Gulbė

Mokslinė gulbių klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Anseriformes
Šeima
Anatidae
Gentis
Cygnus
Mokslinis vardas
Cygnus atratus

Gulbių apsaugos būklė:

Netoli grasino

Gulbės vieta:

Afrika
Azija
Centrinė Amerika
Eurazija
Europa
Šiaurės Amerika
Okeanija
Pietų Amerika

„Gulbės faktai“

Pagrindinis grobis
Vandens augalai, vabzdžiai, mažos žuvys
Skiriamasis bruožas
Dideli, galingi sparnai ir kojos su tinkleliu
Sparnų ilgis
200 cm - 350 cm (79 colių - 138 colių)
Buveinė
Didelės, seklios pelkės ir atviras vanduo
Plėšrūnai
Žmogus, Vilkas, Meškėnas
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Pulkas
Mėgstamiausias maistas
Vandens augalai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
5
Šūkis
Tarša paveikė gyventojus!

Gulbių fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
  • Oranžinė
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
50 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
8 - 12 metų
Svoris
10 kg - 15 kg (22 svarai - 33 svarai)
Ilgis
91 cm - 150 cm (36 coliai - 60 coliai)

Gulbė visame pasaulyje žinoma dėl savo grožio, elegancijos ir grakštumo.



Gulbė yra vandens paukščių gentis, turinti galimybę plaukti ir skristi neįtikėtinu greičiu ir judrumu. Šis paukštis taip pat yra labai protingas, atsidavęs porai ir labai agresyviai ginantis savo jauniklius. Jie yra dažnas vaizdas vidutinio klimato ir šaltesnio klimato aplink pasaulį.



4 neįtikėtini gulbės faktai!

  • Angliškas žodis gulbė taip pat bendrinamas su vokiečių ir olandų kalbomis. Tikėtina, kad jo šaknys yra senesnis indoeuropiečių žodis swen, kuris reiškia skambėti ar dainuoti.
  • Juodoji gulbė dažnai įvardijama kaip retų ir netikėtų įvykių simbolis dėl to, kad senovės rašytojai to neegzistavo. Tai buvo laikoma tiesa iki Australijoje aptikus juodųjų gulbių, kurios iš tikrųjų yra gana paplitusios šiame regione.
  • Šis paukštis yra daug greitesnis sausumoje, nei galite įtarti, kai greitis siekia 22 mylių per valandą. Vandenyje jis taip pat gali pasiekti maždaug 1,6 mylios per valandą greitį irkluodamas pynėmis. Bet jei jos ištiesia sparnus, gulbės gali leisti vėjui juos nešti daug didesniu greičiu, tuo pačiu taupant energiją.
  • Šie paukščiai visame pasaulyje yra svarbūs žmonių mitologijose ir menuose. Kai kurios žinomiausios istorijos susijusios su metamorfoze ir transformacija. Graikų legenda teigia, kad dievas Dzeusas kadaise persirengė gulbe. Garsusis XIX a. Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“, kilęs iš rusų ir vokiečių liaudies pasakų, yra pasakojimas apie princesę, kurią prakeiksmas pavertė gulbe. Ir, žinoma, Hanso Christiano Anderseno pasaka „Bjaurusis ančiukas“ yra apie antį, kuri virsta gulbe.

Gulbių mokslinis vardas

mokslinis vardas nes gulbių gentis yra Cygnus (žodis kilęs iš graikiškų ir lotyniškų gulbės žodžių). Yra šešios gyvos gulbių rūšys ir daugelis kitų, žinomų iš iškastinių duomenų. Tai apima nebylį, giesmininką, trimitininką, tundrą, juodą ir juodą kaklą. Kita rūšis, vadinama Pietų Amerikos koskorobos gulbe, iš tikrųjų nėra tikra gulbė, veikiau savo atskirą gentį. Šie paukščiai kartu su paukščiais priklauso vandens paukščių (mokslinis pavadinimas Anatidae) šeimai antys ir žąsys .

Gulbės išvaizda

Grakščiai plaukiodami per vandenį, šie paukščiai yra įspūdingas reginys, kurio ypatybės yra didelis kūnas, ilgas ir išlenktas kaklas ir didelės kojos. Kiekviena rūšis turi skirtingų spalvų plunksną. Paprastoji gulbė nebylė beveik visiškai padengta baltomis plunksnomis, išskyrus oranžinę sąskaitą ir keletą juodų žymių ant veido. Trimitavimo gulbė turi baltas plunksnas ir juodą sąskaitą, o tundros ir gulbės giesmininkės sąskaitoje yra juodos ir geltonos spalvos mišinys. Juodakaklė gulbė, kaip rodo pavadinimas, ant kaklo turi juodas plunksnas, taip pat juodą sąskaitą, raudoną rankenėlę aplink sąskaitą ir baltas žymes aplink akis. Juodoji gulbė yra visiškai padengta juodomis plunksnomis su ryškiai raudona sąskaita ir blyškiu galu.



Šie paukščiai priskiriami didžiausiems vandens paukščiams ir tarp didžiausių paukščių pasaulyje. Ilgiausia rūšis yra trimitinė gulbė, kurios dydis yra beveik 5,5 pėdos, o sparnų ilgis yra apie 10 pėdų. Sunkiausia rūšis yra 30 svarų gulbė nebylė (kuri kartais sveria net 50 svarų), tačiau, nors ir baisus, šis papildomas svoris yra probleminė savybė, dėl kurios sunku skristi. Jie tai kompensuoja silpnesniais į korį panašiais kaulais. Patinai (vadinami burbuolėmis) paprastai yra didesni nei moterys (vadinami rašikliais), tačiau jų plunksnos savybės yra nepaprastai panašios.

Dvi baltos gulbės.
Dvi baltos gulbės.

Gulbių elgesys

Tarp šių paukščių labiausiai pastebimų socialinių savybių yra intensyvūs ryšiai, kuriuos jie užmezga su vienu gyvenimo draugu. Skirtingai nuo daugelio kitų paukščių rūšių (net glaudžiai susijusių žąsų ir ančių), tai turi keletą ryškių pranašumų. Pirma, tai leidžia porai mokytis iš savo reprodukcinių nesėkmių ir kurti geresnes strategijas. Antra, pora dalinsis keliomis pareigomis, įskaitant lizdų, kuriuos jie stato iš žolių, šakų, nendrių ir kitos augmenijos, statybą. Tai daro juos kur kas efektyvesnius nei būtų savaime. Trečia, dėl ilgų migracijos kelių jie turi mažiau laiko įsigyti porą, todėl viso gyvenimo ryšys iš tikrųjų taupo jų laiką.

Nors logiška, kad poros visą gyvenimą lieka ištikimos viena kitai, net ir gulbių ištikimybė turi savo ribas. Atrodo, kad tarp juodųjų gulbių moterų sukčiavimas vyksta reguliariai, galbūt kaip atsarginė reprodukcijos strategija. Manoma, kad vienas iš septynių šios rūšies kiaušinių yra svetimavimo rezultatas. Jei porai išvis nepavyksta užauginti jauniklių, bet kurios rūšies gulbės gali išsiskirti ir susirasti naują porą.



Šie paukščiai yra gana gynybiniai gyvūnai, kurie padarys viską, kad apsaugotų savo jauniklius. Norėdami pašalinti grėsmes, jie įsitaisys ekrane, vadinamame „busking“, kuris apima šnypštimą, šniurkštimą ir plevėsavimą ištiestais sparnais. Dėl palyginti silpnų kaulų šis ekranas dažniausiai yra blefas, kuris turi mažai jėgos, tačiau tai netrukdo jiems suktis. Nuvarę plėšrūną, jie skleidžia pergalingą garsą. Jie taip pat bendrauja atlikdami įvairius kitus balsus, sklindančius iš vėjo vamzdžio ar krūtinėlės, įskaitant kai kurias rūšis žąsis, tokias kaip garbanos. Net vadinamoji gulbė nebylė gali leisti šnypštimą, knarkimą ar niurzgėjimą.

Po veisimosi sezono paukštis žiemą migruoja į šiltesnį klimatą skrisdamas įstrižomis V formacijomis su maždaug 100 individų. Kai švino paukštis pavargsta, jo vietą priekyje užima kitas. Šie paukščiai gali būti iš dalies migruojantys arba visiškai migruojantys, priklausomai nuo jų lizdo vietos. Visiškai migruojančios rūšys paprastai gyvena šaltesniame klimate ir kasmet gali keliauti tuo pačiu maršrutu tūkstančius mylių link šiltesnio klimato.

Gulbių buveinė

Šie paukščiai yra endeminiai tvenkiniams, ežerams, upėms, žiotims ir pelkėms visame pasaulyje. Dauguma rūšių mėgsta vidutinio klimato arba Arkties klimatą ir migruoja šaltuoju metų laiku. Paprastoji gulbė nebylė yra gimtoji Europoje. Vėliau jis buvo įvežtas į Šiaurės Ameriką (kur klestėjo), Naująją Zelandiją, Japoniją ir Pietų Afriką. Tundros gulbė, kaip rodo pavadinimas, gyvena Šiaurės Amerikos ir Azijos Arkties regionuose, tačiau žiemą migruoja į pietus, kaip Teksasas ir šiaurinė Meksika. Kitos rūšys yra Eurazijos gulbė giesmininkė, Šiaurės Amerikos trimitinė gulbė, Pietų Amerikos gulbė juodu kaklu ir Australijos juodoji gulbė.

