Vakarų gorila

Vakarų gorilos mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Hominidae
Gentis
Gorilla
Mokslinis vardas
Gorilla Gorilla

Vakarų Gorilos apsaugos statusas:

Kritiškai nykstanti

Vakarų Gorilla Vieta:

Afrika

Vakarų gorilos faktai

Pagrindinis grobis
Lapai, vaisiai, gėlės
Buveinė
Atogrąžų miškai ir tankios džiunglės
Plėšrūnai
Žmogus, leopardas, krokodilas
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Lapai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Yra dvi porūšiai!

Vakarų gorilos fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
35 - 50 metų
Svoris
100 kg - 200 kg (220 svarai - 440 svarai)
Aukštis
1,4–1,7 m (4,7–5,5 pėdos)

Vakarinė gorila yra viena iš dviejų gorilų pogrupių, randamų Afrikos žemyne ​​(kita - rytinė gorila). Vakarinė gorila yra daugiausiai rūšių gorila, taip pat didesnė iš dviejų.



Vakarinė gorila randama atogrąžų džiunglėse ir miškuose Vakarų ir Centrinėje Afrikoje, taip pat žemapelkėse ir antriniuose miškuose. Dabar manoma, kad visos vakarinės gorilos yra labai nykstančios, nes didžioji jų natūralios buveinės dalis jau yra iškirsta arba perimta žmonių.



Yra dvi atskiros vakarų gorilos porūšiai, tai vakarinė žemumų gorila ir kryžminė upės gorila. Nors išvaizda tik šiek tiek skiriasi, dvi vakarų gorilų rūšys skiriasi tuo, kad skiriasi kaukolės ir dantų dydis.

Vakarinė gorila yra viena iš didžiųjų beždžionių - grupė, kuriai priklauso orang-utanai, gorilos, žmonės ir šimpanzės. Kaip ir kitų didžiųjų beždžionių atveju, vakarinė gorila turi daugybę funkcijų, kurios šiek tiek palengvina gyvenimą džiunglėse, įskaitant priešingus nykščius, kurie praverčia, kai vakarinė gorila lukštena vaisius.



Vakarinė gorila yra visaėdis gyvūnas, tačiau didžiąją jos raciono dalį sudaro vaisių valgymas, kurio, kaip žinoma, vakarinė gorila per miškus nuvažiuoja didžiulius atstumus. Vakarinė gorila taip pat valgo lapus, riešutus ir uogas, taip pat vabzdžius ir retkarčiais mažus gyvūnus, tokius kaip driežai ir graužikai. Vakarų gorila taip pat buvo pastebėta naudojant pagrindinius gamtoje esančius įrankius, siekiant efektyviau rinkti maistą.

Dėl savo didelio dydžio vakarinė gorila savo vietiniuose Afrikos miškuose turi nedaug tikrų plėšrūnų, o didžiosios katės, tokios kaip leopardai ir nelyginis krokodilas, yra vienintelė reali natūrali grėsmė vakarinei gorilai. Didžiausia grėsmė vakarinei gorilai yra buveinių praradimas, kurį sukelia miškų naikinimas, taip pat žmonių medžiojami. Dalį vakarinės gorilos teritorijos pastaraisiais metais taip pat perėmė pilietiniai neramumai, o tai kartu su brakonieriavimu padarė tikrai niokojantį laukinę populiaciją.

Vakarinė gorila linkusi gyventi grupėmis, kurioms vadovauja ir jas saugo alfa patinas. Alfa vakarinė gorilos patinas taip pat poruojasi su savo grupės moterimis, todėl paprastai auga vieniši palikuonys, vadinami kūdikiais. Vakarų gorilų kūdikiai lieka su mama iki kelių metų ir tampa nepriklausomi.



Šiandien visos vakarinės gorilos yra kritiškai nykstančios rūšys, tačiau manoma, kad laukinėje gamtoje lieka 95 000 vakarinių žemumų gorilų, žymiai daugiau nei jų skersiniai upės gorilos pusbroliai, kurių, kaip manoma, laukinėje gamtoje yra vos 300 individų.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2011 m.) Gyvūnas, aiškiausias vaizdinis pasaulio laukinės gamtos vadovas
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richardas Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“

Įdomios Straipsniai