis ir yra klasifikuojami kaip Felidae šeimos dalis Mammalia klasėje. Prionailurus gentis kildina iš graikų kalbos žodžio „prionas“, kuris nurodo pjovimo įrankį, ir „ailur“, kuris verčiamas į katę. Rūšies pavadinimas bengalensis nurodo Azijos Bengalijos regioną.

Žinomos porūšys apima:



  • P. bengalensis heaneyi
  • P. bengalensis rabori
  • P. bengalensis bengalensis
  • P. bengalensis javenensis
  • P. bengalensis sumatranus
  • P. bengalensis iriomotensis

Leopardo katės išvaizda ir elgesys

Leopardo katės savo ūgiu yra beveik identiškos prijaukintas katinas galite rasti viso pasaulio namuose. Paprastai jie sveria nuo 5 iki 20 svarų, priklausomai nuo lyties ir amžiaus, ir paprastai svyruoja nuo 18 iki 30 colių ilgio. Kaip rodo jų pavadinimas, šios katės dažnai turi geltoną arba oranžinį kailį su ryškiomis dėmėmis, primenančiomis jų kur kas didesnes leopardo pusbrolius. Tačiau tarp skirtingų porūšių yra daug spalvų ir žymėjimo variantų, ypač tų, kurie yra lokalūs konkrečiose salose.

Kaip ir daugelis kitų kačių, šios mažos laukinės katės labiau mėgsta izoliuotą gyvenimo būdą ne poravimosi sezono metu. Nors daugiausia naktiniai medžiotojai, jie kartais ryžtasi šviesiu paros metu. Nepaisant to, kad jie dažnai gyvena ir klajoja netoli žmonių gyvenviečių, jie retai bendrauja su žmonėmis ir dažnai vengia tiesioginio kontakto ar sąveikos.

Ilsintis leopardo katinas

Leopardo kačių buveinė

Šios katės yra atogrąžų regionuose visoje Pietryčių Azijoje, Indijoje ir įvairiose salose. Šios katės labiau mėgsta miškingus plotus, kurie yra arti vandens. Jų tinklinės letenos verčia juos mokėti plaukiklius, todėl jiems netrukdo kirsti vandens telkinius ar net medžioti juose maisto. Jie taip pat turi tvirtus laipiojimo įgūdžius, kurie jiems gerai pasitarnauja medžiojant ar ieškant pabėgimo kelio.



Leopardo kačių dieta

Dėl šių prisitaikymo miškingoje ir vandens aplinkoje šie maži plėšrūnai mėgaujasi įvairiapuse mėsėdžių mityba. Žiurkės , pelės, ir kiti graužikai dažnai yra pagrindinis maisto šaltinis, tačiau jie taip pat gali būti skirti paukščiams, driežai , vabzdžiai ir vandenyje gyvenantys gyvūnai. Skirtingai nuo daugelio jų kačių brolių, leopardinės katės nėra žinomos dėl žaidimo su maistu ir yra linkusios tvirtai laikytis, kol grobis mirs. Nors jie techniškai yra mėsėdžiai, jie taip pat gali valgyti augalinę medžiagą savarankiškai arba vartodami grobį.

Leopardo kačių plėšrūnai ir grėsmės

Žmonių medžioklė, namų statyba ir bendras vystymasis yra pagrindinė grėsmė esamoms kačių populiacijoms visuose jų gimtuosiuose regionuose. Tačiau jie taip pat yra pažeidžiami didesnių mėsėdžių plėšrūnų ir, norėdami išvengti pavojaus, pasikliauja savo slaptu ir paslaptingu kailio modeliu. Didesnės kačių rūšys, kaip ir tikrosios leopardai ir Bengalijos tigrai , taip pat stambūs plėšrieji paukščiai yra viena iš galimų grėsmių.

Nepaisant daugelyje šalių galiojančių apsaugos taisyklių, šios katės dažnai būna įkalintos arba medžiojamos dėl savo įspūdingo kailio. Ūkininkai ir kaimo gyventojai taip pat kartais juos nužudo, kad apgintų naminius paukščius, kurie yra viliojantis grobuonių, gyvenančių netoli žmonių gyvenviečių, taikinys. Natūralių leopardinių kačių populiacija daugelyje sričių mažėja, tačiau vis dar laikoma mažiausiai susirūpinimo apsaugos statuso prioritetas.

Leopardo katės reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Dėl daugybės vietinių aplinkų Azijos ir Indijos regionuose vietinių veisimo įpročių yra labai įvairių. Leopardinės katės paprastai poruojasi nuo rugsėjo iki kovo, tačiau šiltesnėse vietose šis sezonas gali tęstis visus metus. Poruodamiesi vyrai yra teritoriniai ir konkurencingi su moterimis, o tai visiškai prieštarauja jų vienišumui.

Patelės atsiveda po 8–10 savaičių nėštumo, vidutiniškai vaduodamos 2–4 kačiukus. Nėščios katės dažniausiai ieško arti žemės esančio saugomo denio, pavyzdžiui, tuščiavidurio rąsto ar uolienų. Kačiukai pradeda atsimerkti per savaitę ar dvi ir patys gali pradėti medžioti praėjus 3–4 mėnesiams. Tačiau motinos gali auginti ir mokyti savo vaikus beveik metus, tai yra maždaug tada, kai kūdikiai pradeda subręsti.

Leopardinių kačių vidutinė gyvenimo trukmė yra nuo 8 iki 12 metų, o naminiai ar nelaisvėje laikomi gyvūnai gyvena daugiau nei 15 metų. Išgyvenamumas paprastai smarkiai sumažėja vietovėse, kuriose yra daug žmonių, palyginti su saugomomis teritorijomis. Kelios kačių virusinės ligos, įskaitant kačių leukemijos virusą (FeLV) ir kačių imunodeficito virusą (FIV), gali paveikti šias kates ir sumažinti jų gyvenimo trukmę.

Leopardo kačių populiacija

Kaip labiausiai paplitusios mažos felidų rūšys Azijoje, šių kačių populiacija vis dar yra gana didelė ir stabili daugelyje skirtingų šalių. Šiuo metu jie yra šiaurėje iki Korėjos ir rytinės Rusijos, į pietus iki Indonezijos ir į vakarus visame Nepalo kalnų regione. Jų gimtoji sritis apima praktiškai visas šalis tarp Korėjos ir Indijos.

Leopardo katė zoologijos sode

Leopardų kačių galima rasti šiuose JAV zoologijos sode:

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai