Lakštingala

Lakštingalos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Passeriformes
Šeima
Muscicapidae
Gentis
Luscinia
Mokslinis vardas
Luscinia Magarhynchos

Lakštingalos išsaugojimo būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Lakštingalos vieta:

Afrika
Azija
Eurazija
Europa

Lakštingalos faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, riešutai, sėklos, vabzdžiai
Skiriamasis bruožas
Mažas kūno dydis be žymių ir plonas snapas
Sparnų ilgis
20 cm - 22 cm (7,9–9 colių)
Buveinė
Atviri miškai ir šilai
Plėšrūnai
Žiurkės, katės, driežai
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
3
Šūkis
Pavadinta daugiau nei prieš 1000 metų!

Lakštingalos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Taigi
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
18 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
1 - 3 metai
Svoris
15 g - 22 g (0,5oz - 0,7oz)
Ilgis
14–16,5 cm (5,5–6,5 colio)

Lakštingala yra maža paukščių rūšis, kuri, kaip manoma, oficialiai yra strazdų šeimos narė. Lakštingala dažnai klaidingai laikoma raudonviršiu, nes lakštingala yra maždaug tokio paties dydžio, o raudonplaukė išvaizda labai panaši į lakštingalą.



Lakštingala yra rytinis paukštis, o lakštingala dažnai gali būti girdima giedant tai garsią dainą auštant. Miestuose lakštingala gieda dar garsiau auštant, kad kompensuotų papildomą foninį triukšmą.



Lakštingala natūraliai veisiasi Europos ir Azijos miškuose vasaros mėnesiais, o lakštingala žiemą migruoja į Afriką, į šiltesnį klimatą. Lakštingala pavasarį vėl grįžta į lizdą.

Manoma, kad lakštingala buvo pavadinta daugiau nei prieš 1000 metų, o terminas „lakštingala“ anglo saksų kalboje reiškia naktinę dainininkę. Lakštingala buvo pavadinta dėl to, kad lakštingala dažnai girdima giedanti ir naktį, ir dieną. Manoma, kad būtent vienišos (neporinės) vyriškos lyties naktį gieda bandydami pritraukti porą.



Lakštingalos yra maži paukščiai, kurių vidutinė suaugusi lakštingala yra apie 15 cm aukščio. Lakštingala turi paprastas rudas plunksnas, dengiančias kūną, ir žinoma, kad turi raudonos spalvos uodegą.

Lakštingalos yra visaėdžiai paukščiai ir minta vaisių, sėklų, vabzdžių ir riešutų mišiniu. Lakštingalos natūralioje aplinkoje turi daug plėšrūnų, daugiausia dėl mažo dydžio. Lakštingalos plėšrūnams priskiriami žinduoliai, tokie kaip žiurkės, lapės ir katės, o ropliai - kaip stambūs driežai ir gyvatės. Lakštingalas medžioja ir dideli plėšrieji paukščiai.

Lakštingalos gyvena storuose miškuose ir miškuose Europoje ir Azijoje, išskyrus tuos, kurie yra tolimiausioje šiaurėje. Nepaisant daugelio lakštingalų, esančių jų natūraliose buveinėse, lakštingalas dažnai gali būti sunku pastebėti. Lakštingalus galima lengvai išgirsti dėl jų garsaus dainavimo, tačiau jie dažnai būna pasislėpę tankioje lapijoje, nematydami.



Lakštingalos poruojasi pavasarį, o lakštingalos patelė tankiame tankmėje arti žemės stato taurės formos lizdą. Lakštingalų lizdai dažnai yra labai paslėpti nuo išorinio pasaulio, juos sudaro šakelės, lapai ir žolė. Lakštingalos patelė vienoje sankaboje deda nuo 2 iki 5 kiaušinių, o lakštingalos jaunikliai išsirita po vos poros savaičių inkubacinio laikotarpio.

Lakštingalos kasmet nuvažiuoja didžiulius atstumus, kad galėtų migruoti tarp šiaurės ir pietų. Vidutinė lakštingalos gyvenimo trukmė yra apie 2 metus, nors žinoma, kad kai kurie lakštingalų gyventojai (ypač nelaisvėje gyvenantys lakštingalos) gyvena daug ilgiau.

Lakštingalos vadinamos todėl, kad jos dažnai dainuoja ir naktį, ir dieną. Pavadinimas buvo naudojamas jau daugiau nei 1000 metų ir yra labai atpažįstamas net jo anglosaksų forma - „nihtingale“. Tai reiškia „naktinė dainininkė“. Ankstyvieji rašytojai darė prielaidą, kad moteris dainavo, kai iš tikrųjų tai yra vyras. Daina skambi, su įspūdingu švilpukų, trilų ir gurguolių diapazonu. Tai daina ypač pastebima naktį, nes gieda nedaug kitų paukščių. Štai kodėl jo pavadinime yra „naktis“ keliomis kalbomis.

Naktimis reguliariai dainuoja tik neporiniai patinai, o naktinė daina, tikėtina, pritraukia porą. Manoma, kad ginant paukščio teritoriją dainavimas auštant, valandą prieš saulėtekį yra svarbus. Lakštingalos dar garsiau gieda mieste ar šalia miesto, kad įveiktų foninį triukšmą. Būdingiausias dainos bruožas yra garsiai švilpiantis crescendo, kurio nėra Thrush Nightingale dainoje. Jis turi į varlę panašų pavojaus signalą.

Peržiūrėti visus 12 gyvūnai, prasidedantys N

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai