Strutis

Stručio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Struthioniformes
Šeima
Struthionidae
Gentis
Struthio
Mokslinis vardas
Struthio Camelus

Stručio apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Stručio vieta:

Afrika

Stručio faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, šaknys, sėklos, gėlės
Skiriamasis bruožas
Maži sparnai ir ilgas kaklas bei kojos
Sparnų ilgis
1,5–2 m (4,9–6,5 pėdos)
Buveinė
Dykumos ir savanų vietovės
Plėšrūnai
Hiena, liūtas, gepardas
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
1
Šūkis
Didžiausias paukštis pasaulyje!

Stručio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
  • Rožinis
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
42 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
50 - 70 metų
Svoris
63 kg - 130 kg (140 svarai - 290 svarai)
Aukštis
1,8–2,7 m (6–9 pėdos)

Strutis yra didžiausias paukštis pasaulyje, o stručio patinas dažnai užauga daugiau nei 2 metrus. Strutis taip pat yra greičiausias pasaulyje paukštis, galintis trumpą laiką bėgti iki 50 mylių per valandą greičiu.



Nepaisant to, kad strutis yra paukštis, strutis negali skristi ir grėsdamas pabėgs. Strutis sveria daugiau nei 100 kg, o tai yra pagrindinė priežastis, kodėl strutis negali skristi. Strutis taip pat gulės ant žemės, kad pasislėptų nuo plėšrūnų.



Strutis daugiausia valgo krūmus ir vabzdžius, dažnai randamus žemėje. Strutis yra gerai žinomas dėl to, kad įdėjo galvą į žemę, kad klaidos patektų į dirvą. Stručio smūgis taip pat stiprus, kad jis gali būti mirtinas daugumai žinduolių.

Strutis natūraliai randamas Afrikoje (taip pat anksčiau buvo randamas Viduriniuose Rytuose), tačiau strutis auginamas dėl mėsos, odos ir plunksnų visame pasaulyje.



Strutis deda didžiausius kiaušinius iš visų paukščių rūšių, o stručio kiaušinis paprastai yra daugiau nei 10 kartų didesnis nei vidutinis vištienos kiaušinis. Dėl savo didelio dydžio stručio kiaušinis daugelyje žmonių kultūrų laikomas kulinariniu skanėstu.

Yra penkios skirtingos stručių rūšys, kurios paprastai aptinkamos centrinėje ir rytinėje Afrikos dalyje. Skirtingos stručių rūšys yra labai panašios, tačiau skiriasi dydžiu ir spalva, priklausomai nuo stručio rūšies. Strutis yra glaudžiausiai susijęs su Australijos emu ir Naujosios Zelandijos kivi.

Strutis yra visaėdis, todėl valgo įvairius augalus ir gyvūnus. Stručio racioną daugiausia sudaro lapai, žolė, sėklos, šaknys, žiedai ir uogos, taip pat vabzdžiai ir kartais maži žinduoliai bei ropliai.



Dėl didelio stručio dydžio ir didžiulės galios stručio aplinkoje yra nedaug natūralių plėšrūnų. Pagrindiniai stručio plėšrūnai yra liūtai ir gepardai, taip pat hienos ir krokodilai, jei jie sugeba. Žmonės yra vienas pagrindinių stručio plėšrūnų, nes jie medžioja strutą dėl jo mėsos ir plunksnų.

Stručiai gyvena bandose, kuriose paprastai yra vyraujantis patinas, jo vištos (stručių patelės) ir jų jaunikliai (stručių kūdikiai). Poravimosi sezono metu alfa patinas padaro maždaug 3 metrų pločio žemėje bendrą lizdą, kuriame savo stručių patelėms kiaušinėlius dėti. Lizdoje dažnai būna daugiau nei 20 kiaušinių, tačiau retai pasitaiko daugiau nei poros kiaušinių. šie kiaušiniai iš tikrųjų išsirita, nes juos grobuonys, pavyzdžiui, šakalai ir hienos, užmuša. Po maždaug 6 savaičių inkubacinio laikotarpio stručio jaunikliai išsirita iš kiaušinių. Tai alfa patinas, kuris stručio jauniklius gina nuo pavojaus ir moko juos maitinti.

Peržiūrėti visus 10 gyvūnai, prasidedantys O

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai