Orangutanas

Orang-utano mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
aš dedu
Mokslinis vardas
Pongo pygmaeus, Pongo abelii, Pongo tapanuliensis

Orang-utano apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

Orang utano vieta:

Azija

Orang utano įdomus faktas:

97% savo DNR dalijasi su žmonėmis!

Orang-utano faktai

Grobis
Vaisiai, žievė, vabzdžiai
Jaunojo vardas
Kūdikis
Grupinis elgesys
  • Vienišas
Linksmas faktas
97% savo DNR dalijasi su žmonėmis!
Numatomas gyventojų skaičius
20 000
Didžiausia grėsmė
Medžioklė ir buveinių praradimas
Ryškiausias bruožas
Raudoni plaukai ir ilgesnės rankos nei kojos
Kiti vardai)
Raudonoji beždžionė, miško žmogus
Nėštumo laikotarpis
9 mėn
Buveinė
Žemumų atogrąžų miškas
Plėšrūnai
Žmogus, tigras, debesuotas leopardas
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Dieninis
Dažnas vardas
Orangutanas
Rūšių skaičius
3
Vieta
Borneo ir Sumatra
Šūkis
97% savo DNR dalijasi su žmonėmis!
Grupė
Žinduolis

Orang-utano fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Juoda
  • Oranžinė
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
2,7 mylių per valandą
Gyvenimo trukmė
30 - 40 metų
Svoris
30 kg - 90 kg (66 svarai - 200 svarų)
Aukštis
1,25–1,5 m (4–5 pėdos)
Lytinės brandos amžius
12 - 15 metų
Atjunkymo amžius
3 metai

Orang-utano klasifikacija ir evoliucija

Orang-utanas yra vienas didžiausių primatų pasaulyje ir yra vienintelis beždžionių šeimos narys, randamas už Afrikos ribų. Borneo ir Sumatros salose garingose ​​džiunglėse yra trys Orang-utano rūšys: Borneano Orang-utanas, Sumatrano Orang-utanas ir Tapanuli-orang-utanas. Borneano Orang-utanas yra daugiau ir labiau paplitęs nei jo pusbroliai Sumatroje. Trys skirtingos Borneano Orang-utano porūšiai randami skirtinguose geografiniuose salos regionuose. Orang-utanai yra vieni artimiausių šiuolaikinių žmonių giminaičių, ir mes iš tikrųjų dalijame 96,4% savo DNR su šiomis miške gyvenančiomis beždžionėmis. Šios trys rūšys iš tikrųjų yra tiek panašios tiek savo elgesiu, tiek išvaizda, kad jų vardasMiško žmonėsgimtosiose malaiziečių bendruomenėse pažodžiui reiškia „miško asmuo“. Visos trys Orang-utano rūšys šiandien smarkiai paveiktos žmogaus veiklos vietinėse buveinėse, o IUCN yra įtrauktos į jų raudonąjį sąrašą kaip kritiškai nykstančios.



Orang-utano anatomija ir išvaizda

Orang-utanas yra didelis arborealinis gyvūnas, o tai reiškia, kad didžiąją savo gyvenimo dalį jis praleidžia aukštai medžiuose, todėl sukūrė keletą ypatingų pritaikymų, kad būtų lengviau gyventi miške. Kadangi „Orang-utan“ yra tiesiog per sunkus šokinėti kaip beždžionė, jie ilgomis rankomis siūbuoja ant medžio šakų, kol gali prieiti pakankamai arti, kad galėtų patraukti ant kito. „Orang-utan“ rankos ir kojos yra vienodai veiksmingos griebiantis šakų, o dėl jų priešingų nykščių jų vikrūs skaitmenys tampa labai vikrūs. „Bornean Orang-utan“ paprastai būna šiek tiek didesnio dydžio nei „Sumatran Orang-utan“, kuris yra švelnesnių spalvų ir ilgesnės barzdos nei pusbrolis. „Tapanuli Orang-utans“ savo išvaizda yra panašūs į „Sumatran Orang-utan“, tačiau turi žvilgančius plaukus, mažesnes galvas ir lygesnius veidus. Orang-utanų patinams bręstant susidaro mėsingi skruostų pagalvėlės, tačiau jie yra žymiai ryškesni Borneano orang-utanų patinų veiduose, be to, visos trys rūšys taip pat turi gerklės maišelį, kuris naudojamas skambinti per mišką.



Orang-utano paplitimas ir buveinė

Nors kažkada Orang-utanai būtų buvę aptikti miškingose ​​tropikų salose Indonezijoje, šiandien jie apsiriboja tik dviem - Borneo ir Sumatros salomis. Jų gyvenimo būdas medžiuose reiškia, kad orang-utanai teikia pirmenybę tankiems atogrąžų miškams žemumose, kur yra daug ir įvairių maisto produktų. Abiejose salose yra ne tik kalvų miškuose, slėniuose ir aplink durpynus, bet ir daugybė izoliuotų populiacijų, kurios yra aukštose kalnų džiunglėse daug didesniame aukštyje. Borneano orang-utanas yra trijose likusiose Borneo vietose, tačiau Sumatrano orang-utanas dabar gyvena tik pačiame šiauriniame Sumatros gale, o dauguma laukinių individų yra tik vienoje provincijoje. „Tapanuli Orang-utan“ yra atokiame regione šiaurės vakarų Sumatroje, o visi gyventojai aptinkami vos 1000 kvadratinių kilometrų plote. Tačiau visoms trims rūšims kyla rimta grėsmė dėl smarkiai sumažėjusių jų buveinių, kurios buvo iškirtos medienai arba išvalytos žemės ūkiui.

Orang-utano elgesys ir gyvenimo būdas

Tarp orang-utanų ir kitų didžiųjų beždžionių yra du dideli skirtumai: tai, kad jie vieniši ir beveik visą gyvenimą praleidžia aukštai medžiuose. Didelis „Orang-utan“ dydis reiškia, kad jis labai lėtai juda mišku, tačiau dažnai todėl, kad jie tiek daug laiko praleidžia ieškodami ir valgydami vaisius aplinkiniuose medžiuose. Jie daro lizdus miegoti naktį aukštai baldakime, sulenkdami šakas ir iškloję juos lapais, kad užtikrintų patogią naktį. Nors jie turi savo miško lopinėlius, orangutanai nėra ypač teritoriniai ir netgi toleruos maitinimąsi aplink medžius, kuriuose gausu sunokusių vaisių (atrodo, kad Sumatrano orangutanai yra labiau bendraujantys nei Borneano orangutanai). Orang-utanų patinai apie savo buvimą sužinos, skambindami ilgus skambučius, naudodamiesi gerklės maišeliais, įbauginti konkuruojančius vyrus ir pritraukti moterį poruotis.



Orango utano reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Po maždaug devynis mėnesius trukusio nėštumo laikotarpio Orang-utano patelė pagimdė vieną kūdikį specialiame lizde, pastatytame aukštai medžiuose. Jauni orangutanai laikosi motinos plaukų, kad išliktų saugūs, kol ji juda per medžius ieškodama maisto ir nėra visiškai atjunkyta iki trejų metų. Tačiau Orang-utanai liks su mama iki septynerių ar aštuonerių metų, kai ji mokys įgūdžių, reikalingų išgyventi miške. Tai apima mokymąsi apie tai, kokius augalus valgyti ir kur jų galima rasti, taip pat mokoma, kaip naudoti įrankius, tokius kaip pagaliukai ir lapai, palengvinti gyvenimą. Orang-utanas yra vienas iš lėčiausiai besivystančių žinduolių planetoje, kuris pats negali daugintis, kol jam nėra 12–15 metų. Moterys paprastai turi tris palikuonis per savo gyvenimą, o tai reiškia, kad vietovėse, kuriose populiacijas paveikė medžioklė ar buveinių praradimas, joms atsigauti reikia labai daug laiko.

Orang-utano dieta ir grobis

Orang-utanas yra visaėdis gyvūnas, kuris, nors ir valgo augalinių ir gyvūninių medžiagų mišinį, didžiąją jų raciono dalį sudaro daugybė vaisių. Jų didelis dydis ir taupus pobūdis reiškia, kad orangutanai didžiąją dienos dalį turi praleisti valgydami, galbūt dėl ​​to jie tapo pusiau vienišais gyvūnais. Nepaisant to, kad orang-utanai juda dideliuose namų rajonuose, vis dėlto jie turi savo miško lopinėlį, kuriame paprastai yra idealus maisto kiekis tam asmeniui (arba motinai su jaunikliais) išlaikyti. Orang-utanai valgo tiek prinokusius, tiek neprinokusius vaisius, įskaitant mangus, ličius, durianus ir figas, kurių kai kuriose vietose gausu ir kuriuose daugybė žmonių gali susitikti pašarų. Kai yra geras gėlo vandens šaltinis, „Orang-utan“ surenka jį į savo puodelius, tada jį geria, kai krinta, tačiau jiems nereikia gerti per daug, nes jie gauna didžiąją dalį drėgmės, kurios jiems reikia iš maisto.

Orang-utano plėšrūnai ir grasinimai

Istoriškai Orang-utanams tiek Borneo, tiek Sumatroje būtų grasinę daugybė didelių ant žemės gyvenančių mėsėdžių, todėl galbūt jie evoliucionavo taip, kad gyventų beveik visiškai arborealų gyvenimą. Didelės katės, tokios kaip Tigrai ir Debesuoti leopardai, yra pagrindiniai Orang-utano plėšrūnai, kartu su krokodilais ir kartais dideliu Azijos juoduoju lokiu. Tačiau dėl drastiškų miškų kirtimų tiek Malaizijoje, tiek Indonezijoje Orang-utano plėšrūnų populiacija smarkiai sumažėjo, kai kuriems jų šiandien kyla dar didesnė grėsmė nei patiems orang-utanams. Žmonės yra neabejotinai didžiausia grėsmė likusioms orangutonų populiacijoms, nes jie ne tik sunaikino didžiąją savo unikalios miško tėvynės dalį, bet ir medžioja bei gaudo jauniklius, kurie vėliau parduodami egzotinių naminių gyvūnėlių prekybai.



