Kalnų liūtas

Kalnų liūtų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Felidae
Gentis
Puma
Mokslinis vardas
felis concolor

Kalnų liūtų apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Kalnų liūto vieta:

Centrinė Amerika
Šiaurės Amerika
Pietų Amerika

Kalnų liūto faktai

Pagrindinis grobis
Elniai, briedžiai, bebrai
Kraiko dydis
3
Buveinė
Miško ir kalnuoti regionai
Plėšrūnai
Žmogus, Grizzly Lokys
Dieta
Mėsėdis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Elniai
Tipas
Žinduolis
Kilmė
3
Šūkis
Neturi tikrų natūralių plėšrūnų!

Kalnų liūto fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
30 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
10-20 metų
Svoris
29–90 kg (64–198 svarai)

'Gali peršokti į dviejų aukštų pastato aukštį!'

Kalnų liūtas yra didelė, įdegio spalvos kačių rūšis, kilusi iš Šiaurės Amerikos, Centrinės Amerikos ir Pietų Amerikos. Jungtinėse Valstijose šios katės daugiausia gyvena vakarų valstijose ir Floridoje. Kalnų liūtai, dar vadinami puma, puma, katamarnu ir pantera, klesti daugelyje buveinių. Jie gyvena daugiau žmonių nei bet kuris kitas Vakarų pusrutulio žinduolis.



Kalnų liūto faktai

  • Verkite kaip naminės katės:Kalnų liūtai neriaumoja, užuot naudoję ryškų kalnų liūtą, rėkia, urzgia, šnypščia, miaukia ir murkia
  • Akių spalvos keitimas:Jaunikliai gimsta mėlynomis akimis, kurios iki 16 mėnesių amžiaus tampa geltonos
  • Vienišas gyvenimas:Šie liūtai nori gyventi vieni apie 30 kvadratinių mylių teritorijoje
  • Greiti bėgikai:Jie gali važiuoti iki 50 mylių per valandą greičiu

Kalnų liūto mokslinis pavadinimas

Kalnų liūto mokslinis pavadinimas yraPuma concolor, iš ispaniško žodžio lotyniškos kilmės puma. Šis pavadinimas ispanų, prancūzų, vokiečių ir kitomis lotynų kalbomis reiškia „kalnų liūtą“. Didžiosios katės globa yraChordata, klasėjeŽinduoliai, įsakymasCarnivora, šeimaFelidaeir gentisPuma. Ankstyvieji ispanų tyrinėtojai Amerikoje katę vadino „leonu“, reiškiančiu liūtą, ir „gato monte“, reiškiančiu kalnų katę. Inkai tai pavadino „puma“, o ankstyvieji Pietų Amerikos indėnai - „cuguacuarana“, iš kurios kilo žodis „puma“. Dauguma mokslininkų mieliau šias kates vadina „pumomis“. Šios katės turi apie 40 vardų anglų kalba, tarp jų pantera, puma, puma, catamount, dailininkas, kalnų šauklys, raudonasis tigras, Meksikos liūtas ir Amerikos liūtas. Šeši porūšiai gyvena Šiaurės Amerikoje, Centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikos rytuose, Šiaurės Amerikos šiaurėje, Centrinėje Pietų Amerikoje ir Pietų Amerikos pietuose.



Kalnų liūto išvaizda ir elgesys

Šie plėšrūnai labai panašūs į per didelių trumpaplaukių naminių kačių. Jie turi mažas galvas trumpais veidais. Ausys yra suapvalintos ir mažos. Jų kūnas ilgas ir aptakus, ilgais kaklais ir uodegomis. Puma kojos yra galingos, pritaikytos greitam greičio padidėjimui ir pritaikytos šokinėti. Katės dantys griebia savo grobį, suplėšydami ir supjaustydami mėsą.

Vidutinis kalnų liūtas svyruoja nuo maždaug 3’3 ″ ilgio iki maždaug 5’5 ″. Tačiau kai kurie patinai uodega matuoja devynis pėdas, o moterys - iki septynių pėdų. Katės stovi tarp dviejų kojų ir 2’6 ″ nuo žemės iki pečių. Suaugus, moterys sveria nuo 80 iki 100 svarų, o vyrai - nuo 125 iki 160 svarų. Kalnų liūtų spalva JAV dažniausiai būna įdegis. Visoje Amerikoje jų spalva svyruoja nuo rusvos spalvos iki melsvai pilkos spalvos. Jų pilvas, vidinės kojos ir gerklės visada yra šviesesnės spalvos, nosis ir uodega turi juodus arba tamsius kraštus. Kūdikiai gimsta su dėmėmis, kad galėtų užmaskuoti juos laukinėje gamtoje. Šios dėmės išnyksta maždaug po šešių mėnesių. Jų mėlynos akys taip pat tampa geltonos iki 16 mėnesių amžiaus.



Kalnų liūtai yra vieniši iš prigimties. Jie kartais dalijasi teritorija su viena kita puma, tačiau nori, kad 30 kvadratinių mylių diapazonas būtų vadinamas savo. Kai kurie kalnų liūtai išlaiko iki 125 kvadratinių mylių teritoriją. Jie gyvena įvairiausiose Vakarų pusrutulio buveinėse - nuo kalnuotų regionų iki Floridos pelkių. Žmonės retai mato kalnų liūtus, nes šie gyvūnai mieliau lieka pasislėpę. Bet tai yra slaptos būtybės, kurios sieja savo grobį. Pumos yra labai protingos. Jie vengia žmonių, kai tik įmanoma.

Maisto grandinės viršuje yra kalnų liūtai. Jie palaiko elnių populiacijos pusiausvyrą ir netgi padeda sumažinti transporto priemonių avarijų, susijusių su elniais, skaičių. Nors rudieji lokiai nužudys ir suės kalnų liūtus, kartais liūtai laimi kovose prieš šiuos milžiniškus lokius. Žmonės ir naminiai gyvūnai privalo saugotis kalnų liūtų, kai peržengsime jų buveines. Puma venk žmonių, kai tik įmanoma. Tačiau žmonės kartais kerta savo kelius pėsčiųjų takais arba laukinėje gamtoje.

Kalnų liūto buveinė

Kalnų liūtai gyvena visoje Amerikoje, nuo Kanados Jukono iki Pietų Amerikos subtropikų. Nė vienas kitas Amerikos žinduolis, išskyrus žmones, neplatina tokio plataus diapazono. Jie gali gyventi beveik bet kokio tipo buveinėse, tokiose kaip kalnai, pelkės, miškai ir dykumos, taip pat nuo jūros lygio vietovių iki aukščiausių snieguotų kalnų viršūnių. Nors jiems labiau patinka 14 vakarinių JAV valstijų, pumos JAV taip pat yra nedaug Floridoje. Šios katės taip pat retkarčiais klaidžioja tolyn iki šiaurės rytų valstijų. Kalnų liūtai gyvena vietovėse, kuriose danga yra tanki krūmynai, pomiškiai ir kiti augalų augalai. Jei jaučia grėsmę, palieka teritoriją. Vidutinė laukinio kalnų liūto gyvenimo trukmė yra apie dešimt metų. Tačiau zoologijos soduose daugelis gyvena 20 ir daugiau metų. Dėl sporto medžioklės kai kuriuose regionuose katės gyvena tik maždaug penkerių metų amžiaus.



Per visą savo gyvenimą kalnų liūtai nori gyventi vieni. Tik poravimosi ir auklėjimo atveju jie pažeidžia šią taisyklę. Jie pažymi savo teritoriją, šlapindamiesi ant lapų, pušų spyglių ar žolių krūvelių ir nagų medžių. Tai liepia kitiems liūtams likti nuošalyje. Jei į teritoriją kirs kitas liūtas, prireikus jiedu kovos iki mirties. Katės kailio spalva įvairiuose regionuose skiriasi. Kur jie gyvena, lemia šią spalvą. Gebėdami įsilieti į aplinką, kalnų liūtai lengvai grobia elnius ir mažus žinduolius.

Jie valgo kojotus, meškėnus, triušius ir porcupine. Norėdami išsaugoti savo nužudytą grobį ir apsaugoti nuo valytojų, jie palaidoja jį ir grįžta kelioms dienoms iš jo maitintis. Kalnų liūtų didžiosios užpakalinės kojos turi didesnę raumenų masę nei priekinės kojos. Tai leidžia jiems šokti iki 18 pėdų į medį ir 20 pėdų į kalną. Jie bėga labai greitai, o lankstus stuburas leidžia pakeisti kryptį ir greitai judėti aplink kliūtis. Didelės letenos išlaiko juos stabiliai, su aštriais nagais gynybai ir puolančiam grobiui. Aiškus regėjimas padeda jiems rasti savo grobį.

Plėšrūnai ir grėsmės

Didžiausią grėsmę kalnų liūtams kelia žmonės. Šios katės yra viršūnės plėšrūnės, netoli maisto grandinės viršaus. Kartais juos nužudo rudasis lokys arba kai teritorija kovoja su kitais kalnų liūtais. Kadaise kalnų liūtai gyveno nuo rytinės Amerikos pakrantės iki vakarinės pakrantės. Tačiau žmonės bijojo didelių kačių ir tikėjo, kad jos yra gyvulių plėšrūnai. Taigi iki 1940-ųjų daugybė valstybių sumokėjo premijas už liūtų nužudymą. Kiekvienas kauliukas kartą atnešė 25–35 USD atlygį. Tai labai sumažino jų skaičių, kačių populiacija apsiribojo vakarine pakrante ir nedideliu kiekiu Floridoje. Nepaisant daugelyje JAV galiojančių įstatymų, apsaugančių juos, kai kurie žmonės vis dar neteisėtai gaudo, nuodija ir šaudo liūtus. Medžioklė tam tikra forma vis dar yra legali daugelyje valstijų, tokių kaip Juta, Aidahas, Vajomingas, Montana, Koloradas, Naujoji Meksika, Nebraska, Šiaurės Dakota, Pietų Dakota, Nevada, Arizona, Teksasas, Vašingtonas ir Oregonas.

