Skambinkite

Lamų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Camelidae
Gentis
Ilgai
Mokslinis vardas
Lama Glama

Lamų apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Skambinimo vieta:

Pietų Amerika

Skambučių faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, žolė, ūgliai
Buveinė
Kalnuotos dykumos ir žolynai
Plėšrūnai
Žmogus, Puma, Kojotas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gimta Andų kalnų grandinėje!

Lamos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
28 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
15–20 metų
Svoris
130–204 kg (280–450 svarų)

Vienas iš nedaugelio gyvūnų, kuriuos žmonės gali saugiai apkabinti




Patikimos, mielos ir ramios lamos yra naminiai gyvuliai, kuriuos tradiciškai naudoja Andų kultūros Pietų Amerikos kalnuose. Be to, per pastaruosius keturis dešimtmečius juos visame pasaulyje importavo ūkininkai, selekcininkai ir egzotinių naminių gyvūnėlių mėgėjai.

Kupranugarių šeimos nariai, lamos, yra pusbroliai su alpakomis. Tyrėjai taip pat mano, kad jie yra prijaukinti guanakos, artimai susijusių laukinių rūšių, palikuonys. Skirtingai nei kiti kupranugariai, lamos neturi nugaros kuprų, tačiau turi besišypsančius veidus. Tiesą sakant, jie yra tokie švelnūs ir empatiški, kad mokslininkai lamas priskiria „charizmatiškiems megafaunams“, vadinasi, jie yra viena iš nedaugelio rūšių, kurias žmonės gali saugiai apkabinti.



Neįtikėtini lamos faktai

  • Dėl savo raminančios ir mielos prigimties ligoninės ir slaugos namai naudoja lamas kaip terapinius gyvūnus.
  • William Randolf Hearst kadaise turėjo didžiausią Šiaurės Amerikos lamų bandą San Simeono dvare Kalifornijoje.
  • Senovės inkų dievas Urcuchillay buvo įvairiaspalvė lama.
  • Lamos laikomos šventais gyvūnais tarp Andų tautų, vadinančių jas „tyliaisiais broliais“.
  • Pirmą kartą „Llamas“ į JAV kaip zoologijos sodo eksponatus atvyko 1800 m.
  • Džiovintos lamos mėšlas gali būti naudojamas traukiniams ir laivams deginti.
  • Šunys nėra vieninteliai augintiniai, kurie varžosi dėl savo dalykų. Lamų šou vis labiau populiarėja kai kuriose JAV valstijose!

Lamos mokslinis pavadinimas

Mokslinis lamų pavadinimas yraLama glama.Skirtingai nuo kai kurių kitų mokslinių rūšių pavadinimų,Lamos asortimentasnėra lotyniška konstrukcija. Vietoj to, jis kilęs iš inkų žodžio kečua. Carlas Linnaeusas, „taksonomijos tėvas“, įforminęs organizmų klasifikavimo sistemą, sukūrė mokslinį lamų pavadinimą.

Moteriškos lamos vadinamos „užtvankomis“ arba „membranomis“. Patinai vadinami „smeigėmis“ arba „mačo“. Kastruoti patinai žinomi kaip „geldelės“.

Liepsnos išvaizda

Lamų būna įvairių dydžių ir spalvų.

Standartinio dydžio suaugusiųjų ūgis svyruoja nuo 1,7 iki 1,8 metro (nuo 5 pėdų 7 colių iki 6 pėdų) ir svoris nuo 130 iki 200 kilogramų (290–440 svarų). Nuo galvos viršaus lamos yra maždaug tokio pat aukščio kaip aukšti žmonės, tačiau sveria šiek tiek daugiau. Didžiausios lamos sveria maždaug tiek pat, kiek gorilos, liūtai ir tigrai.

Lamos uodegos ir liežuviai trumpi. Be to, lamos neturi viršutinių dantų, todėl jų išskirtinai reti įkandimai tampa palyginti nepavojingi.

Lamos gali būti rudos, baltos, juodos, pilkos ir pyraginės arba dėmėtos. Jų minkštas, be lanolino kailis yra labai vertinamas drabužiams, mezgimui ir rankdarbiams. Lamos išoriniai plaukai yra šiurkštesni ir naudojami virvėms, kilimėliams ir sienų dailei.

Lamos sportuoja ilgomis banano formos ausimis, kurios tarnauja kaip nuotaikos žiedai. Prisegtos užpakalinės ausys rodo, kad gyvūnas jaučia susijaudinimą ar grasinimą. Pakeltos ausys reiškia, kad jos yra laimingos ar smalsios. Lamos turi tik du pirštus. Be to, jų kojos yra siauros ir paminkštintos dugne, o tai leidžia gyvūnui patogiai vaikščioti šiurkščiais kalnų peizažais.

Dėl labai ilgų storųjų žarnų, pavyzdžiui, kupranugarių, lamos gali ilgai praleisti be vandens.



Lama stovi žolėje

Liepsnos elgesys

Lamos yra labai socialūs gyvūnai, mėgstantys gyventi bandose. Kaip ir žmonės, jie rūpinasi kitais savo pakuotėse esančiais gyvūnais, kurie veikia kaip šeimos. Gyvūnai, turintys aukštą bandos statusą, gali būti valdingi, tačiau jie taip pat yra apsauginiai. Įdomu tai, kad bandos statusas nuolat kinta. Vieną savaitę individas gali būti aukščiausia lama, tik kitą savaitę atsiduria laiptelio apačioje. Norėdami pakilti socialiniais laiptais, vyrai reguliariai meta iššūkį kitiems patinams. Dominavimo peštynės yra tarsi mokyklos kiemo kovos, kurios apima spjaudymąsi ir bandymą išmušti vienas kitą iš pusiausvyros.

Savininkai ir tvarkytojai turi būti atsargūs, kad nepersidirbtų apie lamas, nes tai gali sukelti berserk lamos sindromą. Psichologinė būklė, turinti įtakos šios rūšies patinams, „berserk lamos“ sindromas įvyksta, kai gyvūnai tampa tokie patogūs žmonėms, kad ima juos vertinti kaip kitas lamas, todėl spyriojasi ir spjaudosi. Buteliais maitinamoms lamoms ypač gresia būklės išsivystymas.

Pastaraisiais metais lamos vis dažniau naudojamos kaip terapiniai gyvūnai slaugos namuose, veteranų namuose, ligoninėse ir specialiojo ugdymo įstaigose. Kad lamos būtų laikomos darbu, jos turi išlaikyti keletą bandymų, įrodančių jų sugebėjimą būti paliestiems nepažįstamų žmonių ir išlikti ramiems, kai šalia jų kyla ginčas. Kai kuriose lamų laidose netgi yra viešųjų ryšių kategorija, kai gyvūnai turi parodyti atjautą, nuleidę galvą nepažįstamajam, sėdinčiam neįgaliojo vežimėlyje.

Neįtikėtinai efektyviai pakuojami gyvūnai, lamos gali nešti 25–30 procentų savo svorio, o tai reiškia apie 50–75 svarus, vienu metu iki 20 mylių. Andų žmonės jau seniai juos naudojo nešiodami daiktus per sunkius kalnų regionus. Tačiau kai lamos gabenamos per dideliu svoriu, jos atsisės ir atsisakys judėti, kol jų krūvis nebus sumažintas.

Lamos pirmiausia bendrauja niūniuodamos ir gali atpažinti individualius balsus. Kai pavojus nusileis, lamos skleis garsų ir skardų „mwa“ garsą, kad perspėtų šalia esančius bandos narius.

Lamos taip pat yra geros šuolininkės. 2017 mLama glamavardu Caspa pelnė aukščiausios šokinėjimo lamos titulą, kai, neprisilietęs prie juostos, išvalė 1,13 metro (3 pėdos 8,5 colio) kliūtį!

Paskambinkite į buveinę

Pagal iškastinius duomenis lamos daugiausia gyveno Šiaurės Amerikoje prieš 40 milijonų metų. Maždaug prieš 3 milijonus metų jie migravo į Pietų Ameriką. Praėjusio ledynmečio pabaigoje, maždaug prieš 10–12 tūkstančių metų, lamos išnyko Šiaurės Amerikoje.

Šiuolaikinėje eroje dauguma lamų gyvena Pietų Amerikoje, pirmiausia Argentinoje, Bolivijoje, Čilėje, Ekvadore ir Peru. Aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje Pietų Amerikos eksportuotojai pradėjo siųsti lamas viso pasaulio ūkininkams ir selekcininkams, įskaitant Šiaurės Ameriką, Australiją ir Europą. 2000-ųjų pradžioje lamų verslas klestėjo, o 145 000 gyvūnų namais vadino JAV ir Kanadą. Tuo metu viena lama galėjo parduoti net 220 000 USD. Bet tada įvyko Didysis nuosmukis ir lamos investiciniai pinigai išdžiūvo. Deja, vyresnės lamos mirė. Todėl šiandien Šiaurės Amerikoje gyvena tik apie 40 000 lamų. Tačiau šis skaičius didėja.

Lamos dažnai naudojamos kaip ėriukų ir avių bandų gyvulių apsaugos priemonės. Vyriškos geldelės paprastai yra apmokytos pagal padėtį ir į jų pulkus įleidžiamos sulaukusios dvejų metų. Ūkininkai praneša, kad lamos puikiai dirba ir reguliariai gąsdina kojotus ir laukinius šunis. Tačiau naudoti dvi lamas vienai bandai neveikia gerai, nes vietoj jų krūvio žarnos jungiasi viena su kita.

Paprastai tariant, lamos gali laimingai gyventi tiek kalnuotuose regionuose, tiek atvirose lygumose.