Orang-utanas Įdomūs faktai ir ypatybės

Orang-utanas yra labai išskirtinis tropinių Indonezijos miškų gyvūnas, turintis ryškius, raudonus ir oranžinius plaukus, todėl jis taip pat žinomas kaip Raudonoji beždžionė. Orang-utanas yra ne tik didžiausias medžiuose gyvenantis gyvūnas pasaulyje, bet ir vienas iš protingiausių. Norint kuo geriau išnaudoti sezoninius atogrąžų miškų pokyčius, žinoma, kad orang-utanai sudaro mentalinį žemėlapį, kuriame yra skirtingi vaismedžiai ir kada jie duos savo sunokusius vaisius. Kaip ir daugelis kitų didžiųjų beždžionių, taip pat žinoma, kad orangutanai naudojasi įrankiais palengvindami savo gyvenimą džiunglėse, dažnai naudodami lazdeles ir šakas medui rinkti iš bičių avilių arba išgauti skruzdėles ir termitus iš tuščiavidurių medžių. Nors atrodo, kad tikslus įrankio įgūdžių rinkinys priklauso nuo atskirų populiacijų, jie išties yra nuostabūs, tačiau kai kurie orang-utanai iš tikrųjų žinojo, kad didelius lapus naudoja kaip skėtį, kad neliktų blogiausio lietaus, o ant minkštųjų lapų uždeda mažesnius lapus. jų rankų ir kojų pagalvėlės, apsaugančios jas dygliuotoje augalijoje.

Orang-utano santykiai su žmonėmis

Nuo šiuolaikinių žmonių atvykimo į Indonezijos salyną maždaug prieš 40 000 metų orangutonų skaičius visoje Pietryčių Azijoje mažėjo. Orang-utanai, taip pat rasti Java saloje, šiandien yra išnykę didelėje natūralaus arealo dalyje dėl medžioklės ir buveinių praradimo. Iš pradžių medžioti dėl mėsos, viskas tapo baisiau 1800-aisiais, kai orangutanai buvo labiau paklausūs viso pasaulio zoologijos sodų, o kūdikiai buvo sugauti parduoti jiems. Viskas dar labiau pablogėjo dėl prekybos egzotiniais naminiais gyvūnais bumo, kai motina Orang-utans dažnai buvo nužudyta bandydama užkirsti kelią jų jaunikliams. Didžiausia grėsmė Orang-utanams yra buveinių praradimas dėl miškų kirtimo dėl dažnai neteisėto atogrąžų medienos kirtimo ir vis didėjančios palmių aliejaus pramonės klirensas.

Orang-utano apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien IUCN įtraukia visas tris orang-utanų rūšis kaip gyvūnus, kuriems jų natūralioje aplinkoje kyla rimta grėsmė, kai Borneano orangutanai, Sumatrano orangutanai ir Tapanuli orangutanai išvardyti kaip kritiškai nykstantys. Manoma, kad mažėjančiuose atogrąžų miškuose lieka iki 15 000 Borneano orangenų, 5000 Sumatrano orangutanų ir tik 800 Tapanuli orangutanų, padėtis tik blogėja ir, nepaisant jų teisinės apsaugos, kiekvienais metais žudoma apie 5000 orangutanų metus. Tiek Borneo, tiek Sumatroje yra keletas reabilitacijos ir atkūrimo projektų, iš kurių kai kurie pasirodė sėkmingi. Jaunų žmonių, kurie buvo konfiskuoti iš neteisėtos augintinių prekybos, populiacija buvo įvežta į vieną iš Sumatros nacionalinių parkų, kurie, kaip žinia, sėkmingai veisiasi, šiuo metu gyvena 70 narių. Jei ir toliau nieko nedaroma dėl jų nykstančių buveinių, manoma, kad orang-utanai iš laukinės gamtos išnyks per ateinančius 10 metų.

Peržiūrėti visus 10 gyvūnai, prasidedantys O

Kaip pasakyti „Orang-utan“ ...
BulgarųOrangutanai
KatalonųOrangutanas
ČekųOrangutanas
DanųOrangutanas
Vokiečių kalbaOrang-Utans
AnglųOrangutanas
Esperanto kOrangutanas
Ispanųaš dedu
SuomiųOrangitas
Prancūzų kalbaŽmonės
GalisųOrangutanas
Hebrajų kalbaOrangutanai
KroatųOrangutanas
VengrųOrangutanas
IndoneziečiųOrangutanas
ItalųPongo (zoologija)
JaponųOranas Utanas
Lotynų kalbaaš dedu
MalajiečiųOrangutanas
OlandųŽmonės-oetanai
AnglųOrangutanas
lenkasOrangutanas
PortugalųOrangutanas
AnglųOrangutanas
ŠvedųOrangutanas
TurkųOrangutanas
Kinųorangutanas
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. „Sumatran Orang-utan“ informacija, kurią galite rasti čia: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39780/0
  9. „Bornean Orang-utan“ informacija, kurią galite rasti čia: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/17975/0

Įdomios Straipsniai