Tinginys

Tinginio mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Pilosa
Šeima
Bradypodidae
Gentis
Bradypus
Mokslinis vardas
Choloepus Hoffmani

Tinginio išsaugojimo būsena:

Nyksta

Tinginio vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

Tinginiai faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, pumpurai, vaisiai
Buveinė
Aukšti medžiai atogrąžų miškuose
Plėšrūnai
Ereliai, gyvatės, „Jaguar“
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Jo kūno temperatūra yra nuo 30 iki 34 laipsnių!

Tinginio fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
15 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
25–40 metų
Svoris
4,5–6 kg (10–13 svarų)

„Tinginys yra lėčiausiai judantis pasaulyje žinduolis“.



Tinginiai gyvena Centrinės ir Pietų Amerikos atogrąžų miškų medžių viršūnėse. Jie dienas leidžiasi ieškodami lapų, pumpurų ir šakelių. Šie lėtai judantys žinduoliai miega 15–20 valandų ir kasdien juda tik apie 40 jardų. Bet jie turi puikius plaukimo įgūdžius, dėka ilgų rankų.



5 tinginio faktai

  • Tinginiai juda lėtai, nes jų medžiagų apykaita yra labai lėta
  • Tinginiai iš medžių viršūnių išeina tik kartą per savaitę, norėdami palengvėti
  • Yra šešios tinginių rūšys, viena būtybė kritiškai nykstanti ir kitas pažeidžiamas
  • Šiandien yra du tinginiai ir trys pirštai, visi maždaug šuns dydžio
  • Senovės milžiniški tinginiai, vadinami Megatherium, buvo tokio dydžio kaip šiuolaikiniai drambliai

Tinginys mokslinis vardas

Šie gyvūnai, paprastai vadinami tinginiais, turi mokslinį Choloepus hoffmani pavadinimą. Tarp tinginių „Xenarthra“ tinginių pusbrolių yra skruzdžių priešai ir šarvuočiai. Piloso ordino ir „Folivora“ poskyrio nariai gauna savo vardą iš senosios anglų kalbos žodžio „lėtas“ derinio su galūne „th“.

Tinginys išvaizda ir elgesys

Šie gyvūnai yra nuo 24 iki 31 colio ilgio. Suaugę jie sveria nuo 7,9 iki 17 svarų. Dviejų pirštų tinginiai turi du pirštus ant priekinių kojų ir tris pirštus ant galinių kojų. Trijų pirštų tinginiuose ant visų kojų yra trys pirštai ir užsispyrusi uodega, kurios ilgis nuo dviejų iki 2,4 colio. Tarp jų du pirštų tinginiai yra didesni. Abi rūšys turi ilgas rankas ir kojas, suapvalintas galvas ir mažas ausis.

Kiti skirtumai tarp dviejų ir trijų pirštų tinginių yra kaulų skaičius jų kakluose. Dviejuose pirštų tinginiuose yra nuo penkių iki septynių kaklo slankstelių. Trijų pirštų tinginiuose yra aštuoni ar devyni šie slanksteliai. Be visų kitų žinduolių, išskyrus Manatee, šie gyvūnai yra unikalūs. Visų kitų žinduolių kaklo slanksteliai yra septyni, išskyrus manatinį, turintį šešis, o tinginius - nuo penkių iki devynių. Dėl papildomų kaklo slankstelių tinginiai gali pasukti galvą labiau nei žmonės.

Šių gyvūnų regėjimas ir klausa blogai. Bet jie gali pamatyti spalvą. Dėl šių prastų jutimų jie labai priklauso nuo uoslės ir lytėjimo pojūčių.

Šių žinduolių medžiagų apykaita taip pat labai lėta ir kūno temperatūra yra žema. Jų temperatūra svyruoja net iki 68 laipsnių pagal Celsiją. Tačiau diapazonas paprastai būna nuo 77 iki 95 laipsnių pagal Celsijų.

Išorinis tinginio kailio kailis, priešingai nei kiti žinduoliai, auga priešinga kitų kryptimi. Žinduolių plaukai paprastai auga link rankų ir kojų. Bet tinginiai plaukai atauga nuo jų rankų ir kojų, išsiskirdami krūtinės ir pilvo viduryje. Tai suteikia geresnę apsaugą nuo elementų, nes jie didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia kabėdami aukštyn kojomis.

Kadangi tai yra lėčiausias žinduolis, jų kailiai augina dumblius kiekvieno tuščiavidurio plauko viduje. Šie žalieji dumbliai veikia kaip maskuotė ir padeda šiems gyvūnams pasislėpti nuo plėšrūnų medžių viršūnėse. Tarp būtybių, gyvenančių ant kailio ir šioje ypatingoje ekosistemoje, yra uodai, smiltinės muselės, utėlės, erkės, erkės, vabalai ir kandys. Kandys apvaisina dumblius ant jų kailio, padeda daugiau augti.

Šių gyvūnų galūnės leidžia žinduoliams kaboti nuo medžių galūnių. Bet šios galūnės blogai palaiko jų svorį. Tai daro šiuos gyvūnus bejėgius ir nerangius ant žemės. Jie gali vilktis tik už nagų ant žemės. Taigi jie iš medžių viršūnių išeina tik kartą per savaitę. Jie tai daro norėdami palengvėti, tada grįžta į medžius, kur jiems mažiau gresia plėšrūnai.

Nepaisant to, kad nėra saugūs ir negali gerai judėti ant žemės, tinginiai plaukioja labai gerai. Jie daro krūtinę kaip žmogus, naudodamiesi ilgomis galūnėmis, kad lengvai pasistumtų į priekį per vandenį. Jų kūnai taip pat labai gerai plaukioja.

Šie gyvūnai nepraleidžia laiko vienas šalia kito, išskyrus poravimą ir jauniklių auginimą. Jie elgiasi agresyviai su tos pačios lyties tinginiais. Jie gyvena daugiausia naktinį, vienišą gyvenimą.



Profilinis tinginio medžiuose vaizdas.

Tinginys Buveinė

Šiuolaikiniai tinginiai gyvena Centrinėje Amerikoje ir Pietų Amerikoje. Tačiau jų protėviai gyveno Šiaurės Amerikoje. Centrinėje ir Pietų Amerikoje jie labiau mėgsta aukštus medžius lietaus miškuose, debesuotuose miškuose ir mangrovių miškuose. Kiekvienas tinginys visą savo gyvenimą juda apie kelis medžius. Tačiau daugelis visą gyvenimą praleidžia viename medyje, kuriame gimė.

Šie gyvūnai miega, valgo, poruojasi ir augina jaunus, kabėdami ant medžių galūnių. Vienintelė priežastis, dėl kurios gyvūnas palieka medžių viršūnes, yra naudotis vonios kambariu kartą per savaitę, susirasti porą ar išplėsti jų teritoriją.

Tinginių dieta

Trijų pirštų tinginiai dažniausiai valgo augalus, todėl jie yra žolėdžiai. Jiems labiau patinka lapinio cecropia medžio lapai. Dviejų pirštų tinginiai ėda ir augalus, ir mažus gyvūnus. Jie mėgaujasi lapais, vaisiais, mažais driežais ir vabzdžiais.

Šie žinduoliai turi daugiasluoksnius skrandžius, kuriuose yra daug bakterijų, kurios skaido augalines medžiagas. Jie labai lėtai virškina maistą. Jiems virškinti didžiąją dalį valgio reikia nuo vienos savaitės iki mėnesio. Šiuose patiekaluose taip pat mažai maistinių medžiagų, todėl jie negauna energijos iš daugumos maisto produktų. Mokslininkai mano, kad dėl šio energijos trūkumo jie juda taip lėtai.

