Taip

Jakų mokslinė klasifikacija

Karalystė
Animalia
Prieglobstis
Chordata
Klasė
Žinduoliai
Įsakymas
Artiodactyla
Šeima
Bovidae
Gentis
Miškas
Mokslinis vardas
Bosas Grunniensas

Jakų apsaugos būklė:

Netoli grasino

Jak vieta:

Azija
Eurazija

Jak faktai

Pagrindinis grobis
Žolė, žolelės, samanos
Jaunojo vardas
Blauzdos
Buveinė
Alpių pievos ir atviros kalvos
Plėšrūnai
Žmogus, lokiai, vilkai
Dieta
Žolėdis
Vidutinis šiukšlių dydis
1
Gyvenimo būdas
  • Banda
Mėgstamiausias maistas
Žolė
Tipas
Žinduolis
Šūkis
Laisvėje liko tik keli!

Jakų fizinės charakteristikos

Spalva
  • Ruda
  • Juoda
  • Balta
Odos tipas
Plaukai
Didžiausias greitis
25 mylių valandos greičiu
Gyvenimo trukmė
15–20 metų
Svoris
300–1 000 kg (661–2 200 svarų)

Jakai yra stipriai pastatyti gyvūnai, kurių rėmas yra ilgas, storas.



Jų gimtinė yra Tibetas ir Kinija, tačiau jų taip pat yra Mongolijoje, Nepale ir Centrinėje Azijoje. Mokslininkai mano, kad Qiang gentainiai jakkus prijaukino mažiausiai prieš 5000 metų, o teiginys paremtas genetiniais įrodymais. Tačiau kai kurios tibetiečių tautos galėjo japonus prijaukinti dar prieš 10 000 metų. Naminių jakų gerokai daugiau laukiniai ir yra veisiami dėl jų takumo arimui ir kūlimui, daug pieno, mėsos, kailių ir kailių.



Neįtikėtini Jak faktai!

  • Naminis jakas, skirtingai nei jų gamtoje,dažnai skamba niurzgliai, vedantį į slapyvardį „The Grunting Ox“.
  • Jie turi trigubai didesnę karvių plaučių talpą ir turi daugiau ir mažesnių raudonųjų kraujo kūnelių, o tai leidžia efektyviau transportuoti deguonį.
  • Jie gali atlaikyti šaltą temperatūrą, kuri gali pasiekti net iki -40 laipsnių pagal Celsijų .
  • Jakai turi problemųklesti mažesniame aukštyjeir tampa linkę į šilumos išsekimą, kai temperatūra yra aukštesnė nei 59 laipsniai pagal Celsijų.
  • Kai jakai miršta dėl natūralių priežasčių, jo kaulai gauna naują gyvenimą kaip papuošalai ir palapinių tvirtinimai pagal budizmo mokymus.

Jakų mokslinis vardas

Jakai yra galvijų šeimos nariai ir yra susiję su karvės ir buivolas iš kurių greičiausiai kilę aurochs , išnykusi galvijų rūšis. Jakai nuo aurochų atsiskyrė kada nors nuo vieno iki penkių milijonų metų. Mokslininkai laukinius (Bos mutus) ir naminius jakus (Bos grunniens) klasifikuoja kaip dvi skirtingas rūšis. Angliškas žodis yak yra kilęs iš tibetiečių kalbos žodžio „yag“. Mokslinis abiejų rūšių pavadinimas nurodo garsus ar jų trūkumą, kuriuos skleidžia šie gyvūnai. „Bos mutus“ reiškia nebylų jautį, o „Bos grunniens“ reiškia murkiantį jautį. Jie priklauso Bovidae, tai pačiai šeimai kaip ir Azijos vandens buivolas , afrikietis buivolas ir amerikietis bizonai . Pagrindinis skirtumas tarp dviejų rūšių yra dydis, o laukiniai vyrai sveria net du kartus daugiau nei jų naminiai kolegos. Naminiai jakai yra kilę iš laukinių rūšių.

Jakų išvaizda ir elgesys

Visi jakai yra panašūs savo išvaizda, nors, kaip jau minėta anksčiau, laukiniai jakai yra didesni. Laukinių jakų plaukai paprastai būna tamsesni, nuo juodų iki rudų, o naminių rūšių spalvos yra įvairesnės, įskaitant rūdžius rudus ir kreminius. Visi turi šiltą, tankų kailį, kabantį žemiau pilvo, ir vilnonį paltą, kuris dengia krūtinę, šonus ir šlaunis. Jie turi didelių gabaritų rėmus ir tvirtas kojas, kurios baigiasi suapvalintomis, supjaustytomis kanopomis. Jų tvirti ragai taip pat naudojami gynybai, leidžiantys žiemą prasibrauti per sniegą, kad rastų po juo užkastą maistą. Tiek patinai, tiek moterys turi trumpą kaklą su ryškia kuprele per pečius, nors ši savybė ryškesnė vyrams. Jie turi ilgas uodegas, kurios labiau panašios į arkliai nei kabelio.



