Lūšis

Lūšio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Lūšis
Mokslinis vardas
felis sylvestris

Lūšių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Lūšio vieta:

Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika

Lūšio faktai

Pagrindinis grobis
Kiškis, paukščiai, elniai
Buveinė
Atokūs miškai ir kalnuoti regionai
Plėšrūnai
Vilkas, kojotas, žmogus, puma
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Kiškis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gyvenkite akmenyse ir po atbrailomis!

Lūšies fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Geltona
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12-20 metų
Svoris
10–25 kg (22–55 svarai)

Kaip vieniši ir slapti plėšrūnai, lūšį žmonės mato retai.



Kanados lūšys yra viena didžiausių laukinių kačių Šiaurės Amerikoje, tačiau kitos šių kačių rūšys taip pat gyvena Europoje ir Azijoje. Lūšį nesunku pastebėti didžiulėmis pūkuotomis letenomis, užsispyrusia uodega ir ilgais ausų kuokštais. Didžiulės letenos tarnauja kaip natūralios sniego batai, padedančios joms naršyti snieguotuose, šaltuose miškuose ir kalnuose, kuriuos jis vadina namais.



Neįtikėtini lūšies faktai!

  • Tai vienišos laukinės katės, kurios paprastai susiburia tik poruotis
  • Keturios šių kačių rūšys yra daugelyje vietų visame pasaulyje, įskaitant Šiaurės Ameriką, Rusiją, Europą ir Aziją
  • Lūšis yra oportunistinis plėšrūnas, kuris paprastai suės bet kokį grobį, kurį sugeba užmušti
  • Šiuos gyvūnus galima lengvai atpažinti iš didelių letenų, kuokštelių ausų, užsispyrusios uodegos ir pilkai rudos kailio spalvos.

Lūšis Mokslinis vardas

Lūšis nurodo keturias laukinių uodeguotų kačių rūšis, gyvenančias šaltuose Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos miškuose. Visi šie gyvūnai priklauso žinduolių klasei, Carnivora būriui, Feliformia poskyriui, Felidae šeimai ir Felinae porūšiui. Lūšies vardas yra mokslinis vardas kiekvienos iš keturių rūšių. Jis kilęs iš senojo graikų kalbos žodžio, reiškusio šviesą ar ryškumą. Manoma, kad šis terminas reiškia lūšio ryškias, atspindinčias akis. Keturios šių gyvūnų rūšys yra šios:

  • Kanados lūšis (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Eurazijos lūšis (Lūšis)
  • Pirėnų lūšis (L pardinus)

Lūšies išvaizda

Ryškiausios šių kačių savybės yra didžiulės letenos, kuokštinės ausys ir užsispyrusi uodega. Gyvūno spalva skiriasi priklausomai nuo rūšies. Kūno spalva yra nuo vidutiniškai rudos iki aukso rudos iki tokios pat šviesios kaip pilkai balta gradientas. Pūkuotas raukas yra visų rūšių. Paprastai jis pažymėtas juodomis juostomis, kurios atrodo kaip varlė, bet ne visada matoma. Visų rūšių kūno apačioje yra baltas kailis.



Gyvūno dydis ir svoris priklauso nuo rūšies. Eurazijos lūšis yra didžiausia, o vyrai sveria nuo 40 iki 66 svarų. Jis stovi maždaug 27 colius ties petimi. Kanados lūšis sveria nuo 18 iki 31 svaro ir ties petimi siekia nuo 19 iki 22 colių. Pirėnų lūšis vyrams sveria 28 svarus, o moterims - 20 svarų. Pečių aukštis svyruoja nuo 23 iki 27 colių. Bobatas sveria nuo 16 iki 30 svarų ir ties petimi stovi nuo 20 iki 24 colių.

Bobcats techniškai yra lūšių rūšių dalis, tačiau atrodo šiek tiek kitaip, palyginti su kitomis trimis rūšimis. Paprastai jie neturi ilgų ausies gumulėlių, o jų letenos nėra tokios akivaizdžiai didelės ir paminkštintos dėl jų bendros buveinės šiltuose kraštuose. Mokslinis bobcato pavadinimas rufus nurodo į rausvai rudą spalvą, be to, jis dažnai turi ryškių juodų dėmių.

Kanados lūšis gilioje sniego dangoje miške vaikšto saulėtą dieną. Lynx canadensis laukinėje Aliaskos žiemos gamtoje. Kanados lūšis šakos ir medžio kamieno fone
Kanados lūšis gilioje sniego dangoje miške vaikšto saulėtą dieną.