Kalnų liūtų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kalnų liūtų patelės per poravimosi sezoną gali poruotis su keliais patinais, vadinamais rujomis. Paprastai patelė nori poruotis su patinu iš sutampančios teritorijos. Nuo trijų iki 10 dienų poravimosi laikotarpis yra vienintelis atvejis, kai žmonės mato vyrus ir moteris kartu. Priešingu atveju jie lieka vieniši gyvūnai ir vengia kontakto. Tiek moterų, tiek vyrų lytinė branda būna maždaug nuo vienerių iki 2,5 metų amžiaus.

Patelės nebando daugintis, kol neįsteigia savo teritorijos. Patelės su jaunikliais kas kelias savaites juda iš vienos savo teritorijos vietos į kitą. Tai padeda jai apsaugoti jauniklius nuo klajojančių patinų ir kitų plėšrūnų. Poravimas vyksta visus metus, kai patelė yra rujos. Tačiau dauguma vadų gimsta šiltais vasaros mėnesiais, ypač nuo liepos iki rugsėjo. Moterys kraiko gamina vidutiniškai kas 1,5–2 metus. Bet jei pameta kraiką, ji vėl greitai patenka į rują. Nėštumas, dar vadinamas nėštumu, kalnų liūtui yra apie 90 dienų. Kalnų liūto nėštumas yra trumpas, palyginti su kitais dideliais sausumos gyvūnais. Bet jis artimai palyginamas su kitais liūtais ir jų mažais pusbroliais, naminėmis katėmis.

  • Žmogus: 270 dienų
  • Rudasis lokys: 215 dienų
  • Žirafa: 430 dienų
  • Afrikos liūtas: 110 dienų
  • Namų katė: nuo 58 iki 67 dienų
  • Kalnų liūtas: 90 dienų

Daugumoje vadų yra nuo dviejų iki trijų dėmėtų, mėlynų akių jauniklių, kartais vadinamų kačiukais. Kartais gimsta tik vienas arba net keturi. Iki šešių mėnesių kailis pasikeitė į tamsiai tamsų kailį, kaip ir suaugusieji. Jų mėlynos akys tampa geltonos iki 16 mėnesių amžiaus. Kačiukai slaugo tris mėnesius. Jie pradeda valgyti mėsą pusantro mėnesio, tada valgo mėsą tik po nujunkymo. Kai suaugę kailiai auga šešis mėnesius, jie pradeda medžioti su mama. Kūdikius mama prižiūri iki vienerių iki dvejų metų, kai jaunikliai turi išsimušti patys. Medžiojamų vietų, pavyzdžiui, JAV valstijose, kuriose leidžiama medžioti kalnų liūtus, vidutinė vienos iš šių kačių gyvenimo trukmė yra apie penkerius metus. Palikti natūraliai gyventi laukinėje gamtoje, dauguma gyvena apie 13 metų. Vidutinis šių didelių kačių gyvenimas zoologijos soduose yra apie 19 metų, nors kai kurie gyvena ilgiau nei 20 metų.

Kalnų liūtų populiacija

Nuo 2015 m. Esama kalnų liūtų populiacija yra mažėjanti dėl mažėjančios buveinės, tačiau stabili. Apskritai rūšiai nėra grėsmės. Tai yra su keliomis išimtimis, įskaitant Floridos panterų porūšius ir dabar jau išnykusį rytų pumą. Rytinė puma buvo oficialiai paskelbta išnykusi 2011 m., JAV žuvų ir laukinės gamtos tarnyba. Floridoje liko tik 160 panterų. Viena didžiausių kalnų liūtų apsaugos problemų yra aiškių liūtų skaičiaus trūkumas per pastaruosius dešimtmečius. Valstijos ir kitos šalys dabar stengiasi nustatyti aiškų skaičių, pavyzdžiui, Kalifornijoje. Tačiau žinoma, kad tūkstančiai šių kačių egzistuoja JAV, taip pat visoje Centrinėje Amerikoje, Kanadoje ir Pietų Amerikoje. Kalifornijoje Žuvų ir laukinės gamtos laukinių tyrimų laboratorija iškėlė tikslą iki 2022 metų sužinoti tikslų valstijos kalnų liūtų skaičių.

Žiūrėti visus 40 gyvūnų, kurie prasideda M

Įdomios Straipsniai