Šernas

Šernų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Suidae
Gentis
Mokslinis vardas
Sus skrofa

Šernų apsaugos būklė:

Mažiausiai susirūpinimo

Šerno vieta:

Azija
Eurazija
Europa

Šernų įdomus faktas:

Patinai turi viršutinę iltį, kad galąstų apatinę!

Šernų faktai

Grobis
Uogos, šaknys, kirminai
Jaunojo vardas
Paršelis
Grupinis elgesys
  • Garsiausias
Linksmas faktas
Patinai turi viršutinę iltį, kad galąstų apatinę!
Numatomas gyventojų skaičius
Tvarus
Didžiausia grėsmė
Gyvenamosios vietos netekimas
Ryškiausias bruožas
Ilgas, kietas ir tiesus snukis
Kiti vardai)
Laukinė kiaulė, laukinis kiaulė, šernas
Nėštumo laikotarpis
3 - 4 mėnesiai
Buveinė
Lapuočiai plačialapiai miškai
Plėšrūnai
Tigras, vilkai, žmonės
Dieta
Visavalgis
Vidutinis šiukšlių dydis
5
Gyvenimo būdas
  • Naktinis
Dažnas vardas
Šernas
Rūšių skaičius
4
Vieta
Visoje Europoje ir Azijoje
Šūkis
Patinai turi viršutinę iltį, kad galąstų apatinę!
Grupė
Žinduolis

Šernų fizinės savybės

Spalva
  • Ruda
  • Pilka
  • Grynasis
  • Juoda
Odos tipas
Kailiniai
Didžiausias greitis
30 mylių per valandą greičiu
Gyvenimo trukmė
15 - 20 metų
Svoris
80 kg - 175 kg (176 svarai - 386 svarai)
Aukštis
55 cm - 100 cm (21,6 colio - 39,3 colio)
Lytinės brandos amžius
7 - 10 mėnesių
Atjunkymo amžius
2 - 3 mėnesiai

Šernų klasifikacija ir evoliucija

Šernas yra laukinių kiaulių rūšis, kilusi iš Europos, šiaurės vakarų Afrikos miškų, taip pat aptinkama visoje Azijoje. Šernų paplitimas yra labai platus, o laukiamų šernų porūšių skaičius svyruoja nuo 4 iki 25. Natūralu, kad sunku juos visus klasifikuoti, nes jie gali lengvai susikryžminti, todėl plačiai sutariama, kad yra keturi pagrindiniai porūšiai lemia jų vieta. Jie visi yra labai panašūs savo dydžiu ir išvaizda, tačiau, atsižvelgiant į jų geografinę padėtį, spalvos gali šiek tiek skirtis. Šernas yra nepaprastai pritaikomas gyvūnas, nes jis randamas įvairiose buveinėse, valgo beveik viską, kas tilps į burną ir ne tik greitai lakstys, bet ir gerai plauks. Jie taip pat paprastai vadinami Europos laukinėmis kiaulėmis, kiaulėmis ar tiesiog šernais.



Šernų anatomija ir išvaizda

Šernas yra vidutinio dydžio žinduolis, turintis didelę galvą ir priekį, vedantis į mažesnį užpakalį. Jie turi storą ir natūralų dvigubą kailio kailį, kurį sudaro kietesnis, šerelėtas viršutinis sluoksnis, o po juo - minkštesnis pavilnas. Plaukai, einantys palei šerno nugaros kraigą, taip pat yra ilgesni už likusius. Šernas skiriasi nuo rudos iki juodos, iki raudonos arba tamsiai pilkos spalvos, o tai dažniausiai priklauso nuo asmens vietos. Pavyzdžiui, Vakarų Europoje randami laukinių šernų individai dažniausiai būna rudi, o Rytų Europos miškuose gyvenantys žmonės gali būti visiškai juodos spalvos. Dėl labai mažų akių šerno regėjimas yra nepaprastai prastas, tačiau jie taip pat turi ilgą, tiesų snukį, leidžiantį užuosti nepaprastai uoslę.



Šernų paplitimas ir buveinė

Šernas yra plačiausiai paplitęs sausumos žinduolis Žemėje, nes jo vietinis plotas tęsiasi nuo Vakarų Europos, tiesiai iki Japonijos rytuose ir iki Indonezijos atogrąžų miškų pietuose. Keturis atskirus porūšius lemia jų vieta, viena jų gyvena Europoje, Šiaurės vakarų Afrikoje ir Vakarų Azijoje; kitas yra visoje Šiaurės Azijoje ir Japonijoje; trečiasis gyvena tropinėse Indijos, Pietryčių Azijos ir Tolimųjų Rytų džiunglėse, paskutinis randamas tik Indonezijoje. Šernai yra daugybėje skirtingų buveinių, įskaitant atogrąžų džiungles ir žolynus, tačiau jie linkę pamėgti lapuočius plačialapius miškus, kur augmenija yra nepaprastai tanki.

Šernų elgesys ir gyvenimo būdas

Šernai yra naktiniai gyvūnai, kurie naktį išeina pašaro maistui. Jie praleidžia apie 12 valandų miegodami tankiame lapų lizde dienos metu, prieš pabudę rasti valgį po nakties priedanga. Šernų patelės yra gana bendraujantys gyvūnai, gyvenantys laisvose teritorijose grupėse, žinomose kaip zondai, kuriuose gali būti nuo 6 iki 30 individų. Zonduotojai susideda iš dauginančių patelių ir jų jauniklių ir dažnai gali būti toje pačioje vietovėje kaip ir kitos grupės, nors jiedu paprastai nesimaišo. Tačiau vyrai yra vieniši didžiąją metų dalį, išskyrus veisimosi sezoną, kai jų galima rasti greta zondų ir iš tikrųjų kitų patinų. Šerno patinas varžosi tarpusavyje kovodamas dėl galimybės poruotis su patele.



Šernų dauginimasis ir gyvenimo ciklas

Kartą kergusi šernų patelė, lizde, esančiame tankiame tankmėje, kurį sudaro lapai, žolės ir samanos, atsiveda 4–6 paršelius. Motina pirmąsias porą savaičių tvirtai lieka su savo paršeliais, kad apsaugotų juos nuo alkanų plėšrūnų. Šernų paršeliai yra nepaprastai išskirtiniai gyvūnai, nes jie turi šviesiai rudą kailį, kreminėmis ir rudomis juostelėmis išilgai nugaros. Nors šie dryžiai pradeda nykti, kai paršeliai yra nuo 3 iki 4 mėnesių, jie labai efektyviai užmaskuoja šerno jauniklius į šiukšles miško paklotėje. Kai jiems sukanka du mėnesiai, paršeliai pradeda žvalgytis iš lizdo trumpomis pašarinėmis kelionėmis, kol jie tampa savarankiški, būdami maždaug 7 mėnesių, ir yra beveik raudonos spalvos. Šerno kailis suaugusių žmonių spalvos nepasiekia, kol gyvūnui nėra apie metus.

Šernų dieta ir grobis

Šernas yra visaėdis gyvūnas, kuris pirmiausia minta augalais. Augalinės medžiagos sudaro apie 90% šernų raciono, nes jie maitinasi jaunais lapais, uogomis, žolėmis ir vaisiais bei kietais snukiais iš žemės atkasa šaknis ir svogūnėlius. Gyvendami labai sezoniniuose regionuose, šernai turėjo prisitaikyti prie besikeičiančių vaisių ir gėlių, ir yra žinoma, kad jie palaiko baltymų turtingus riešutus (pvz., Giles), kurie tampa prieinami rudenį ir paruošia juos žiemai. Tačiau jie valgys beveik viską, kas telpa į burną, ir papildys savo mitybą valgydami kiaušinius, peles, driežus, kirminus ir net gyvates. Laukinis šernas taip pat laimingai užbaigs apleistą kito gyvūno nužudymą.

Šernų plėšrūnai ir grėsmės

Dėl neįtikėtinai didelio paplitimo šernai yra grobis daugybei visų formų ir dydžių plėšrūnų visose jų natūraliose buveinėse. Didelės katės, tokios kaip leopardai, lūšys ir tigrai, yra vieni iš labiausiai paplitusių laukinių šernų plėšrūnų, kartu su kitais dideliais mėsėdžiais, tokiais kaip vilkai ir meškos, taip pat su žmonėmis. Nors laukinėje gamtoje jų skaičius greitai sumažėjo daugumoje natūralių paplitimo vietų, kitose vietovėse, įskaitant žemyninę Europą, Lenkiją ir Pakistaną, iš tikrųjų pastebimai išaugo gyventojų skaičius, o tikslios priežastys nėra žinomos. Manoma, kad tai lemia įvairūs dalykai, įskaitant jų pagrindinių plėšrūnų nykimą, padidėjusią apsaugą ir labiau reglamentuotą jų medžioklę gimtuosiuose regionuose.



Šernas Įdomūs faktai ir ypatybės

Šerno snukis tikriausiai yra vienas iš būdingiausių šio gyvūno bruožų, ir, kaip ir kitos laukinės kiaulės, jis išskiria šiuos žinduolius iš kitų. Šerno snukio gale yra kremzlinis diskas, kurį palaiko mažas kaulas, vadinamas prenazalu, kuris leidžia šerno snukį naudoti kaip buldozerį, kai jis ieško maisto. Visų šernų apatinės lūpos turi iltis, nors patinai yra didesni nei patelės ir iš tikrųjų iš burnos kreivėja į viršų. Įdomiau, kad vyrai taip pat turi viršutinę lūpą tuščiavidurį iltį, kuris iš tikrųjų veikia peiliu galąstuvu, nuolat aštrindamas patino dugno iltis, kurios abi gali užaugti iki 6 cm ilgio.

Šernų santykiai su žmonėmis

Laukiniai šernai dabar daug kur auginami dėl mėsos, tačiau šimtmečius jie taip pat buvo medžiojami dėl aštrių ilčių kaip prizų trofėjai, o tai reiškia, kad kai kuriose vietovėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, populiacijos netgi išnyko. Tačiau šiandien žmonės šerną pristatė daugybei skirtingų pasaulio šalių vien tam, kad juos būtų galima medžioti ir valgyti. Tai apima Havajus, Galapagų salas, Fidžį, Naująją Zelandiją, Australiją, Pietų Afriką, Švediją ir Norvegiją. Žmonės juos faktiškai augino taip ilgai, kad šernas iš tikrųjų yra paprastųjų naminių kiaulių protėvis. Nors iš tikrųjų daugėja pasaulio šernų populiacijų, visoms rūšims grėsė buveinių praradimas žmonėms, daugiausia dėl miškų naikinimo ir nuolat augančių gyvenviečių.

Šernų apsaugos būklė ir gyvenimas šiandien

Šiandien IUCN išvardijo laukinį šerną kaip rūšį, kuri kelia susirūpinimą artimiausiu metu išnykti natūralioje aplinkoje. Vis dėlto gyventojų skaičius kenčia daugiausia dėl medžioklės ir buveinių praradimo. Tačiau daugelyje sričių šernų populiacijos iš tiesų buvo sparčiai linkusios, galbūt dėl ​​to, kad neteko daugelio pagrindinių plėšrūnų, tokių kaip vilkai ir tigrai.

Peržiūrėti visus 33 gyvūnai, prasidedantys W

Kaip pasakyti šerną ...
BulgarųŠernas
AnglųŠernas
KatalonųSenglaras
ČekųŠernas
DanųŠernas
Vokiečių kalbaŠernas
AnglųŠernas
Esperanto kApro
IspanųSus skrofa
EstųŠernas
SuomiųŠernas
Prancūzų kalbaŠernas
GalisųŠernas
Hebrajų kalbaŠernas
KroatųŠernas
VengrųŠernas
IndoneziečiųŠernas
ItalųSus skrofa
Japonųšernas
Lotynų kalbaSus skrofa
MalajiečiųŠernas
OlandųŠernas
AnglųŠernas
lenkasŠernas
PortugalųŠernas
AnglųŠernas
SlovėnųŠernas
ŠvedųŠernas
TurkųPaprastas šernas
VietnamiečiųŠernas
KinųŠernas
Šaltiniai
  1. Davidas Burnie, „Dorling Kindersley“ (2011 m.) Gyvūnas, „Pasaulio laukinės gamtos vaizdinis vadovas“
  2. Tomas Jacksonas, Lorenzo knygos (2007) „Pasaulinė gyvūnų enciklopedija“
  3. Davidas Burnie, „Kingfisher“ (2011) „Kingfisher“ gyvūnų enciklopedija
  4. Richard Mackay, Kalifornijos universiteto leidykla (2009) Nykstančių rūšių atlasas
  5. Davidas Burnie, Dorlingas Kindersley (2008) Iliustruota gyvūnų enciklopedija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Gyvūnų enciklopedija
  7. Davidas W. Macdonaldas, Oksfordo universiteto leidykla (2010) „Žinduolių enciklopedija“
  8. Informacija apie šernus, prieinama čia: http://www.britishwildboar.org.uk/index.htm?profile.html
  9. Šernų faktai, galima rasti čia: http://www.maremmaguide.com/wild-boar-facts.html
  10. Apie laukinius šernus galite rasti čia: http://www.wild-boars.info/about-wild-boars/

Įdomios Straipsniai