Lūšio elgesys

Šios katės paprastai yra vieniši gyvūnai. Retai mažos šių kačių grupės keliaus kartu ir medžioja grobį. Paprastai jie gyvena tuštumose, išgraužtose atbrailose ar uolėtose plyšiuose. Čia jie augina ir savo kačiukus. Lūšis paprastai neatsiims savo maisto į savo duobę, nebent mama turi maitinti savo kačiukus. Šie gyvūnai yra labai slapti ir gerai vengia žmonių apgyvendinimo, todėl jie retai matomi.



Lūšio buveinė

Dauguma rūšių klajoja aukštuomenės miškuose, kuriuose gausu apsaugų tankiais krūmais, medžiais ir aukšta žole. Nors ši laukinė katė paprastai medžioja ant žemės, ji visiškai pajėgi lipti medžiais ir plaukioti. Eurazijos lūšis gyvena vidurio ir šiaurės Europoje bei Indijoje, Pakistano šiaurėje ir Irane prie Damavando kalno. Ši rūšis dažniausiai sutinkama šiaurės Europos šalyse, tokiose kaip Norvegija, Suomija, Švedija, taip pat daugumoje Rusijos.

Pirėnų lūšis yra kur kas retesnė ir gyvena tik pietinėse Ispanijos dalyse. Anksčiau ji gyveno ir rytinėje Portugalijos dalyje, bet ten išnyko.

Kanados lūšis daugiausia gyvena Kanadoje ir Aliaskoje, tačiau yra ir kai kuriose šiaurinėse JAV valstijose, tokiose kaip Vašingtonas, Montana ir Meinas. Jo buveinė pirmiausia yra borealiniai miškai, kurie taip pat žinomi kaip sniego miškai ir kuriuos daugiausia sudaro spygliuočių medžiai.

The bobcat svyruoja toliau nei Kanados lūšys. Jis randamas Kanados pietuose, daugumoje žemyninių JAV valstijų ir toliausiai į pietus iki Meksikos šiaurės. Jis gyvena ir miškuose, ir pievose.

Lūšių dieta

Šis gyvūnas yra oportunistinis plėšrūnas ir gali medžioti įvairiausius gyvūnus. Tai griežtas mėsėdis. Kanados lūšiai labai mėgsta sniego batų kiškis , o jo populiacijos skaičius kinta priklausomai nuo kiškio. Tačiau jis taip pat medžios žuvis , voverės , triušiai , paukščiai , tetervinas , Turkija , ir dar. Didesnės Eurazijos lūšys dažnai medžioja didesnius gyvūnus, tokius kaip elnias , šiaurės elnių , ir net briedis.

Lūšio plėšrūnai ir grasinimai

Šiems gyvūnams visų pirma gresia kiti didesni plėšrūnai, nei ji, taip pat žmonės. Eurazijos lūšys yra vienas iš didžiausių plėšrūnų Europoje, turintis tik pilką vilką ir rudas lokys būdamas didesnis. Šiaurės Amerikoje puma, pilkas vilkas ir kojotas kelia grėsmę lūšims. Žmonės dažnai medžiojo lūšis dėl savo kailio, tačiau kai kurios rūšys dabar yra saugomos, priklausomai nuo regiono. Eurazijos ir Kanados lūšys yra labiausiai pažeidžiamos dėl buveinių praradimo. Abu jie taip pat priklauso nuo to, ar grobio skaičius išliks sveikas. The bobcat yra mažiausiai nykstanti iš visų lūšių rūšių, ir jos skaičius, nepaisant aktyvaus žmonių medžioklės, išlieka iki šimtų tūkstančių.

Iš šių kačių rūšių labiausiai gresia Iberijos lūšys. 2004 m. Pietų Ispanijoje gyveno tik 100 gyvūnų. Ispanijos vyriausybės pastangų išsaugoti dėka jie šiek tiek atsigavo. 2014 m. Toje pačioje vietovėje buvo rasta per 300 gyvūnų.

Lūšio reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Eurazijos lūšys poruojasi nuo sausio iki balandžio, o moteriai per šį laikotarpį keturios – septynios dienos buvo vienas rujos periodas. Patinai skamba giliai, norėdami perspėti potencialius draugus apie jų buvimą, o moterys skleidžia švelnesnius miaukimo garsus. Nėščios moterys ieško slaptų vietų savo lizdams statyti, kurie dažnai būna urvuose ar tankumose. Nėštumas trunka nuo 67 iki 74 dienų ir paprastai du kačiukai. Trys ar daugiau kačiukų vadoje yra reti. Šie kačiukai yra nuo 8,5 iki 15,2 uncijos. Jie yra padengti pilkšvai rudais kailiais ir iki 11 savaičių įgauna pilną suaugusiųjų spalvą. Jų akys atsiveria maždaug po 10 dienų. Kietą maistą jie gali valgyti maždaug po šešių savaičių, tačiau jie nėra visiškai atjunkomi mažiausiai penkis mėnesius. Motina lūšis palieka duobę praėjus dviem ar trims mėnesiams po gimimo, o kačiukai ją lydi, kol pasieks 10 mėnesių.

Kanados lūšys turi vieno mėnesio poravimosi sezoną nuo kovo iki balandžio. Ryšių poravimas ir žymėjimas šlapimu yra tipiškas poravimosi elgesys. Nėštumas trunka nuo dviejų iki trijų mėnesių, o vadoje gali būti vienas kačiukas arba net aštuoni. Kraiko dydžiai skiriasi priklausomai nuo grobio prieinamumo. Kačiukai sveria nuo 6,2 iki 8,3 uncijos ir 14 dienų neatidaro akių. Šie kačiukai taip pat palieka savo motinas maždaug 10 mėnesių.

Pirėnų lūšių vada gimsta nuo kovo iki rugsėjo po dviejų mėnesių nėštumo. Daugiausia gimsta kovo ir balandžio mėnesiais. Šie kačiukai sveria nuo 7 iki 8,8 uncijos. Iki 10 mėnesių kačiukai dažniausiai būna nepriklausomi, tačiau daugelis lieka motinai iki maždaug 20 mėnesių amžiaus. Žinoma, kad jie dalyvauja smurtinėse kovose tarpusavyje, o tai dažnai sukelia mirtį. Tai prasideda nuo 30 iki 60 dienų amžiaus.

Bobcats paprastai poruojasi nuo vasario iki kovo. Bobcato patinas keliaus kartu su viena patele ir poriuos su ja. Bobcat patelė po gimimo kačiukus augins viena. „Bobcat“ vados paprastai susideda iš dviejų ar keturių kačiukų, tačiau jų gali būti net šeši. Nėštumas trunka nuo 60 iki 70 dienų, dėl to paprastai gimsta balandžio arba gegužės mėnesiai. Maždaug devynias dienas „Bobcat“ kačiukai atmerkia akis ir atjunkomi dviem mėnesiais. Nuo trijų iki penkių mėnesių jie pradeda palikti duobę ir keliauti su motina Bobcat.

Eurazijos lūšis nelaisvėje gyveno iki 21 metų. Žinoma, kad Kanados lūšys nelaisvėje gyvena iki 27 metų, o laukinėje gamtoje - nuo 10 iki 16 metų. Bobcat laukinėje gamtoje gyvena nuo 7 iki 10 metų, viena pastebima išimtis yra 16 metų. Nelaisvėje seniausias bobkatas gyveno 32 metus. Iberijos lūšių laukinis gyvenimas negali viršyti 13 metų.

Lūšių populiacija

Kanados ir Eurazijos lūšių ir bobcat apsaugos statusas yra mažiausiai susirūpinimo . Laikoma Pirėnų lūšimi nyksta . Nuo 2015 m. Pirėnų pusiasalyje gyvena 400 Iberijos lūšių. Manoma, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose yra keli šimtai tūkstančių gyventojų. Manoma, kad Eurazijos lūšių populiacija yra didesnė nei 45 000 ir laikoma paprastai stabilia. Kanados lūšių populiacija taip pat yra stabili ir manoma, kad jų yra dešimtys tūkstančių.

Lūšis zoologijos sode

Kanados lūšis ir bobcat yra labiausiai paplitusi šių kačių JAV zoologijos soduose. Jie lengvai randami zoologijos soduose visoje šalyje, įskaitant:

Lūšis prieš Bobcatą

Bobcat yra lūšių rūšis, tačiau jos išvaizda lengvai atskiriama nuo Kanados lūšių, su kuriomis jis turi tam tikrą arealą. Bobatas paprastai turi ryškias juodas dėmes ir rusvą kailį. Jo kailis taip pat ne toks storas, be to, jis neturi ilgų ausų gumulėlių ar didžiulių kanadinių lūšių letenų. Bobatas yra beveik bet kokio tipo buveinėse ir yra visoje JAV ir pietinėse Kanados dalyse. Kanados lūšis dažniausiai aptinkama sniego miškuose Kanadoje ir JAV šiaurėje.

Peržiūrėti visus 20 gyvūnai, prasidedantys L

Įdomios Straipsniai