Šiaurės elniai

Mokslinė šiaurinių elnių klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Cervidae
Gentis
Rangifer
Mokslinis vardas
Rangifer Tarandus

Šiaurės elnių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Šiaurės elnių vieta:

Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Vandenynas

Elnių faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, žolelės, uogos
Buveinė
Miškai yra arti Arkties tundros
Plėšrūnai
Žmogus, lokiai, vilkai
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Taip pat žinomas kaip „Caribou“

Elnių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12-15 metų
Svoris
60–320 kg (132–705 svarai)

„Kasmet pėsčiomis keliauja daugiau sausumos erdvės nei bet kuris kitas Žemėje klajojantis padaras“

Šiauriniai elniai tapo kažkokia įnoringa būtybe. Pasakos apie sugebėjimą skristi traukiant Kalėdų senelio roges ir kitos tokios istorijos jas pavertė smagiu dėmesiu tiek jauniems, tiek seniems žmonėms. Tačiau apie šį stambų gyvūną, kurio visame pasaulyje yra šaltesnis klimatas, reikia daug sužinoti.

Šiaurės elniai yra viena iš antrų pagal dydį elnių rūšių už karibų. Yra žinoma, kad šie gyvūnai per visus metus užima net 3100 kvadratinių mylių žemės plotą. Keliaudami bandomis, šiaurės elniai gali labai apsaugoti kitus jų grupės narius. Šiauriniai elniai dažniausiai yra švelnus ir atsipalaidavęs padaras.



3x nuostabūs elnių faktai

  • Šiauriniai elniai turi galimybę nosimi pašildyti kvėpuojamą orą, kol jis nepatenka į plaučius.
  • Auksiniai ereliai yra vienas didžiausių plėšrių elnių veršelių, gimusių.
  • Mokslininkai elnius tyrė daugiau nei du šimtmečius.

Mokslinis elnių pavadinimas

Rangifer Tarandus yra mokslinis elnių pavadinimas. Rangiferis iš pradžių buvo žinomas kaip nedidelis žvaigždynas, randamas tarp Kassiopeijos ir Camelopardalis žvaigždynų. Lotynų kalba tiek Rangifer, tiek Tarandus reiškia elnius, o Rangifer yra bendrasis vardas, o Tarandus - konkretus vardas.



Fizinės elnių savybės

Nors yra įvairių elnių rūšių, kurių dydis gali skirtis nuo vienos rūšies, paprastieji šiaurės elniai ties pečiais stovi vidutiniškai 4 pėdas. Šie gyvūnai gali užaugti iki šešių pėdų. Tai yra tokio pat ilgio, kaip ir dviejų lovų.

Elnių svoris gali būti labai įvairus. Vidutinė elnių moteris sveria apie 240 svarų, o tai yra dvigubai sunkiau nei vidutinis aštuonkojis. Patino vidutinis svoris yra 365 svarai, šiek tiek mažiau nei pusė a svorio grizliukas . Tačiau buvo užfiksuota, kad kai kurie šiaurės elniai gali pasiekti net 700 svarų. Tai yra penktadalis vidutinio automobilio svorio.

Norėdami apsaugoti juos šaltomis Arkties sąlygomis, kuriose jie gyvena, elniai turi storą kailį, kuris dengia visą kūną. Šį kailį sudaro tuščiaviduriai plaukai, leidžiantys sulaikyti ir pašildyti orą, kad elniai būtų šilti. Šie izoliuoti tuščiaviduriai plaukai taip pat suteikia gyvūnui daugiau plūdrumo vandenyje, kad prireikus galėtų plaukti. Ši savybė labai palengvina upių kirtimą migracijos metu. Elnių kailis gali būti vienas iš daugelio rudos, šviesiai smėlio spalvos atspalvių. Baltos dėmės randamos ant krūtinės, pilvo, kaklo ir srityse virš kanopų.

Elnio kanopos yra naudingos priemonės, svarbios jų išlikimui. Kanopos yra plataus dydžio. Žiemą kanopos yra kietos, todėl elniai gali sukirsti į sniegą ir ledą. Šiltuoju metų laiku šiaurinių elnių kanopos tampa minkštesnės ir leidžia lengviau plaukti bei įsikibti į purvą. Skiriasi garsas, kai sausgyslės trinasi kanopų kaulu.

Elniai ir patinai, ir moterys augina ragus. Tačiau šiaurės elnių ragų patinai paprastai būna dvigubai didesni. Vyriškus ragus juosiantis aksomas linkęs nukristi rugpjūčio pabaigoje. Jie metė ragus po rudens griūties, kuri įvyksta spalio ar lapkričio pabaigoje. Patelės iki pavasario nėra linkusios mesti ragų.

Šiaurės elniai (Rangifer Tarandus)

Elnių elgsena

Elniai gali bėgti iki 50 mylių per valandą! Šiauriniai elniai yra ne tik greiti sprinteriai, bet ir migracijos čempionai. Žinoma, kad gyvūnai per vienerius metus nuvažiuoja daugiau nei 3100 mylių - tokio pat ilgio, kaip savęs peržengimo lenktynės, ilgiausios pasaulyje patvirtintos pėdsakai.

Elniai keliauja didelėmis pakuotėmis, kuriose vasaros mėnesiais bet kuriuo metu gali būti dešimtys tūkstančių gyvūnų. Šios grupės žinomos kaip banda. Mokslininkai mano, kad tai palengvina uodus, marmurines museles ir nosies muses, kurios gali tapti varginančiomis elnius. Pradėjus vėsti orui, banda ima retėti. Per šį laiką bandos gali sumažėti tiek, kiek jų turėtų tik dešimt narių vienu metu. Tai dažnai įvyksta rujos sezono metu, kuris vyksta rudenį. Tai taip pat laikas, kai bandoje dažniausiai veisiamasi.



Šiaurės elnių buveinė

Rasite šiaurės elnius, gyvenančius poliariniame ir arktiniame klimate. Daugiausiai elnių yra šiauriniame pusrutulyje. Bandos pastebėtos Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Gyvūnai teikia pirmenybę miškams, nes šios erdvės yra užpildytos maisto ištekliais, kurių gyvūnui reikia išgyvenimui. Storas medžių, tokių kaip pušys, eglės ir kiti spygliuočiai, danga suteikia elniams vietos gulėti. Šie medžiai suteikia tam tikrą apsaugą nuo oro sąlygų ir nuo to, kad plėšrūnai juos lengvai pastebėtų.

Šiaurinių elnių porūšių vieta visame pasaulyje

Yra žinomi šeši pagrindiniai šiaurinių elnių porūšiai, kurie šiandien klajoja po Žemę. Tai apima:

  • Svalbardo elniai- Rastas Norvegijos Svalbardo salyne, tai yra mažiausias užregistruotų elnių porūšis.
  • Suomijos miško šiaurės elniai- Šis šiaurinių elnių porūšis yra retas ir klasifikuojamas kaip nykstanti veislė. Suomijos miško šiaurės elniai yra paplitę Rusijos Karelijoje ir provincijose, įskaitant Šiaurės Kareliją, Kainuu ir Savoniją centrinėje pietinėje Suomijos dalyje.
  • Borealinis miško karibu- Boreal Woodland caribou, plačiau žinomas kaip Woodland caribou, gyvena Kanados ir Šiaurės Amerikos miškuose.
  • Nevaisingas žemės karibas- Šis elnių porūšis taip pat apima „Porcupine caribou“. Šie gyvūnai yra visose Kanados teritorijose, įskaitant Nanavut ir Šiaurės vakarų teritorijas. Taip pat buvo užfiksuoti nederlingo žemės karibų, klajojančių visoje Kitaa, Grenlandijoje.
  • Eurazijos Tundros šiaurės elniai- Šis šiaurinių elnių porūšis, dar žinomas kaip kalnų elniai, gali mėgautis Vakarų Skandinavijos pusiasalio atmosfera. Daugumą šių bandų rasite Norvegijoje.
  • Peary caribou- Mažiausias iš Šiaurės Amerikos karibu, šie šiaurės elnių giminaičiai gyvena Aukštosios Arkties saloje Nanavute, taip pat Kanados šiaurės vakarų teritorijose.

Šiaurės elnių dieta

Klasifikuojami kaip žolėdžiai, šiaurės elniai gyvena laikydamiesi augalų ir augalijos dietų. Kai kurie mėgstamiausi elnių maisto produktai yra gluosnių ir beržų lapai, grybai, gūželės, medvilnės žolė ir žemėje auganti augalija. Gyvūnai mėgaujasi vaisiais ir uogomis, kai jų yra. Tačiau nors šie maisto produktai yra tinkami kaip malonumas, jų gausus valgymas elniams nėra sveikas.

Šaltuoju metų laiku, kai augalai ir augmenija yra riboti, šiaurės elniai naudoja savo uoslę, kad rastų kerpes po sniegu. Naudodamiesi kietomis kanopomis, norėdami prasiveržti per sniego ir ledo dangą, gyvūnai gali prieiti prie šio maisto. Šiose situacijose karvės naudos ragus, kad padėtų prieiti prie kerpių. Vidutiniškai elniai kasdien suvartos nuo 9-18 svarų.

Nors elniai nėra pirmas pasirinkimas maiste, žinoma, kad elniai, valgydami, valgo mažus graužikus. Tai suteikia jiems galimybę patenkinti savo mitybos poreikius ir patenkinti baltymų ir geležies poreikį dietose.



Elnių plėšrūnai ir grasinimai

Gyvendami laukinėje gamtoje, šiauriniai elniai susiduria su įvairių rūšių plėšrūnų grėsme. Į šiaurinių elnių grobį patenka dažniausiai vilkai, auksiniai ereliai ir lokys. Tačiau užmušti kiti mėsėdžiai gyvūnai suvartos elnių mėsą.

Žmonės yra vieni iš didžiausių elnių plėšrūnų. Jie medžioja gyvūnus dėl mėsos, kailių ir kailio. Kailis naudojamas šiltiems drabužiams, skirtiems ekstremalioms šalčio oro sąlygoms, sukurti. Odos rauginamos. Tai sukuria vandeniui atsparią odinę medžiagą, idealiai tinkančią batų, palapinių ir drabužių gamybai.

Nors prijaukinti šiaurės elniai dažnai nesijaudina dėl plėšrūnų, kurie kelia grėsmę jų pragyvenimui, yra ir kitokių grėsmių, su kuriomis jie susiduria. Daugumai nelaisvėje laikomų elnių nėra tinkamo tipo aplinkos, kad jie galėtų išlaikyti savo gyvenimo būdą. Tai gali sukelti gyvūnų mirtį dėl depresijos, ligų ir net bado, kai nėra tinkamo tipo maisto.

Šiaurinių elnių reprodukcija ir gyvenimo ciklai

Elnių perėjimo sezonas vyksta nuo spalio pradžios iki lapkričio pabaigos. Tai vadinama kritimo grioviu. Patinas veisimosi sezono metu iš bandos parenka 5–15 patelių, kad sukurtų haremą. Norėdamas pasiruošti šiam metiniam renginiui, patinas nutryps aksomą nuo ragų. Jų kūnas ima didėti, kaklui patinus, o po kaklu susiformuoja plaukų kailis.

Bendras elninio nėštumo nėštumo laikotarpis yra 228-234 dienos. Norėdami pasiruošti kūdikių gimimui, karvės palieka bandą ir pavasarį keliauja į bendrą veršiavimosi vietą. Įprasta, kad motinos atsiveda po vieną veršį. Yra retų atvejų, kai dvyniai gimsta motinai. Tai yra vienintelė šiukšlė, kurią turės šiaurinių elnių patelė per metus.

Veršeliai žinda pirmąją savo gyvenimo savaitę. Kietas maistas į jų racioną dedamas po šio laikotarpio. Iki dviejų savaičių kūdikiai dažniausiai padvigubina savo gimimo svorį. Atjunkyti kūdikį pradedama maždaug nuo šešių mėnesių. Tačiau kūdikiai pirmuosius metus liks su mama. Vidutinė laukinėje gamtoje gyvenančių elnių gyvenimo trukmė yra 15 metų. Ši laiko trukmė yra dar trumpesnė prijaukintiems gyvūnams, nes jie neturi tokios pat stimuliacijos, kokia yra jų natūraliose buveinėse.

Šiaurinių elnių populiacija

Yra 2,1 mln. Šiaurinių elnių ir karibų bandų, gyvenančių skirtinguose pasaulio regionuose. Tai yra mažiau nei pusė gyventojų, apie kuriuos pranešta 1996 m. Tuo metu mokslininkai apskaičiavo, kad Žemėje klajoja 4,7 mln. Bandų.

Gyventojų skaičiaus mažėjimas turi daug priežasčių. Viena vertus, aplinka, kurioje elniai priklauso nuo prieglobsčio ir maisto, mažėja nuolat vystantis žmonėms. Vilkų ir lokių populiacijos padidėjimas taip pat kelia didesnę grėsmę gyvūnams. Galiausiai žmonėms kailių medžioklė ir toliau kelia grėsmę šiems gyvūnams.

Peržiūrėti visus 21 gyvūnai, prasidedantys R

Įdomios Straipsniai