Tinginiai plėšrūnai ir grasinimai

Pagrindiniai šių gyvūnų plėšrūnai yra jaguarai , gyvatės , didelis paukščiai grobio ir žmonių. Jie ginasi, perbraukdami plėšrūnus ilgais, aštriais nagais, kurie tęsiasi nuo ilgų rankų. Tinginius mėsai medžiojantys žmonės suprato, kad jų šaudymas gali pasirodyti beprasmis, nes šie gyvūnai būna linkę net ir mirtyje kaboti nuo aukštų medžių galūnių už nagų. Geriausia šio gyvūno apsauga nuo bet kurio plėšrūno yra tai, kad dumbliais padengtas kailis naudojamas kaip maskuojantis medis.

Šie lėtai judantys gyvūnai valgo nuodingas gebenes, nes tai kenkia juos valgantiems gyvūnams. Nors jie lengvai žūva nuo gyvatės, jaguaro ar didelio plėšriojo paukščio rankos, jų sistemoje esančios nuodinės gebenės uždusina juos valgantį gyvūną. Augalo toksinai sukelia plėšrūno gerklės patinimą, sustabdo jo kvėpavimą.

Be gyvūnų plėšrūnų ir žmogaus, šie gyvūnai susiduria su kitais iššūkiais. Tikima, kad tinginiai žemėje egzistavo vienokiu ar kitokiu pavidalu mažiausiai 40 milijonų metų. Tačiau šiandien jiems gresia buveinių naikinimas, kelių tiesimas, eismas, elektros linijos, turizmas ir prekyba naminiais gyvūnais.



Tinginių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Kai kurios rūšys poruojasi tuo pačiu metu kiekvienais metais. Tvarkingi tinginiai veisiasi bet kuriuo metų laiku. Trijų pirštų tinginiai turi tik vieną kūdikį po šešių nėštumo mėnesių, tuo tarpu dviejų pirštų tinginiai nėščia 12 mėnesių. Šie naujagimiai su motina gyvena penkis mėnesius. Per šį laiką jie prilimpa prie motinos kūno. Kartais jie nukrenta į miško paklotę, o jų motinos įrodo, kad yra per daug tingus arba per lėtas, kad juos atgautų. Todėl kūdikiai miršta ne nuo kritimo, o dėl to, kad buvo apleisti ten, kur jie nusileido.

Kai kūdikis užauga iki penkių ar šešių mėnesių amžiaus, jie palieka motiną. Dalį jos teritorijos jie laiko savo. Nors jie nebegyvena kartu, motina ir jos atžalos ir toliau bendrauja visą savo gyvenimą. Jie naudojasi garsiais skambučiais „kalbėdami“ tarpusavyje.

Žmonėms sunku įvertinti, ar gyvūnas yra moteris, ar patinas. Zoologijos sodai dažnai gauna netinkamą lytį, nei tikėjosi. Mokslininkai dar nežino šių gyvūnų gyvenimo trukmės gamtoje. Tačiau žmogaus globos tinginiai vidutiniškai gyvena apie 16 metų. Viena moteris Smithsonian nacionaliniame zoologijos sode Amerikoje gyveno 49 metus.

Tinginių populiacija

Šie gyvūnai ir toliau klesti Pietų Amerikoje ir Centrinėje Amerikoje. Panamos Barro Kolorado saloje šie gyvūnai sudaro 70 procentų medžiuose gyvenančių žinduolių. Keturios iš šešių šiuo metu Žemėje gyvenančių tinginių rūšių neišnyksta. Jie yra išvardyti kaip mažiausiai susirūpinimo . “ Tačiau Rytų Brazilijos tingus tinginys priskiriamas „pažeidžiamiems“. Panamos pigmėjaus tinginys, gyvenantis tos šalies salose, yra kritiškai pavojingas.

Šiandien egzistuoja kelios tinginių išsaugojimo organizacijos. Jie stengiasi išsaugoti buveinę ir gyvūnus. Šios organizacijos moko žmones apie šių gyvūnų biologiją, ekologiją ir išsaugojimą. Jie taip pat reabilituoja sužeistus tinginius ir grąžina juos į laukinę gamtą.

Žiūrėti visus 71 gyvūnai, prasidedantys S

Įdomios Straipsniai