briedis

Briedžių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Cervidae
Gentis
briedis
Mokslinis vardas
Briedis briedis

Briedžių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Briedžio vieta:

Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika

Briedžių faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, šakelės, tvenkiniai
Buveinė
Miško plotai arti Arkties tundros
Plėšrūnai
Žmogus, Lokys, Vilkai
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Kasmet atnaujina milžiniškus ragus!

Briedžių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Taigi
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
20 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
10-16 metų
Svoris
270–720 kg (600–1 580 svarų)

„Didžiausia iš visų elnių rūšių“.




Briedžiai yra didžiausi iš elnių rūšių ir aukščiausi Šiaurės Amerikos žinduoliai. Visiškai suaugę suaugusieji, rasti JAV, Kanadoje, Azijoje ir Europoje, stovi šešias pėdas nuo žemės iki peties. Juos atpažįsta ilgas veidas, virš smakro kabantys antsnukiai ir po gerkle siūbuojantis odos atvartas. Briedžių patinai nuo vieno galo iki kito užaugina didžiulius ragus, kurių plotis siekia iki šešių pėdų.



5 neįtikėtini briedžių faktai

  • Suaugęs briedžių patinas sveria nuo 1200 iki 1800 svarų
  • Laukinės briedžio gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra nuo 15 iki 20 metų
  • Briedžiai minta sausumos ir vandens augalais
  • Briedžių kanopos veikia kaip sniego batai atšiauriame žiemos klimate
  • Nepaisant to, kad atrodo baisiai, briedžiai gali nubėgti iki 35 mylių per valandą

Briedžių mokslinis vardas

Šie stambūs gyvūnai, paprastai vadinami briedžiais Amerikoje, o briedžiai - Europoje ir Azijoje, turi mokslinį pavadinimą „Alces alces“. Kaip žinduoliai, jie priklauso Artiodactyla, Cervidae šeimai ir Alces genčiai.

Paprastas pavadinimas „briedis“ tapo pripažintu anglišku žodžiu ne vėliau kaip 1606 m. Šis terminas kilęs iš algonkų kalbos pavadinimo „mo-swa“ arba „moosh“, galimas įtakas iš daugelio kitų kalbų.

Briedžių išvaizda ir elgesys

Briedžiai yra labai dideli, tvirti ir tvirti. Jie stovi nuo kanopos iki peties aukščio kaip visiškai suaugęs žmogus, maždaug šešių pėdų. Jų kaulai stambūs, kūnai raumeningi. Patelės yra mažesnės už patinus, paprastai suaugusios sveria nuo 800 iki 1200 svarų. Nors suaugę vyrai gali užaugti didesni, vidutiniškai jie svyruoja nuo 1200 iki 1600 svarų.

Šie gyvūnai veisimosi metu laukinėje gamtoje gyvena bandose, nors jie paprastai būna vieniši arba atstumu nuo kitų bandos narių. Tiesą sakant, jie yra vienišiausi ir asocialiausi laukinės gamtos gyvūnai, išskyrus veisimą. Poravimosi sezono metu patinai sudaro savo moterų bandas, vadinamąsias „haremo bandomis“. Vyrai kovoja tarpusavyje dėl teisės poruotis su haremu.

Briedžio kailis yra nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos spalvos, lengvai užmaskuojantis juos savo aplinkoje. Šis kailis yra ilgas ir storas, kiekvienas plaukas yra tuščiaviduris, kad padėtų šilumai. Jų kojos yra ilgos, priekinė pora yra šiek tiek ilgesnė nei galinė. Dėl to briedžiai atrodo ganglingi ir nerangūs. Bet ilgesnės priekinės kojos padeda joms išminti miško šiukšles, tokias kaip nuvirtę medžiai ir šakos.

