Opossum

Opossum mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Didelphimorfija
Šeima
Didelphidae
Gentis
Didelphis
Mokslinis vardas
Didelphis Virginiana

„Opossum“ apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

„Opossum“ vieta:

Šiaurės Amerika

„Opossum“ faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, vabzdžiai, varlės
Buveinė
Miškas ir dirbama žemė arti vandens
Plėšrūnai
Lapė, katė, plėšrieji paukščiai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
6
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Manoma, kad jie nėra apsaugoti nuo tam tikrų gyvačių nuodų!

„Opossum“ fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
2–7 metai
Svoris
0,5–6 kg (1,1–13 kg)

Opossumai išskiria, kad yra vienintelis žvėris, gyvenantis JAV ir Kanadoje!



Per didžiąją Jungtinių Valstijų istorijos dalį oposumai buvo plačiai medžiojami ir vartojami žmonių. Nors tai išlieka tiesa kai kuriuose JAV pietų rajonuose, šie nuovokūs žvėreliai dabar labiau žinomi kaip kenkėjai dėl jų valymo įpročių, dėl kurių šiukšliadėžės tampa nemalonios ir netvarkingos. Jie ir toliau populiariai medžiojami daugelyje Centrinės ir Pietų Amerikos vietų; iš tikrųjų buvo priimti apribojimai, siekiant sustabdyti šių gyvūnų medžioklę tose vietovėse.



Įdomūs „Opossum“ faktai!

  • Oposumai atsirado Pietų Amerikoje ir manoma, kad jie pateko į Šiaurės Ameriką per Didžiąją Amerikos mainus, būtent tada, kai žemynai susijungė ir manoma, kad jie įvyko maždaug prieš 2,7 milijono metų.
  • JAV ir Kanadoje gyvena tik viena oposo rūšis - Virginia opossum. Jis taip pat žinomas kaip paprastasis oposas.
  • Kaip ir kiti marsupialai, šie gyvūnai turi maišelį, kuriame laikomi kūdikiai, kol jie subręsta.
  • Opossumai turi 50 dantų, o tai yra daugiau nei bet kuriame kitame sausumos žinduolyje Šiaurės Amerikoje.
  • Nors jie turi panašų pavadinimą, Šiaurės, Centrinės ir Pietų Amerikos oposumai nėra susiję su „Phalangeriformes“ poskyrio arborealiniais žvėreliais, kurie paprastai vadinami possums, bet yra endemiški Rytų pusrutuliui.

„Opossum“ mokslinis pavadinimas

Mokslinis oposumų pavadinimas yra daugiau nei 103 rūšių, apimančių 19 skirtingų genčiųDidelphidae. Šis žinduolis klasifikuojamas pagalDidelphimorfija, kuris yra didžiausias Vakarų pusrutulyje. Šis terminas atspindi faktą, kad šie marsupialai iš esmės turi dvi įsčias - vieną, kurioje kūdikiai iš pradžių auga, ir maišelį, kuriame jie toliau bręsta, o „di“ reiškia „du“, o „delphus“ - „gimda“. Virginia opossum, vienintelė rūšis JAV ir Kanadoje, turi mokslinį Didelphis virginiana pavadinimą.

Pirmą kartą žodis „opossum“ buvo užfiksuotas 1607–1611 m. Manoma, kad jis buvo pasiskolintas iš Powhatan kalbos ir kilęs iš proto-algonkų kalbos žodžio „apousoum“, kuris reiškia „baltas šuo ar panašus į šunį. “ Pirmieji užfiksuoti žodžio atvejai gali būti siejami su Johnu Smithu ir Džeimstauno Virdžinijos kolonija.

Opossum išvaizda

Žinduolių tipas, žinomas kaip marsupialas, visiškai išaugęs oposas yra maždaug naminio katės dydžio. Vidutiniškai possums, kaip jie taip pat žinomi, yra maždaug 2,5 pėdų ilgio nuo nosies iki uodegos ir sveria nuo 8,8 iki 13,2 svaro. Dažniausiai pilkos spalvos šie gyvūnai paprastai turi baltą veidą ir ilgas, smailias nosis. Jų burnoje yra 50 dantų - daugiau nei bet kurio kito Šiaurės Amerikos žinduolio.

Be keturių trumpų galūnių, jie turi specializuotas uodegas, kurias naudoja įvairiais būdais. Kadangi šios žiurkės panašios uodegos sugeba įsikibti į daiktus, jos laikomos priespaudomis. Dėl šios savybės opossumai gali naudoti savo uodegą, kad išlaikytų pusiausvyrą, padėtų lipti medžiais ir lipdami laikytųsi lizdo medžiagų. Jauni gyvūnai, naudodamiesi prehensile uodegomis, laikosi įsikibę į motinos nugarą, kol juos nešioja. Tačiau, priešingai populiariems įsitikinimams, oposumai nekyla aukštyn kojomis nuo medžių už uodegos kaip šikšnosparniai.



Šių žinduolių užpakalinėse kojose taip pat yra priešingi nykščiai, kurie leidžia dar efektyviau laikytis šakų ir panašiai.

Vyrai paprastai yra šiek tiek didesni nei moterys. Jie taip pat turi didesnius iltinius dantis ir būna žymiai sunkesni.

Virdžinija Opossum (Didelphis virginiana) kadagio medyje Ohajo šiaurės rytuose.
Virdžinija Opossum (Didelphis virginiana) kadagio medyje Ohajo šiaurės rytuose.

„Opossum“ elgesys

Vieniši ir klajokliai, šie gyvūnai pasižymi savitu, lėtai judančiu, besiblaškančiu būdu. Šių žinduolių akys pirmiausia būna aktyvios naktį, kai jie ieško maisto ir užsiima daugeliu kitų užsiėmimų tamsa. Dieną oposumai linkę įsitaisyti patogiose ertmėse, o ne kurti savo lizdus. Pavyzdžiui, medžių skylių ir šepečių polių viduje arba po dirbtinėmis konstrukcijomis.

Šiltesniais mėnesiais šie žvėreliai paprastai būna judantys. Paprastai jie keliauja ten, kur maistas nuneša. Žiemą šie žvėreliai paprastai būna nuolatiniai lizdavietės. Tačiau šaltuoju mėnesiu jie išlieka vidutiniškai aktyvūs, todėl nėra tikri žiemos miegai.

Vienas iš labiausiai žinomų šių gyvūnų elgesio bruožų yra jų polinkis žaisti negyvai, kai susiduria su plėšrūnais. Taip pat žinomas kaip „playing possum“, ši technika yra antras būdas, jei žinduolio pirminė reakcija į grėsmę - šnypštimas, dantų apnuoginimas ir riaumojimas - neišgąsdina. Jei plėšrūnas imsis atakos, gyvūnas taps visiškai šlubuotas ir pateks į beveik katatonišką būseną. Peršokęs ant šono, žvėris gali užmerkti akis arba palikti jas tuščiai spoksodamas į kosmosą. Ištiesęs liežuvį padaras gali pasirodyti nepaprastai negyvas. Žmonės dažnai nežino, kad oposumai žaisdami negyvi taip pat paprastai tuštinasi ir iš išangės liaukų išskiria nemalonaus kvapo žalią medžiagą. Gyvūnas gali būti tokioje būsenoje iki šešių valandų; per tą laiką jo kvėpavimas ir širdies ritmas labai sulėtėja.

Nors jie nelaikomi arborealiniais žirgais (kurie gyvena medžiuose), jie yra puikūs alpinistai ir daug laiko praleidžia stogeliuose. Jie turi aštrius nagus, puikiai tinkančius įsikibti į medžio žievę, o prieššliaužiančiomis uodegomis jie padeda lipti ir manevruoti aplinkui. Neįtikėtina, kad oposumai taip pat gali apsivalyti nuo erkių ir per sezoną sugeria daugiau nei 5000 jų.

Gimtoji buveinė

JAV ir Kanadoje randama tik viena oposo rūšis - Virginia opossum. Šios rūšies buveinė tęsiasi į šiaurinę Kanadą ir iki pietų iki Centrinės Amerikos. Į pietus nuo jo gali būti dešimtys papildomų oposo rūšių.

Opossumai prisitaikė prie išgyvenimo Šiaurės, Centrinėje ir Pietų Amerikoje sukurdami prieššliaužiančias uodegas, kurios leidžia suimti medžių galūnes. Šiuo atžvilgiu padeda ir priešingi užpakalinių kojų nykščiai.

Atsižvelgiant į didžiulę teritoriją, kurioje jie gyvena, oposumai gali išgyventi įvairiuose klimato rajonuose.



„Opossum“ dieta

Opossumai yra valytojai. Patogiai, jie taip pat yra visavalgiai, o tai reiškia, kad jie nori išgauti tiek augalinę, tiek gyvūninę medžiagą pragyvenimui. Jie yra gerai žinomi dėl to, kad pašalina žmones; ypač jie linkę patekti į šiukšliadėžes, šiukšliadėžes ir panašius daiktus, ieškodami maisto.

Opossumus taip pat traukia mėsa (pūvantis kūnas), todėl jie dažnai matomi vartojant kelius. Apskritai oposumų dietos paprastai būna vaisiai, žolė ir įvairių rūšių riešutai.

Šie žinduoliai taip pat medžios paukščiai , pelės , kirminai, gyvatės , vabzdžiai , Ir netgi viščiukų . Daugelis oposų rūšių yra apsaugotos nuo barškučių ir angų nuodų, todėl sugeba užgauti tuos padarus.

Šis dietos lankstumas yra vienas iš daugelio požymių, dėl kurių opossum tapo tokia sėkminga rūšis.

„Opossums“ plėšrūnai ir grėsmės

Žmonės kelia didžiausią grėsmę oposumams. Nors JAV jie nebėra įprasti, kažkada šie žinduoliai buvo medžiojami ir reguliariai vartojami; Buvo žinoma, kad prezidentas Jimmy Carteris juos medžiojo. Oposo medžioklė išlieka populiari daugelyje Centrinės ir Pietų Amerikos vietų, kur vietos valdžia nustatė arklių medžioklės apribojimus. Tačiau oposumai klasifikuojami kaip mažiausiai susirūpinimo ' prie Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) todėl jie nelaikomi nykstančiais.

Reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Opossumai poruojasi nuo žiemos vidurio iki vasaros vidurio. Per vienerius metus oposumo patelė gali turėti keletą vadų kūdikių oposumų. Po poravimosi oposčių patelės paprastai gimdo maždaug per dvi savaites.

Vienoje vadoje gali gimti iki 20 oposų. Tačiau vidutiniškai išgyvena mažiau nei pusė. Kai jie gimsta, kūdikiai oposumai yra beveik bejėgiai. Aklų, nuogų ir beveik skaidrios išvaizdos naujagimių oposų ilgis yra maždaug pusė colio ir svoris vos 1/200-os uncijos; tai daro juos maždaug medaus dydžio.

Iškart po gimimo oposų kūdikiai šliaužia į motinos maišelį. Ten jie susiduria su pasagos formos išdėstymu iš 13 spenių, kuriuos tuoj pat užsifiksuoja. Tie, kurie liko be spenio, gali užsibūti. Užfiksuotas spenelis išsipučia ir išlieka kūdikio burnoje maždaug du mėnesius. Tuo metu kūdikių akys pradeda atsimerkti, o jie kartais išlenda iš maišelio ir medžiodami gali būti nešiojami ant motinos nugaros. Maždaug nuo trijų mėnesių jie tampa visiškai nepriklausomi.

Paprastojo arba Virdžinijos oposo vidutinė gyvenimo trukmė yra nuo vienerių iki dvejų metų.

Opossum populiacija

Nors jie susiduria su keliais plėšrūnais, ypač žmonėmis, šunimis ir katėmis, oposumai yra maitintojai, kurie greitai dauginasi. Todėl jų populiacija šiais laikais išliko stabili ir jie nepriskiriami nykstantiems gyvūnams.

Peržiūrėti visus 10 gyvūnai, prasidedantys O

Įdomios Straipsniai