Gulbių dieta

Šis paukštis yra žolėdis gyvūnas, maitinantis tik šaknis, lapus, stiebus, ūglius ir kitas augalines medžiagas. Plaukdamas vandenyje, jis maitinasi metodu, vadinamu dabbling, kurio metu jis apsiverčia aukštyn kojomis ir ilgu kaklu nusileidžia žemyn apačioje esančiai augmenijai. Paukštis taip pat gali užlipti į žemę ieškoti maisto.

Gulbių plėšrūnai ir grasinimai

Šis paukščio didelis dydis, greitas greitis, skraidymo gebėjimas ir gana agresyvus elgesys (bent jau esant grėsmei) atgraso daugumą plėšrūnų, tačiau senus, sergančius ir jaunus (ypač kiaušinėlius) kartais kankina. lapės , meškėnai , vilkai ir kiti mėsėdžiai žinduoliai. Buveinių praradimas, užterštumas ir medžioklė kėlė nuolatinę grėsmę, tačiau jie gali gana gerai prisitaikyti prie žmonių gyvenamųjų vietų, o auginant tvenkinius ir ežerus vietinei laukinei gamtai, gyventojų skaičius išliko didelis. Ateityje klimato kaita paveiks gulbių buveines ir migracijos modelius.

Gulbių reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Gulbių piršlybos apima daugybę įmantrių rišimo ritualų, tokių kaip sąskaitos išpylimas, sinchroninis plaukimas ir galvos kontaktas (kai jų išlenkti kaklai suformuoja širdies formą). Gulbės taip pat šoka, kelia garsus ir leidžia laiką vienas su kitu. Juodoji Australijos gulbė netgi turi specialias plunksnas, kurios padėtų jiems pritraukti porą.

Kai pora susivienija, moteriškojo švirkštimo priemonė lizde padeda maždaug trijų - aštuonių nepažymėtų kiaušinių sankabą (juodoji gulbė yra vienintelė rūšis, kuri per metus deda kelias sankabas). Didžiąją laiko dalį ji praleidžia inkubuodama kiaušinius, o patinas budi šalia, tačiau patinas kartais taip pat imsis inkubacinių pareigų. Tai suteikia moteriai laiko maitintis papildomu maistu ir atstatyti riebalų atsargas.

Inkubacinis laikotarpis paprastai trunka mėnesį. Išsiritę jaunieji kūdikių kūdikiai turi trumpus kaklus ir storą plunksnų apačią. Jie sugeba bėgioti ir plaukioti beveik iš karto, tačiau tėvai vis tiek atidžiai stebi perą ir kartais jaunam kūdikiui leidžiasi pasivažinėti ant nugaros. Bent pirmuosius dvejus gyvenimo metus paukščiai pasižymi margu pilku ar rudu pavidalu. Jie pilną lytinę brandą pasiekia po trejų ar ketverių metų, o jų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra apie 20 metų, o nelaisvėje - iki 50 metų.

Gulbių populiacija

Dėl ilgametės apsaugos visa gulbių gentis yra puikios sveikatos. Pagal IUCN Raudonąjį sąrašą, kuriame stebima daugelio gyvūnų populiacijos būklė visame pasaulyje, kiekviena gulbės rūšis yra įtraukta į mažiausiai susirūpinimo , kuri yra geriausia įmanoma išsaugojimo prognozė. Gyventojų skaičius, nors ir nėra tiksliai žinomas, visame pasaulyje yra stabilus arba didėja. Šiaurės Amerikoje buvusi trimitinė gulbė 1935 m. Kadaise nukrito iki 100 paukščių, tačiau nuo to laiko ji buvo reabilituota.

Gulbės zoologijos sode

Nors tai yra įprastas vaizdas visame pasaulyje, gulbė yra labai populiari savybė daugelyje Amerikos zoologijos sodų, paprastai plaukiojanti aplink tvenkinius. Trumpetė gulbė laikoma Minesotos zoologijos sode, Merilendo zoologijos sodas , ir Linkolno parko zoologijos sodas Čikagoje. Tundros gulbę galima rasti adresu Naujosios Anglijos zoologijos sodas . Juodojo kaklo gulbė, žinoma kaip „Swanton“, taip pat yra parodoje Denverio zoologijos sodas .

Žiūrėti visus 71 gyvūnai, prasidedantys S

Įdomios Straipsniai