Baltaveidis kapucinas

Baltaveidžio kapucino mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Primatai
Šeima
Cebidae
Gentis
Sebėjus
Mokslinis vardas
Cebus Capucinus

Baltaveidžio kapucino apsaugos statusas:

Mažiausiai susirūpinimo

Baltaveidis kapucinas Vieta:

Centrinė Amerika
Pietų Amerika

Baltaveidžiai kapucinų faktai

Pagrindinis grobis
Vaisiai, lapai, vabzdžiai
Buveinė
Aukšti atogrąžų miškai ir drėgni žemumų regionai
Plėšrūnai
Žmogus, gyvatės, ereliai
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Kariuomenė
Mėgstamiausias maistas
Vaisiai
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Viena iš protingiausių pasaulio beždžionių!

Baltaveidžio kapucino fizinės charakteristikos

Spalva
  • Pilka
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
35 mylių valanda
Gyvenimo trukmė
16–40 metų
Svoris
2,9–3,9 kg (6,4–8,6 kg)

Baltaveidė kapucino beždžionė loja ir kosėja, kad perspėtų kitas beždžiones apie plėšrūną toje vietovėje.



Baltaveidžiai kapucinai gyvena 18–20 beždžionių socialinėse grupėse. Jie yra visavalgiai ir gyvena maždaug 30 metų laukinėje gamtoje. Šios beždžionės gyvena atogrąžų amžinai žaliuose ir sausuose lapuočių miškuose, kur stogeliai arba medžių viršūnės auga labai arti vienas kito. Jie gyvena Centrinėje Amerikoje, ypač Hondūre, Kosta Rikoje, Panamoje ir Nikaragvoje. Jų taip pat yra Pietų Amerikoje, daugiausia Kolumbijoje ir Ekvadore.



5 neįtikėtini balto veido kapucino faktai!

  • Baltaveidžiai kapucinai bendrauja tarpusavyje naudodamiesi čiulbėjimais, lojimais ir švilpukais.
  • Šio tipo beždžionės yra dienos, o tai reiškia, kad dieną randa maisto ir miega naktį.
  • Baltaveidis kapucinas tvirtą uodegą naudoja pusiausvyrai ir pakabinti ant medžių šakų.
  • Belaisviai baltaveidžiai kapucinai gali gyventi iki 45 metų.

Baltaveidis kapucinų mokslinis vardas

Baltaveidžiai kapucinai taip pat žinomi kaip Panamos baltagalviai kapucinai, o kartais ir baltagerkliai kapucinai. Jų mokslinis vardas yraCebus capucinus. Šios beždžionės priklausoCebidaešeima ir yraŽinduoliaiklasė.

Šios beždžionės kapucinai gavo savo vardą iš kapucinų brolių Italijoje. Šie broliai nešiojo galvos apdangalą arba gaubtą, panašų į juodą kailio dangtelį ant šios kapucinų beždžionės galvos.

Yra keletas kapucinų beždžionių rūšių, įskaitant Kaapori kapuciną, pleištu ir juodu kepuriu.

Baltaveidžio kapucino išvaizda ir elgesys

Šios beždžionės turi juodą kailį ant nugaros ir kojų bei baltą kailį ant krūtinės ir veido. Baltaveidžiai kapucinai yra žinomi dėl juodo kailio kepurės ant galvos. Suaugę vyrai gali sverti iki aštuonių svarų, o moterys sveria apie penkis svarus. Šios beždžionės užauga nuo 15 iki 17 colių ilgio, neįskaitant jos uodegos, kurios ilgis yra maždaug toks pat kaip kūno. Pavyzdžiui, aštuonių svarų kapucinas sveria maždaug tiek pat, kiek galonas pieno. Beždžionė, kurios ilgis yra 17 colių, yra šiek tiek ilgesnė nei boulingo kaištis.

Šios beždžionės turi vadinamąją priešpriešinę uodegą. Tai reiškia, kad beždžionė gali patraukti medžio šakas ir kitus daiktus naudodama uodegą. Tai beveik kaip papildoma ranka! Ši uodega padeda jiems kabintis ant medžių galūnių ir šakų jiems judant medžių viršūnėmis. Laikymasis aukštai šakose padeda jiems išvengti plėšrūnų.

Panamos baltagalviai kapucinai gali labai greitai judėti tarp savo buveinių medžių šakų. Greičiausias užfiksuotas šių beždžionių greitis yra 34 mylių per valandą.

Baltaveidžiai kapucinai naudoja savo balsą kaip būdą apsaugoti nuo plėšrūnų. Jie turi specialų čiulbėjimo / lojimo garsą, kurį įspėja kitos beždžionės plėšrūno srityje. Tai suteikia beždžionėms galimybę pakilti aukščiau į medžius ar pabėgti iš šios teritorijos.

Baltaveidžiai kapucinai yra labai socialūs ir gyvena grupėse nuo 18 iki 20. Baltų veidų kapucinų grupė gali būti vadinama įvairiais vardais, įskaitant kariuomenę, gentį, vežimą ir net statinę. Taigi dabar žinote, kad statinė, pilna beždžionių, nėra tik smagus žaidimas! Daugumą baltaveidžių kapucinų beždžionių karių sudaro moterys. Jie visą gyvenimą lieka su ta pačia grupe, o vyrai senstant migruoja iš karių į karius.



baltaveidis kapucinas (Cebus capucinus) baltaveidis kapucinas ant medžio šakos

Baltaveidžio kapucino buveinė

Baltaveidės kapucinų beždžionės gyvena Centrinėje ir Pietų Amerikoje, ypač atogrąžų miškuose Ekvadore, Panamoje ir Kolumbijoje. Beždžionių kuopos gyvena aukštai medžių stogeliuose, kur gali rasti maisto, pasislėpti nuo plėšrūnų ir bendrauti su kitais savo grupės nariais.

Jiems išgyventi reikalingas aukštas drėgmės klimatas. Jei kada nors pamatysite baltaveidžio kapucino beždžionės, iškišančios liežuvį, nuotrauką; tai nėra grubu. Ši beždžionė iškiša liežuvį, kad išgaruotų drėgmė ir padėtų jiems išlikti vėsiems ypač sausu sezonu.

Baltojo veido kapucinų dieta

Ką valgo Panamos baltaveidis kapucinas? Šios beždžionės yra visaėdės, todėl jos valgo ir mėsą, ir augalus. Jie valgo riešutus ir vaisius, tokius kaip figos ir mangai. Lapai, vabzdžiai, driežai , o paukščiai taip pat yra meniu. Be to, jie kartais valgo medį žiurkės pavyzdžiui, Dygliuota spygliuota medžio žiurkė.

Mokslininkai pastebėjo, kad šios baltagalvės beždžionės nori bandyti valgyti įvairų maistą - net nepažįstamą vaisių ar vabzdį, kurio dar nematė. Trumpai tariant, šios beždžionės bandys valgyti viską, ką randa savo buveinėje.

Baltaveidžiai kapucinų plėšrūnai ir grėsmės

Kaip ir dauguma mažesnių gyvūnų, baltojo veido kapucinų beždžionė turi keletą plėšrūnų. Juos medžioja gyvatės , pavyzdžiui, medžio boa sutraukėjas ir štangos gyvatė. Kiti plėšrūnai apima ereliai , jaguarai , kaimanas ir aštuonkojų .

Kaip matote, dauguma šių gyvūnų gali lengvai pasiekti medžius, kuriuose gyvena ši beždžionė. Erelis gali nusileisti, norėdamas užpulti baltaveidį kapuciną, arba jaguaras gali sekti medžiu aukštyn, norėdamas jį sugauti ir suvalgyti. Beždžionė gali nulipti nuo medžio, norėdama gauti vėsų gėrimą prie laistymo angos, kurią gali užfiksuoti a kaimanas .

Nors pirmoji šios beždžionės gynyba nuo plėšrūno yra pabėgimas, yra atvejų, kai visi kariuomenės nariai susirinks kartu bandydami įveikti įsiveržusį plėšrūną.

Baltojo veido kapucinų beždžionėms gresia ir miškų naikinimas. Be to, juos kartais medžioja žmonės, norintys juos sugauti, kad parduotų kaip egzotiškus augintinius. Tačiau šios beždžionės apsaugos būklė yra Mažiausiai susirūpinimo . Nors jų populiacija paprastai yra stabili, stengiamasi ją padidinti. Laukinės gamtos apsaugos grupės ir zoologijos sodai veisia baltaveidžius kapucinus, kad padidintų jų skaičių.



Baltaveidžių kapucinų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Baltojo veido beždžionių patinai ir patelės kiekvieną veisimosi sezoną (nuo sausio iki balandžio) turi skirtingus partnerius. Kai moterys yra pasirengusios poruotis, jos skleidžia specifinius čiulbėjimo garsus, kuriuos vyrai girdi. Baltaplaukė kapucino patelė yra nėščia apie 160 dienų ir turi tik vieną kūdikį. Ji gyvai pagimdo kūdikį, kuris sveria vos kelias uncijas, o motina kapucina rūpinasi kūdikiu.

Beždžionės kūdikis vadinamas kūdikiu ir gali pamatyti nuo pat gimimo. Kūdikių beždžionė du ar keturis mėnesius slaugo savo motiną, o maždaug pirmąsias šešias gyvenimo savaites idėja ant motinos nugaros. Sulaukusi keturių mėnesių, beždžionė kūdikis sužino, kaip rasti savo vabzdžių, vaisių, riešutų ir kito maisto. Ja rūpinasi ir moko ne tik motina, bet ir kitos beždžionės kariuomenėje. Šiai beždžionei prireikia mažiausiai ketverių metų, kad ji taptų visiškai nepriklausoma.

Baltojo veido kapucinas laukinėje gamtoje turi susidurti su plėšrūnais, prarasti buveines ir brakonieriauti. Jo vidutinė gyvenimo trukmė yra apie 30 metų. Kitu atveju baltojo veido kapucinas, laikomas zoologijos sode ar laukinės gamtos draustinyje, gali gyventi nuo 45 iki 50 metų. Seniausias užfiksuotas baltojo veido kapucinas sulaukė 54 metų.

Kai šios beždžionės auga, jos yra labiau pažeidžiamos žarnyno parazitų, kurie gali sukelti baisią ligą ar mirtį.

Baltaveidžių kapucinų populiacija

Paskutiniuoju skaičiavimu 2007 m. Manoma, kad egzistuoja apie 54 000 baltojo veido kapucinų beždžionių. Jo apsaugos būklė yra Mažiausiai susirūpinimo .

Tačiau šio miško populiacija mažėja dėl miškų kirtimo ir kitų grėsmių, todėl įvairiuose zoologijos soduose yra vykdomos veisimo programos ir laukinių gyvūnų draustiniai, siekiant padidinti populiaciją.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Įdomios Straipsniai