Briedžio galva ilga kaip a arklys , bet turi padidintą nosį ir viršutinę lūpą. Jų ausys yra mažos, kaip ir uodega. Jų juokingos veido išvaizdą papildo kupra, kurią sukelia dideli ir stiprūs pečių raumenys. Ant jų gerklės rankų laisva oda vadinama raukšlele.

Dėl didelių, plačių ir plokščių ragų briedžio išvaizda dar labiau skiriasi nuo kitų elnių šeimos narių. Tik vyrai turi šiuos ragus, kurie visiškai išauga nuo keturių iki šešių pėdų. Šie ragai pradeda augti pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje, pirmiausia juos padengia neryški oda, vadinama aksomu. Aksomoje yra mažos kraujagyslės, kurios ragus maitinančiomis maisto medžiagomis padeda joms užaugti. Kai ragai nustoja augti iki vasaros pabaigos, šios kraujagyslės nudžiūsta ir aksomas pradeda listi. Ankstyvą rudenį briedžių ragai įgauna būdingą džiovinto kaulo išvaizdą. Jie sveria iki 40 svarų ir žiemą nukrenta.

Briedžiai maitinasi visą dieną. Jie aktyviausi auštant ir sutemus. Nors jie nemato labai gerai, jie turi išskirtinį uoslę. Šie dideli žinduoliai taip pat gerai girdi. Jie yra stiprūs plaukikai nuo kelių savaičių po gimimo ir gali pasiekti iki šešių mylių per valandą plaukimo greitį. Briedžiai netgi visiškai panardinami ir būna po vandeniu iki 30 sekundžių.

Briedžiai yra švelnūs ir taikūs patys savo natūralioje buveinėje. Bet jei juos vargina kiti gyvūnai ar žmonės, jie tampa agresyvūs. Šie žinduoliai yra labai teritoriniai ir nedvejodami ima ką nors apklausti ar kas nors, kas kelia grėsmę jų erdvei. Nors briedžiai atrodo nerangūs ir lėti, briedžiai gali lengvai aplenkti žmones. Kovoje su vienu iš didžiausių plėšrūnų - rudas lokys , briedis gerai kovoja. Jie netgi kartais laimi. Norėdami užpulti plėšrūną ar žmogų, briedžiai pakartotinai trypia kojomis ant grėsmingo padaro ir naudojasi ragais gindamiesi.



Briedžio buveinė

Briedžiai gyvena visuose šaltesniuose šiauriniuose Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos regionuose, kur yra kasmetinė sniego danga. Jie negali gyventi aukštesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje, nes neprakaituoja. Jų vartojami maisto produktai virškinimo metu sukuria daug kūno šilumos.

Regionai turi porūšius, kurių kiekvienas yra unikaliai pritaikytas savo aplinkai. Šiaurės Amerikos briedžiai apima rytinius Kanados briedžius ir JAV šiaurės rytus; Kanados vidurio, Šiaurės Dakotos, Minesotos ir Mičigano šiaurės vakarų briedžiai; Aliaskos briedžiai iš šiaurės vakarų Kanados ir Aliaskos valstija; ir Široso briedis iš JAV ir Kanados Uolinių kalnų.

Kai kurie gyvūnų ekspertai Europoje ir Azijoje mano, kad briedžių šeimoje taip pat yra keli porūšiai. Šie neoficialūs porūšiai yra Europos briedžiai, Sibiro jakutų briedžiai, vakarų Sibiro Ussuri briedžiai ir rytų Sibiro Kolymos briedžiai.

Kiekvienas briedžių porūšis skiriasi pagal geografiją, dydį, ragų savybes ir kailį. Kūno dydžiai skiriasi dėl lokalizuotos mitybos ir sąlygų. Aliaskoje ir rytiniame Sibire briedžiai yra didžiausi - buliai vidutiniškai sveria 1300 svarų, o peties aukštis siekia iki septynių pėdų. Vajominge ir Mandžiūrijoje gyvena mažiausi briedžiai, kurių jaučiai sveria tik 770 svarų.

Briedžio dieta

Briedžiai yra žolėdžiai, kurie ganosi nuo aušros iki sutemų. Jie suvalgo iki 70 svarų augalijos per dieną. Jų buveinę sudaro daug augalų aplinka, kurioje galima krūmytis. Gyvūnams labiau patinka krūmai, kuriuos sutrikdė miško gaisrai, potvyniai ar lavinos. Vasarą briedžiai taip pat minta vandens augmenija. Jie brenda į vandenį, kad pasiektų šiuos augalus, ir netgi neria po vandeniu, kad juos pasiektų. Šie dideli žinduoliai mėgaujasi mineraliniais laižymais.

Žiemą galite rasti briedžių, valgančių eglę, kukmedį ir kitus spygliuočius. Norėdami valgyti per sunkias sniego antklodes, briedžių bandos vadovaujasi savo trypiamų takų sistema. Šie takai sudaro „briedžių kiemą“.

Mityboje pageidaujamas maistas yra žievė, lapai, šakelės, kankorėžiai, medžių pumpurai, krūmų pumpurai ir vandens lelijos. Mėgstamiausi yra gluosniai, drebulės ir balzaminės eglės. Valgant, jų maistas virškinimo metu praeina per keturias skrandžio kameras. Pirmoji kamera fermentuoja maistą, o kitos trys kameros išskiria maistines medžiagas. Kaip karvės , briedžiai „kramto savo prisilietimą“. Cudas yra regurgituotas maistas, kurį jie tam tikrą laiką kramto prieš prarydami.

Maistas, nuodingas šiems šiaip širdingiems gyvūnams, yra chokecherry, europinis kukmedis ir japoninis kukmedžio augalas. Augalai atrodo baisūs, nes augalų ląstelėse yra cianido dujų. Per kelias valandas suvalgius šiuos augalus, briedis miršta. Deja, šie medžiai ir krūmai pasodintiems sodams būdingi briedžių teritorijoje, pavyzdžiui, Aliaskoje.

Briedžiai mieliau valgo augalus jų galvos ar pečių lygyje, ypač kai ant galvos yra iki 40 svarų ragų svorio. Norėdami pasiekti kitą maisto lygį, jie pasilenkia prie priekinių kelių arba plačiai išskleidžia kojas kaip žirafa.

Briedžių plėšrūnai ir grasinimai

Didžiausią grėsmę briedžiams kelia meškos, vilkai, žmonės ir erkės. Tiek rudieji, tiek juodieji lokiai nukreipia briedžius kaip maisto šaltinį, ypač veršiavimosi sezono metu. Vienas briedis šiems dideliems plėšrūnams suteikia kelis valgius. Briedis taip pat yra patrauklus bufetas vilkų bandai.

Norėdami apsiginti nuo plėšrūnų, tokių kaip meškos ir vilkai, briedžiai gali bėgti iki 35 mylių per valandą. Bėgimas ir šokinėjimas sunaudoja mažai briedžių energijos, bet labai daug energijos jų plėšrūnams.

Kai gilus sniegas uždengia žemę, jie negali greitai bėgti. Tai yra tada, kai jie naudojasi kita gynybos taktika. Jie randa kietą dirvą su kuo mažiau sniego, pavyzdžiui, užšalę ežerai ar žemės plotai, kur nupūtė sniegas. Jie taip pat remiasi medžiais apaugusiais miškais, kad vilkai liktų atokiau nuo užpakalinių ketvirčių. Jei jie privalo atsigręžti į šiuos gyvūnus ar gyvulių pakuotes, jie puola savo plėšrūnus, spardydami kojas taip, kad žudytų vilkus ir liktų apsvaigę.

Kita briedžių apsauga nuo plėšrūnų eina į žemo lygio vandens telkinius, o ne į gilius vandenis, kur vilkai gali gerai plaukti. Vilkai stengiasi užpulti briedį seklesniame vandenyje.

Žmonės medžioja briedžius, tačiau norint nuimti vieną briedį dažnai reikia atlikti kelis šūvius. Tiesą sakant, daugelis medžiotojų Sibire mėgsta priešintis grizliui, o ne piktam briedžiui.

Visuotinis atšilimas padidina erkių užkrėtimą ten, kur gyvena briedžiai. Šiltesnę žiemą erkių populiacija auga. Šie maži parazitai gali išnaikinti briedžių bandą, susilpnindami juos dėl kraujo netekimo. Daugybė briedžių kasmet miršta nuo erkių sukeltos mažakraujystės. Bandant nusitrinti erkes nuo jų kūno, daugybė briedžių, pleiskanojant plaukų slinkimui. Dėl šio sutrikusio kailio žiemą atsiranda hipotermija. Naujajame Hampšyre biologai briedžių populiaciją per pastaruosius 10 metų sumažino 40 proc. Erkių ir kitų į jas panašių parazitų.



Briedžių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Ankstyvą rudenį briedžių patinai pradeda formuoti poruotis pasirengusių patelių bandas. Šios moterys pritraukia vyrus naudodamos stiprų kvapą ir gilius skambučius. Vyrai kartais ginčija vienas kitą dėl teisės poruotis su haremu. Šios problemos apima jų ragų naudojimą kaip grėsmės demonstravimą. Jie taip pat gali kovoje vienas kitą stumti ragais. Bet muštynės paprastai nėra labai rimtos, nes ragai gali įstrigti kartu, o tai lemia abiejų jaučių mirtį. Pasibaigus šiems iššūkiams, vyraujantis briedis lieka bandoje, o paklusnus pralaimėtojas kovoja.

Briedžių patelės vieną kūdikį pagimdo pavasarį ar vasarą. Kartais briedis gali pagimdyti dvynukus ar net trynukus. Tačiau dauguma gimdymų yra tik vienas veršiukas. Pirmą dieną veršeliai atsistoja ir gerai plaukia per kelias savaites. Maždaug šešių mėnesių veršeliai atjunko motinas. Bet jie lieka su motina tol, kol kitą poravimosi sezoną ji turės kitą veršį. Briedžiai labai agresyviai saugo savo jauniklius. Tiesą sakant, bulių briedžiai netgi kaltina žmones ar sukelia kitas grėsmes poravimosi sezono metu ir prieš gimstant jaunikliams.

Būti briedžio veršiu yra pavojinga. Lokiai ir vilkai mėgaujasi briedžių mėsa kaip dietos dalimi. Maždaug pusė veršelių miršta dėl šių gyvūnų išpuolių nesulaukę šešių savaičių amžiaus. Būdamas nuo ketverių iki šešerių metų, jei jie gyvena tiek laiko, briedžių veršelis yra visiškai užaugęs. Tačiau kai jie gyvena visą savo dydį, dauguma išgyvena iki senatvės. Suaugę briedžiai išgyvena 95 proc. Paprastai jie gyvena 15–20 metų laukinėje gamtoje.

Briedžių populiacija

Briedžiai pasirodo esą širdingi padarai. Tai išlaiko populiacijas aukštas. Vien Kanadoje yra nuo 500 000 iki milijono briedžių. Niufaundlande briedžiai į šią vietovę buvo įvežti 1900 m. Keturi tuo metu tame regione buvę briedžiai dauginosi veiksmingai, o dabar iš tų tėvų egzistuoja daugiau kaip 150 000 briedžių.

JAV egzistuoja apie 300 000 briedžių. Iš jų 200 000 gyvena Aliaskoje. Briedžiai taip pat gyvena Suomijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje ir Rusijoje. Jų apsaugos būklė visame pasaulyje įvardijama kaip mažiausiai susirūpinanti ir vis didėjanti.

Žiūrėti visus 40 gyvūnai, prasidedantys M

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai