Wallaby

„Wallaby“ mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Diprotodontija
Šeima
Macropodidae
Gentis
Makropas
Mokslinis vardas
Makropas

„Wallaby Conservation Status“:

Mažiausiai susirūpinimo

„Wallaby“ vieta:

Okeanija

„Wallaby“ faktai

Pagrindinis grobis
Žolės, vaisiai, sėklos, lapai
Buveinė
Miškas ir krūmas
Plėšrūnai
Dingo, Lapė, dideli ropliai
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolės
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Yra maždaug 30 skirtingų rūšių!

Wallaby fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Balta
  • Taigi
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
30 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
12-15 metų
Svoris
1–20 kg (2,2–44 svarai)

Pagrindinis skirtumas tarp valabijų ir kengūrų pirmiausia grindžiamas tuo, kad kengūros yra žymiai didesnės nei dauguma valabijų.



Kaip kengūros , wallabies yra marsupialai, kurie yra šeimos dalisMacropodidae.Gimtos Australijoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje, valabijai buvo pristatyti ir kiti pasaulio regionai, įskaitant Naująją Zelandiją ir Jungtinę Karalystę. Iš daugiau nei 30 šiandien išlikusių rūšių kelios yra išvardytos kaip nykstančios ar nykstančios - ir mažiausiai penkios rūšys išnyko.



„Wallaby“ faktai

  • Valabijų rūšys yra sugrupuotos pagal buveines, o klasifikacija apima šepečių, uolų, nagų, kiškių ir miško valabijas.
  • Nors jie pirmiausia yra vieniši, jie kartais susiburia. Kai tai padarys, valabijų grupė gali būti vadinama minia, teismu ar trupe.
  • IUCN Raudonajame nykstančių rūšių sąraše yra kelios valabijų rūšys, įskaitant Proserpine uolų ir juodųjų miškų valabijas.
  • Valabijos turi mažai natūralių plėšrūnų. Tačiau introdukuoti laukiniai plėšrūnai, įskaitant šunis, kates ir lapes, daugelį rūšių nustūmė į nykstančius gamtos apsaugos statusus.
  • Be dydžio, valabijos ir kengūros taip pat skiriasi dėl to, kokius dantis jie turi, o valabijos turi plokštesnius dantis, labiau tinkančius valgyti lapus.

Wallaby mokslinis pavadinimas

Šie gyvūnai yra žinduoliai, priskiriami infraklasėmsMarsupialia. Jie priklauso ordinuiDiprotodontija, kuris apima kengūros , opossums , vombatai ir koalas . Jie dar skirstomi į poskyrįMakropodiformės. Jie yraMacropodidaešeima kartu su kengūromis. Šis terminas reiškia „didelės kojos“. Tiesą sakant, skirtumas tarp dviejų būtybių yra savavališkas ir dažniausiai susijęs su dydžiu. Dauguma valabijų yra žymiai mažesnės nei kengūros, tačiau kai kurios gali būti net šešių pėdų ilgio (įskaitant uodegą).

Terminas „wallaby“ yra kilęs iš Dharugo „walabi“ arba „waliba“, kilusio iš Naujosios Pietų Velso pakrantės Eora aborigenų, esančių netoli šių dienų Sidnėjaus. Maždaug nuo 1802 metų padarai bendrai buvo vadinami „teptukų kengūromis“.

Kaip ir kengūrų jaunikliai, taip ir jaunuoliai vadinami džiaugsmais. Suaugę vyrai vadinami boomeriais, domkratais ir doleriais; o suaugusios moterys vadinamos didžėjais, žiaunomis ar skrajutėmis. Wallabies grupės, kurios paprastai atsiranda aplink laistymo skyles, yra žinomos kaip trupės, teismai ar minios.

Valabijos išvaizda ir elgesys

Valabijos apima daugiau nei 30 rūšių. Šiose rūšyse šių žvėrių dydis labai skiriasi. Tačiau šie gyvūnai vidutiniškai siekia nuo vieno iki trijų su puse pėdų aukščio, o jų uodega - nuo 10 iki 29 colių ilgio. Šie gyviai sveria nuo maždaug keturių iki 53 svarų. Nors paprastai mažos ir vidutinio dydžio, didžiausios rūšys vidutiniškai siekia apie šešias pėdas nuo galvos iki uodegos - apie tris pėdas. Norėdami sužinoti, kengūros paprastai yra nuo trijų iki aštuonių pėdų aukščio ir sveria nuo 40 iki 200 svarų.

Šie žinduoliai turi mažas priekines galūnes, kurios pirmiausia naudojamos šerti. Jie turi dideles ausis ir ilgą, smailų snukį. Jų pailgi veidai suteikia daug žandikaulio daugeliui plokščių dantų, kurie specializuojasi kramtyti augalines medžiagas.

Šie gyvūnai taip pat turi dideles, tvirtas uodegas. Šios uodegos nėra įsitempusios ar sugeba suimti daiktus, tačiau jos naudojamos balansavimui ir atramoms sėdint. Galingos padarų užpakalinės kojos leidžia joms susirišti dideliu greičiu ir peršokti didžiulius atstumus. Be to, kad juos panaudotų aukštai šokti, jie taip pat spardo šias galingas kojas, kai susiduria su plėšrūnais ar su kitomis valabijomis.

Kai jiems gresia pavojus, šie gyvūnai trenkia kojomis, spardo užpakalines kojas ir skleidžia užkimusią triukšmą, kad perspėtų kitus savo grupės narius. Paprastai jie būna aktyvesni vakaro ir ankstyvo ryto valandomis, ir tai ypač pasakytina apie sausras vietoves.



valabija (Macropodidae) dvi valabijos, valgančios nuo žemės

„Wallaby Habitat“

Jie plačiai paplitę visoje Australijoje, tačiau labiausiai paplitę tvirtose, atokiose vietovėse, kuriose gausu miškų. Nedaug šių padarų yra lygumose ar kitose atviresnėse vietose. Jų gimtinė yra Australija ir Papua Naujoji Gvinėja, jie taip pat sėkmingai pristatyti Naujojoje Zelandijoje, Jungtinėje Karalystėje ir kitose pasaulio vietose.

Skirtingos valabijos rūšys yra sugrupuotos pagal buveines. Pavyzdžiui, 11 rūšių rūšių šepetėlių valabijos dažniausiai aptinkamos Australijos pietryčių ir Tasmanijos pakraščiuose ir atviroje pamiškėje rytinėje Australijos pakrantėje. Šio pogrupio nariai,Protemnodonas, yra labiausiai panašios į kengūras, tačiau turi skirtingą dantį (dantų tipą). Jie apima raudoną kaklą ir gražų veidą.

Uolų valabijos gyvena šalia vandens tarp uolų. Jie apima šešias įvardytas rūšis, kurios priklauso pogrupiuiPetrogale. Jie paprastai būna rudos ir pilkos spalvos su pleistrais, juostelėmis ir kitais ženklais. Vadinamosios nagų uodegos wallabies, kurios patenka į porūšįOnychogalea, apima tris įvardytas rūšis. Dvi iš šių rūšių, kurių uodegos galuose yra ryškių ataugų, priskiriamos nykstančioms. Kiškio posenio wallabiesLagorchestesyra gana maži, o jų judesiai panašūs į kiškių. Kiti šių gyvūnų rūšių, klasifikuojamų pagal buveines, pavyzdžiai yra šveitimas ir miško valabijos. Pastarasis apima nykštukinę valabiją. Gimta Naujojoje Gvinėjoje, ši rūšis yra mažiausia genties rūšis, jos ilgis yra vidutiniškai 18 colių, o svoris - apie 3,5 svaro.

Tam tikros valabijų rūšys prisitaikė prie savo unikalių buveinių. Pvz., Uolienų sienose yra modifikuotos pėdos, skirtos įsikibti į akmenį per odos trintį, o ne per aštrius nagus.

Wallaby dieta

Šie gyvūnai yra žolėdžiai gyvūnai, o tai reiškia, kad jų racioną sudaro tik augalai. Priklausomai nuo buveinės, jie gali atsikratyti žolių, paparčių, lapų, žolelių ir net įvairių rūšių vaisių. Jie įveikia didžiulius atstumus, kad gautų maisto ir vandens, ir nėra neįprasta matyti, kaip didelės jų bendruomenės susispietusios aplink laistymo duobes.

„Wallaby“ plėšrūnai ir grasinimai

Gamtoje šie gyvūnai turi mažai natūralių plėšrūnų. Dažniausiai juos medžioja dingai , Tasmanijos velniai ir pleištiniai uodeginiai ereliai. Deja, šiems žvėrinukams kelios introdukuotos rūšys sukėlė didelę žalą jų saugumui. Visų pirma laukinių plėšrūnų, tokių kaip šunys, katės ir lapės, introdukcija pasirodė pražūtinga daugeliui šių gyvūnų rūšių.

Kita jiems iškilusi grėsmė yra nevietinių rūšių, kurios dabar konkuruoja su jomis dėl ribotų išteklių, introdukcija. Vietinių žolėdžių, tokių kaip triušiai, introdukcija ožkos , galvijai ir avių į nykstančią teritoriją įstūmė daug valabų rūšių.

Keletas rūšių atsiranda ant Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonasis pavojų keliančių rūšių sąrašas. Pavyzdžiui, penkios juodapėdžių uolienų rūšys yra išvardytos kaip nyksta , pažeidžiami ar gresia beveik grėsmė. „Proserpine wallaby“ yra klasifikuojamas kaip nykstantis, o geltonpėdis - kaip grasino o malos ir suvaržytos nagų uodegos wallabies yra išvardytos kaip pažeidžiamas iki išnykimo. Deja, dvi šių gyvūnų rūšys - rytinis kiškio ir pusmėnulio nagų uodegos išnykęs .



„Wallaby“ reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Daugumos rūšių poravimosi sezonas vyksta sausio ir vasario mėnesiais. Patelės lytiškai subręsta maždaug 12 mėnesių, o nėštumo laikotarpis iki jų palikuonių yra maždaug 28 dienos. Tačiau šie vidurkiai skiriasi pagal rūšis.

Kai jie gimsta, džiaugsmai, kaip žinomi kūdikiai, yra maždaug želė. Vienu metu gimsta tik vienas džiaugsmas. Kaip Kengūra džiaugsmai, jie gimsta visiškai bejėgiai ir neišsivystę, ir, atsiradę, tuoj pat šliaužia į motinos maišelį. Ten jie užsifiksuoja ant spenio. Džeimiai paprastai būna motinos maišelyje maždaug 250 dienų. Netgi išėję, yra žinoma, kad iškilus grėsmei jie vėl grįžta atgal.

Techniškai patelė gali vėl pastoti, kol joey vis dar yra jos maišelyje. Kai taip atsitinka, naujojo embriono vystymasis pristabdomas, kol esamas džiaugsmas atlaisvins maišelį. Šis reiškinys yra žinomas kaip embrioninė diapauzė, ir jis būdingas tik marsupialams.

Vidutinė šių gyvūnų gyvenimo trukmė yra apie devynerius metus. Tačiau arklidės, gyvenančios arčiau žmonių gyvenamųjų vietovių, kuriose dažniausiai būna šunys, katės ir kiti plėšrūnai, nėra linkę išgyventi tiek ilgai.

Valabijos gyventojai

Valabijų populiacijos skiriasi pagal rūšis. Per daugelį metų žmonės daugiausiai neturėjo įtakos Wallaby rūšims, todėl jų populiacija išliko stabili. Tačiau dabar daugelis rūšių yra išvardytos kaip nykstančios. Vienas reikšmingas veiksnys buvo vietinių laukinių gyvūnų, įskaitant šunis, kates ir lapes, kurie, kaip žinoma, medžioja valabijas, introdukcija.

Kita problema buvo vietinių žolėdžių, tokių kaip galvijai, avys, triušiai ir ožkos, introdukcija, kurie dabar konkuruoja su valabijomis dėl žolių, lapų, žolelių ir kitų augalų. Galiausiai, valabijas žmonės taip pat medžioja dėl mėsos ir kailio. Ši praktika nėra tokia įprasta kaip kadaise, tačiau vis dar pasitaiko ir vis dar daro įtaką gyventojų lygiui.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Įdomios Straipsniai