Leopardo antspaudas

Leopardo ruonio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Hydrurga
Mokslinis vardas
Hydrurga Leptonyx

Leopardo ruonio išsaugojimo būsena:

Netoli grasinta

„Leopard Seal“ vieta:

Antarktida
Vandenynas

Leopardo ruonio faktai

Pagrindinis grobis
Pingvinas, žuvis, kalmarai
Buveinė
Šalti pietinio pusrutulio vandenys
Plėšrūnai
Žmogus, rykliai, banginis žudikas
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Pingvinas
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Agresyviausia pasaulyje ruonių rūšis!

Leopardo ruonio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
18 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
20–24 metai
Svoris
200–591 kg (440–1 300 svarų)

Nerangus sausumoje, bet grakštus jūroje, leopardo ruonis yra puikios kvalifikacijos plėšrūnas, klestintis šaltuose Antarktidos vandenyse.



Ši labai išskirtinė rūšis turi daugybę neabejotinų bruožų, padedančių jai išgyventi laukinėje gamtoje, įskaitant purvą ir rykštes. Leopardo ruonis, turėdamas nedaug natūralių plėšrūnų ir turėdamas daug maisto, prisijaukino vieną nesvetingiausių planetos aplinkų. Tačiau nedaugelis žmonių kada nors matė tokį iš arti, nes tiesioginis kontaktas su žmonėmis yra retas ir trumpalaikis. Tai leido leopardo ruoniui daugintis visuose pietiškiausių planetos kraštutinumų jūrose.



5 leopardo antspaudo faktai

  • Nors leopardinių ruonių plunksnos turi mažas nagas, iš tikrųjų dideli dantys leidžia jiems užmušti ir sunaudoti didesnį grobį.
  • Leopardo ruoniai savo trumpais ūsais jaučia aplinką. Biologams pavyko nustatyti paskutinį ruonio valgį, išanalizavus ūsų cheminę sudėtį.
  • Šiems sandarikliams trūksta išorinio ausies atvarto. Vietoj to, jie turi paprastą angą abiejose galvos pusėse, vedančiose į ausies kanalą.
  • Siekdami geriau susidoroti su vandens slėgiu, leopardo ruoniai prieš nardydami po vandeniu gali sugadinti plaučius.

Leopardo ruonio mokslinis pavadinimas

Mokslinis leopardo ruonio pavadinimas yraHydrurga leptonyx. „Hydrurga“ reiškia vandens darbuotoją, o „leptonyx“ graikų kalba reiškia liekną ar mažų nagų. Leopardo ruonis yra vienintelė gyva rūšis gentyjeHydrurga. Ji taip pat priklausoFelidae, turint omenyje bevardžius arba tikrus ruonius. Tai juos skiria nuo ausinių šeimos ruoniųOtariidae. Leopardo antspaudas yra labiausiai susijęs su Weddell ruoniu, crabeater ruoniu ir Ross ruoniu, kurie visi gyvena Antarktidoje.

Šie ruoniai iš tikrųjų yra Carnivora rūšis - žinduolių rūšis, kuriai katės , šunys ir meškos priklausyti. Plombos tikriausiai prieš 50 milijonų metų atsiskyrė nuo likusio Karnivoro. Nuo to laiko jie sukūrė specialias adaptacijas, tinkančias gyvenimui vandenyje. Didesnė ruonių grupė - Pinnipeds - taip pat apima juros liutai ir valai .

Leopardo ruonio išvaizda

Leopardo ruoniai yra ilgi, lygūs, mėsėdžiai žinduoliai suapvalinta galva, dideliu snukiu, didelėmis burnomis ir ant visų keturių pėdų (kurie uždaro ir alkūnes, ir kelius). Šią rūšį, padengtą plonu kailio kailiu, galima atpažinti pagal tamsiai pilkas arba juodas spalvas ant galvos ir nugaros bei baltą arba šviesiai pilką aplink pilvą. Ryškiausias rūšies bruožas yra juodos dėmės aplink baltąsias kūno dalis. Šis modelis panašus į didelę katę, kuriai jis skirtas.

Šie ruoniai gali būti ilgesni nei 12 pėdų ir sverti daugiau nei tūkstantį svarų. Tai maždaug toks pat sunkus kaip fortepijonas. Tai daro juos vienu didžiausių ir įspūdingiausių ruonių pasaulyje. Patelės iš tikrųjų gerokai atsveria vyrus. Tai yra priešinga kai kuriems dygliakiauniams, pavyzdžiui, dramblio ruoniui, kuriame patinai yra didesni už pateles.



leopardo ruonis (Hydrurga leptonyx) leopardo ruonis ant ledo gabalėlio

Leopardo ruonio elgesys

Leopardiniai ruoniai yra daugiausiai pavieniai padarai, kurie gyvena ir medžioja patys. Vienintelis jų ilgalaikis kontaktas su kitais ruoniais ištisus metus yra poravimosi sezono metu. Jie dažnai varžosi tarpusavyje, norėdami įsigyti maisto, tačiau kartais gali bendradarbiauti ir grobį nuimti. Nepaisant pavienio pobūdžio, leopardo ruonis vis dėlto yra labai balsinga rūšis. Dideliame skambučių repertuare yra trills, lojimas ir dejonės (kurios gali skirtis priklausomai nuo amžiaus), kad padėtų jiems įsitvirtinti teritorijoje ir pritraukti potencialius draugus. Atrodo, kad jie turi unikalų elgesį ir ritualus, susijusius su tam tikrais stilizuotais balsais ir garsais.

Per milijonus evoliucijos metų šie ruoniai įgijo specifinių pritaikymų, kad padėtų susidoroti su atšiauriomis šaltos jūrų aplinkos tikrovėmis. Storas purvo sluoksnis užtikrina ypatingą šalčio vandenų izoliaciją. Jų kūnas yra formuojamas kuo sklandžiau, kad būtų kuo labiau sumažinta jūra. Jų priekiniai, palyginti su kūno dydžiu, sparnai leidžia neįtikėtinai judriai ir tiksliai vairuoti vandenyje, o užpakaliniai sparnai suteikia greitį ir judesį šonu į šoną. Manoma, kad plaukdami jie gali trumpam judėti iki 25 km / h. Tačiau leopardiniai ruoniai yra labai nerangūs padarai žemėje. Jie turi prisiversti į priekį, susiraukdami ant pilvo ir tempdami kūną į viršų.

Laimei, jų sudėtingas judėjimas sausumoje nėra didelė kliūtis. Leopardiniai ruoniai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia vandenyje ir aplink jį, kartais ant ledo pakilę poilsiui, saugumui ir veisimui. Kaip ir banginių šeimos gyvūnai, leopardo ruoniai gali praeiti ilgą laiką tarp deguonies įkvėpimų. Prieš nardydamas po vandeniu ruonis gali sugriūti plaučius, kad susidorotų su vandens slėgiu. Taip pat atrodo, kad jų kraujyje yra didesnė deguonį kaupiančių molekulių koncentracija. Tačiau, skirtingai nei daugelis kitų Pinnipedų, leopardiniai ruoniai neria ypač giliai ar ilgai. Paprastai jie būna keli šimtai pėdų paviršiaus.

Nors leopardinių ruonių rūšys nebuvo nuodugniai ištirtos, paprastai suprantama, kad ruoniai (net pavieniai gyvūnai) yra žaismingi, protingi ir žingeidūs padarai. Atrodo, kad jie turi įgimtą sugebėjimą atlikti ribotas užduotis ir vykdyti komandas. Kai kurios rūšys (nebūtinai leopardiniai ruoniai) laikomos nelaisvėje, kad linksmintų ir šviestų žmones apie jūrų gyvenimą.

Leopardo ruonių buveinė

Leopardo ruonis gyvena išskirtinai aplink Antarktidos vandenis. Tai jo namai ištisus metus. Tačiau rūšis buvo pastebėta net toli nuo Pietų Amerikos, Australijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Afrikos. Jų gyvenimas siejasi su ištikimybe ledynui ir netoliese esančioms saloms. Reaguodami į ledo sluoksnius ir grobį, jie gali migruoti aplink savo natūralų paplitimo plotą ištisus metus.

Leopardo ruonių dieta

Leopardo ruonio dieta daugiausia susideda iš žuvis , kalmarai , vėžiagyviai, pingvinai (įskaitant gentoosus ir imperatorius), jūros paukščius, o kartais net kitų ruonių rūšių jauniklius. Aštriais dantimis, nagais ir dideliais galingais žandikauliais šie mėsėdžiai teisingai pelnė vieno aršiausių jūros plėšrūnų reputaciją. Jie taip pat yra viena iš nedaugelio ruonių rūšių, vartojančių kitus šiltakraujus gyvūnus.

Krilis, atrodo, yra mėgstamiausias leopardo ruonių maistas. Jie turi išsivysčiusius specializuotus dantis, kurie judėdami gali išvarginti mažą grobį iš aplinkinio vandens. Tačiau leopardiniai ruoniai oportunistiškai puls ir valgys viską, ką tik gali rasti. Jų mityba gali keistis atsižvelgiant į sezonus ir maisto prieinamumą. Norėdami sugauti labiau išsisukinėjančius gyvūnus, šie sumanūs medžiotojai gulės grobio lauke arba sėlins ir išplėš juos tiesiai iš vandens dugno. Kartais jiems reikės pirmiausia suplėšyti grobį, kol jis bus pakankamai mažas, kad jį būtų galima sunaudoti.



Leopardo ruonių plėšrūnai ir grėsmės

Leopardo ruonis laikomas viršūnės plėšrūnu, kuris laukinėje gamtoje turi nedaug kitų natūralių plėšrūnų. Tačiau vienas iš jų yra orkos . Šie sumanūs padarai medžioja ruonius vieni arba pakeliuose, panaudodami protingas strategijas, kad juos užstotų ir suvartotų. Taip pat yra pranešimų, kad rykliai kartais gali užpulti ir vartoti leopardinius ruonius, tačiau faktinis leopardo ruonių grobio stebėjimas yra gana retas.

Kadangi rūšis užima kraštutinę aplinką pasaulio pakraštyje, žmonės joms nėra didelė grėsmė, išskyrus retkarčiais įsipainiojusius į žvejybos tinklus. Tačiau ilgalaikė klimato kaita gali kelti pavojų buveinėms, kuriomis rūšis remiasi išlikdama. Jei Antarktidos ledas ištirps ar išsisklaidys, tai sutrikdys ruonio veisimosi modelius.

Leopardo ruonių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Leopardo ruonio reprodukcijos įpročiai biologams tebėra paslaptis. Kadangi sunku patekti į atšiaurią Antarktidos aplinką, tikrasis leopardo ruonių poravimasis beveik niekada nebuvo pastebėtas. Tačiau remiantis tam tikrais dokumentais galima padaryti keletą faktų apie rūšies reprodukcinį elgesį.

Ši rūšis peri tik kartą per metus maždaug gruodžio ir sausio mėnesiais. Manoma, kad leopardo ruonio patinai atliks tam tikrus balsus, kad pritrauktų ir užtikrintų partnerius. Vyrai dažnai būna gana agresyvūs ir teritoriniai varžydamiesi dėl tinkamų patelių. Porai susiporavus, tikrasis poravimosi procesas tikriausiai vyksta vandenyje. Tačiau vyras nesilaiko dėl vaiko gimimo. Paprastai jis išvyko pasibaigus poravimosi ciklui.

Leopardo ruonių patelėms būdingas ilgas nėštumo laikotarpis, kuris tęsiasi maždaug spalio arba lapkričio mėnesiais (maždaug dešimt mėnesių). Naujagimis ruonis vadinamas šuniuku, o vienu metu gimsta tik vienas. Jaunas padaras gali sverti daugiau nei 60 svarų tiesiai iš motinos įsčių. Ateinančias keturias savaites patelė yra atsakinga už jauno jauniklio auginimą ir atjunkymą. Didžiąją šio laiko dalį praleidžia ledo dangos, kur šuniukas dažniausiai yra saugus ir apsaugotas nuo potencialių mėsėdžių. Šuniukas turi greitai išmokti plaukti ir medžioti, nes netrukus po nujunkymo jis pradės gyventi pats. Tai leidžia patelei vėl pradėti poruotis tik perėjimo sezoną.

Nedaug žinoma apie leopardo ruonio vystymąsi vaikystėje. Tačiau manoma, kad seksualinė branda paprastai pasiekiama kelerius metus. Žinoma, kad leopardo ruonis laukinėje gamtoje gyvena iki 30 metų, tačiau vidutinė gyvenimo trukmė gali būti mažesnė.

Leopardo ruonių populiacija

Dėl sunkumų tiriant Antarkties regioną sunku tiksliai įvertinti, kiek pasaulyje yra gyvų leopardinių ruonių. Pagal Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonasis sąrašas, leopardo ruonis yra mažiausiai susirūpinimo . IUCN tvirtina, kad gamtoje yra mažiausiai 35 000 individų, tačiau tai gali būti nepakankamas skaičius. Kai kurie vertinimai rodo, kad tikrasis skaičius viršija 100 000 ar net 200 000.

Skirtingai nuo kitų rūšių, leopardo ruonis nebuvo tradiciškai medžiojamas dėl savo riebalų ir kailio, taupant jį nuo greito išeikvojimo. Nepaisant to, tarptautinės konvencijos juos saugo nuo medžioklės. Tačiau Antarkties jūros ledo praradimas gali kelti potencialią grėsmę ateityje, nutraukdamas jų veisimo elgesį.

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai