Voras beždžionė

Vorų beždžionių mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Atelidae
Gentis
Ateles
Mokslinis vardas
Simia Paniscus

Voro beždžionių apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

„Spider Monkey“ vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

Voros beždžionės faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, riešutai, lapai
Buveinė
Atogrąžų džiunglės ir atogrąžų miškai
Plėšrūnai
Žmogus, Ereliai, „Jaguar“
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Randama tropinėse Pietų Amerikos džiunglėse!

Voros beždžionės fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
35 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
15–27 metai
Svoris
6,4–12 kg (14–26 svarai)

'Vorų beždžionė yra viena iš labiausiai įgudusių alpinistų pasaulyje.'



Ši rūšis, turėdama ilgas galūnes ir uodegą, peršoka nuo vienos šakos prie kitos, grakščiai demonstruodama oro kontrolę. Tai protinga, rūpestinga ir judri, bet ir garsi ir agresyvi. Dėl medžioklės ir buveinių nykimo visai giminei gresia išnykimo šmėkla. Didelės pastangos buvo išsaugotos paskutinės beždžionių populiacijos.



3 voro beždžionės faktai

  • Nors jie paprastai vaikšto visomis keturiomis kojomis, vorinės beždžionės labai prisitaikė prie medžio gyvenimo būdo. Jų judėjimas tarp medžių yra tikras reginys. Jie atsargiai nelipa aukštyn ir žemyn medžiais. Vietoj tojie šokinėja arba krinta nuo vieno medžio prie kito.
  • Jų pranašumasuodegos turi mažus, be plaukų antgalius ir grioveliustai tarsi pirštų atspaudai.
  • Voras beždžionė nelaisvėje gali labai gerai veistis. Daugelis zoologijos sodų ir gamtos apsaugos organizacijų turi savoveisimo programas, kad šis gyvūnas būtų gyvas.

Voros beždžionės mokslinis vardas

Šis primatas priklauso a gentis gyvūnų, vadinamų moksliniu pavadinimuAteles. Šis žodis graikų kalba apytiksliai reiškia „neišsamus“, nurodant sumažintus ar neišsamius beždžionės nykščius. Šioje gentyje yra septynios gyvos rūšys, kurių dauguma įvardijama dėl spalvos ar kilmės šalies. Tarp jų yra raudonveidė beždžionė beždžionė, balta priekinė vorinė beždžionė, Peru beždžionė beždžionė, ruda beždžionė beždžionė, baltaskruostė beždžionė beždžionė, rudagalvė beždžionė beždžionė ir Geoffroy vorinė beždžionė. Vorų beždžionių gentis priklauso šeimaiAtelidae, kuris taip pat apima staugiančios beždžionės ir vilnonės beždžionės . Tai vienintelė pasaulyje primatų šeima, turinti visas prehensilines uodegas.



Vilnos, staugiančios ir vorinės beždžionės yra tik keli gyvūnai, kurie sudaro grupę, vadinamą Naujojo pasaulio beždžionėmis. Kaip rodo pavadinimas, šios beždžionės vystėsi ir klestėjo Naujajame Amerikos pasaulyje. Palyginti su senojo pasaulio beždžionėmis Azija ir Afrika , jie paprastai būna mažesnio dydžio, plokštesnės nosies ir skirtingos griaučių struktūros. Naujojo pasaulio ir Senojo pasaulio beždžionės paskutinį kartą turėjo bendrą protėvį prieš maždaug 40 milijonų metų, kai jų evoliucinės linijos išsiskyrė eidamos savo keliais.

Voro beždžionės išvaizda

Šie gyvūnai yra vieni iš didžiausių šiaip mažų beždžionių, kurių svoris svyruoja tarp 13 ir 24 svarų. Tai yra maždaug mažo svorio prijaukintas šuo bet su gerokai ilgesne uodega. Patinai paprastai būna šiek tiek didesni už pateles.

Kiti svarbūs beždžionės voros bruožai yra neįtikėtinai ilgos rankos, plokščia nosis, akių žiedai ir šiurkštūs plaukai, kurie paprastai yra juodos, baltos, rudos ar įdegio derinys.



Žmogaus voro beždžionės uodega

Viena iš ryškiausių ir svarbiausių šio primato savybių yra masyvi prehensilinė uodega. Nepaisant beveik neegzistuojančių nykščių (ar net dėl ​​jų), uodega yra pagrindinė priemonė, per kurią ji gali įsikibti į šakas ir patraukti daiktus. Pati uodega yra daug didesnė už kūną, siekia 20–40 colių. Palyginimui, kūnas nuo galvos iki kojos tiesiasi apie 14–26 colius.

Voros beždžionės uodega

Voro beždžionės elgesys

Šie padarai yra labai socialūs gyvūnai, kurie susiburia į didelius būrius šiek tiek susijusių asmenų. Šie kariai paprastai būna nedideli, tačiau pastebėta apie 50 beždžionių susibūrimų. Šie kariai visą dieną suskirstomi į mažesnes grupes pašarams ir miegui, ypač jei maisto trūksta, tačiau jie paprastai yra pakankamai arti, kad galėtų padėti vienas kitam nuo grėsmių. Maitinimas paprastai prasideda ryto valandomis ir tęsiasi visą dieną, o naktį jie miega medžiuose. Panašu, kad kariuomenė neturi galutinės struktūros, tačiau manoma, kad tą dieną grupinė maitinimo veiklą planuoja viena moteris.

Vyrai visą gyvenimą linkę likti vienoje grupėje, o moterys palieka grupę, kad rastų likimą kitur. Kadangi daugelis šių beždžionių patinėlių yra tarpusavyje susiję, ryšys tarp jų yra ypač stiprus, o tarp moterų - santykinai silpnesnis. Tai iš tikrųjų yra priešingas daugelio beždžionių rūšių elgesys, kai patelė paprastai būna ta, kuri visam laikui pasilieka grupėje.

Norėdami bendrauti tarpusavyje, šie primatai turi didžiulį balsų spektrą, įskaitant žieves, kaukimą, riksmus ir tam tikrą verkšlenantį triukšmą, panašų į arklį. Tai derinama su visokiomis skirtingomis pozomis ir veido bruožais. Pavyzdžiui, vorinės beždžionės nuožmiai demonstruoja agresiją, skirtą atbaidyti grėsmes ir įsibrovėlius. Jie tai daro purtydami kojomis šakas ir skleisdami kriokiantį garsą. Vis dėlto daug kas yra tik blizgesys, nes tai nėra paremta tikra jėga. Jei šis gambitas neveikia, kariuomenė gali išsiskirstyti ir pabėgti, kad nukreiptų plėšrūno dėmesį. Viliojimas, paprastai svarbus primatų socialinio elgesio aspektas, yra mažiau svarbus vorinių beždžionių elgesiui, galbūt dėl ​​sumažėjusio nykščio. Vietoj to, jie nudrasko save rankomis ir kojomis, kad pašalintų nešvarumus ir parazitus.

Manoma, kad šios būtybės yra vienos iš protingiausių iš Naujojo pasaulio beždžionių. Jų smegenys yra didesnės nei artimai susijusios kaukiančios beždžionės, bent jau tarp panašaus dydžio beždžionių. Šis intelektas gali padėti jiems bendrauti socialiai ir ieškoti maisto. Prisimenant tikslią daugelio įvairių vaisių, kuriuos jie reguliariai vartoja, vietą, tai labai pagerina jų išgyvenimo tikimybę laukinėje gamtoje.

Voros beždžionės buveinė

Ši primatų rūšis užima didelę žemės atkarpą tarp Amazonės atogrąžų miškai , Centrinė Amerika ir jų dalys Meksika . Dauguma iš septynių vorinių beždžionių rūšių daugiausia susitelkę Brazilija , Kolumbija , Venesuela ir bitai Peru . Geoffroy vorinė beždžionė yra šiauriausia rūšis, pasirodanti iki pat Meksikos centrinės dalies pakrantės. Kiekviena rūšis dažniausiai nori apsigyventi viduriniuose atogrąžų miškų ir kitų miškų sluoksniuose, dažnai šalia upių ir upelių.

Vorų beždžionių dieta

Šių būtybių mityba pirmiausia susideda iš vaisių, riešutų ir gėlių. Tai papildyta vorų mėsa ir vabzdžiai . Vorinė beždžionė daug dienos praleis ieškodama maisto mažose grupėse. Jis skins medžius, ieškos paslėptų kąsnių. Kai kurios beždžionės per savo gyvenimą gali valgyti daugiau nei 100 skirtingų augalų rūšių vaisius.

Vorų beždžionių plėšrūnai ir grėsmės

Pagrindiniai plėšrūnai yra pumos , jaguarai , gyvatės ir kartais erelis . Arborealus gyvenimo būdas suteikia tam tikrą apsaugą nuo plėšrūnų, tačiau kai kurie iš šių gyvūnų puikiai moka lipti į medžius, o plėšrieji paukščiai kartais gali iš viršaus pagauti nežinančią vorinę beždžionę. Jei ji nuklysta į miško paklotę, tada beždžionė yra daug labiau pažeidžiama plėšrumo. Jis turi nedaug natūralių gynybinių priemonių, išskyrus galimybę lipti.

Šie gyviai tradiciškai buvo medžiojami kaip maisto šaltinis. Dėl jų pašėlusio ir triukšmingo elgesio juos dažnai galima rasti tankiuose miškuose. Tačiau miškų kirtimo ir žemės ūkio praradimas dėl buveinių yra pagrindinė grėsmė, kelianti pavojų visam vorinių beždžionių populiacijai. Tai sunaikino didžiąją dalį natūralių miškų, kuriais remiasi, suskaidydamas likusias populiacijas. Voras beždžionė taip pat yra pažeidžiama kelių ligų. Greitis, kuriuo vorinė beždžionė yra jautri maliarijai, pavertė ją vertinga žmonių tyrinėtojų tema.

Vorų beždžionių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Šio gyvūno veisimosi sezonas trunka visus metus. Beždžionės patelė turi plačią laisvę pasirinkti, su kuriuo patinu ji nori poruotis. Tačiau vyrai gali būti gana agresyvūs, kartais užmušti nesusijusį patelės vaiką, su kuriuo šiuo metu poruojasi.

Motina nešios negimusį kūdikį nėštumo laikotarpiu iki 232 dienų. Gimdydama ji dažnai atsiribos nuo likusios kariuomenės dalies. Kadangi šis gimimo ir vystymosi procesas labai apsunkina motiną, ji augins tik vieną vaiką maždaug kas dvejus ar penkerius metus. Retai kada ji pagimdys dvynukus. Beždžionės kūdikis slaugys ir apsaugos mamą maždaug metus po gimimo. Ji viena yra atsakinga už savo atžalų priežiūrą ir negauna jokios pagalbos iš kitų kariuomenės vyrų ir moterų. Kol vaikas ieškos maisto, vaikas saugos savo nugarą ir apvynios uodegą aplink savo uodegą ar kūną.

Dėl papildomo vystymosi laiko, reikalingo išmokti socialinių ženklų ir kitos vertingos informacijos, šio gyvūno brendimo laikas yra gana ilgas. Jis pradės veistis tik maždaug po penkerių metų. Tipinė beždžionės voratinklio gyvenimo trukmė yra nuo 20 iki 27 metų. Nelaisvėje, kur jie dažniausiai nepatiria plėšrūnų spaudimo, ligų ir medžioklės, jie gali gyventi iki 40 metų.

Vorų beždžionių motina ir kūdikis

Vorų beždžionių populiacija

Ši primatų rūšis yra viena iš labiausiai nykstančių ir nesaugių primatų grupių pasaulyje. Pagal IUCN Raudonąjį sąrašą, kuris yra bene išsamiausias gyvūnų apsaugos būklės šaltinis pasaulyje, penkios iš septynių rūšių yra nyksta , o rudoji vorinė beždžionė yra kritiškai nykstanti . Raudonojo veido vorinės beždžionės sveikata yra palyginti geresnė, palyginti su kitomis rūšimis. Jis nurodytas tik kaip pažeidžiamas iki išnykimo. Nėra visiškai aišku, kiek brandžių individų lieka laukinėje gamtoje, tačiau atrodo, kad visoje šalyje jų skaičius mažėja. Esamo miško apsauga ir senų buveinių atkūrimas bus labai svarbūs jų tolesniam išlikimui.

Voros beždžionės zoologijos soduose

Dėl savo garsaus elgesio ir žaismingo, energingo pobūdžio šie padarai yra populiarus eksponatas daugelyje zoologijos sodų visoje JAV. „Geoffroy“ juodoji ranka beždžionė yra pagrindinis vaizdas Los Andželo zoologijos sodas ir Sent Luiso zoologijos sodas. Kitų rūšių vorų beždžionių galite rasti Aleksandrijos zoologijos sodas Luizianoje , Konektikuto Beardsley zoologijos sodas , Centrinės Floridos zoologijos sodas ir botanikos sodai , Boise zoologijos sodas , Našvilio zoologijos sodas , Mažojo Roko zoologijos sodas Arkanzase Poterio parko zoologijos sodas Mičigano valstijoje Lansinge ir daugelyje kitų. Dauguma šių zoologijos sodų bendradarbiauja su laukinių gyvūnų išsaugojimo organizacijomis, siekdami išsaugoti vorų beždžiones ir atstatyti jų skaičių. Tam padeda tai, kad nelaisvėje juos palyginti lengva veisti.

Žiūrėti visus 71 gyvūnai, prasidedantys S

Įdomios Straipsniai