Naminiai jakai yra mažesni, nes patinai paprastai sveria nuo 600 iki 1100 svarų, o moterys svyruoja nuo 400 iki 600 svarų. Laukiniai patinai gali sverti net 2200 svarų. Naminių patinų ūgis skiriasi, tačiau jie ties ketera paprastai siekia 44–54 colius, o moterys - nuo 41–46 colių. Patelės turi keturis spenius su mažu ir plaukuotu tešmeniu. Tą patį galima pasakyti ir apie vyrišką kapšelį. Dydis ir plaukuotos dangos apsaugo nuo šalčio.

Laukiniai jakai gyvena kelių šimtų gyvūnų bandose, kurias daugiausia sudaro moterys ir jų jaunikliai, turintys tik kelis patinus. Dauguma vyrų gyvena patys arba gyvena mažesnėse maždaug šešių bakalaurų grupėse iki pat poravimosi sezono, kai paprastai vėl prisijungs prie didesnės bandos. Jie paprastai vengia žmonių ir gali pabėgti, nors gali tapti agresyvūs gindami jaunus gyvūnus arba kai būna patyrę, kai vyrai reguliariai kovoja tarpusavyje, kad įtvirtintų dominavimą. Tipiškas elgesys yra nesmurtinis demonstravimas kartu su atakomis, tokiomis kaip varpėjimas ir ragų gremžimas į žemę. Jaučiai taip pat pakartotinai imsis vienas kito kaltės nuleidę galvą arba spoksos ragais. Patinai dažnai nudžiūna sausoje dirvoje, o šlapimo ar mėšlo kvapai.

Du jakai, stovintys žolėje prie ežero Tadžikistano kalnuose
Taip

Jak Buveinė

Laukiniai jakai daugiausia gyvena Tibeto šiaurėje ir vakarinėje Kinijos provincijoje Qinghai. Kai kurios populiacijos tęsiasi prie piečiausių Sindziango ir Indijos dalių. Izoliuotos šių gyvūnų populiacijos taip pat išplitę visoje Vidurinėje Azijoje. Pirminės buveinės yra bevaisės Vidurinės Azijos aukštumos tarp 9800 ir 18 000 pėdų kalnų pievose ir plynaukštėse. Jie dažniausiai būna Alpių tundroje su storomis žolėmis ir viksvomis, kurios teikia maistą. Kai kurios bandos sezoniškai migruos ieškodamos maisto. Jie valgo anksti ryte ir vakare ir mažai juda, dažnai miega didžiąją dienos dalį. Pūgos metu šie gyvūnai uodegą paverčia audra ir gali kelias valandas likti nejudantys.



Naminiai jakai yra auginami ne tik dėl pieno, bet ir dėl jų sviesto, kuris virsta po cha arba Tibeto sviesto arbata. Tibetiečiai gamina šią arbatą į juodąją Pemagulo arbatą įpylę jakų pieno, sviesto ir druskos, kad pagamintų tradicinį gėrimą, kuris geria gėrėjus nuo plono, šalto Himalajos kalnų oro. Arbatą paprastai vartoja gyvenantys plokščiakalniuose, kurių aukštis viršija 17 000 pėdų.

Jakų sviestas vaidina pagrindinį vaidmenį sviesto lempų festivalyje, vykusiame pirmąjį Tibeto kalendoriaus mėnesį Lhasoje. Vienuoliai mėnesių mėnesius drožia skulptūras iš jakų sviesto, o festivalio metu gatvėse rikiuojasi sviestą deginančios lempos.

Kiekvieną vasarą tibetiečių klajokliai šukuoja ir apdirba minkštą, pūkuotą apatinį kailį, kurį jakai meta šiuo metų laiku. Šiurkštūs išoriniai plaukai virsta virvėmis, palapinėmis ir perukais. Vidiniai į kašmyrą panašūs pluoštai paverčiami tekstilės gaminiais, kurie pradėjo konkuruoti su tradiciniu kašmyru, pagamintu iš Himalajų ožkos plaukų.

Jak mėšlas yra vienintelis kuras aukštoje Tibeto plokščiakalnyje, tačiau naudojant jį kyla biologinis pavojus, nes deginant kasmet susidaro 1 000 tonų juodosios anglies, kuri yra antra pagrindinė globalinio atšilimo priežastis.

Jak dieta

Jakai yra žolėdžiai gyvūnai, vadinasi, jie valgo tik augalus. Jie daug laiko praleidžia kalnų pievose, ganosi žolėse ir kituose žemuose augaluose, pavyzdžiui, viksvose. „Carex“, „Stipa“ ir „Kobresia“ yra mėgstamiausios žolės. Jie taip pat vartoja vaistažoles, žieminius riebius krūmus, samanas ir kerpes. Patelės mėgsta ganytis aukštesnėse šlaituose nei patinai, ypač jei jos turi jauniklius. Jie dažnai geria vasarą, o žiemą valgo sniegą, kad liktų hidratuoti. Kaip ir karvės, jos turi du skrandžius, kad galėtų efektyviai išgauti visas maistines medžiagas iš suvalgytų augalų.

Jakų plėšrūnai ir grasinimai

Nors naminių jakų yra gausu, visuotinė jakų populiacija mažėja ir oficialiai įtraukta į sąrašą pažeidžiamas Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos išnykimas. 1900-ųjų pradžioje laukiniai jakai buvo plačiai medžiojami Tibeto ir Mongolijos ganytojų bei karinio personalo. Kadangi tik prieš 50 metų Tibeto plokščiakalnyje klajojo net milijonas laukinių jakų, liko tik apie 10 000 šiandien dėl kryžminimosi su karvės , buveinės praradimas ir žmonių brakonieriavimo išpuoliai. Brakonieriavimu ypač pažeidžiami vieniši vyrai. Naminių gyvulių trikdymas sukelia ligas ir kryžminimąsi.

Himalajų vilkas yra natūralus jakų plėšrūnas, nors kai kuriose vietovėse sniego leopardai ir rudieji lokiai buvo žinoma, kad jie grobia jaunus ar negaluojančius jakus.

Jakų reprodukcija, kūdikiai ir gyvenimo trukmė

Patelės patenka į rują iki keturių kartų per metus, tačiau poravimasis paprastai vyksta vasaros pabaigoje, kartais net rugsėjo mėnesį, atsižvelgiant į vietinę aplinką. Nėštumas trunka nuo 257 iki 270 dienų, todėl gegužę arba birželį gimsta vienas veršelis. Dvigubi gimdymai yra reti. Patelės randa nuošalią vietą gimdyti, tačiau netrukus vėl prisijungia prie bandos, nes veršeliai paprastai gali vaikščioti per 10 minučių nuo gimimo. Dauguma moterų gimdo tik kas antrus metus, nors dažniau pagimdyti galima, jei maisto yra daug. Jie pradeda gimdyti maždaug nuo trejų iki ketverių metų, o didžiausias vaisingumas yra maždaug šešeri metai.

Veršeliai atjunkomi nuo metų amžiaus ir netrukus po to tampa nepriklausomi. Jakų gyvenimo trukmė yra maždaug nuo 20 iki 25 metų, nors kai kurių laukinių jakų gyvenimo trukmė gali būti trumpesnė.

Jakų populiacija

Naminių jakų Azijoje yra nuo 14 iki 15 milijonų. Jakų ūkis taip pat auga Šiaurės Amerikoje, o JAV šiuo metu auginama apie 5000. Jie tradiciškai buvo naudojami kaip naminiai nameliai ant priekabų, taip pat arti ir kulti. Jak mėšlas yra vienintelis kuras be medžių esančioje Tibeto tundroje. Dar 1800-ųjų viduryje laukiniai jakai tęsėsi nuo Baikalo ežero Sibire iki Ladako stepės Indijoje. Kinijos auksiniam jakui, nykstančiam laukinio jako porūšiui, laukinėje gamtoje liko tik apie 170 individų. Indija ir Kinija oficialiai saugojo laukinius jakus, pastarieji netgi sukūrė specialius rezervatus, kur yra daug laukinių populiacijų bandų.

Jakai zoologijos sode

Daugumoje zoologijos sodų telpa tik vienos rūšies laukiniai galvijai, todėl jie renkasi buivolas , bizonai arba jakų. San Diego zoologijos sodas Laukinės gamtos parkas yra viena išimtis, kur lankytojai gali pamatyti ir jakus, ir kitas rūšis. San Diego zoologijos sodas turi kruopščią, specialią nykstančių rūšių veisimo programą, nors dauguma zoologijos sodų to nedaro.

Peržiūrėti visus 3 gyvūnai, prasidedantys Y

Įdomios Straipsniai