Numbatas

„Numbat“ mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Dasyuromorphia
Šeima
Myrmecobiidae
Gentis
Myrmecobius
Mokslinis vardas
Myrmecobius Fasciatus

„Numbat“ apsaugos būklė:

Nykstantis

„Numbat“ vieta:

Okeanija

„Numbat“ faktai

Pagrindinis grobis
Termitai, skruzdėlės, vabzdžiai
Buveinė
Eukalipto miškai ir pievos
Plėšrūnai
Gyvatės, lapės, plėšrieji paukščiai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
4
Gyvenimo būdas
  • Socialus
Mėgstamiausias maistas
Termitai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Gamtoje liko mažiau nei 1000!

Numbato fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Juoda
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
4-8 metai
Svoris
280–550 g (9,9–19 oz)

„Numbatai kasdien suvalgo iki 20 000 termitų“



Numbatas yra žvėris, gyvenantis vakarų Australijoje. Šis mažas žinduolis naudoja savo ilgą, lipnų liežuvį, kad užfiksuotų po žeme gyvenančius termitus. Numbatai gyvena tuščiaviduriuose rąstuose ir urvuose. Jie medžioja termitus dieną, o miega naktį. Šiandien laukinėje gamtoje gyvena mažiau nei 1000 nejautrų.



„Numbat“ svarbiausi faktai

• Vienintelis numbatų maisto šaltinis yra terminai

• Šie žvėreliai bendrauja tarpusavyje skleisdami minkštus garsus

• Numbatai turi nuobodžius, į kaiščius panašius dantis, nes jie nekramto termitų prieš juos nurydami

Numbat mokslinis pavadinimas

„Numbat“ yra įprastas šio gyvūno pavadinimas, tačiau jis kartais vadinamas juostiniu skruzdėliu arba „Walpurti“. Jo mokslinis pavadinimas yra Myrmecobius fasciatus. Žodis myrmex reiškia skruzdėles, žodis bios - gyvenimą, o žodis fasciatus - dryžuotą. Ji priklauso Myrmecobiidae šeimai ir jos klasė yra Žinduoliai. Yra du šio marsupialo porūšiai. Vienas iš jų yra Myrmecobius fasciatus rufus, kuris dabar yra išnykęs. Kitas yra žinomas kaip Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbato išvaizda ir elgesys

Numbato kailis yra raudonai rudos spalvos mišinys su juodomis ir baltomis juostelėmis ant nugaros ir maža juoda juosta ant kiekvienos tamsios akies. Jo ausys yra plonos ir smailios. Jo plonas korpusas yra nuo 7 iki 12 colių ilgio. 12 colių ilgio nejautras yra tokio pat dydžio kaip ir standartinis liniuotė. Krūtinės išmatos uodegos ilgis yra nuo 4 iki 8 colių. Kai kurie žmonės nutirpusio uodegos išvaizdą lygina su rytine pilka vovere. Suaugę vyrai ir moterys nutautai sveria šiek tiek daugiau nei vieną svarą. Įsivaizduokite du žiurkėnus iš naminių gyvūnėlių parduotuvės, o jūs turite bendrą suaugusio numirėlio svorį. Dėl ilgos nosies ir liežuvio nejautros buvo lyginamos su skruzdėlynais, kurie taip pat valgo tūkstančius vabzdžių maistui. Numbatai neturi aštrių dantų, kaip turi kiti mėsėdžiai. Užtat jie turi dantis, kurie atrodo kaip kaiščiai nuobodu kraštu. Numbatai nekramto užgautų termitų, todėl nereikia turėti aštrių dantų, kurie galėtų perpjauti mėsą.

Rusvai raudonas numbato kailis padeda įsilieti į miško aplinką, kai grobuonys yra šalia. Be to, jų akys nukreiptos į galvos šonus, kad galėtų laiku pamatyti pavojų ir ieškoti apsaugos rąsto viduje ar įduboje. Numbatai yra greiti ir, naudodamiesi ilgomis nagomis, gali sušukti medį, kad suimtų žievę ir pabėgtų nuo plėšrūno. Tiesą sakant, nutautai gali judėti iki 20 mylių per valandą, kai reikia greitai tai padaryti!

Suaugę nejautrai yra vieniši gyvūnai. Tai daugiausia lemia tai, kad jiems reikia valgyti daug termitų, kad išlaikytų savo energijos lygį. Gyvenimas atskirai reiškia, kad jiems nereikia konkuruoti su maistu dėl nutautų grupių. Vienas iš nedaugelio atvejų, kai kartu pamatysite nejautrą, yra veisimosi sezono metu. Be to, kūdikiai sustingę kurį laiką gyvena kartu, kol yra pasirengę palikti savo lizdą ir patys išsiruošti. Jei kada nors nutukusieji nusprendžia susiburti kartu, grupė vadinama kolonija arba debesimi.

Paprastai nejautros nėra agresyvūs gyvūnai. Jie yra budrūs ir pasirengę sustingti ar bėgti pastebėję pirmuosius pavojaus ženklus. Tačiau du vyrai gali parodyti agresiją vienas kito atžvilgiu, kai veisimosi sezono metu varžosi dėl patelės.

Numbatas vaikšto žeme

„Numbat“ buveinė

Numbatai kadaise gyveno Australijos pietuose, taip pat Naujajame Pietų Velse ir Viktorijoje. Dabar, jų teritorijoje yra vakarų Australijos pietvakarių dalyje, Eukalipto miške. Dryandra Woodlands netoli Narrogin ir Perup gamtos draustinis šalia Manjinup yra dvi vietos, kuriose pamatysite nejautrą. Eukalipto pamiškėse yra didelės medžių grupės, tačiau saulės spinduliams yra pakankamai vietos filtruotis, kad sušiltų žemė. Tai svarbu, nes termitai netampa aktyvūs, kai žemė šalta. Šiuose miškuose klimatas yra sausas ir vidutinio klimato.

„Numbat“ dieta

Ką valgo numbatai? „Nutat“ dietoje yra tik termitai. Jei jie nutinka suvalgyti skruzdėlę ar kitokio tipo vabzdžius, tai yra dėl to, kad pažeidžiantį vabzdį buvo kliudoma, kai sustingęs liežuvis griebėsi po žeme esančių termitų. Numbatai suvalgo 20 000 termitų per dieną. Kai nejautras suvalgo 20 000 termitų, jis suvalgo dešimtadalį savo svorio.

Numbatai yra aktyvūs, kai yra aktyvūs termitai. Taigi, vasarą, kai saulė ryte sušildys žemę, sujudindama termitus, jų ieškos nebeturintys nejautrai. Žiemą, kai vidurdienį saulė būna karščiausia, veikia termitai, taip pat ir nejautrūs. Numbatai naudoja savo uoslę, norėdami rasti termitus po žeme. Be to, kai kurie mokslininkai mano, kad nejaudantieji gali pajusti termitų veiklos vibracijas eidami miško paklote. Numbatai vandens atsargas gauna iš suvalgytų termitų. Tai padėjo jiems prisitaikyti prie sausos aplinkos, kurioje jie gyvena.



„Numbat“ plėšrūnai ir grasinimai

Kaip jau spėjote, nutirpėliai turi daug plėšrūnų. Juos valgo plėšrieji paukščiai toje vietovėje, kaip sakalai , pleištiniai uodeginiai ereliai ir apykaklės žvirbliai. Be to, jie yra kilimų pitonų, goanų ir kitų roplių grobis. Lapės laukinės katės medžioja ir nutatus.

Nustatų buveinei kelia grėsmę žmonės, statantys namus ir plečiant žemės ūkio naudmenas. Iškirtus ir pašalinus medžius iš tos vietos, kurioje gyvena nejautrai, atimama jų pastogė, taip pat maisto šaltinis. Bušo gaisrai taip pat sunaikina medžius, atimančius prieglobstį nuo nejautrų.

Numbatų populiacija svyruoja apie 1000. Tai lemia visi jų plėšrūnai, taip pat grėsmė aplinkai. Oficialus numbato apsaugos statusas yra Nykstantis . Tai įtraukė juos į Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) raudonąjį sąrašą. Numbatus saugo Australijos įstatymai. Taigi, yra baudos, jei kas nors dėl kokių nors priežasčių yra sugautas juos medžiojant ar gaudant.

Laimei, yra šventovių, kuriose žmonės rūpinasi nejautriais, kad padidintų bendrą gyventojų skaičių. Dvi iš šių šventovių yra Škotijos ir Yookamurra draustiniai Australijoje.

Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Numbato poravimosi sezonas tęsiasi nuo gruodžio iki sausio. Nutato patinas naudoja smirdančią medžiagą iš krūtinkaulio, kad pažymėtų rąstus savo teritorijoje, kad patelės žinotų, jog ji ieško poros. Tuo metu nutiręs poruojasi su keliomis moterimis. Numbato nėštumo laikotarpis yra tik 14 dienų. Tai yra vienas iš trumpiausių nėštumo laikotarpių bet kuriam žinduoliui. Nutato patelė gyvai gimdo 4 jauniklius, kurių kiekvienas sveria mažiau nei vieną svarą.

Jiems gimus nutirpę jaunikliai prisiriša prie motinos slaugyti. Ji nešasi juos ant krūtinės, kol jiems sukaks maždaug 6 mėnesiai. Motinos nejautros krūtinėje yra mažos odos raukšlės, apsaugančios jauniklius, kai ji juda aukštyn medžiais ir virš žemės. Odos klosčių viduje yra net maži plaukai, vadinami apsauginiais plaukeliais, kad jaunikliai būtų šilti. Šios odos klostės yra tarsi panaši į kengūros maišelio nejautrą versiją. Kitas nutirpusio jauniklio pritaikymas susijęs su jo nosimi. Nutirpusio šuniuko plokščia, trumpa nosis leidžia lengvai slaugyti kelis mėnesius. Kai šuniukas pasiekia tašką, kuriame pradeda valgyti termitus, išsivysto ilga, smailia nosis, matoma ant suaugusių nejautrų. Kai jaunikliams sueina 6 mėnesiai, motina juos atplėšia nuo kūno, nes dabar jie yra per sunkūs, kad galėtų nešiotis kartu su savimi. Jauniklius ji palieka tuščiaviduriame rąste ar duobėje, kur kiekvieną dieną lankysis juos slaugyti. Kai jiems yra 8 ar 9 mėnesiai, jaunikliai tam tikrą laiką palieka duobę, kad galėtų praktikuoti gaudyti termitus. Kai sustingęs šuniukas sulaukia 1 metų, jis palieka duobę, norėdamas susirasti namus ir pats pradėti gyvenimą. Čia galite pamatyti a Numbat šuniukas

Laukinės gamtos nutatų vyrai ir moterys gyvena vidutiniškai 5 metus. Šventykloje saugomą gyvenimą gyvenantys numbatai kartais gali gyventi 8 metus. Susižalojus nutauto gyvenimą galima sutrumpinti, o sužalojimas užsikrečia. Be to, šie žvėreliai yra pažeidžiami parazitų, kurie gali sukelti ligas.

Gyventojai

Bendra nejautrų populiacija yra mažesnė nei 1 000. Oficialus nejautros statusas yra: Nykstantis. Numbatai dabar yra saugoma rūšis, tačiau populiacija vis dar mažėja. Tačiau yra žingsnių, kad Australijoje padidėtų nejautrų kiekis. Perto zoologijos sodas veisia nutatus ir paleidžia jaunus į laisvę. Be to, yra saugomų teritorijų, tokių kaip Mt. Gibsono laukinės gamtos draustinis, kuriame gali augti nejautrai ir būti apsaugoti nuo plėšrūnų, įskaitant lapes ir laukines kates.

Peržiūrėti visus 12 gyvūnai, prasidedantys N

Įdomios Straipsniai