Meškėnas

Meškėno mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Carnivora
Šeima
Procyonidae
Gentis
Procyon
Mokslinis vardas
Procyon Lotor

Meškėno apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Meškėno vieta:

Europa
Šiaurės Amerika

Meškėno faktai

Pagrindinis grobis
Žuvis, riešutai, uogos, kukurūzai
Buveinė
Miško plotai arti vandens
Plėšrūnai
Bobcatas, Lapės, Vilkai, Kalnų liūtai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
5
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Žuvis
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Žinoma, kad plauna savo maistą prieš jį valgydami!

Meškėno fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
12-16 metų
Svoris
3,5–9 kg (7,7–19,8 svarai)

Meškėnas yra vidutinio dydžio į lokius panašus žinduolis, kuris iš pradžių buvo rastas tik Šiaurės Amerikoje. Dėl sąmoningo meškėno įvežimo į kitas šalis paprastojo meškėno dabar galima rasti ir Europoje bei Japonijoje.



Nuo meškėno nosies iki meškėno uodegos galo vidutinis meškėnas yra apie 70 cm. Visiškai užaugęs meškėnas gali sverti iki 10 kg ir nelaisvėje gali gyventi iki 20 metų. Tačiau meškėnų laukinė gyvenimo trukmė yra daug mažesnė.



Meškėnas iš pradžių gyveno tankiai miškingose ​​vietovėse ir dideliuose miškuose, tačiau šiandien meškėnas prisitaikė gyventi kalnuotose ir drėgnesnėse buveinėse. Meškėnas taip pat priartėjo prie žmonių bendruomenių, nes meškėnai gali labai lengvai rasti maisto, tačiau daugelis namų savininkų juos laiko kenkėjais.

Meškėnai yra pilki, visaėdžiai gyvūnai, išgyvenantys laikantis dietos, kurią sudaro vabzdžiai, augalai ir maži gyvūnai, pavyzdžiui, žuvys ir retkarčiais paukščiai. Meškėnai dažniausiai būna naktiniai, tačiau neretai meškėnas pastebimas dienos metu.



Ryškiausias meškėno bruožas yra juoda kaukė, randama aplink meškėno akis. Meškėnas turi storą kailio sluoksnį, kuris šaltomis žiemomis palaiko šiltą šilumą, o meškėnai taip pat turi itin jautrias ir vikrias priekines letenas, o meškėnai pastebėjo vartydami durų rankenėles ir atidarinėdami stiklainius.

Meškėnai pašaro maistui, o meškėnai dažnai būna netoli vandens. Pastebėta, kad meškėnai prieš vartodami maistą plauna vandenį! Nors tokio elgesio priežastys iš tikrųjų nėra žinomos, manoma, kad meškėno priekinių letenų prisilietimo pojūtis sustiprėja šlapiai.

Jų yra apie dešimt skirtingų usūrinių rūšių, kurių dydis skiriasi, tačiau išvaizda mažai skiriasi, aptinkama visoje Amerikoje. Meškėnui svarbiausias yra prisilietimo pojūtis, o jų judrios priekinės letenos yra padengtos spygliuota danga, apsaugančia jas, kai jos nėra naudojamos valgyti.



Meškėnai linkę poruotis žiemos pabaigoje iki ankstyvo pavasario nuo sausio iki kovo. Tačiau žinoma, kad daugiau pietinių meškėnų rūšių poruojasi vėliau, nes poravimosi sezonas dažnai trunka iki birželio. Po maždaug 2 mėnesių nėštumo laikotarpio meškėno patelė pagimdys maždaug 5 meškėnus, dar vadinamus rinkiniais ar jaunikliais.

Meškėno rinkiniai gimsta akli ir kurtieji, abu pojūčiai pasireiškia su pirmuoju mėnesiu. Meškėnai nėra gimę beplaukiai, bet turi šviesaus kailio sluoksnį, o išskirtinė juoda kaukė matoma nuo pat gimimo. Meškėnų rinkiniai paprastai būna apie 10 cm ilgio ir sveria apie 75 g.

Meškėno pėdos faktai

  • Meškėnai turi keturias pėdas ir penkis pirštus, kurių priekinės užpakalinės kojos suteikia meškėnui daugiau stabilumo bėgant ir lipant.
  • Meškėno kojų apačia yra plika padu ir plokščia, todėl meškėnas verčiasi braidžioti, o ne vaikščioti.
  • Priekinės kojos, jei meškėnas ir išvaizda, ir vikrumas yra panašios į žmogaus rankas, kad meškėnas galėtų lengvai įsikibti į daiktus.
  • Didesnės užpakalinės meškėno kojos suteikia meškėnui daugiau galios bėgant ir subalansuoja, kai yra naudojamos priekinės meškėno kojos.
  • Meškėnai turi labai vikrius pirštus ant priekinių kojų, kurie leidžia atrišti mazgus, pasukti durų rankenėles ir net atidaryti stiklainius.

Meškėno dantų faktai

  • Meškėnai turi 40 dantų, įskaitant keturis ilgus ir aštrius iltinius dantis meškėno burnos priekyje.
  • Meškėnai, naudodamiesi priekinėmis rankomis, kojomis laikosi maisto, prieš naudodami dantis, kad jį sukramtytų ir nurytų.
  • Po aštrių iltinių meškėnų, esančių meškėnos burnoje, eina premolarai, kurių dydis padidėja einant į meškėno burną.
  • Meškėnas naudoja savo krūminius ir premolarus maistui malti ir kramtyti, kol sugeba jį nuryti.
  • Meškėnai yra žinomi dėl savo unikalaus įpročio plauti maistą, kai jie yra arti vandens, tačiau meškėnai nepraleis skanaus skanėsto, jei šalia nebus vandens jį plauti.
Peržiūrėti visus 21 gyvūnai, prasidedantys R

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai