Maža karvė

„Vaquita“ mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Phocoenidae
Gentis
Phocoena
Mokslinis vardas
Phocoena sinusas

Vaquita apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

„Vaquita“ vieta:

Šiaurės Amerika
Vandenynas

„Vaquita“ įdomus faktas:

Mažiausias banginių šeimos gyventojas vandenyne

„Vaquita“ faktai

Grobis
Žuvys, vėžiagyviai, kalmarai
Pagrindinis grobis
Rykliai
Grupinis elgesys
  • Mokykla
Linksmas faktas
Mažiausias banginių šeimos gyventojas vandenyne
Numatomas gyventojų skaičius
10
Didžiausia grėsmė
Priegauda
Ryškiausias bruožas
Jokio snapo, tamsūs žiedai aplink akis
Kiti vardai)
Maža karvė
Nėštumo laikotarpis
11 mėnesių
Vandens tipas
  • Druska
Buveinė
Vandenynas
Plėšrūnai
Rykliai
Dieta
Visavalgis
Tipas
Cetacean
Dažnas vardas
Maža karvė

Vaquita fizinės savybės

Spalva
  • Pilka
Odos tipas
Oda
Gyvenimo trukmė
240
Svoris
90 svarų
Ilgis
4-5 pėdos

Vaquita santrauka

Vaquita turi keletą įrašų tarp kitų banginių šeimos gyvūnų, įskaitant mažiausių ir rečiausių iš visų žinomų jūrų žinduolių. Tai kiaulė rūšį tik neseniai atrado ir katalogavo tyrėjai, kurie iki 1980-ųjų neturėjo tiriamo gyvenimo pavyzdžio. Jie yra tik nedideliame plote šiauriniame Kalifornijos įlankos gale, rajone, vadinamame Kortezo jūra. Nors informacijos apie šių gyvūnų biologiją ir elgesį yra labai nedaug, gamtosaugininkai yra tikri, kad jie yra visiško išnykimo riboje.



3 „Vaquita“ faktai

  • Reti įrašai:Vaquita turi keletą įrašų, įskaitant rečiausius jūros žinduolius ir tuos, kurių vietinis arealas yra mažiausias.
  • Akių šešėlis:Tamsi spalva aplink akis yra skiriamasis gyvūno bruožas ir yra naudojamas greitai joms nustatyti laukinėje gamtoje.
  • Netiesioginę žalą:Artėjantį rūšies išnykimą beveik visiškai lemia atsitiktinis žuvų tinklų, skirtų gaudyti kitiems gyvūnams, žūtis.

Vaquita klasifikacija ir mokslinis pavadinimas

„Vaquita“ yra ispaniškas žodis, reiškiantis „maža karvė“, kilęs dėl savo ypač mažo ūgio, palyginti su kitomis kiaulių rūšimis. Mažoji karvė, būdama banginių šeimos gyvūnas, yra glaudžiai susijusi su tokiais jūros žinduoliais delfinai ir banginiai . Rūšis klasifikuojama kaip Phocoena sinus, kas pažodžiui reiškia „kiaulę iš Kalifornijos įlankos“. Ši įlanka yra vienintelė žinoma gyvūnų natūrali buveinė. Jie yra žinduolių klasės Phocoenidae šeimos nariai.



Vaquita išvaizda

Mažiausia karvių rūšis pasaulyje yra tinkamai pavadinta maža karvė. Suaugusieji užauga maždaug nuo 4 iki 5 pėdų ilgio, subrendęs svoris svyruoja nuo 60 iki 120 svarų. Jie turi ryškiai didelį ir kampinį nugaros peleką, palyginti su jų dydžiu. Suaugusios patelės paprastai būna šiek tiek ilgesnės už patinus, tačiau turi mažiau ryškius nugaros pelekus. Kaip ir delfinai bei kiti jūrų žinduoliai, jie turi periodiškai atsikvėpti.

Jų palyginti maži kūnai turi suapvalintą formą, be jokio pastebimo snapo, o tai suteikia jiems skirtingą išvaizdą nei jų pusbroliai delfinai. Vaquita kūnas dažniausiai yra pilkas, tamsesnė oda išilgai viršaus, o šviesesnė - išilgai pilvo. Jų akiduobėse ir burnose jie taip pat turi būdingą tamsią spalvą.



Pora vaquita plaukimo

Vaquita paplitimas, populiacija ir buveinė

Vaquita turi abejotinų rečiausių jūrinių žinduolių pasaulyje ir mažiausio geografinio diapazono įrašus. Jie buvo rasti tik gana saugomuose Kortezo jūros vandenyse, kuris yra sūraus vandens telkinys šiauriniame Kalifornijos įlankos gale. Persijos įlanka suteikia tinkamą prieglobstį nuo stipresnių Ramiojo vandenyno vandenynų srovių, taip pat audrų ir didesnių plėšrūnų, kurie dažnai būna tuose vandenyse, turbulencijos.

Jie linkę laikytis seklių vandenų ir paprastai plaukia per 500 pėdų paviršiaus. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl jie yra ypač pažeidžiami žiauninių tinklų ir kitų vietinės komercinės žvejybos operacijų praktikos. Per pastaruosius kelis dešimtmečius daugybė vaquita buvo prarasta dėl to, kad buvo netyčia pakliuvę į nelegalius tinklus, skirtus gaudyti nykstančią totoabą. būgninė žuvis , krevetės ir kitos vandens rūšys. Šie maži jūriniai žinduoliai, be priegaudos žvejybos tinkluose, susiduria su daugybe grėsmių, įskaitant taršos poveikį ir vietinio maisto tiekimo sutrikimus.

Gamtosaugininkai ir tyrėjai mano, kad gamtoje liko tik apie 10 vaquita individų, todėl jie buvo priskirti prie kritiškai nykstanti . Pastarosios pastangos perkelti ir išsaugoti rūšies narius nepasitvirtino, nepaisant didelio visuomenės sąmoningumo, finansavimo ir tarptautinio dalyvavimo. Ekspertai mano, kad gyvūnas gali visiškai išnykti jau 2021 m.



Vaquita plėšrūnai ir grobis

Plėšrūnai: kas valgo Vaquita

Dėl labai riboto stebėjimo tyrėjams buvo sunku išsiaiškinti detales apie vaquitos dalyvavimą vietos maisto grandinėje. Žvejo pranešimuose nurodoma, kad kai kurios ryklių rūšys grobia gyvūną, tačiau manoma, kad tai nėra pagrindinis veiksnys, lemiantis artėjantį jų nykimą. Tiek didieji baltieji rykliai ir banginių rykliai patekti į Kalifornijos įlanką. Jie nėra žinomi jokios šiuolaikinės pramoginės ar verslinės žvejybos operacijų taikiniai.

Grobis: mažos karvės dieta

Vaquitas yra mėsėdžiai, panašūs į delfinus ir kitus banginius. Jie nukreipti į įvairias vietines žuvis, o krekeriai ir kitos dugno žuvų rūšys yra pagrindinis jų raciono komponentas. Jie taip pat gali vartoti kalmarai ir vėžiagyvių, jei jų gali rasti.

Vaquita reprodukcija ir gyvenimo trukmė

Vaquitas dauginasi gana lėtai, o tai tik pablogino pastarąją gyventojų krizę. Riboti gyvūnų elgesio stebėjimai rodo, kad vyrai varžosi dėl didesnių patelių dėmesio. Manoma, kad potencialios motinos po 10–11 mėnesių nėštumo kas antrus metus atsiveda vieną veršelį. Gimdami veršeliai paprastai būna apie 2,5 pėdų ilgio ir apie 15 svarų svorio. Manoma, kad šių jūrų žinduolių gyvenimo trukmė gali trukti daugiau nei 20 metų, o suaugusios moterys lytiškai subręsta sulaukusios 3–6 metų.

Vaquita žvejyboje ir kulinarijoje

Į pačią vaquitą komercinė žvejyba nebuvo nukreipta nei neseniai, nei istoriškai. Tačiau jie ypač jautrūs žiauniniams tinklams, naudojamiems medžioti vietines totoaba žuvis. Šioms žuvims taip pat kritiškai kelia pavojų ir jas saugo Meksikos vyriausybė, tačiau neteisėtos žvejybos operacijos tęsiasi dėl to, kad Azijos rinkose reikalinga gyvūno šlapimo pūslė.

Vaquita populiacija

Praktiškai neįmanoma nustatyti tikslaus vaquita asmenų, likusių įlankoje, skaičiaus, tačiau mokslininkai turi keletą būdų, kaip stebėti ir įvertinti jų skaičių. Per pastaruosius kelis dešimtmečius bendras skaičius smarkiai sumažėjo. Tyrėjai apskaičiavo, kad 2008 m. Gyvena apie 200 žmonių, tačiau šis skaičius 2016 m. Sumažėjo iki mažiau nei 30 ir manyta, kad nuo 2020 m. Jis bus maždaug 10.

Žiūrėti visus 5 gyvūnai, prasidedantys V

Įdomios Straipsniai