Baltoji pelėda

Mokslinė snieguoto pelėdos klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Strigiformes
Šeima
Strigidae
Gentis
Bubo
Mokslinis vardas
Bubo Scandiacus

Snieguoto pelėdos apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Snieguota pelėda Vieta:

Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Vandenynas

Snieguotų pelėdų faktai

Pagrindinis grobis
Lemmingsas, molas, žuvis
Skiriamasis bruožas
Juodai balti ženklai ir didelė galva
Sparnų ilgis
130 cm - 164 cm (51 ir 65 colių)
Buveinė
Pamiškė Arkties tundroje
Plėšrūnai
Žmogus, lapės, laukiniai šunys
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Lemmingsas
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
7
Šūkis
Viena didžiausių pelėdų rūšių pasaulyje!

Snieguoto pelėdos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
10 - 17 metų
Svoris
1,1 kg - 2 kg (2,4 svarai - 4,4 svarai)
Aukštis
60–75 cm (24–30 colių)

Snieguota pelėda taip pat žinoma kaip Arkties pelėda arba baltoji pelėda. Snieguota pelėda daugiausia randama poliariniame rate, o snieguotų pelėdų diapazonas svyruoja visoje Kanadoje, Grenlandijoje, Europoje ir Azijoje. Snieguota pelėda yra oficialus Kvebeko paukštis šiaurės rytų Kanadoje.



Snieguota pelėda yra viena didžiausių pelėdų rūšių pasaulyje, vidutinė suaugusi snieguota pelėda užauga iki maždaug 65 cm ūgio, o sparnų ilgis - apie 140 cm. Snieguotos pelėdos gali būti mažesnės už tai ir gali išaugti daugiau nei 75 cm.



Nepaisant didelio snieguotų pelėdų diapazono poliariniame rate, buvo pranešta, kad snieguotos pelėdos keliavo toliau į pietus ieškodamos maisto. Snieguotos pelėdos buvo pastebėtos net į pietus iki Teksaso JAV ir net Karibuose. Snieguotos pelėdos taip pat dažnai pastebimos visoje Europoje ir Azijoje, nuo JK iki Kinijos pietų.

Snieguotos pelėdos lizdus kuria ant žemės, tačiau lizdo vietą jie pasirinko labai atsargiai. Snieguotos pelėdos lizdo vieta turi būti gerai matoma, kad snieguota pelėda galėtų stebėti savo aplinką, o snieguotos pelėdos lizdas taip pat turi būti geras maisto šaltinis, kad snieguota pelėda neprivalėtų palikite lizdą ilgai (jei iš viso), kad galėtumėte valgyti.



Snieguotos pelėdos veisiasi gegužę, o patelių patelė deda iki 14 kiaušinių, nors vidutinis snieguotos pelėdos sankabos dydis yra apie 7. Grynos baltos snieguotų pelėdų jaunikliai iš kiaušinių išsirita po maždaug 5 savaičių inkubacinio laikotarpio. Tiek snieguotos pelėdos patinai, tiek patelių patelių patelės padeda maitinti ir bijoti savo jauniklių, taip pat apsaugo apsnigtų pelėdų jauniklius nuo plėšrūnų.

Nors apsnigtos pelėdos yra visavalgės, jos pirmiausia laikosi mėsėdžių dietos. Lemmingi ir kiti maži graužikai, tokie kaip pelės ir pelėnai, yra pagrindiniai apsnigtos pelėdos maisto šaltiniai. Snieguotos pelėdos yra oportunistiniai medžiotojai, vadinasi, jie pasinaudos proga sumedžioti didesnius gyvūnus. Buvo žinoma, kad snieguotos pelėdos medžioja žuvis (kai jos gali rasti), voveres, triušius, žiurkes, paukščius ir net stambius žinduolius, tokius kaip goferiai ir lapės.

Kaip ir kitos didelių paukščių rūšys, žinoma, kad apsnigusi pelėda nurijo visą maistą, o po to per 24 valandas po šėrimo atauga kaulus granulių pavidalu. Norėdama išsilaikyti, snieguota pelėda kasdien turi suvalgyti apie 5 lemingus ar peles, o tai yra beveik 2000 per vienerius metus.



Žinoma, kad snieguota pelėda turi ryškiai baltas plunksnas, kurios dažnai būna nudažytos juodomis ir pilkomis spalvomis. Snieguota pelėda taip pat turi dideles akis, aštrų, lenktą snapą ir didelę galvą kartu su plunksnomis ant kojų. Visos šios snieguotos pelėdos savybės leidžia snieguotai pelėdai kuo geriau išgyventi poliariniame rate.

Dėl didelio dydžio snieguota pelėda savo aplinkoje turi nedaug natūralių plėšrūnų. Snieguotą pelėdą medžiojantys žmonės yra pagrindiniai apsnigtos pelėdos plėšrūnai, kartu su didelėmis lapėmis, laukiniais šunimis ir vilkais.

Žiūrėti visus 71 gyvūnai, prasidedantys S

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai