Klajojantis Albatrosas

Klajojanti albatroso mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Paukščiai
Įsakymas
PROCELLARIIFORMAI
Šeima
Diomedeidae
Gentis
Diomedėja
Mokslinis vardas
Diomedea exulans

Klajojančio albatroso išsaugojimo statusas:

Pažeidžiamas

Klajojanti Albatroso vieta:

Vandenynas

Klaidžiojantis albatroso linksmybių faktas:

Pateikta filme „Senovės jūrininko rimas“

Klajojantys albatroso faktai

Grobis
Galvakojai moliuskai, vėžiagyviai, žuvys
Jaunojo vardas
viščiukas
Grupinis elgesys
  • Vienišas / poros
Linksmas faktas
Pateikta filme „Senovės jūrininko rimas“
Numatomas gyventojų skaičius
25 500
Didžiausia grėsmė
Ūdomis
Ryškiausias bruožas
Milžiniškas sparnų ilgis
Kiti vardai)
Goonie, snieguotas albatrosas, baltasparnis albatrosas, didysis albatrosas
Sparnų ilgis
3-4 metrai (nuo 10 iki 12 pėdų)
Inkubacinis periodas
11 savaičių
Nepriklausomybės amžius
7-8 mėn
Kraiko dydis
1
Plėšrūnai
Jaunikliai - skua, kiaunė, katė, ožka, kiaulė; suaugusiųjų - nė vieno
Dieta
Mėsėdis
Tipas
Paukštis
Dažnas vardas
Albatrosas
Rūšių skaičius
1
Vieta
Pietų vandenynai

Klajojančios albatroso fizinės charakteristikos

Spalva
  • Juoda
  • Balta
  • Rožinis
Odos tipas
Plunksnos
Didžiausias greitis
67 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
Daugiau nei 50 metų
Svoris
5,9–12,7 kilogramai (13–28 svarai)
Ilgis
107–135 centimetrai (3 pėdos 6 coliai – 4 pėdos 5 coliai)
Lytinės brandos amžius
11-15 metų

„Klajojantis albatrosas turi plačiausią sparnų sritį iš visų gyvų paukščių“



Klajojantis albatrosas daugiausia gyvena sparne virš pasaulio pietinių jūrų. Kaip vienas iš didžiausių paukščių, gyvenančių, buvo atlikta daugybė tyrimų. Todėl mokslininkai parengė išsamų faktų apie rūšį sąrašą. Nors klajojančio albatroso vidutinis sparnų ilgis yra apie 10 pėdų nuo sparno galo iki sparno galo, nepatvirtintose sąskaitose matuojama iki 17 pėdų (5 colių) matmenų.

5 neįtikėtini klajojantys albatroso faktai!

  • Jo sparnų ilgis yra didžiausias iš visų paukščių žemėje ir jis gali sklandyti kelias valandas, neplekšnodamas sparnų.
  • Jaunikliai turi rudą plunksną, kuri bręstant pasikeičia į baltą.
  • Klajojančio albatroso druskos liauka yra šiek tiek didesnė už sąskaitą, kuri padeda išmesti dalį jūros druskos.
  • Šis didelis paukštis didžiąją laiko dalį praleidžia skrisdamas, o jis nusileidžia tik veisdamasis ir valgydamas.
  • Klajojantis albatrosas kasmet nuskrenda maždaug 120 000 kilometrų (75 000 mylių).

Klajojantis albatroso mokslinis pavadinimas

mokslinis vardas šio jūros paukščio yra Diomedea exulans. Žodis „diomedia“ apibūdina didžiųjų albatrosų gentį. „Exulans“ kilęs iš lotynų kalbos šaknies „exul“, kuris reiškia tremtį. Taigi klajojantis albatrosas dažniausiai yra pavienis paukštis, tik prisijungdamas prie kitų tokio tipo poruotis ir valgyti.

Klajojančio albatroso taksonomija yra tokia:



• Prieglobstis: Chordata
• klasė: paukščiai
• Įsakymas: Procellariiforms
• Šeima: Diomedeidae
• gentis: Diomedėja
• Rūšis: D. exulans

Klajojantis albatrosas yra viena iš kelių rūšių Diomedea genties, kuri taip pat apima:

• Diomedea antipodensis arba Antipodean albatross
• Diomedea amsterdamensis arba Amsterdamo albatrosas
• Diomedea dabbenea arba Tristano albatrosas
• Diomedea sanfordi arba šiaurinis karališkasis albatrosas
• Diomedea epomorphora arba Pietų karališkasis albatrosas



Klajojantis albatroso pasirodymas

Vienas iš būdų atskirti klajojantį albatrosą iš kitų tipų albatrosas yra jo plunksna. Jis baltesnis. Šis skirtumas įkvėpė alternatyvius šio šviesaus paukščio pavadinimus snieguotas albatrosas ir baltasparnis albatrosas. Ji turi baltą galvą, kaklą ir kūną, šiek tiek juodos spalvos išilgai sparnų. Patinai yra baltesni už pateles.

Uodega yra trikampio formos. Šis paukštis turi didelę rausvą kupiūrą, kurios galas lenkiasi žemyn kabliu. Jo pėdos taip pat rausvos. Dažnai snieguoto albatroso kakle bus rausvai geltonos dėmės nuo druskingos liaukos tekančių labai druskingų sekretų. Jaunų klajojančių albatrosų plunksnos yra tamsesnės, kurios bręsdamos išbalėja.

Vidutinis patinas yra maždaug 4 metrai nuo snapo iki uodegos. Patelės paprastai būna mažesnės, vidutiniškai 3,5 pėdų ilgio. Paprastai šie paukščiai sveria nuo 14 iki 26 svarų, nors kai kurių patinų svoris gali siekti iki 28 svarų.

Jų sparnų ilgis yra ryškiausias klajojančio albatroso išvaizdos bruožas. Jis yra platesnis nei bet kurio kito paukščio. Vidutiniškai jis svyruoja nuo 2,5 iki 3,5 metro (8 pėdos 3 coliai iki 9 pėdos 20 colių). Didžiausias šios rūšies patikrintas sparnų ilgis yra 3,7 metrai (12 pėdų 2 colių).

Klajojančių albatrosų pora ant lizdo, socializuojanti Pietų Džordžijos salą, Antarktidą
Klaidžiojančių albatrosų pora lizde, Pietų Džordžijos saloje, Antarktidoje

Klajojantis albatroso elgesys

Medžiojant maistą, šie snieguoti paukščiai gali nardyti negiliai, kad išgautų grobį, nors jiems labiau patinka paviršinė žvejyba. Jie taip pat maitinsis plaukiojančiomis šiukšlėmis ir seks laivu valgyti už borto išmestų šiukšlių.

Nors skrendant paprastai balti sparnuoti albatrosai tyčiojasi iš porų, jie balsuoja keliais skirtingais būdais. Jie trumpai trimituoja, dejuoja, barški, švilpia ir glaudžiasi. Jie vienas prieš kitą išprievartauja savo sąskaitas ir leidžia garsus. Dvejų metų poravimosi ritualo metu jie taip pat gali išplėsti sparnus ir pinti galvas pirmyn ir atgal.

Vieninteliai kiti atvejai, kai šie gooniai siejasi su kitais albatrosais, yra maitintis žvejų valčių atliekomis. Tada jie suformuoja bandą ir varžosi dėl grobio.

Klajojantis Albatroso buveinis

Klajojantis albatrosas begalinį dangų vadina savo buveine, o didžiąją 50 metų gyvenimo dalį jis praleidžia aukštyn virš Pietų pusrutulio jūrų ir salų. Jos buveinė apima vandenis aplink Naująją Zelandiją ir Australiją, Antarktidą ir Afriką. Šiaurės Atlanto vandenynas yra vienintelė jūra, kurioje klajojantis albatrosas nesutampa.

Kai snieguoti albatroso jaunikliai palieka lizdą, jie išlieka jūroje iki 10 metų, kol grįš į savo veją. Šie dideli paukščiai veisiasi tokiose pietinės jūros salose kaip Pietų Džordžija Atlanto vandenyno pietuose, Indijos vandenyno Krozeto salos, Iles Kerguelen netoli Antarktidos, Macquarie sala į pietus nuo Australijos ir Naujosios Zelandijos Campbell ir Snares salos.

Klajojanti albatroso dieta

Goonies dažniausiai išgyvena dietą žuvis , galvakojai moliuskai ir vėžiagyviai. Jie apima kalmarai ir krevetes . Snieguoti paukščiai medžioja gilesniuose vandenyse nei kiti albatrosas rūšių, toliau į jūrą. Jie taip pat valgys fitoplanktoną, subproduktus, dumblius ir šiukšles. Kai įmanoma, gooniai persivalgo tiek, kad negalėtų skristi, kurį laiką plūduriuoja ant bangų.

Klajojantys albatroso plėšrūnai ir grėsmės

Albatroso kiaušiniams ir jaunikliams daugiausia gresia sparnuoti plėšrūnai skuas ir apvalkalai. Importuoti naminiai gyvūnai patinka kiaulės , ožkos ir katės taip pat valgykite kiaušinius ir viščiukus.

Suaugęs klajojantis albatrosas neturi natūralių plėšrūnų. Žmonių veikla padarė rūšį pažeidžiamas tačiau gamtos apsaugos požiūriu. Verslinė ilgųjų ūdų žvejyba kasmet užmuša daug šių baltasparnių paukščių. Tarša ir per didelė žvejyba sumažina jų aprūpinimą maistu.

Klajojantis albatroso dauginimasis ir gyvenimo ciklas

Klaidžiojantys albatrosai poruojasi kas dvejus metus nuo gruodžio iki vasario, pradedant nuo 11 iki 15 metų. Jie išlaikys tą patį porą visą gyvenimą.

Kiekviena veisimosi pora poruojasi sausoje žemėje, vienoje iš jų arealo salų. Patelė deda vieną dėmėtą baltą kiaušinį, kurio ilgis yra apie 10 centimetrų (šiek tiek mažiau nei 4 coliai). Abu tėvai pakaitomis sėdi ant lizdo. Kiaušinis išsirita maždaug per 11 savaičių. Tėvai grįš į lizdą, kad pamaitintų jauniklį suvirškinto maisto aliejais.

Kūdikiui sulaukus 4–5 savaičių amžiaus, tėvai grįžta rečiau, kol 7–8 mėnesiais jauniklis pasiruošęs palikti lizdą. Keletą metų jis negrįš į perėjimo vietą, kol nebus pasirengęs poruotis.

Klajojantis albatrosas yra ilgaamžiai paukščiai. Jų gyvenimo trukmė yra iki 50 metų. Vienas tiriamas paukštis buvo gerokai vyresnis už tą amžių, kai matė paskutinį kartą.

Klajojanti albatroso populiacija

Apskaičiuota, kad 2007 m. Klajojančių albatrosų populiacija buvo 25 500, iš kurių šiek tiek daugiau nei 8 000 sudarė poros. Nuo tada jų skaičius mažėjo dėl verslinės žvejybos. Šiuo metu šių goonių paukščių liko tik apie 20 000. Dėl to klajojantis albatrosas yra pažeidžiamų rūšių sąraše.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Įdomios Straipsniai