Liepsnos dieta

Lamos yra žolėdžiai gyvūnai, vadinasi, jie valgo augalinę dietą ir neturi mėsos. Dėl savo sudėtingo skrandžio lamos gali perdirbti žemesnės kokybės, daug celiuliozės turinčius maisto produktus. Tipiškas lamų miltai susideda iš žolynų šieno, liucernos šieno, kukurūzų siloso ar žolės. Dėl jų sveikatos kukurūzų siloso ir mineralų pridėjimas taip pat yra geras žingsnis.

Lamos kasdien suvalgo apie 10–12 svarų, arba apie 2–4 procentus jų kūno svorio. Lamos šėrimo kaina yra maždaug tokia pati, kaip šeriant didelį šunį.



Lamų plėšrūnai ir grasinimai

Kadangi lamos gyvena kaip prijaukinti gyvūnai, jas saugo jų šeimininkai ir prižiūrėtojai. Todėl jiems nereikia per daug jaudintis dėl plėšrūnų. Tačiau pumos, kalnų liūtai ir sniego leopardai yra natūralūs priešai, kurie užpuls lamas, jei jie bus pakankamai arti. Techniškai žmonės taip pat yra lamų plėšrūnai, nes kartais žmonės juos medžiojo dėl mėsos, kailių ir kailio.

Lamos yra pažeidžiamos įvairių bakterinių, grybelinių ir virusinių ligų. Kai kurie taip pat kenčia nuo vėžio ir įvairių širdies ligų. 20 amžiaus pradžioje snukio ir nagų ligos pandemija išplito visoje lamų populiacijoje.

Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Poravimasis ir nėštumas

Moteriškos lamos yra sukeltos ovuliatorės, o tai reiškia, kad jos neišleidžia kiaušinių ciklo metu. Vietoj to išorinis dirgiklis inicijuoja kiaušialąstės išsiskyrimą. Todėl lamos dažnai pastoja pirmą kartą bandant poruotis.

Veisėjai ir ūkininkai turi tris skirtingas savo bandų poravimosi galimybes. Pirmasis yra haremo poravimasis, kai vienas patinas gyvena su krūva patelių. Kai vyras ir moteris jaučiasi poravęsi, jie tai daro. Antrasis metodas vadinamas lauko poravimu. Šį metodą taikantys tvarkytojai tam tikrą laiką išleidžia vyrą ir moterį į lauką ir tikisi, kad jie susiporuos. Poravimas rankomis yra trečiasis tipas. Savininkai įdeda vyrą ir moterį į tą patį rašiklį ir stebi jų sąveiką. Jei jie nesiporuoja pirmą dieną, gyvūnai parai atskiriami ir vėl suvedami antram bandymui.

Rūšies patinai ir patelės turi būti laikomi atskirai, arba jie, kaip ir triušiai, niekada nenustos veistis!

Lamos poruojasi kush padėtyje, gulėdamos, o tai neįprasta dideliems ūkio gyvūnams. Jų poravimosi sesijos paprastai trunka nuo 20 iki 45 minučių, o patelių nėštumas yra 11,5 mėnesio arba 350 dienų. Poravimosi sesijų metu patinai skleidžia nepertraukiamą garsą, vadinamą „orgle“, kuris panašus į gurgulėjimą.

Lamos kūdikiai

Kai atėjo laikas gimdyti mamai lamai, kitos bandos patelės instinktyviai susirenka aplink ją apsaugai. Jie gimdo atsistoję, o visas procesas paprastai atliekamas per 30 minučių.

Motinos beveik visada gimdo nuo 8 iki 12 val. šiltesnėmis, saulėtesnėmis dienomis. Mokslininkai mano, kad tai yra instinktyvus reiškinys, kurį lamos sukūrė tam, kad išvengtų hipoterminių sąlygų esant šaltoms kalnų naktims.

Kūdikių lamos vadinamos „crias“, kuris yra ispaniškas kūdikių žodis. Gimę jie sveria nuo 9 iki 14 kilogramų (nuo 20 iki 31 svarų), jie paprastai eina ir žinda per valandą nuo gimimo.

Motinos negali laižyti savo naujagimių kaip kiti žinduoliai, nes jų liežuvis tęsiasi tik pusę centimetro už burnos. Vietoj to, jie jaukia ir niūniuoja savo vaikus dėl patogumo.

Krizai nuo penkių iki šešių mėnesių minta motinos pienu. Moterys brendimą pasiekia maždaug 12 mėnesių, o berniukai pradeda poruotis tik maždaug nuo 3 metų.

Skambinkite gyvenimo trukmei

Lamos gyvena nuo 15 iki 25 metų. Dabartinė seniausia gyva lama yra džentelmenas Julio Gallo, gyvenantis Olimpijoje (Vašingtonas). 2017 m. Jam buvo 28 metai.

Liepsnos populiacija

Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga lamų kaip a nykstančių rūšių . Nors šiuo metu nėra oficialaus skaičiaus, mokslininkai mano, kad Žemėje dabar klajoja apie 8 milijonai lamų, kurių dauguma yra Pietų Amerikoje.

Tarptautinis Lamos registras, kurio būstinė yra Montanoje, saugo veisėjams Šiaurės Amerikos lamų genealoginius įrašus.

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai