Tuatara

Tuataros mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
roplys
Įsakymas
Sphenodontia
Šeima
Sphenodontidae
Gentis
Sphenodonas
Mokslinis vardas
Sphenodon Punctatus

Tuataros apsaugos statusas:

Netoli grasinta

Tuatara Vieta:

Okeanija

Tuatara faktai

Pagrindinis grobis
Vabzdžiai, kiaušiniai, driežai
Buveinė
miškai ir pievos
Plėšrūnai
Kiaulės, katės, graužikai
Dieta
Mėsėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
12
Gyvenimo būdas
  • Vienišas
Mėgstamiausias maistas
Vabzdžiai
Tipas
Roplys
Šūkis
Yra tik keliose Naujosios Zelandijos salose!

Tuataros fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Žalias
Odos tipas
Svarstyklės
Didžiausias greitis
15 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
50–100 metų
Svoris
600–900 g (1,3–1,9 svaro)

Viena iš tuataros pravardžių tarp mokslininkų yra „gyvoji fosilija“, nes joje nėra evoliucinių pokyčių.



Dėl to, kad tai ne visai a driežas ir ne visai dinozauras, Naujosios Zelandijos tuatara yra vienas iš nedaugelio pasaulyje išlikusių išties unikalių gyvūnų. Šie ropliai gali atrodyti kaip driežai, tačiau jie priklauso savo atskirai klasei ir yra vieninteliai išlikę jų taksonominės tvarkos nariai. Mokslininkai yra labai suinteresuoti juos studijuoti, nes jie gali suteikti supratimą apie tai, kaip šiandien driežai ir gyvatės išsivystė.



Tuatara faktai

  • Maorių kalba pavadinimas „tuatara“ reiškia „viršūnės ant nugaros“.
  • Tuataras išgyveno nuo triaso laikotarpio, kuris buvo maždaug prieš 240 milijonų metų.
  • Jie yra vieninteliai išlikę Rhynchocephalia ordino nariai.
  • Tuatarų galvos viršuje yra trečioji akis, vadinama „parietine akimi“.
  • Tuataros gyvenimo trukmė yra ilgesnė nei 60 metų. Net iki 100 metų nelaisvėje!

Tuataros mokslinis pavadinimas

Tuataros mokslinis pavadinimas yraSphenodon punctatus. „Sphenodon“ kilo iš graikų kalbos žodžių „sphen“, reiškiančio „pleištą“, ir „odon“, reiškiančio „dantį“. „Punctatus“ yra lotyniškas žodis, reiškiantis „smailus“.

Maorių kalboje žodis „tuatara“ reiškia „viršūnės ant nugaros“. Maoriai yra vietinės Naujosios Zelandijos Polinezijos žmonės.



Tuataros išvaizda ir elgesys

Tuataros gimtinė yra Naujoji Zelandija ir tai yra didžiausias šalies roplys. Patinai gali užaugti beveik trijų pėdų ilgio, o suaugusios moterys paprastai užauga maždaug dviejų pėdų ilgio. Tiek patinai, tiek moterys visiškai suaugę svers tik iki dviejų svarų, todėl, nepaisant to, kad jie yra pažymėti kaip didžiausi ropliai Naujojoje Zelandijoje, jie nėra ypač dideli gyvūnai.

Jie yra vieniši padarai, kurie gyvena urvuose, tačiau buvo žinoma, kad jie dalijasi savo urvais su tam tikrais jūros paukščiais, su kuriais gyvena harmoningai.

Tiek patinai, tiek moterys turi panašią spalvą. Dauguma jų turi prislopintą, alyvmedžių žalios arba surūdijusios rudos spalvos odą, kad padėtų įsilieti į aplinką. Vienas įdomus faktas apie tuataros spalvą yra tai, kad jis gali kisti laikui bėgant. Jie kasmet tirpsta, todėl senstant jų spalva gali palaipsniui pasikeisti.

Tuatarų patinai turi didelę, savitą spyglių keterą ant nugaros ir kaklo. Šiuos spyglius galima išpūsti į efektingą vaizdą, kad poravimosi metu sužavėtų moteris, tačiau jie taip pat naudojami dominavimui parodyti kovojant su kitais vyrais.

tuatara (Sphenodon punctatus) tuatara iš arti

Tuataros buveinė

Tuataras gali būti tik Naujojoje Zelandijoje. Šiuo metu jie gyvena tik keliose jūroje esančiose salose ir ribotuose žemyno regionuose.

Tuataros dieta

Kadangi tuataros yra unikalios roplių pasaulyje, daugelis žmonių klausia: „Ką tuatarai valgo?“

Šiuo aspektu tuataros yra panašios į daugelį kitų driežai ir panašaus dydžio ropliai. Jie pirmiausia valgo tokius vabzdžius kaip vabalai , sliekai, svirpliai ir vorai. Jei šių vabzdžių nėra, buvo žinoma, kad jie valgo sraigės , varlės , paukščių kiaušiniai, odelės ir net jų pačių jaunikliai.



Tuataros plėšrūnai ir grasinimai

Tuataras svyruoja tarp klasifikavimo kaip nykstančios rūšys ir yra „rizikos“ ar „pažeidžiamas“, o tai yra žingsnis žemiau. Tačiau IUCN neseniai jį atnaujino, kad tai būtų kuo mažiau rūpesčių dėl sėkmingų išsaugojimo pastangų.

Didžiausia grėsmė laukiniams tuatarams yra plėšrūnai žinduoliai, kurie į salas buvo įvežti per žmonių gyvenvietę. Šunys ir žiurkės turėjo rimčiausią poveikį tuataros populiacijoms, tačiau kiti gyvūnai, pvz šeškai ir katės turėjo įtakos ir jų skaičiui.

Dėl to, kad šie introdukuoti plėšrūnai per tokį trumpą laiką smarkiai sunaikino laukinių tuatarų populiacijas, Naujosios Zelandijos vyriausybė 1895 m. Paskelbė, kad tuatarai ir jų kiaušinėliai yra visiškai saugomi. Ta apsauga tebeveikia ir šiandien išsaugant jų mažėjantį skaičių.

Tuatara reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Tuatarai nėra panašūs į daugumą roplių, nes jie dauginasi gana lėtai. Gamtoje jų gyvenimo trukmė yra gana ilga - 60 ir daugiau metų, ir nelaisvėje jie gali nugyventi iki 100 metų.

Šis ilgas gyvenimas reiškia, kad jie nesulaukia lytinės brandos, kol jiems sukanka 10–20 metų. Be to, jie ir toliau auga maždaug iki 35 metų.

Poravimasis vyksta vidurvasarį ir dažniausiai diktuojamas patelių. Patinai gali daugintis kiekvienais metais, tačiau moterys paprastai veisiasi tik kas dvejus ar penkerius metus. Patinai patamsins odą, išskleis keteras ir lauks už patelės urvo, bandydami jai padaryti įspūdį. Tuatarų patinai neturi išorinio reprodukcinio organo, todėl perduodami spermą patelėms trindami kloakas. Tai vadinama „kloakiniu bučiniu“.

Moterys šią spermą gali laikyti iki metų, ir jomis apvaisinti sankabą, kurios dydis gali būti nuo vieno kiaušinio iki 19 kiaušinių. Šie kiaušiniai inkubuojami 12–15 mėnesių, o tai nepaprastai ilgas laikotarpis, ypač ropliams. Deja, šis ilgas inkubavimas reiškia, kad tuatara kiaušiniai yra lengvas plėšrūnų maistas.

Tuataros motinos nelieka šalia, kad apsaugotų kiaušinius ar kūdikius, kai jie išsirita, todėl visi inkubacinį laikotarpį išgyvenantys perinti paukščiai yra ypač pažeidžiami ir turi nedelsdami patys pasirūpinti maistu ir saugumu.

Įdomus faktas apie tuataros kūdikius yra tas, kad inkubacinio lizdo temperatūra lemia perėjimo lytį. Tai reiškinys, žinomas kaip „nuo temperatūros priklausomas lyties nustatymas“. Mokslininkai pastebėjo, kad kiaušiniai, inkubuoti 70 laipsnių temperatūroje, turi vienodas galimybes būti vyrais ar moterimis. Kiaušiniai, kurie inkubuojami 72 laipsnių temperatūroje, paprastai būna apie 80 proc. Vyrų, o lizdai, atvėsę iki 68 laipsnių pagal Celsijų, paprastai yra moterys. Jei lizdas atvėsinamas iki 64 laipsnių pagal Celsijų, visi išsiritę bus patelės.

Tuataros gyventojai

Šiuo metu tuataras galima rasti išsibarsčiusius mažose Naujosios Zelandijos žemyninės dalies kišenėse ir keliose graužikų neturinčiose atokesnėse salose. Manoma, kad gamtoje egzistuoja tik apie 55 500 tuatarų.

Be laukinėje gamtoje esančių, kai kurie yra laikomi specialiose šventovėse ir auginami nelaisvėje kaip veisimo programos, padedančios padidinti populiacijos skaičių.

Dėl to tuatarai dažnai vis dar laikomi nykstančios rūšys . Tačiau Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) ar jis nurodytas kaip mažiausiai susirūpinimo nes pastangos pašalinti invazines rūšis stipriai paveikė tuataros savijautą ir ateitį. Nors tai reiškia, kad išgyvenimui jis priklauso nuo gamtos apsaugos valdymo.

Peržiūrėti visus 22 gyvūnai, prasidedantys T

Įdomios Straipsniai