Tukanas

Tukano mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
Piciformes
Šeima
Ramphastidae
Gentis
Ramphastos
Mokslinis vardas
„Ramphastos Toco“

Tukano apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Tukano vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

Tukano faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, kiaušiniai, vabzdžiai
Skiriamasis bruožas
Mažas kūnas ir milžiniškas spalvingas snapas
Sparnų ilgis
50 cm - 119 cm (20 colių - 47 colių)
Buveinė
Žemumų atogrąžų miškai ir atogrąžų miškai ribojasi
Plėšrūnai
Žmogus, Weasels, dideli paukščiai
Dieta
Visavalgis
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Paukštis
Vidutinis sankabos dydis
3
Šūkis
Yra daugiau nei 40 skirtingų rūšių!

Tukano fizinės charakteristikos

Spalva
  • Geltona
  • Juoda
  • Balta
  • Oranžinė
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
39 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
12 - 20 metų
Svoris
130 g - 680 g (4,6–24oz)
Aukštis
29 cm - 63 cm (11,5 colio - 29 colio)

Tukanas yra vidutinio dydžio paukštis, kilęs iš Centrinės ir Pietų Amerikos bei Karibų jūros atogrąžų miškų. Šiandien Pietų Amerikos džiunglėse gyvena daugiau nei 40 skirtingų tukanų rūšių.



Tukanas geriausiai žinomas dėl savo didelio spalvingo snapo, kuris, nepaisant didelio dydžio, yra stebėtinai lengvas dėl to, kad jis pagamintas iš medžiagos, vadinamos keratinu (ta pati medžiaga, iš kurios susidaro daugelio gyvūnų, įskaitant žmones, nagai ir plaukai). Tukano snapas yra maždaug pusės tukano kūno ilgio ir naudojamas poravimosi, maitinimo ir gynybos tikslais. Tukano sąskaita nėra ypač stipri, todėl ji labiau naudojama plėšrūnų bauginimui, o ne kovai su jais.



Tukanas turi tik mažus sparnus, nes jis gyvena miškuose, todėl nereikia važiuoti dideliais atstumais. Tukano sparnų ilgis yra maždaug tokio pat ilgio kaip tukano kūno. Nors tukanas sugeba skristi, tukanas nelabai moka skraidyti ir negali būti ore labai ilgai. Užuot naudojęs sparnus, kad apeitų, tukanas apyniai tarp medžių šakų naudoja lenktus pirštus ir aštrius nagus, kad gerai sukibtų su siauru paviršiumi.

Tukanai yra visaėdžiai paukščiai ir minta augalų ir gyvūnų mišiniu. Tukanai valgo vaisius, uogas, riešutus ir sėklas kartu su kiaušiniais, vabzdžiais, smulkiais žinduoliais ir ropliais. Pagrindinis tukano maisto šaltinis yra vaisiai, augantys ant medžių, kuriuose gyvena tukanas.



Tukanai turi daug plėšrūnų Pietų Amerikos džiunglėse, įskaitant žmones, didelius plėšrius paukščius ir laukines kates. Žirklės, gyvatės ir žiurkės yra linkusios labiau grobti tukano kiaušinius, o ne patį tukaną (daug mažų gyvūnų paprastai gąsdina didelė tukano sąskaita).

Nors tukanai paprastai yra vieniši maitindami, tukanai dažnai gyvena mažose grupėse, kuriose yra maždaug 6 ar 7 paukščiai. Ryškios tukano spalvos suteikia tukanui maskuotę spalvingame atogrąžų miško baldakime. Tačiau dėl ryškių spalvų tukanai dažnai užfiksuojami ir parduodami kaip naminiai gyvūnai, o tukanai yra populiarūs gyvūnai egzotiškų naminių gyvūnėlių prekyboje.

Tukanai savo lizdą stato medžiuose ir padeda maždaug 3 kiaušinius. Išsiritus tukanų jaunikliams, tiek tukano patinas, tiek patelė padeda juos išmaitinti ir apsaugo nuo plėšrūnų. Tukanų jaunikliai gimsta su mažais snapeliais, kurie bent kelis mėnesius nepasiekia viso dydžio.



Peržiūrėti visus 22 gyvūnai, prasidedantys T

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Christopheris Perrinsas, Oksfordo universiteto leidykla (2009) „Paukščių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai